Kreativ

ŠTÍTEK: audiokniha

Martin Stránský jako Jago v Othellovi na Shakespearovských slavnostech na Pražském hradě.

Dr. House? Nikdy nerecitoval

Ústí nad Labem - To řekl herec z divadla v Plzni a z „Růžovky" a dabér Dr. House i detektiva Bootha (Sběratelé kostí) Martin Stránský.

Ivan Hlas trio pobaví na II. jarmarku malých a domácích pivovarů v Ústí u OC Forum.

Ivan Hlas: Čtení o mém klukovském srpnu 1968 Ondřeje Vetchého dojalo

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ – Písničkář Ivan Hlas, jehož písničky k filmu Šakalí léta (Na kolena, 1993) či hit pro BSP Země vzdálená zná celé Česko, je v sobotu 19. května od 20.30 se svým Triem hlavním hostem II. jarmarku malých a domácích pivovarů v Ústí nad Labem na Kostelním náměstí u OC Forum.

Jiří Suchý

Jiří Suchý: Čas je můj nepřítel

Praha, Ústí  /ROZHOVOR/  - CD Nahá a další povídky, první audiokniha žijícího klasika českého divadla Jiřího Suchého, je výběr ze sbírky Sto povídek aneb nesplněný plán (1966). Vtip, osobitá poetika, pestrost, nečekané pointy, laskavost, neotřelý přednes jistoty české zábavy toť „Nahá" od muže, na jehož unikátní koncert na Portě 2009 s Kapitánem Kidem jen tak Ústí nezapomene. Do centra pozornosti se Jiří Suchý dostává díky Nahé po necelém půlroce, kdy slavil 80 let. „K výročí" dostal i Diamantovou desku Supraphonu za 2 320 000 prodaných zvukových nosičů z let 1960 až 2011.

Jiří Suchý

Jiří Suchý: Čas je můj nepřítel

Praha, Ústí -/ROZHOVOR/ CD „Nahá a další povídky", první audiokniha žijícího klasika českého divadla Jiřího Suchého, je výběr ze sbírky „Sto povídek aneb nesplněný plán" (1966).

Audiokniha

Jiřímu Suchému vyšla audiokniha, jeho první

Ústí nad Labem, Praha - Může mít i nestor české kultury Jiří Suchý něco zcela poprvé? Ano! V „nešťastný“ pátek 13. vyšla jeho první audiokniha „Nahá a jiné povídky.“ Informoval o tom Zdeněk Brouček ze Supraphonu, který CD vydal. Milým bonusem CD je song „Kdykoli kdekoli“ ze seriálu Život je ples.

Audiokniha

Suchému vyšla audiokniha, je první

Ústí nad Labem, Praha - Může mít i nestor české kultury Jiří Suchý něco zcela poprvé? Ano! Dnes, v „nešťastný“ pátek 13. vyšla jeho první audiokniha „Nahá a jiné povídky.“

Čtenář se s nimi může ztotožnit. A je v nich humor, říká o svých povídkách Zdeněk Svěrák.

Zdeněk Svěrák: Rád poslouchám cizí vyprávění a fabuluju

Praha /ROZHOVOR, VIDEO/ – Nové povídky. Tak jednoduše se jmenuje kolekce povídek Zdeňka Svěráka, která se loni stala vítězem ceny o nejprodávanější knihu v České republice, Bestseller 2011. Supraphon je stejně jako předcházející Povídky (2008) převedl do audioknihy na 2CD, kde své drobné literární útvary interpretuje sám autor, povídku Nákup čte Daniela Kolářová. Hudbou doprovodil CD Jaroslav Uhlíř. Se Zdeňkem Svěrákem jsme si povídali o jeho Nových povídkách na CD, literární inspiraci v tramvaji a infikaci dobrem…

Tomáš Tajchner.

Básník Tomáš Tajchner: Dál píšu na mobilním telefonu

Ústí nad Labem, Praha /ROZHOVOR/ - Návrat ke stejnému vydavateli hlásí u své třetí knihy Tomáš Tajchner, ústecký rodák, ročník 1979. Pražské 65. pole po jeho knize „E&J“ (2009) přišlo i s titulem „Slova, která nemám komu vrátit“ (2011). S dobře utajenou sbírkou, v níž básně nemají jména ani názvy…

Tomáš Tajchner.

Básník Tomáš Tajchner: Dál píšu na mobilním telefonu

Ústí nad Labem, Praha - Návrat ke stejnému vydavateli hlásí u své 3. knihy Tomáš Tajchner, ústecký rodák ročník 1979. Pražské 65. pole po jeho knize „E&J“ (2009) přišlo i s titulem „Slova, která nemám komu vrátit“ (2011, 81 stran).

Jiří Lábus

Jiří Lábus: Pobavila mě Straka v říši entropie

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Četl Anděla v kulichu, načetl na CD Nápady laskavého čtenáře od Viewegha, Plachtovu Pučálkovic Aminu i Tracyho tygra od Saroyana. Byl to skvělý nápad, pozvat do Ústí před koncem roku herce Jiřího Lábuse, aby přečetl pár ukázek z mile starosvětské knihy Anděl v kulichu. Čas, kdy už měl být v ulicích města dávno sníh - ale zatím stále v Ústí i v jeho okolí chybí - tak zpříjemnil charakteristický přednes oblíbeného herce, čtení z půvabné knihy klasika německé dětské literatury Otfrieda Preusslera, autora Malé čarodějnice. Císařským sálem nově zrekonstruovaného Muzea města Ústí se nesly nejen vánoční povídky s tajemstvím tak, jak se v autorově fantazii a ve vzpomínkách jeho blízkých odehrály před více než sto lety na Liberecku. A jak je poprvé do češtiny přeložili manželé Jana a Jan Kvapilovi z ústecké Univerzity J. E. Purkyně.Čtení ideálně doplňoval zpěv Michala Pospíšila, místností s vysokým stropem se nesly nejen barokní písně v téměř autentickém provedení. Spokojeni byli návštěvníci, pořádající obecně prospěšná společnost Collegium Bohemicum, která předloni Anděla v kulichu vydala i sám Jiří Lábus. Ten ale již Anděla znal - loni ukázky z něj načetl pro Český rozhlas. Po ústeckém muzejním čtení herec uzobával z čerstvého vánočního cukroví a odpovídal Deníku na otázky.

Ilustrační snímek

Čtenáři si vyberou z knih "do ucha"

Č. Třebová - Místní městská knihovna připravila pro čtenáře několik novinek. Studenti a lidé pracující do večera uvítají možnost přijít si vypůjčit knihu v sobotu dopoledne.

Zuzana Vondrová s místostarostkou České Třebové Jaromírou Žáčkovou a ředitelem domova Josefem Jurenkou při předávání audioknihovny.

Senioři mohou odložit brýle, dostali audioknihy

Česká Třebová – Hezký dárek k Vánocům připravilo pro seniory z českotřebovského domova v Bezděkově občanské sdružení Za jeden provaz. Místní obyvatelé si mohou vybírat ze čtyř desítek titulů, které jim nabízí nová audio-
knihovna.

Spisovatel Michal Viewegh v Sierra Leone.

Viewegh o výstavě Den pro UNICEF

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Lze v ČR spojit kariéru úspěšného spisovatele s prací pro mezinárodní dětský fond UNICEF? Důkazem toho, že to jde, je Michael Viewegh, náš nejprodávanější současný literát, který má právě na pultech svůj první detektivní román Mafie v Praze. Minulý týden se vrátil z africké země Sierra Leone, kde pracoval pro UNICEF. Letos se v audioknihu Nápady laskavého čtenáře změnil jeho třetí román stejného jména. Čte z něj herec Jiří Lábus a krátce také sám autor.Stejně důležitý je pro něj projekt UNICEF „Adoptuj panenku a zachráníš život dítěte”, kterého se se svou ženou Veronikou účastní. Měl také záštitu nad výstavou Dny pro UNICEF, která se konala minulý týden v ústeckém OC Forum. „Na 20 snímků tu představovalo práci UNICEF v roce jejího vzniku 1946 a loni,” uvedl Luboš Machoň, spolupořadatel. „Prodej fotografií a předmětů s logem UNICEF zde vydělal asi 10 tisíc korun,” řekl pro Deník. Co nám o projektu Viewegh prozradil?

Ilustrační snímek

Vyškovskou knihovnu ovládne sváteční atmosféra

Vyškov – Předvánoční atmosférou bude v příštích týdnech dýchat vyškovská Knihovna Karla Dvořáčka. I tradiční akce, jako například pondělní čtení v dětském oddělení, budou tematicky připomínat blížící se svátky.

Regionální knihovna v Karviné

OBRAZEM: Karvinští se dočkali nové knihovny

Karviná - Čtenářský ráj pro všechny generace. 60 tisíc svazků knih v odděleních pro děti i dospělé, speciální oddělení beletrie pro dospělé a oddělení naučné literatury, multimediální prostory, moderní kinosál, více možností připojení k internetu včetně wi fi technologie.

HLASIVKY JAKO PROVAZY. Jiří Lábus vytvořil při namlouvání knihy řadu ženských i mužských postav. „Je to praxe,“ říká.

Jiří Lábus se setkal s Draculovým švagrem

Praha – Nejslavnější české hororové povídky, v nichž dokázal spisovatel Miloslav Švandrlík mistrně spojit strašidelné historky s nadsázkou a vtipem, byly nejen s úspěchem převedeny do televizního seriálu, ale před několika dny je i namluvil na 2CD herec Jiří Lábus.

HLASIVKY JAKO PROVAZY. Jiří Lábus vytvořil při namlouvání knihy řadu ženských i mužských postav. „Je to praxe,“ říká.

Jiří Lábus se setkal s Draculovým švagrem

Praha - Nejslavnější české hororové povídky, v nichž dokázal spisovatel Miloslav Švandrlík mistrně spojit strašidelné historky s nadsázkou a vtipem, byly nejen s úspěchem převedeny do televizního seriálu, ale před několika dny je i namluvil na 2CD herec Jiří Lábus.

Ilustrační foto

Knihkupectví Loft 577 ve Zlíně končí

Zlín – Příznivci zlínského knihkupectví LOFT 577 mají poslední příležitost prodejnu navštívit. Osmého června totiž končí provoz z ekonomických důvodů.

Martina Formanová

Martina Formanová: Chlapům někdy trvá, než se usadí

Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Skladatelka voňavého prádla. To je první knížka Martiny Formanové, která se dočkala tří vydání a teď ji nabízí Supraphon jako audioknihu, kterou namluvila Tatiana Vilhelmová. Autorka ji napsala před devíti lety, v době, kdy už žila v americkém Connectitutu jako manželka Miloše Formana a matka dvojčat. S Martinou Formanovou jsme si v rozhovoru povídaly o její knížce vydané na CD, amerických mužích a vaření pro jejího muže, slavného režiséra Miloše Formana…

Krajská vědecká knihovna v Liberci. Ilustrační foto.

Krajská knihovna teď nabízí dva miliony knih

Liberec – Unikátní zkušební přístup do databáze elektronických knih World e-book Library nabízí do 15. června Krajská vědecká knihovna v Liberci. Databáze zpřístupňuje téměř 2 miliony elektronických knih vzniklých digitalizací rozsáhlých světových kolekcí jako například v rámci projektu Gutenberg a řady dalších.

SATURNIN v podání Oldřicha Víznera. XYZ vydává audioknihu

Nakladatelství XYZ vydává nově i audioknihy

Praha – Nakladatelství s krátkým názvem XYZ si za svou existenci získalo řadu nadšených čtenářů. Vydává totiž knihy v pravém slova smyslu populární, přitom ale nikdy nerezignovalo na kvalitu. Mezi jeho další aktivity od 20. listopadu patří i vydávání audioknih. Na své by si měli přijít jak dospělí, tak i malí posluchači…

Křest audioknihy

FOTO: Křest první audioknihy jistil červený kýbl

Prostějov – První audioknihu, kterou vydala Městská knihovna v Prostějově, pokřtil ve čtvrtek odpoledne její kmotr Pavel Drmola. „Je na ní vidět, že vznikala s nadšením. Beru jí jako první krok, těším se, že budou následovat další,“ prohlásil kmotr, který ještě ve funkci prostějovského místostarosty stál u zrodu projektu.

Ilustrační foto

Program Týdne knihoven na Pelhřimovsku

Pelhřimovsko – K celostátnímu Týdnu knihoven, který trvá od čtvrtého do osmého října, se připojily i knihovny na Pelhřimovsku.Přinášíme program, který si pro čtenáře připravily jednotlivé knihovny.

Ilustrační foto.

Knihovny na Blanensku zvou na zajímavé pořady

Blanensko - Ti, kdo zapomněli vrátit již dávno vypůjčenou knihu, mají v nadcházejícím týdnu možnost svůj prohřešek napravit. A to bezplatně. Stejně jako v minulých letech totiž knihovny na Blanensku po dobu trvání akce nazvané Týden knihoven odpouští všechny poplatky za nevrácené knihy a také novým čtenářům nabízí roční bezplatnou registraci.

Ilustrační foto

O audioknihy je zájem

Žďársko – O publikace namluvené na kompaktních discích, kterými ve svém knihovnickém fondu disponují některé z knihoven v okrese, je mezi půjčujícími velký zájem. Ovšem nejen mezi lidmi nevidomými a slabozrakými.

Ředitel knihovny v Prostějově Aleš Procházka

Knihovna: Vytáhněte básně z šuplíku

Prostějov – Mladí autoři neměli nikdy tolik možností k prezentaci svých „šuplíkových děl“ tak jako dnes. Samozřejmě hlavně díky internetu. Začínající literáti z Prostějova mají teď navíc šanci dostat své verše nebo povídky na audioknihu, kterou připravuje městská knihovna. Cílovou skupinou projektu jsou středoškoláci, ale zapojit se mohou i mladší tvůrci.

Z promítání pro nevidomé

Karel líbá Terezu, poslouchali nevidomí v kině

Prostějov /FOTO/ – Film pro nevidomé promítali v úterýdopoledne v prostějovské knihovně. Titul Co je vám doktore? se Zdeňkem Svěrákem v hlavní roli dokázal slušně zaplnit promítací místnost.