Kreativ

ŠTÍTEK: audiokniha

Slezská univerzita. Ilustrační foto.

Slezská univerzita připravila edici audioknih ve slovenštině

Češi možná nechtějí slovensky číst s výmluvou na neznalost, ale možná budou libozvučnou slovenštinu rádi poslouchat. To napadlo pracovníky Slezské univerzity, která nyní ve spolupráci s brněnským nakladatelstvím Větrné mlýny přichází s novou edicí audioknih pod názvem Česi, počúvajte. Zároveň tím představuje současnou slovenskou literaturu.

Herečka Tereza Dočkalová kromě divadla pravidelně působí i v Českém rozhlase.

Tereza Dočkalová: Když si ze sebe člověk vystřelí, jako by si dal panáka

Tereza Dočkalová je teď v prázdninovém režimu, takže rozhovor nám vyšel až na druhý pokus, na první termín zapomněla. Ke cti jí ale budiž přičteno, že napodruhé přišla, ačkoliv v noci spala jen tři hodiny a byla hodně unavená. Autorizaci pak dělala v chytrém telefonu z dovolené na Maltě. A vezmeme-li v potaz krásu a podnebí této středomořské země, dá se taková nezáživná činnost považovat skoro za hrdinství.

Vzniklou audioknihu Moravské hrady a zámky z nebe, kterou nadabovali lidé z CBS Nakladatelství. Na snímku Jarmila Buchtová.

Audiokniha přiblíží seniorům moravské památky

O České republice a jejích památkách existuje řada hodnotných fotografických knih od známých a renomovaných autorů. CBS Nakladatelství se ale rozhodlo vybočit z řady vydalo knihu leteckých fotografií Moravské hrady a zámky z nebe doplněnou o pověsti jednotlivých památek.

Vzniklou audioknihu Moravské hrady a zámky z nebe, kterou nadabovali lidé z CBS Nakladatelství. Na snímku Jarmila Buchtová.

Audiokniha přiblíží moravské památky seniorům

O České republice a jejích památkách existuje řada hodnotných fotografických knih od známých a renomovaných autorů. CBS Nakladatelství se ale rozhodlo vybočit z řady vydalo knihu leteckých fotografií Moravské hrady a zámky z nebe doplněnou o pověsti jednotlivých památek.

Radůza

Pohádka jako příspěvek k tradici. Radůza přichází s novou audioknihou

Písničkářka Radůza přichází k posluchačům s pohádkově-hudební audioknihou Uhlíř, princ a drak. Spolu s herci pražského Národního divadla na ní vypráví o cestě královské rodiny, nešikovného prince a důvtipného uhlíře za drakem, který by jako jediný mohl zachránit království z věčné zimy.  

Tyranosaurus Rex.

Křest audioknihy Ahoj dinosaure

Audiokniha Ahoj dinosaure! v sobě ukrývá nejen pohádkové dinosauří příběhy od spisovatelky Markéty Vítkové, ale také písničky Olgy Šafrové. Své hlasy pro knihu propůjčili Taťjana Medvecká a Jaromír Meduna.

Ilustrační foto.

Ve vědecké knihovně pokřtí novou audioknihu

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě vydává novou audioknihu pro slabozraké a nevidomé. Ve středu 30. října 2019 ji pokřtí autorka předlohy spisovatelka Eva Tvrdá a herec Josef Kaluža z Komorní scény Aréna, který knihu načetl. Začátek křtu je ve v 14 hodin.

Jan Jiráň při fotografování pro Deník 11. září v Praze.

Jan Jiráň: Za minulého režimu jsem měl doma ilegální čajovnu

Jan Jiráň je nejen renesanční člověk, člen legendárního divadla Ypsilon, uznávaný režisér audioknih, ale také dlouholetý čajař a jeden z mála, kdo bere rivalitu mezi fotbalisty své milované Sparty a nepřátelské Slavie jako romantické dobrodružství, a ne ekonomickou bitvu.

Ondřej Müller

Nakladatel Ondřej Müller: Foglar vytvořil svět podobný Star Wars

Děti by četly rády, ale nemají na to čas. Alespoň si to myslí programový ředitel Albatrosu Ondřej Müller, který stojí mimo jiné za českým vydáním Harryho Pottera. Jak má vypadat kniha, která zaujme dětské čtenáře? A proč se rozhodli znovu vydat nejdůležitější knihy Jaroslava Foglara?

EET. Ilustrační foto.

Sněmovna přehlasovala veto Senátu. EET se rozšíří i na malé živnostníky

Elektronická evidence tržeb (EET) se rozšíří na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Některé služby a zboží, například vodné a stočné nebo audioknihy, se přesunou do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Rozhodla tak Sněmovna, když dnes i přes nesouhlas opozice přehlasovala senátní veto a stvrdila vládní novelu zákona o EET, která tyto změny přináší. Nyní ji dostane k podpisu prezident. ODS a Piráti rozšíření EET kritizují, chtějí ho napadnout u Ústavního soudu.

Martin Stránský při fotografování pro Deník 29. května.

Herec Martin Stránský: Jsem workoholik z donucení

Ačkoli jeho charakteristický hlas můžete slyšet v nejedné dobrodružné audioknize, Martin Stránský dobrodružství aktivně nevyhledává. Poté, co založil rodinu, se prý zklidnil. Skok s padákem by ho ale lákal…

Ilustrační foto.

Otázka na víkend: audioknihy

V Praze oceňovali audioknihy roku, vítězem se stal román Terror. Posloucháte audioknížky, nebo dáte přednost knižní podobě?

Laureáti ceny za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova Josef Somr (letos) a Zdeněk Svěrák (vloni)

Porota ocenila nejlepší audioknihy. Vítězem je Terror

Námořníci uvízlí v arktické ledové pasti, vydaní napospas hladu, kurdějím a šílenství. To jsou vítězové ceny Audiokniha roku 2018, jež nese název Terror. Ve zpracování příběhu polární expedice sira Johna Franklina je namluvila jedenáctka herců.

Herec ostravského Divadla Petra Bezruče Norbert Lichý, dvojnásobný nositel ceny Audiokniha roku pro nejlepšího interpreta, se ujal uměleckého ztvárnění povídek reportéra a spisovatele I. M. Jedličky s názvem Slavné české kriminální příběhy.

Norbert Lichý čte detektivky

Herec ostravského Divadla Petra Bezruče Norbert Lichý, dvojnásobný nositel ceny Audiokniha roku pro nejlepšího interpreta, se ujal uměleckého ztvárnění povídek reportéra a spisovatele I. M. Jedličky s názvem Slavné české kriminální příběhy.

S Annou po republice. Povídání bystré dívky propojilo herecký a divadelní svět

S Annou po republice. Hrzánová a Langerová vyrážejí na turné

Herečka Bára Hrzánová a zpěvačka Aneta Langerová vyrážejí za posluchači do osmi míst po České republice. Živě jim představí společnou audioknihu Pane Bůh, tady Anna, která se stala podle žebříčku Asociace vydavatelů audioknih jedním z nejprodávanějších titulů loňského roku.

Lukáš Hejlík

Do Velkých Karlovic míří Lukáš Hejlík s Listováním i Gastromapou

Herec a moderátor Lukáš Hejlík, známý i jako respektovaný gastro bloger a autor projektu Gastromapa, míří do Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. O víkendu 26. a 27. ledna bude hostem Spa hotelu Lanterna, kam již v minulosti několikrát zavítal při recenzování nejzajímavějších českých a moravských restaurací a kaváren.

Dvě dobrovolnice Martina Tovaryšová a Edita Jemelková uspořádaly i letos sbírku pro pacienty Léčebny dlouhodobě nemocných v Přerově.

Klobouk dolů. Dvě dámy uspořádaly sbírku pro nemocné seniory

Balíčky s kosmetikou, přezůvky, deky a polštáře, ale i audioknihy nebo něco k zakousnutí. Věci, které moc nestojí, ale pacientům léčebny dlouhodobě nemocných udělají neobyčejnou radost. Dvě dobrovolnice Martina Tovaryšová a Edita Jemelková uspořádaly i letos sbírku věcí, kterou předají ve čtvrtek pacientům přerovské nemocnice.

Představení  VII. dílu husitské epopeje

Husitská epopej oslovila množství čtenářů

Písek ‑ Středověký Rytířský sál Prácheňského muzea se v úterý (13.11.) stal místem pro představení sedmého a posledního dílu Husitské epopeje, jejímž autorem je jeden z nejčtenějších spisovatelů současnosti Vlastimil Vondruška, Písek nebyl vybrán pro tuto slavnostní příležitost náhodou.

Ilustrační foto.

Další regionální knižní titul jako audiokniha

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě vydala i v letošním roce audioknihu určenou především pro nevidomé a slabozraké čtenáře. Tentokrát sáhla po regionálním titulu a zvolila Cestu Ostravana do Ameriky leta Páně 1893 od Viléma Jičínského.

Bára Hrzánová a Aneta Langerová spojily síly

Hrzánová a Langerová spojily síly. Pane Bůh, tady Anna vychází jako audiokniha

Dívenka Anna utekla z domova a Fynn, který ji našel, si s ní vypráví o životě, přírodních vědách a dalších zajímavostech bytí a víry. Její příběh, jak jej Fynn (britský spisovatel, vlastním jménem Sydney George Hopkins) sepsal v knize Pane Bůh, tady Anna, vychází jako audiokniha v podání herečky Báry Hrzánové a hudebnice Anety Langerové.

audiokniha To

Audioknihou roku 2017 je horor To od Stephena Kinga

V příjemném prostředí pražského kina Atlas a pod taktovkou moderátora Tomáše Hanáka byly dnes rozdány ceny za nejlepší audioknihy roku 2017 – O2 Audiokniha roku. Absolutním vítězem se stal kultovní hororový román Stephena Kinga To. Cenu za mimořádný přínos mluvenému slovu převzal Zdeněk Svěrák. Nejvíce ocenění v jednotlivých kategoriích získalo nakladatelství OneHotBook.

Křest audioknihy pro nevidomé a slabozraké Chodci v soumraku od Václava Chytila (vlastním jménem Vítězslav Bělovský) v Moravskoslezské vědecké knihovně v roce 2017.

V Šenově ve středu pokřtí poslední dílo Václava Chytila: knihu Kamarádi

Přátelství je pouto, které sbližuje i rozděluje, ale vždy zanechává stopy v naší duši, stejně jako láska… A právě o tomto silném poutu je kniha Kamarádi, poslední dílo Vítězslava Bělovského, spisovatele, nakladatele a také novináře (mimo jiné redaktora a editora Ostravského večerníku), který své knihy publikoval pod pseudonymem Václav Chytil.