Kreativ

ŠTÍTEK: audiokniha

Jan Budař s knihou Princ Mamánek

Jan Budař veze do Plzně pohádkovou knihu

Plzeň - Herec, muzikant, režisér a scenárista Jan Budař napsal knihu pro děti a ve čtvrtek ji bude podepisovat od 16 hod. v Knihkupectví Dobrovský v Obchodním centru Plzeň na Rokycanské třídě v Plzni.

nové audioknihy

Den trifidů, snílků i kavárníků: audioknižní čtvrtek je tu

Jedenáct minut oblíbeného brazilského spisovatele Paula Coelha předznamenává počet novinek, jež se dnes objevily na pultech knihkupectví. Jedenáct nahrávek atraktivních titulů je součástí Velkého audioknižního čtvrtku, který se koná už potřetí.

Městská knihovna v Praze.

Velký audioknižní čtvrtek dnes nabídne 11 nových audioknih

Na pultech knihkupectví se dnes v rámci Velkého audioknižního čtvrtku objeví 11 knih, které se nečtou, ale poslouchají. Třetí pokračování akce sloužící k propagaci audioknih se koná po vzoru podobné, která propaguje knihy v klasické podobě a v Česku má již šestiletou tradici. Český trh s audioknihami stále roste a jeho loňský objem se může blížit 100 milionům korun.

Ilustrační foto.

Běží týden knihoven

Besedy, výstavy, pasování čtenářů, čtenářská amnestie… Knihovny na Bruntálsku se připojují k celostátnímu Týdnu knihoven.

Michal Viewegh.

Michala Viewegha lze vidět u míče jen jednou v roce

Sedlčany /ROZHOVOR/ – Setkat se s nejznámějším a nejprodávanějším spisovatelem současnosti Michalem Vieweghem při autorských čteních nebo benefičních akcích není až tak výjimečné. Například v zářijovém kalendáři měl poznamenánu Ostravu, Rožnov pod Radhoštěm, Prahu nebo Brno. Vidět ho však bojovat o míč na fotbalovém hřišti lze skutečně jen v Sedlčanech na Příbramsku. Z třinácti ročníků utkání mezi spisovateli a čtenáři, které pořádají místní knihovnice, vynechal jen málokterý. 

Socha Josefa Švejka se sochařem Albertem Kraličkem.

Motorkáři vyjedou na starých strojích na počest Švejka

Kralupy nad Vltavou - Příznivci všech typů motorek a aut ve věku veteránů už se těší na Švejkovy motomanévry. Letos se uskuteční už třetí ročník, kterému patří už dnešek. Manévry se konají na počest dobrého vojáka Švejka a za světový mír. Sraz účastníků bude od 10.30 do 13 hodin v restauraci U Kohouta v kralupské Žižkově ulici.

Na dvě stovky členů historických skupin z Česka, Slovenska, Polska a Německa ukáže lidem, jak se žilo a pracovalo na Velké Moravě. Lákadlem bude velkomoravská bitva Veligrad 2017.

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

FOTOGALERIE / Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

V Neratovicích na náměstí už funguje nový bibliobox. Jde o schránku na vracení knih v době, kdy je knihovna zavřená.

Obrazem: Neratovice mají nový bibliobox

Neratovice - V Neratovicích na náměstí už funguje nový bibliobox. Jde o schránku na vracení knih v době, kdy je knihovna zavřená. Je dokonce otevřen i v době letní rekonstrukce knihovny. Biblibox je umístěn pod schody u městského úřadu na náměstí Republiky. Manipulace s ním je jednoduchá. Označeným otvorem čtenáři vhodí knihy, které chtějí vrátit. Ty jsou pak vráceny následující pracovní den. Do boxu se ovšem nesmí vhazovat deskové hry, audioknihy na CD discích ani časopisy. Mohly by se totiž poškodit, což by zaplatili právě čtenáři.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Knihovna ve Všetatech je opět otevřená

Všetaty – Knihovna ve Všetatech je opět otevřená, čtenáři ji mohou navštívit každé pondělí od devíti do šestnácti hodin, ve středu mezi osmou hodinou a polednem a ve čtvrtek od devíti do sedmnácti hodin.

Ilustrační foto.

Čtení na dovolenou. Knihovna zapůjčí audioknihy i elektronické čtečky

Vyškov - Kdo přemýšlí, jak si zkrátit dlouhou cestu na dovolenou, může zavítat do vyškovské Knihovny Karla Dvořáčka. Kromě klasických knih si v ní lidé můžou půjčit i řadu audioknih. „Zájemci si je mohou vybrat ve druhém podlaží. Rezervace přijímáme on-line nebo osobně u knihovníků," zmínila pracovnice knihovny Zdeňka Adlerová.

Knižní veletrh Svět knihy v Praze.

Na pražském Výstavišti končí letošní veletrh Svět knihy

Praha - Na holešovickém Výstavišti v neděli končí letošní veletrh Svět knihy. O čtyřdenní akci je mezi milovníky literatury velký zájem. Svět knihy každoročně navštěvuje až 40 tisíc milovníků literatury. Podle nového ředitele veletrhu Radovana Auera bude pravděpodobně letošní návštěva vyšší než v minulém roce.

Svět knihy. Ilustrační foto.

Na Světu knihy pokřtili audioknihy v žánrech sci-fi a fantasy

Na veletrhu Svět knihy, který třetím dnem pokračuje na holešovickém Výstavišti v Praze, dnes pokřtili české audioknihy v žánrech sci-fi a fantasy. Stylově čepelí ostré díky a whisky oslavili zástupci vydavatelství Walker & Volf vydání audioknihy Miroslava Žambocha Na ostřích čepelí načtené Zdeňkem Velenem. Míla Linc z vydavatelství Straky na vrbě pak pivem přivítal vznik audioknihy s antalogií povídek Stíny Černého hvozdu načtenou Vojtěchem Hamerským.

Lampa. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Praha se brání zákazu smlouvy na osvětlení

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal na konci dubna rozhodnutí, kterým předběžně zakázal uzavřít pražskému magistrátu smlouvu se svou městskou firmou na správu, provoz a údržbu veřejného osvětlení. Praha s rozhodnutím nesouhlasí a podle včerejšího vyjádření mluvčího radnice Víta Hofmana se bude se proti němu bránit.

Spisovatel Josef Formánek.

Josef Formánek: Všechny knihy jsou moje děti

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Populární český spisovatel Josef Formánek je autor sedmi úspěšných knížek, světoběžník, reportér a zakladatel cestovatelského magazínu Koktejl. Loni před Vánocemi vydal novou knihu Dvě slova jako klíč: Laskavá kniha o podivuhodných osudech dotýkajících se života Teodora D. 

Konečné úpravy na výrobě sochy Švejka.

Švejk je hotov. Do Kralup přijede za dva měsíce

Kralupy - Neuvěřitelný kousek se povedl kralupským nadšencům, které spojuje stejná záliba, Haškův román Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Švejkovu sochu, za kterou bojovali více než dva roky, dostanou Kralupy nad Vltavou už za dva měsíce.

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Vyhrajte knihu básní

Plzeň – „Čtvrtá kniha básní už je určitě poslední," říká básník Tomáš Tajchner, který právě vydal sbírku Písně pro Nenu.

Po třítýdenním uzavření byla 20. února 2017 otevřena hudební knihovna Krajské vědecké knihovny v Liberci. Kromě zvukových dokumentů, filmů nebo not si mohou návštěvníci vypůjčit i společenské hry.

Staronová hudební knihovna láká i na deskové hry

Liberec - /GALERIE/ Příjemný prostor k posezení, přehlednější uspořádání CD a nově i možnost půjčit si deskové hry nabízí už od pondělí zrekonstruované hudební oddělení Krajské vědecké knihovny v Liberci. Úprava prostoru trvala tři týdny a knihovnu přišla na 450 tisíc korun. Jedná se o největší investici za řadu let. 

Marie Doležalová - CD

Co člověk pojmenuje, přestane ho sžírat

Napřed své příběhy prožila, pak sepsala a teď je i vypráví – herečka Marie Doležalová pokřtila v minulém týdnu audio podobu svého prestižními cenami ověnčeného blogu a knižního bestselleru Kafe a cigárko. Ještě předtím jej posluchačům představila v rámci akce Velký knižní audio čtvrtek.

Jan Jiráň.

Jan Jiráň: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - „Jsem Pražák každým coulem," říká herec Studia Ypsilon, režisér mluveného slova a hudebník Jan Jiráň. Narodil se na Břevnově, ale dnes je neodmyslitelně spjatý se Žižkovem, kde už několik let žije. Když není zrovna na zkoušce v divadle Ypsilon, nebo nemá večerní představení, tráví čas v nahrávacím studiu, kde se věnuje přípravě nových audioknih. 

Ilustrační foto

Češi loni za knihy utratili 7,5 miliardy, roste trh s e-knihami

Praha - Češi utratili loni za knihy přibližně 7,5 miliardy korun. To je asi o pět procent meziročně více, nárůst činí zhruba 300 až 400 milionů. Odhadovaný obrat dnes zveřejnil Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Objem knižního trhu vzrostl po několika letech stagnace, podle svazu má na větší utrácení lidí za knihy vliv snížení DPH a růst ekonomiky.

Ilustrační foto.

Éra tabletů? Malí čtenáři knihovnám v regionu nescházejí

Kroměřížsko – Že dnešní generace tráví volné chvíle jen na tabletu či mobilu? Zapomeňte. Děti na Kroměřížsku podle ohlasů odborníků stále čtou, mnohde dokonce víc než dřív. Například knihovny se těší zájmu školáků a to i přes konkurenci moderních technologií. Někteří rodiče navíc právě jejich služeb využívají a do popředí se stále častěji dostávají třeba audioknihy.

Ilustrační foto.

Japonsko provedlo razii v tamní součásti Amazonu

Tokio - Japonské úřady provedly razii v kancelářích tamní součásti amerického internetového prodejce Amazon. List Nikkei napsal, že úřady mají podezření na nekalé praktiky vůči maloobchodním prodejcům. Amazon je údajně nutil, aby nabízeli zboží levněji než konkurence. Nikkei se odvolává na zdroje obeznámené s případem, neupřesnil však, kdy se razie uskutečnila. Mluvčí Amazonu v Japonsku informace nekomentoval.

DOBRÁ NÁLADA  se nesla knihovnou i při ukončení akce. Slavnostnímu okamžiku byl přítomen místostarosta Opočna Marian Slodičák. Sám je náruživým čtenářem, tomu odpovídala i jeho rada dětem, v níž si notoval s Radkou Mecnerovou: čtení není nikdy dost!

Opočenské děti vytvořily vlastní audioknihu

Opočno – Počasí si s námi tak trochu hraje – na klasické léto, které by přálo koupalištím, to zatím nevypadá. Děti se tak mohou věnovat jiným aktivitám, mezi ně patří určitě i četba. Opočenská knihovna se snaží vyjít čtenářům vstříc, těm mladším teď může nabídnout audioknihu.

Ilustrační foto

Knihovny: I v letních měsících se čtenáři vrací pravidelně

Kutnohorsko - Léto je v plném proudu a volné dny doslova vybízejí dovolenkáře ke čtení. Mnozí tak využívají služeb knihoven, které mají sice v omezené míře otevřeno i přes léto. Někteří čtenáři si půjčili knihy do zásoby už na začátku prázdnin, jiní přicházejí průběžně a vrací se třeba i pravidelně každý týden.