Kreativ

ŠTÍTEK: astma

Banány obsahují vlákninu, draslík, folát, čili aktivní formu kyseliny listové, a antioxidanty, jako je vitamín C.

Chutné ovoce chrání proti rakovině a pomáhá při průjmu. Umí i zlepšit náladu

Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku. 

Míša Chotovinská je jedním z bývalých onkologických pacientů, kteří hovoří na konci každého dílu seriálu Smysl pro tumor.

Tohle v seriálu Smysl pro tumor nezaznělo: Míša Báře s dírou v hlavě řekla více

Žádní herci, ale skuteční hrdinové, kteří prožívají své osudy. To jsou Heroes z Fuck Cancer, kteří popisují své životní příběhy na konci každého dílu seriálu Smysl pro tumor. K seriálu vznikl i stejnojmenný podcast, jež moderuje bývalá onkologická pacientka Barbora Hájková, která po rakovině přišla o část lebky. Rakovinou si ale prošla i hrdinka Míša, která se rozhodla probojovat se ke zdraví smíchem. Co vše na sebe v seriálu neprozradila a kdy jí smích nepomáhal?

Odpadní neboli koupelnové mušky patří mezi odolný hmyz, na který jsou běžné insekticidy krátké.

Jak na odpadní mušky? Přenášejí bakterie a larvy, mohou napadnout i vaše tělo

Jestli jste si mysleli, že není otravnějšího domácího hmyzu než octomilek neboli ovocných mušek a potravinových molů, tak jste se mýlili. Mnohem horší jsou totiž takzvané odpadní či koupelnové mušky, které nejenže se rychle množí, ale navíc přenášejí fekální bakterie, jenž ohrožují i vaše zdraví. Jak se koutule skvrnité zbavit, co odpadní mušky odpuzuje, kde se berou a jaká opravdová zdravotní rizika pro člověka představují?

Oproti té stávající pojme až třikrát více dětí s doprovodem. Ke krasové vodní jeskyni, ve které se speleoterapie koná, bude navíc mnohem blíž.

Vojta má díky jeskyni lepší život. Léčebna u Macochy bude stát přes 200 milionů

/FOTO/ Spásou se pro dvanáctiletého Vojtu stala léčba v jeskyni, takzvaná speleoterapie. Chlapec pocházející z Prahy našel pomoc na své zdravotní problémy v té jediné, která se pro léčebné účely v Česku používá. Je v Moravském krasu na Blanensku. V Ostrově u Macochy nyní vzniká nová ozdravovna, která poslouží až třikrát více dětem, než ta stávající.

Klimatické změny alergikům nepřejí.

Alergici mají kruté období. Kvůli možným komplikacím musí dávat pozor i na covid

Procházet se v rozkvetlých hájích a po vonících loukách, skotačit s dětmi i s domácími mazlíčky a užívat si jarní vlídnosti přírody. To je sen mnoha alergiků. S pyly i jinými cizími látkami si naše tělo obvykle hravě poradí, přesto někteří Češi vyhlížejí jarní měsíce s obavami. Víte ale, že řada alergií se dnes dá úspěšně léčit? 

Astmatem celosvětově trpí až 300 milionů lidí

Pasivní kouření je největším spouštěčem astmatu. Zdaleka ale ne jediným

Zhruba každý desátý člověk v České republice má astma. Na světě toto chronické onemocnění trápí zhruba tři sta milionů lidí a odhaduje se, že se jejich počet během příštích třiceti let zvýší o dalších sto milionů. Někteří lidé navíc o svém zdravotním problému ani neví. Tým odborníků z Austrálie proto nedávno sestavil přehled běžných věcí v domácnosti, které mohou tuto nemoc spustit nebo zhoršit.

Občas vznikne alergie i kvůli dosud neznámým změnám v našem genetickém vybavení.

Alergii si neseme v genech. Příznaky lze do jisté míry oddálit či oslabit

Dispozice stát se alergikem je vrozená. Rizikové jsou alergie u rodičů, přičemž významnějším přenašečem dědičné dispozice ke vzniku alergie je matka. „Sklon k atopii neboli alergickému naladění organismu se dědí. Do jisté míry lze příznaky alergie oddálit či oslabit. Úplnou prevenci ale neznáme,“ říká alergoložka Kateřina Kopecká.

Ilustrační foto

Plicní lékaři: důležitý je čas

Patnáct lidí ze Zlínského kraje si nechalo zkontrolovat plíce. U žádného z nich nenašli pneumologové idiopatickou plicní fibrózu (IPF), u 5 objevili astma či chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Lidé si v kraji mohli nechat prohlédnout plíce v rámci Dne otevřených ambulancí u příležitosti Týdne IPF.

MuDr. Kamil Kleňha, primář plicního oddělení táborské nemocnice.

Primář Kamil Kleňha se cítí na svém oddělení stále mlád

Tábor – V táborské nemocnici pracuje od roku 1983, na plicním oddělení natrvalo zakotvil o čtyři roky později. V roce 1991 vyhrál konkurz na pozici primáře a od té doby se jmenovka MUDr. Kamil Kleňha na vstupních dveřích oddělení nemění.

Lidí s alergickou rýmou v ordinacích alergologů trvale přibývá.

Alergiků a astmatiků přibývá. Za sedm let jich bude v EU polovina

V roce 2025 bude podle odborníků trpět alergií či astmatem polovina obyvatel Evropské unie. V Česku je to už v současné době zhruba třetina, přesná data ale chybí. Informace dnes zazněly na semináři ve Sněmovně. Přestože se daří snižovat ceny běžných léků, čím dál více pacientů potřebuje dražší léčbu. Pojišťovny proto očekávají, že náklady pro veřejné zdravotní pojištění porostou.

Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.

Alergoložka Jitka Rychnovská: Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce

/ROZHOVOR/ Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Rozhovor na konci týdne s alergoložkou Jitkou Rychnovskou.

Kočku v bytě alergik odhalí i po půl roce, říká alergoložka Rychnovská

/ROZHOVOR/ Pylové nebo potravinové alergie a také astma trápí na jižní Moravě čím dál více lidí. Na termín v ordinaci odborníka čekají nemocní i čtvrt roku. Brněnská alergoložka Jitka Rychnovská každý měsíc vyšetří až šest stovek pacientů. „Naše imunita je oproti dřívějším dobám posunutá trochu jinam. Organismus už nemusí bojovat proti infekcím, a imunita tak nemá co dělat,“ vysvětluje v rozhovoru nárůst počtu pacientů lékařka.

Krajské kolo soutěže záchranářů Jihomoravského kraje Rallye Rejvíz, které se konalo v Moravském krasu na Blanensku.

Moravský kras zaplnili záchranáři. V soutěži si vyzkoušeli i záchranu v jeskyni

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Nedýchá, zahajuji masáž srdce, nabijte defibrilátor, hlásí lékařka u člověka, kterého hasiči právě vytáhli ze závalu v Kateřinské jeskyni. Naštěstí je zával v Moravském krasu pouze vymyšlený a místo opravdového pacienta křísí tým jihomoravských záchranářů figurínu. Plní jeden z úkolů v soutěži záchranářů zvané Malá jihomoravská Rallye Rejvíz.

Ilustrační foto

Stáří plic? Vybrané lékárny ho začnou lidem zdarma měřit

Jak staré mám plíce? Fungují mi dobře? Na tyto otázky odpoví lidem od dnešního dne farmaceuti ve vybraných lékárnách. Onemocnění plic jsou na celém světě druhou nejčastější příčinou úmrtí, v České republice mají ročně na svědomí přibližně desetinu všech úmrtí. Včasný záchyt a léčba by mohly tato hrozivá čísla zlepšit.

Ilustrační foto.

Děti uzdravují i v jeskyních. Léčebně se speleoterapií postaví nový areál

Ostrov u Macochy – Astma, alergie, atopický ekzém nebo časté užívání antibiotik trápí spoustu dětí. Od začátku osmdesátých let minulého století nacházejí úlevu v Dětské léčebně se speleoterapií v Ostrově u Macochy na Blanensku. Jenže starý areál už nevyhovuje současným potřebám. Pro nemocné děti vyroste nový, stavět ho dělníci začnou nejdřív za dva roky.

Nejlépe z Čechů dopadl Martin Jakš.

Jakš ve skiatlonu devátý, závod ovládli Norové

Martin Jakš si v nedělním biatlonu doběhl pro deváté místo na trati 2x15 km. Překvapivým vítězem se stal Nor Simen Hegstad Krüger z Norska, další medailové posty obsadili jeho kolegové z norské reprezentace – „smolař“ Martin Johnsrud Sundby a Hans Christer Holund.

Ilustrační foto

Pojištění dětí? Jde o nadstandard, důležitější je pojištění rodičů

Odpověď na otázku, zda se může vyplatit pojištění dítěte, dávají podle finančního poradce společnosti Partners Václava Valáška příklady z praxe. Dětské pojištění dává smysl především za podmínky pojištění vážných zdravotních komplikací, jako jsou trvalé následky úrazu nebo diagnóza závažného onemocnění.

Šampaňské a úsměv. Chris Froome oslavuje vítězství na Tour de France.

Astma, nebo doping? Šampion Froome má problémy

Chapadla dopingu jsou všudypřítomná. Sotva pominula první vlna pobouření nad ruským dopingovým skandálem, je tu nová kauza. Čtyřnásobný vítěz Tour de France a cyklistický velikán Chris Froome měl letos v září na Vueltě pozitivní dopingový nález.

Ilustrační foto

Kuřáci mají další problém. Nezabírají jim léky

/INFOGRAFIKA/ Nejenom rakovina plic či infarkt. Kuřáci si zadělávají i na další zdravotní problémy: dostatečně jim nezabírají léky. Nasávání cigaretového dýmu snižuje účinky některých pilulek dokonce o polovinu. Jde třeba o medikamenty na astma, vysoký tlak, osteoporózu, depresi nebo roztroušenou sklerózu.

Burza práce pro tělesně postižené.

Tělesně postižení hledali práci na burze

Chrudim – Na chrudimské pobočce Úřadu práce ČR se uskutečnila Burza práce pro tělesné postižené a setkala se s velkým ohlasem. Dorazilo dvanáct zaměstnavatelů a zhruba stovka uchazečů o práci.

Ilustrační fotografie.

Zdravotničtí záchranáři pro urgentní medicínu musí zastupovat lékaře

Mají za sebou přes deset let praxe, absolvovali 652 hodin dlouhý specializační kurz a často vyjíždějí k těm nejnáročnějším zásahům. To jsou zdravotničtí záchranáři pro urgentní medicínu, kteří slouží v Praze. V hlavním městě zasahují už rok, od loňského října do konce letošního září ošetřili 2893 pacientů. 

Ilustrační foto

Česká porodní péče je špičková, "císaře" jsou na ústupu

Pravděpodobnost, že v České republice žena zemře v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím je 1: 9000. Císařských řezů bylo 24,9 procenta, což znamená, že jejich počet poklesl a jsme pod průměrem zemí EU, kde medián činí 25,2 procenta. Tento pokles byl českými odborníky velmi pozitivně přijat – "císař" totiž skýtá mnohá rizika. V roce 2016 se v Česku narodilo 105 tisíc dětí. 

Suchý vzduch v bytě: problém topné sezony

Podrážděné sliznice, chronická rýma a dráždivý kašel jsou věční souputníci chladného podzimu. Na vině přitom může být suchý vzduch ve vytápěných místnostech, proti kterému se dá bojovat - technikou i lidovými metodami.