Kreativ

ŠTÍTEK: audiokniha

Prestižní americkou divadelní cenu Tony za nejlepší ženský herecký výkon převzala při ceremonii v New Yorku Britka Helen Mirrenová.

Cenu Tony pro nejlepší herečku získala Helen Mirrenová

New York - Prestižní americkou divadelní cenu Tony za nejlepší ženský herecký výkon převzala v noci na dnešek při ceremonii v New Yorku Britka Helen Mirrenová. Devětašedesátiletá umělkyně získala ocenění za roli královny Alžběty II. ve hře Audience u královny, informovala agentura AP. Slavnostnímu večeru ale dominovaly muzikál Fun Home a divadelní adaptace románu Podivný případ se psem, jejichž tvůrci si shodně odnesli hned pět cen.

Písničkářka Radůza.

Písničkářka Radůza: Máme štěstí, že momentálně žijeme v míru

Praha /ROZHOVOR/ – Všechny války jsou nesmyslné, a přesto se do nich lidstvo, neschopné se z jejich hrůz a ztrát poučit, stále pouští. V době sedmdesátého výročí konce 2. světové války se jimi na své novince zabývá písničkářka Radůza. Popisuje je na příběhu člověka, jenž v různých podobách prochází bitvami napříč staletími. „Vybrala jsem ty, které jsou z mého pohledu nejvýraznějšími milníky v dějinách. I když jsou samozřejmě i jiné a mohli bychom se přít o to, co je významnější," říká Radůza, jejíž nový projekt Marathon – příběh běžce zahrnuje nejen CD s šestnácti písněmi, ale i knihu povídek ke každé z nich a bonusovou audioknihu, již sama načetla.

Norský spisovatel Jo Nesbo vystoupil 4. května v Praze na tiskové konferenci při příležitosti českého vydání své nové knihy Policie.

Jo Nesbo v Praze představil svoji novou detektivku Policie

Praha - Norský spisovatel Jo Nesbo dnes v Praze představil svoji novou knihu Policie, která vychází také jako audiokniha. Hrdinou příběhu, v němž kdosi brutálním způsobem trestá policii za chybné vyšetřování, je opět inspektor Harry Hole. Jedná se o desátou knihu s tímto policejním antihrdinou, na kterou naváže první díl diptychu Krev na sněhu, v němž Nesbo čtenáře zavede do podsvětí Osla 70. let 20. století.

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák a Aňa Geislerová představili své audioknihy

Praha - Překvapivé pointy, věrohodné a zajímavé osudy hrdinů a citlivě sdělené detaily a postřehy charakterizují povídkovou tvorbu Zdeňka Svěráka. Před šesti lety vyšel v Supraphonu dvojdiskový komplet, na kterém autor načetl šest povídek. Další čtyři se do tehdejšího vydání nevešly. Vycházejí proto samostatně jako dvojalbum pod názvem Horká neděle, které oblíbený autor, herec a dramatik představil dnes v Praze.

Betty MacDonaldová: Co život dal a vzal

Co život dal a vzal. Betty MacDonaldová na CD

Praha - Žádná překážka není nepřekonatelná a žádná situace beznadějná! Úspěšné humoristické romány americké spisovatelky Betty MacDonaldové, které vás doslova nabijí pozitivní energií, vycházejí na CD pod souborným názvem Co život dal a vzal. O neopakovatelný přednes jednotlivých částí audioknihy se postaraly Vilma Cibulková, Taťjana Medvecká a Martina Hudečková.

Veronika Kubařová.

Veronika Kubařová: Poslední aristokratka je zábavná

Severní Čechy /ROZHOVOR/ - Herečku Veroniku Kubařovou známe jako Ninu, krásnou dceru statkáře z Čechovova dramatu Racek. Načetla ale také humorný román Poslední aristokratka, honosící se Cenou Miroslava Švandrlíka za rok 2012.

Veronika Kubařová.

Veronika Kubařová: Poslední aristokratka je zábavná

Severní Čechy - Herečku Veroniku Kubařovou známe jako Ninu, krásnou dceru statkáře z Čechovova dramatu Racek. Načetla ale také humorný román Poslední aristokratka, honosící se Cenou Miroslava Švandrlíka za rok 2012.

Pracovníci Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně předčítali ve středu 4. února 2015 dětem ze třetí třídy Základní školy Interna Vsetín

Vsetínští knihovníci četli školákům z Integry

Vsetín – Čteme pro radost je název pravidelného volně přístupného pořadu, který se koná vždy první středu v měsíci v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně. Zdejší pracovníci při něm předčítají ukázky z vybraných titulů, které si mohou lidé v knihovně vypůjčit.

Ilustrační snímek.

5000 nových knih

Bohumín - I v době internetu klasické khihy stále táhnou. Důkazem budiž fakt, že knihovy v ročně nakupují nové knihy za statisíce korun. Například v Bohumíně jen za letošní rok nakoupili knihy za 743 tisíc korun, časopisy za 100 tisíc a 20 tisíc investovali do audioknih.

Knihu o Amélii pokřtili Veronika Gajerová, Petra Neomillnerová a Pavel Šporcl.

Veronika Gajerová: Má role v Amélii? Mrtvá pěvkyně!

Severní Čechy /ROZHOVOR/ - Amélie a tma je úspěšný horor pro mládež od spisovatelky Petry Neomillnerové. A je okolo něj živo; jako audioknihu ho v září vydal Supraphon, i Veronika Gajerová ji načetla a Pavel Šporcl, houslový virtuóz, ji pokřtil. Příběh přátelství dávno mrtvé dívky s dívkou dnešní bude příští rok i zfilmován

Knihu o Amélii pokřtili Veronika Gajerová, Petra Neomillnerová a Pavel Šporcl.

Veronika Gajerová: Má role v Amélii? Mrtvá pěvkyně!

Severní Čechy - Amélie a tma je úspěšný horor pro mládež od spisovatelky Petry Neomillnerové. A je okolo něj živo; jako audioknihu ho v září vydal Supraphon, i Veronika Gajerová ji načetla a Pavel Šporcl, houslový virtuóz, ji pokřtil. Příběh přátelství dávno mrtvé dívky s dívkou dnešní bude příští rok i zfilmován

I HEREC Arnošt Goldflam si přečetl a posléze natočil několik ašských pověstí.

Audioknihu pověstí již osobnosti natočily

Aš - Audiokniha s pověstmi z Ašska se za několik měsíců objeví na pultech Aše (Deník již informoval). Ašské pověsti na CD namluvilo pět známých osobností České republiky. Celou akci má na starost David Nushart z ašské produkční agentury.

Kastelán zámku Milotice a autor románu Poslední aristokratka Evžen Boček.

Bočkova Aristokratku ve varu je nominovaná na cenu

Milotice - Kniha Aristokratka ve varu kastelána milotického zámku Evžena Bočka je nominovaná na cenu Josefa Škvoreckého. Po loňském úspěchu, kdy jeho oficiální prvotina Poslední aristokratka získala cenu Miloslava Švandrlíka za nejlepší humoristickou knihu roku 2012, je tak jeho publikace znovu mezi prvotřídními tituly.

NATÁČENÍ NOVÉ audioknihy ašských pověstí se zúčastnil i herec Ondřej Vetchý.

Aš rozezní již na podzim historické pověsti

Aš - Nové audioknihy se již na podzim dočkají obyvatelé Aše. A co se na ní objeví? Pověsti z Ašska, které na CD namluví pět známých osobností České republiky. Celou akci má na starost David Nushart z ašské produkční agentury.

Návštěvníci Kavárny ve tmě si vyzkoušeli praktické pomůcky nevidomých. Například braillův psací stroj.

Posezení při kávě v totální tmě

Dobruška – Jak poznáte, že jste do hrníčku nalila správné množství vody? Zdánlivě banální otázka. Kdyby ovšem nebyla položená v absolutní tmě nevidomé servírce…

Návštěvníci Kavárny ve tmě si vyzkoušeli praktické pomůcky nevidomých. Například braillův psací stroj.

Posezení při kávě v totální tmě

Dobruška – Jak poznáte, že jste do hrníčku nalila správné množství vody? Zdánlivě banální otázka. Kdyby ovšem nebyla položená v absolutní tmě nevidomé servírce…

Ilustrační foto.

Češi si audioknihy kupují stále víc přes internet, CD ale vedou

Praha - Češi si audioknihy stále častěji kupují v elektronické formě a stahují si je například do mobilního telefonu. Zhruba čtvrtinu prodaných audioknih si již lidé stáhnou z internetu, většinu si ale stále pořizují na CD. Mezi hlavní činnosti při kterých lidé poslouchají zvukové verze knih patří podle odhadů prodejců jízda v autě, žehlení, vaření či zahradničení.

Romana Anna Novotná čte z knihy Myši Natálie Mooshabrové od Ladislava Fukse.

Mladé hlasy čtou novou audioknihu pro nevidomé

Louny - Dobrovolníci z Loun právě vydávají svou první čtenou knihu. Nápad pomáhat se zrodil při návštěvě lékárny a i díky přátelství s nevidomými pěvci, kteří nyní soutěží v televizi.

Nově vydanou audioknihu Pohádky v Hantecu aneb Goldnový merchny představil v Knihách Dobrovský v Joštově šiřitel brněnského hantecu Honza Hlaváček

Šiřitel hantecu Honza Hlaváček představil audioknihu Goldnový merchny

Brno /FOTOGALERIE/ – Nově vydanou audioknihu Pohádky v Hantecu aneb Goldnový merchny představil v Knihách Dobrovský v Joštově šiřitel brněnského hantecu Honza Hlaváček. Součástí autogramiády byl také minikoncert, jako hosté se představili divadelník a filmový režisér Jiří Vondrák, dále Libor Machata, Radek Rettegy, Franta Kocman či Richard Sacher.

Nově vydanou audioknihu Pohádky v Hantecu aneb Goldnový merchny představil v Knihách Dobrovský v Joštově šiřitel brněnského hantecu Honza Hlaváček

Šiřitel hantecu Honza Hlaváček představil audioknihu Goldnový merchny

Brno – Nově vydanou audioknihu Pohádky v Hantecu aneb Doldnový merchny představil v Knihách Dobrovský v Joštově šiřitel brněnského hantecu Honza Hlaváček. Součástí autogramiády byl také minikoncert, jako hosté se představili divadelník a filmový režisér Jiří Vondrák, dále Libor Machata, Radek Rettegy či Franta Kocman.

Nově vydanou audioknihu Pohádky v Hantecu aneb Goldnový merchny představil v Knihách Dobrovský v Joštově šiřitel brněnského hantecu Honza Hlaváček

Šiřitel hantecu Honza Hlaváček představil audioknihu Goldnový merchny

Brno – Nově vydanou audioknihu Pohádky v Hantecu aneb Goldnový merchny představil v Knihách Dobrovský v Joštově šiřitel brněnského hantecu Honza Hlaváček. Součástí autogramiády byl také minikoncert, jako hosté se představili divadelník a filmový režisér Jiří Vondrák, dále Libor Machata, Radek Rettegy, Franta Kocman či Richard Sacher.

Ilustrační foto.

Nové lákadlo knihoven? Čtečka e-knih i domů

Hodonínsko - Jen několik knihoven v hodonínském okrese se pustilo do půjčování elektronických čteček knih. Například v Kyjově mají možnost půjčit si tuto knižní formu jen zaměstnanci knihovny, v Bukovanech, kde žije přes sedm set obyvatel, si ji brzy na čas odnesou čtenáři také domů. Tím předčí i Hodonín.