Kreativ

ŠTÍTEK: astma

Vyhrajte kompresorový inhalátor Philips Respironics  s patentovanou technologií SideStream, která zkracuje dobu inhalace na pouhých 6 – 8 minut!

Vyhrajte kompresorový inhalátor Philips Respironics

Zapojte se s Deníkem do soutěže o jedinečné kompresorové inhalátory Philips Respironics InnoSpire Essence, využívající unikátní nebulizační technologie SideStream, která výrazně snižuje potřebnou dobu inhalace z běžných 15 na pouhých 6 – 8 minut!

Ilustrační foto

Astma má v Česku přes milion lidí, pětina o tom neví

Přes milion Češek a Čechů má astma, z nich asi 200.000 to neví, takže se vůbec neléčí. Z léčených víc než polovina preventivní léčbu zanedbává, nebo ji neužívá. Důsledkem jsou nečekané záchvaty, které alespoň jednou ročně omezují nebo dokonce ohrožují až 84 procent pacientů. Novinářům to řekl ředitel České iniciativy pro astma (ČIPA) Petr Pohunek z pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Ilustrační foto

Oteklé oči a rýma. Alergikům začala sezona

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Kvetoucí stromy, přicházející jaro, nádherné počasí. Přesně tak vypadá hororový sen stovek tisíc alergiků trpících přecitlivělostí na pyly. V následujících dnech si projdou sennou rýmou, budou je pálit oči, téct z nosu. Mnozí z nich se nejspíš nadopují volně prodejnými léky proti projevům alergie.

Ilustrační foto

Deník radí: Oteklé oči a rýma. Alergikům začala sezona

Kvetoucí stromy, přicházející jaro, nádherné počasí. Přesně tak vypadá hororový sen stovek tisíc alergiků trpících přecitlivělostí na pyly. V následujících dnech si projdou sennou rýmou, budou je pálit oči, téct z nosu. Mnozí z nich se nejspíš nadopují volně prodejnými léky proti projevům alergie.

Ilustrační foto

Deník radí: Oteklé oči a rýma. Alergikům začala sezona

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ – Kvetoucí stromy, přicházející jaro, nádherné počasí. Přesně tak vypadá hororový sen stovek tisíc alergiků trpících přecitlivělostí na pyly. V následujících dnech si projdou sennou rýmou, budou je pálit oči, téct z nosu. Mnozí z nich se nejspíš nadopují volně prodejnými léky proti projevům alergie.

Bezprašná práce: prach ohrožuje zdraví jak pracovníků, tak zákazníků.

Broušení, řezání – typické úkony, při kterých vzniká velké množství prachu. Prach se šíří dále vzduchem a přináší tak velké zdravotní riziko. Závěry studií prokázaly, že výskyt astmatu je 1,5 vyšší u osob vystavených pravidelně dřevěnému prachu. Jak zajistit během práce bezprašné prostředí?

Masáž.

Jak odstranit bolesti zad? Ukáže to terapeut Pavel Grebeníček

Region – Odstranit úpornou, a třeba i chronickou bolest zad nemusí být až tak složité. Tvrdí to terapeut a specialista na pohybový aparát Pavel Grebeníček. Ten praktikuje ve svém regeneračním studiu v Bílovicích unikátní masážní metodu Spinal Touch, při které dokáže odstranit bolest šetrnými, lehkými dotyky prstů. Plánuje, že tuto metodu naučí zájemce na tematickém semináři, který se uskuteční v bílovickém zámku o víkendu 18. a 19. dubna.

Miroslava Kopčiková

Na stavbu kutnohorské solné jeskyně padlo tři a půl tuny soli.

Kutná Hora – Minulý týden Kutnohorský deník přinesl reportáž o návštěvě dětí v místní solné jeskyni. Protože mě jeskyně velmi zaujala, zvláště proto, že je skutečně vystavěna jen ze soli z Mrtvého moře, bez použití jakéhokoliv lepidla, rozhodla jsem se kontaktovat její majitelku. S Miroslavou Kopčikovou jsem si povídala o blahodárných účincích jeskyně i o tom, jak těžké je udržet její provoz v Kutné Hoře.

Mladá veselská házenkářka Kateřina Slováková (vlevo) patřila v zápase s Partizánským k nejlepším hráčkám domácího týmu.

Oslavenkyně Slováková střídala proti Partizánskému pouze dvakrát

Veselí nad Moravou – Kromě dvou střídání odehrála celý zápas. Mladá házenkářka Kateřina Slováková, která ve čtvrtek oslavila dvacáté narozeniny, patřila v utkání s Partizánským k ústředním postavám veselského týmu. Rodačka ze Zlína se na šesté letošní výhře podílela velmi dobrým výkonem a sedmi brankami. Dcera trenéra starších dorostenek Veselí nad Moravou předvedla jeden z nejlepších výkonů po příchodu na Slovácko.

Ilustrační foto

Strážníci pomohli epileptikovi, který se v křečích svíjel na zemi

Ostrava - Muže svíjejícího se v křeči na zemi spatřili tento týden ostravští strážníci, kteří ve služebním vozidle projížděli ulici Horní v Ostravě-Hrabůvce. Jak se později ukázalo, šlo o epileptika, kterého postihl záchvat. Ochránci zákona se k němu okamžitě vydali.

Diego Ulissi

Trestu se nevyhnul. Ulissi dostal zpětně stop na devět měsíců za doping

Paříž - Italský cyklista Diego Ulissi byl potrestán za pozitivní dopingový nález z loňského ročníku slavného závodu Giro d'Italia Giru devítiměsíčním zákazem startů. Suspendace mu z rozhodnutí Švýcarského olympijského výboru běží zpětně od 25. června, kdy byl v jeho moči odhalen salbutamol, a skončí 28. března.

Týmová jednička stolních tenistů TJ ČKD Blansko Luboš Dudík v zápase s Hodonínem.

Dudík: Už si zase začínám věřit, forma se snad vrací

Blansko – Je jedničkou A týmu stolních tenistů KST Blansko. Letošní sezonu se ovšem Luboš Dudík víc trápil. Zdravotní komplikace mu nedovolily trénovat, do zápasů nastupoval se sebezapřením a jen kvůli tomu, že tým sužovaly další absence. V utkání proti Chocni už zase zářil a všechny soupeře porazil.

Jarmila Podhorná mezi bylinkami

Trpíte nemocí z povolání? Pomoct může i příroda

Trápí vás zdravotní problémy a máte tušení, že by mohly mít něco společného s vaší prací? Nejste jediní. Lidé, kteří manuálně pracují, trápí nejčastěji onemocnění nervů, kostí a kloubů, u méně fyzicky náročných zaměstnání se objevují alergie a kožní problémy a výjimkou nejsou ani obtíže spojené s dýchací soustavou. Podle odborníků na přírodní medicínu mohou lidé najít pomoc i v bylinkách.

Jarmila Podhorná mezi bylinkami

Trpíte nemocí z povolání? Pomoct může i příroda

Prostějovsko – Trápí vás zdravotní problémy a máte tušení, že by mohly mít něco společného s vaší prací? Nejste jediní. Lidé, kteří manuálně pracují, trápí nejčastěji onemocnění nervů, kostí a kloubů, u méně fyzicky náročných zaměstnání se objevují alergie a kožní problémy a výjimkou nejsou ani obtíže spojené s dýchací soustavou. Podle odborníků na přírodní medicínu mohou lidé najít pomoc i v bylinkách.

Jaroslav Kulhavý

Odhaleno: Kulhavého trápení způsobilo astma. Teď se vrací do formy

Praha - Úřadující olympijský vítěz v cross country horských kol Jaroslav Kulhavý už zná příčinu potíží s dýcháním, které ho trápily v uplynulé sezoně při větší zátěži. Série vyšetření odhalila u devětadvacetiletého jezdce astma, na které začal užívat léky.

ILUSTRACE Z POHÁDKY Lesní soud.

Katalyzátor pomáhá hudbě, knihám i charitě

Severní Čechy, ČR - Máte někoho s handicapem a potřebujete pomoci? Chystáte knihu, ale byla by krásná a přišla na mnoho peněz? Toužíte album vydat i na vinylu či na kazetě, ale nemáte na to? Pak zkuste web Katalyzátor.cz

Ford Mondeo Kombi.

Automobilky myslí i na alergiky. Kýchnutí znamená desítky metrů jízdy poslepu

Praha - Automobilky musí při vývoji myslet na spoustu "drobností", které by vás snad ani nenapadly. V době, kdy stoupá počet alergiků, výrobci například hledají způsob, jak zamezit kýchání za volantem. Kýchnutí při jízdě rychlostí 95 km/h totiž znamená, že řidič ujede až 20 metrů se zavřenýma očima.

Ilustrační foto.

V Brně je méně polétavého prachu. Lidem se tak dýchá lépe

Brno /ANKETA/ – S příchodem topné sezony se v brněnských domácnostech rozjely radiátory naplno. Zároveň to znamená další zátěž pro už tak špatné ovzduší. Jeho kvalitu v Brně sleduje od roku 1996 pobočka Českého hydrometeorologického ústavu. V posledních deseti letech je ve městě největší problém polétavý prach. Jeho hodnoty se však podle meteorologů postupně snižují. Vyplývá to z nedávno zveřejněných údajů.

Ilustrační foto.

V Brně je méně polétavého prachu. Lidem se tak dýchá lépe

Brno /ANKETA/ – S příchodem topné sezony se v brněnských domácnostech rozjely radiátory naplno. Zároveň to znamená další zátěž pro už tak špatné ovzduší. Jeho kvalitu v Brně sleduje od roku 1996 pobočka Českého hydrometeorologického ústavu. V posledních deseti letech je ve městě největší problém polétavý prach. Jeho hodnoty se však podle meteorologů postupně snižují. Vyplývá to z nedávno zveřejněných údajů.

Ministerstvo varuje před přívěsky s nebezpečnými ftaláty.

Ministerstvo varuje před přívěsky s nebezpečnými ftaláty

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před koupí barevných plastových přívěsků Colorful DIY BANDS k populárním zaplétacím gumičkám. Obsahují totiž nadlimitní množství ftalátu DEHP, který se může při hře dostat přes sliny do těla dítěte a nepříznivě ovlivňovat jeho zdraví, sdělil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová

Vrací se nám nemoci. Evropu trápí spalničky

Praha /ROZHOVOR/ – Přibývá lidí, kteří nenechají své dítě naočkovat. I kvůli tomu se šíří po Evropě spalničky, říká místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

Děti bývají v domácím prostředí klidné a soustředěné.

Fyzioterapeutka pomáhá nemocným dětem

Opavsko - Za svými malými pacienty dojíždí atestovaná fyzioterapeutka Pavla Ondráčková už půl druhého roku do jejich domovů.Odborné zkušenosti získala v pražském Kojeneckém ústavu a prošla několika speciálními kurzy. Navíc se pravidelně účastní odborných seminářů.

Expozice v Ivančicích věnovaná Vladimíru Menšíkovi.

Legendární bavič Menšík na své fotky dokresloval vousy

Brno /FOTOGALERIE/ – Rodák z Ivančic si publikum získal osobitým humorem a především jako komediální herec se zapsal do paměti filmy jako Limonádový Joe, Pane, vy jste vdova nebo Jak utopit doktora Mráčka. Za oponou jeho život komplikoval nabitý pracovní rozvrh a těžké astma. Oblíbený bavič a herec Vladimír Menšík ve čtvrtek oslavil pomyslných pětaosmdesát. „Patří do svaté trojice vedle Vlasty Buriana a Jana Wericha. Všichni ostatní jsou pouze jejich apoštolové," řekl o něm režisér Miloš Forman.

Expozice v Ivančicích věnovaná Vladimíru Menšíkovi.

Legendární bavič Menšík na své fotky dokresloval vousy

Brno /FOTOGALERIE/ – Rodák z Ivančic si publikum získal osobitým humorem a především jako komediální herec se zapsal do paměti filmy jako Limonádový Joe, Pane, vy jste vdova nebo Jak utopit doktora Mráčka. Za oponou jeho život komplikoval nabitý pracovní rozvrh a těžké astma. Oblíbený bavič a herec Vladimír Menšík ve čtvrtek oslavil pomyslných pětaosmdesát. „Patří do svaté trojice vedle Vlasty Buriana a Jana Wericha. Všichni ostatní jsou pouze jejich apoštolové," řekl o něm režisér Miloš Forman.

Vladimír Menšík.

Vladimír Menšík uměl diváky a kolegy rozesmát i rozplakat

Praha, Ivančice - Vladimír Menšík dokázal hodiny barevně a šťavnatě vyprávět, stejně jako dojímat k slzám v dramatických rolích. A to všechno dělal velmi poctivě. Jeho obrovský talent byl vyvažován utrpením, jež zažíval v boji s astmatem a se závislostí na alkoholu. Právě dnes by oslavil 85. narozeniny (zemřel už v roce 1988).

Plicní oddělení. Ilustrační foto.

Trápí vás dech? Nechte si ho změřit ve fakultní nemocnici

Hradec Králové - Každý, kdo chce zjistit, zda mu správně fungují plíce a jestli se nepotýká s chronickou plicní chorobou, se může ve čtvrtek nechat zkontrolovat. Plicní klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové totiž na 9. října vyhlásila Den spirometrie.

Ilustrační foto.

Čeští plicní lékaři vyhlásili akci Dýchej čistý vzduch

Čeští plicní lékaři dnes vyhlašují akci Dýchej čistý vzduch. Připojili se tak k celoevropské iniciativě Breathe Clean Air, která má upozornit na rostoucí počet plicních nemocí. Rakovina plic, astma, chronická obstrukční plicní nemoc a další respirační choroby totiž v České republice zabijí ročně více než 10 tisíc lidí, upozornili lékaři v tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

Výběr školních přezůvek je věda. Vybírat pečlivě se ale vyplatí

Orlickoústecko /Začátek školního roku se blíží/ – V těchto dnech vrcholí v rodinách s dětmi přípravy na nový školní rok. Ve velkém se nakupují školní potřeby, oblečení i přezůvky. A právě těm bychom při jejich výběru měli věnovat velkou pozornost, vždyť průměrný prvňák, který navštěvuje i družinu, stráví v této obuvi až osm hodin denně. Následky nepromyšleného nákupu bačkůrek do školy tak mohou být ze zdravotního pohledu nedozírné. Jak tedy vybrat zdravé a pohodlné školní přezůvky?

Ilustrační foto

Nemocnice shání dárce destiček

Plzeň – Hematoonkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň-Lochotín se už podruhé během léta obrací na veřejnost s žádostí o darování krevních destiček.

Štěpánka Saadouni.

Dobrý den, Vysočino

Havlíčkův Brod - Moderní zateplování škol má prý nepříjemný vedlejší efekt, se kterým nikdo příliš nepočítal.

Ilustrační foto

Z domova muž zmizel už potřetí

Praha - Vážnými zdravotními komplikacemi může být ohrožen 47letý muž z pražských Vršovic, po kterém pátrají pražští policisté.

Ilustrační fotografie

Alergiky trápí během léta nejvíc trávy

Teplo a slunečno je sice ideálním počasí na prázdniny, ne však pro alergiky: těm totiž v létě přináší příroda místo potěšení spíš slzy. Druhů alergenů je mnoho a rozlišují se na celoročně působící a sezonní.

Firma AZOS sídlí na nymburském Zálabí.

Zastupitelé Nymburka řekli: AZOS musí zastavit výrobu

Nymburk - Linka firmy AZOS na nymburském Zálabí se musí zastavit. Na tom se shodli zvolení zástupci obyvatel Nymburka na posledním zasedání. Co znamená rozhodnutí zastupitelů přímo pro budoucnost firmy AZOS zatím není úplně jasné. Není ani znám termín, ke kterému by měly v hale utichnout stroje.