Kreativ

ŠTÍTEK: astma

Ilustrační foto alergie

Alergická sezona začala, ve vzduchu jsou pyly

Vysočina - V ulicích měst nyní roste počet lidí s kapesníky u nosu. Svědění očí, rýma a další příznaky alergie už začaly trápit například lidi přecitlivělé na pyly bříz, olší nebo vrb a s postupem pylové sezony se k nim přidají stovky dalších.

    V Česku trpí astmatem 800 000 lidí, z nich 350 000 nebylo kvůli tomu u lékaře.

Na astma se často nepřijde. Přitom ho má 12 procent dětí

Praha - Odhalit astma a včas je léčit se v ČR daří o něco hůř než jinde. Diagnóza se u dětí zpožďuje tím, že potíže jsou netypické a lékař na astma nepomyslí. U dospělých je problém v podceňování příznaků. Vliv má i obava z kortikosteroidů, které se musejí užívat dlouhodobě, řekl ředitel České iniciativy pro astma (ČIPA) profesor Petr Pohunek z Fakultní nemocnice Motol s tím, že úmrtnost na astma je v ČR díky dobré léčbě jedna z nejnižších na světě.    

Astmatem trpí ve světě na 300 milionů lidí. Ilustrační foto

Ve Francii se rodí první vakcína proti astmatu

Paříž - Francouzští vědci vyvinuli první vakcínu, která zbavuje astmatu myši a která podle nich bude v dohledné budoucnosti použitelná i pro lidi postižené touto chorobou. Informoval o tom server francouzského deníku la Croix.    

Ilustrační foto

Alergické rýmy přibývá, ne všichni ji vidí jako nemoc

Žďársko - Lidí s alergickou rýmou v ordinacích alergologů trvale přibývá, chodí celý rok, nejen v pylové sezoně. „Častěji mají komplikace jako astma, oční obtíže nebo ekzém a častěji potřebují trvalou léčbu,“ řekla alergoložka Ester Seberová.

Ilustrační foto

Ordinace alergologů plní lidé s alergickou rýmou

Praha – Lidí s alergickou rýmou v ordinacích alergologů trvale přibývá, chodí celý rok, nejen v pylové sezoně. Častěji mají komplikace jako astma, oční obtíže nebo ekzém a častěji potřebují trvalou léčbu.

Lidí s alergickou rýmou v ordinacích alergologů trvale přibývá.

Alergická rýma? Má ji každý čtvrtý

Praha - Lidí s alergickou rýmou v ordinacích alergologů trvale přibývá, chodí celý rok, nejen v pylové sezoně. Častěji mají komplikace jako astma, oční obtíže nebo ekzém a častěji potřebují trvalou léčbu, říká alergoložka Ester Seberová. Alergickou rýmou trpí podlení čtvrtina lidí. Pokud je chronická, a nemusí ji způsobovat jen alergie, zvyšuje až čtyřikrát riziko astmatu.    

Policisté hledali nezletilou astmatičku, našla se v pořádku

Karlovy Vary - Policisté v Karlových Varech pátrali od soboty po nezletilé Markétě Krausové z Lesova na Karlovarsku. Ta má astma, na které bere léky, ale u sebe je v danou chvíli neměla. Nakonec vše dobře dopadlo, dívka byla v neděli nalezena v pořádku.

Ilustrační foto.

Linoleum v pokojíčku může způsobit neplodnost

Praha – Máte doma dvouletého chlapečka, kterému jste právě zařídili vlastní pokoj? Možná byste měli zapátrat, jestli jste zvolili vhodné vybavení. Pokud máte na zemi lino, na stole omyvatelný ubrus a v přihrádce na hračky hromadu plastových oblud určených starším dětem, pak jste příliš šťastnou ruku neměli.

Děti z Krnovska se mohou se školou, školkou, družinou nebo s rodiči zapojit do projektu saunování, který připravila nemocnice pro posílení obranyschopnosti.

Nemocnice nabízí saunování pod odborným dohledem

Krnov - Krnovská nemocnice se inspirovala v cizině, kde mají zkušenosti s pravidelným saunováním nejmenších školáků a dětí předškolního věku. Cílem je snížení nemocnosti a posílení obranyschopnosti.

Ilustrační foto.

Astmatikům vadí hlavně studený vzduch

Prachatice – Limity látek znečišťujících ovzduší nad Prachaticemi nebyly v letošním roce ještě ani jednou překročeny. I přesto mají ale lidé častější problémy s dýcháním. Podle lékařů jim totiž vadí nízké teploty a chladný vzduch, který způsobuje komplikace především astmatikům.

K léčbě těžkého průduškového astmatu používají Na Homolce speciální katetr, který ohřívá sliznici v průduškách.

Na Homolce léčí astma zahříváním průdušek. Jako první ve střední Evropě

K léčbě těžkého průduškového astmatu začali lékaři Nemocnice Na Homolce jako zatím na jediném pracovišti ve střední Evropě používat novou metodu, takzvanou bronchiální termoplastiku. Pomocí speciálního katetru ohřívají sliznici v průduškách a oslabují tak jejich schopnost se smršťovat. Díky tomu nemocný po léčbě pociťuje úlevu, protože právě smršťování průdušek je základem astmatu.

Ilustrační foto

"V mrazu těžko popadám dech. Mám astma"

Praha - „Strašně špatně dýchám, což vlastně vede k tomu, že se podvědomě snažím dýchání vyhnout. Mám proto neustálý pocit, že mi dochází kyslík,“ svěřuje se Kristina Nováková.

Ilustrační foto

Krokodýlí maso je v Singapuru hitem

Singapur - Krokodýlí maso se stalo hitem singapurské kuchyně. Ostych před ním ztratili šéfkuchaři ve vybraných restauracích i hospodyně. Krokodýlí polévka, krokodýlí ajntopf, grilovaný krokodýl - obyvatelé městského státu v jihovýchodní Asii objevili zalíbení v exotickém mase.

Děti, sterší lidé, pacienti s nemocným srdcem nebo astmatici by si měli při třeskutých mrazech dát pozor na své zdraví.

Tuhé mrazy? Astmatici a kardiaci, raději zůstaňte doma!

Ostrava - Mrazivé počasí posledních dní nejvíce ohrožuje zdraví dětí a starých lidí. Problémy mohou mít lidé se srdečními a cévními chorobami, ale i astmatici. Lékaři proto doporučují, aby svůj pobyt venku omezili jen na nezbytné minimum, řekl mluvčí Městské nemocnice Ostrava Jiří Maléř.

Ilustrační foto

Za čistým vzduchem letos vyjede více dětí z regionu

Karvinsko – Smog, nedýchatelný vzduch a z toho plynoucí problémy s respiračními nemocemi, astmatem a další problémy. Běžná realita zdejšího kraje, se kterou se radnice snaží bojovat pomocí ozdravných pobytů, kam jezdí především děti

Astmatem u nás trpí půl milionu lidí. Dalčích 250 tisíc o nemoci neví.

Astma: Problémy s dýcháním má každé desáté dítě

Praha - Kašlání, sípání a pískání, když se snažíme nadechnout -to jsoupotíže, které trápíastmatiky. Téměř každý zná někoho, kdo touto nemocí trpí, občas jej přepadnou potíže a on si přikládá k ústům inhalátor, aby svým průduškám ulevil. Nemocí totiž dnes trpí asi každý dvacátý člověk. Může vzniknout v jakémkoli období života, nejčastější je ale dnes u dětí.

Limonádové spreje obsahují rizikové umělé barvivo. Ilustrační snímek

Děti našly způsob, jak se legálně dostat do rauše

Karvinsko - Po aféře s prodejem syntetických drog v Amsterdam shopech, který se z Polska dostal na české území, hrozí, že budou české děti následovat své polské vrstevníky v experimentování se sladkostmi obsahujícími umělá a riziková barviva. V polském Těšíně se situací úřady už zabývají.

Petra Kvitová  a zmenšenina Fed Cupu

Světová jednička? Zkusím to, usmívala se Kvitová

Prostějov /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Prostějov – V uplynulých čtrnácti dnech nebylo v Česku žádné jiné jméno skloňováno tak často jako jméno druhé tenistky planety – Petry Kvitové. Ta se během jediné sezony proměnila z velké naděje českého tenisu na světovou extratřídu a po zisku třetí velké trofeje, týmového Fed Cupu, byla na roztrhání.

Ilustrační fotografie.

Dušnost nyní trápí více pacientů

Královéhradecký kraj - Záchranáři v Královéhradeckém kraji evidovali za letošní říjen o třetinu více výjezdů k pacientům s dušností než ve stejném období minulého roku.

Mistryně republiky v jezdecké všestrannosti dětí na pony Viktorie Theimerová a její vítězný parťák, osmiletá Tublatanka.

Theimerová mistryní ČR ve všestrannosti

Rudná pod Pradědem /AKTUALIZOVÁNO/ -Jezdecká sezona se pomalu blíží ke konci a v jezdeckém klubu Amír v Rudné pod Pradědem mohou opět slavit titul mistra České republiky. A získala jej opět dvanáctiletá Viktorie Theimerová.