Kreativ

ŠTÍTEK: bábovka

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Sousedská slavnost Živé Teplice

Masopust v Bílině zpestří Panoptikum Maxe Fische, pod vedením Martina Ryby

Bílina se chystá na masopustní oslavy, které se uskuteční 13. února na Mírovém náměstí s programem pro všechny věkové kategorie. Dopolední program je zaměřen na děti ze škol, odpoledne se připojí veřejnost. Budou divadelní představení a vystoupí hudební kapela. Součástí oslav bude soutěž o nejlepší bábovku a po celý den proběhnou farmářské trhy s regionálními produkty.

Receptů na bábovku jsou tisíce.

Sladké loučení s létem. Podbrdské muzeum hostí bábovkové mistrovství

/FOTOGALERIE/ Peče se u vás doma nejlepší bábovka na světě? Pokud byste si toto tvrzení chtěli ověřit v konkurenci dalších hospodyněk, které na svůj recept na domácí bábovku nedají dopustit, máte na sklonku léta šanci v Rožmitále pod Třemšínem. Unikátní bábovkové mistrovství se koná v Podbrdském muzeu druhý zářijový víkend.

Hotová jílová pec

Pekařka si sama postavila jílovou pec. Budou z ní vonět buchty i domácí chleba

S myšlenkou postavit vlastní jílovou pec si začala Lenka Dvořáková pohrávat už více než před rokem. Nápad přirozeně vyplynul z jejího životního stylu. Miluje totiž chalupaření i historii a kváskový chléb už doma peče bezmála deset let. Rozhodla se tedy pro další postup ve svém pekařském umění. A o své zkušenosti se stavbou jílové pece se podělila.

Dýňová polévka

Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky. Zkuste spíš fantastické recepty

Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.

Pro milovníky dechové hudby.

Milovníci dechovek a bábovek zbystřete. Ve Fryštáku si užijete

Příznivci dechovky a pečení pozor! Zveme vás na hudební akci pro milovníky dechové hudby Valašská veselice + soutěž o nejlepší bábovku.  Dne 10. září od 18 hodin v sále Kulturního domu ZDV Fryšták zahrají Mladá dechovka z Kašavy, DH Miklovci, DH Valaška a další dechové soubory.  

Bábovkobraní v Anníně 2022.

Annín už počtvrté provoněly bábovky. Hodnotil i Ivo Šmoldas

Šumavský Annín pozval v tomto týdnu již na tradiční Bábovkobraní. Soutěž o to, kdo upekl tu nejhezčí a nejchutnější bábovku, se konala už počtvrté. Při zábavném večeru s kapelou Sborovanka ze Žihle na nádvoří annínské sklárny usilovalo tentokrát o přízeň poroty i více než stovky diváků celkem 18 bábovek různých tvarů, barev a chutí.

Annín.

Annín se otevírá turistům, zve na památky, do skláren, na koncerty i bábovky

Annínsko žije, s tímto heslem i letos otevírá oficiálně turistickou sezonu šumavská vesnice Annín a její nejbližší okolí. V údolí u řeky Otavy žije sice trvale jen několik desítek obyvatel, během léta se ale počet lidí v této oblasti několikanásobně zvětší. Místní spolky a podnikatelé na Annínsku proto i letos v létě připravili pro veřejnost kulturní vyžití a rozšířili své služby.

Co tvůrce, to jiná bábovka.

Duhová, zdobená čokoládou i sedmikráskami. V Janově se volila nejlepší bábovka

/FOTOGALERIE/ Přehlídku nejen mnoha chutí, ale dokonce i barev a různých tvarů nabídla v sobotu soutěž o nejlepší bábovku v Janově. Byla součástí doprovodného programu svěcení tamní kaple sv. Josefa. Těch bábovek se tu sešlo na dvaadvacet. První příčka nakonec připadla Lucii Kleinerové, druhé místo obsadil Mateusz Wojtowicz a třetí Anna Macková. Zhodnoťte bábovky ve fotogalerii.

Co tvůrce, to jiná bábovka.

Duhová, zdobená čokoládou i sedmikráskami. V Janově se volila nejlepší bábovka

/FOTOGALERIE/ Přehlídku nejen mnoha chutí, ale dokonce i barev a různých tvarů nabídla v sobotu soutěž o nejlepší bábovku v Janově na Rychnovsku. Byla součástí doprovodného programu svěcení tamní kaple sv. Josefa. Těch bábovek se tu sešlo na dvaadvacet. První příčka nakonec připadla Lucii Kleinerové, druhé místo obsadil Mateusz Wojtowicz a třetí Anna Macková. 

Soutěž jedlíků v pojídání bábovek na jarních slavnostech v Hustopečích 2022

Další vítězství. Maxijedlík na Slavnostech mandloní spořádal bábovky z mandlí

O víkendu 25. až 27. března přivítali návštěvníci na Slavnostech mandloní a vína v Hustopečích jaro a užili si první teplé dny. Čekal na ně bohatý kulturní program, gurmánské mandlové speciality na náměstí, otevřené sklepy a krásný výhled z Mandloňové rozhledny. Milovníky gastronomie v sobotu naladila kulinářská show s Markétou Hrubešovou a soutěž jedlíků v pojídání bábovek. Zavítal sem i maxijedlík Jaroslav Němec. Za fotografie ze soutěže děkujeme Ivu Svobodovi.

Z Bábovkování v Klementince v pondělí 25. října 2021.

OBRAZEM: V Klementince se soutěžilo o nejlepší bábovku

Soutěž o nejlepší upečenou bábovku se v mladoboleslavském centru Klementinka konala v pondělí 25. října. "Bábovkování je již druhá akce v tomto stylu, předchozí bylo štrúdlování. Hodnocení výrobků je anonymní, aby byla zaručena plná objektivita," uvedla s úsměvem koordinátorka centra Lenka Mansfeldová. Akci jsme navštívili s redakčním objektivem.

Na poděbradskou kolonádu dorazily v pátek odpoledne stovky lidí, především seniorů. zazpíval jim Jožka Šmukař, vyhodnocovala se i nejlepší bábovka. Foto: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

V Poděbradech seniorům k svátku zpíval Jožka Šmukař, hodnotili i bábovky

/VIDEO, FOTOGALERIE/ První říjnový den je tradičně slaven jako Mezinárodní den seniorů. Tento svátek si připomínají i některá města a obce v našem regionu. V Poděbradech radnice ve spolupráci s Centrem sociálních a zdravotních služeb připravily pro starší spoluobčany celé odpoledne na lázeňské kolonádě. 

Bábovky

Zabavte se v Letním kině v Církvici u Bábovek

Přijďte si užít pohodový večer pod hvězdami v Letním kině v Církvici na zahradě Mateřské školy, kde se uskuteční v sobotu 24. července od 21.30 hodin promítání českého filmu Bábovky.

Podle vědeckých studií provází onemocnění covid-19 ztráta čichu a chuti kolem 80 procent všech pacientů.

Při covidu ztratili čich a chuť. Lidé plní ordinace ORL, zkoušejí i aromaterapii

Pokaždé, když vidí náruživý milovník moučníků Bedřich Kotík bábovku, zpozorní. Právě u bábovky zjistil loni v listopadu, že má covid. „Manželka napekla, těšil jsem se. Jenže když jsem zakrojil a ochutnal, přišla mi hrozně mdlá,“ popisuje. O selhání pekařky se nejednalo. „Když jsem kousal do kakaové části a manželka se navíc přiznala, že jí ujela ruka s rumem a já pořád nic necítil, věděl jsem, že je zle,“ říká. 

Petr Mlíkovský (vpravo) s formou na bábovku, která je už nedílnou součástí kabiny jihlavských hokejistů. Od té doby, co visí na stropě, vyhráli sedm zápasů v řadě.

Forma na bábovku a snídaně. Rituál, co funguje, se nemění, usmívá se Mlíkovský

/ROZHOVOR/ Za svou kariéru maséra a kustoda toho Petr Mlíkovský zažil spoustu. Byl u zlatého hattricku mistrů světa s hokejovou reprezentací, slavit mohl i několik titulů v tuzemské nejvyšší soutěži. Nyní je součástí jihlavské party, která se i díky jeho vychytávkám v Chance lize propracovala až do finále. Jak ho napadla forma od bábovky a co se podává na společných snídaních? Nejen o tom se sympaťák a ohromný pracant rozpovídal v rozhovoru pro Deník.  

Bábovka po upečení voní po citrusech a jablkách.

Vláčná bábovka nejen na neděli. Tahle se vám určitě povede

V našich končinách tradiční sladké pečivo, které se výborně hodí třeba ke kávě. Chybu však neuděláte, když si s sebou bábovku přibalíte na výlet. Naše čtenářka Marie Tomášová z Domažlic se s námi podělila o recept na vláčnou bábovku, která se podle jejích slov povede každému.

Nasazení v chebském domově pro seniory Skalka.

Dojatí senioři. Vojáci jim pečou bábovky a dělají kávové dýchánky

Když se rozhodlo, že se do boje proti pandemii v sociálních zařízeních zapojí armáda,  křižoval se nejen zdravotnický personál, ale především rodinní příslušníci. „Moje matka se narodila roku 1937 a pamatuje válku. Teď bude zavřená na pokoji, v televizi smyčka apokalyptických zpráv a pod okny budou běhat vojáci. To je pro tělo i duši devastující víc než covid,“ strachovala se například Libuše Veinerová.   

Jedna z odměn drážním hasičům za vrácení nalezené peněženky.

Drážní hasiči dostali za vrácení peněženky bábovku a buchty

O tom, že dělat dobré skutky se stále vyplácí, se přesvědčili tento týden nymburští drážní hasiči. Jeden z nich, Jan Rumpela, našel cestou z pravidelné roční zdravotní prohlídky na železniční poliklinice na chodníku ležet peněženku s poměrně značnou částkou peněz. Nezaváhal ani chvilinku a peněženku odevzdal veliteli jednotky.

kino

Do kina míří film Bábovky

V havlíčkobrodském kině Ostrov dnes promítají komediální drama Bábovky od osmi hodin. Film natočený podle knižního bestselleru spisovatelky Radky Třeštíkové vypráví o tom, že všichni jsou propojení a díky tomu i malé věci dokážou někdy otřást světem. 

Ze zahrádk na talíř: cupcake s kerblíkem třebule

Tip botanika: z kopřiv upečte bábovku, z kerblíku cupcake

Trávíte čas v době karantény na zahradě a řešíte co s plevelem? Botanik Radomír Němec má jednoduchou radu: snězte ho! Ze své bohaté sbírky receptů na gurmánské využití i toho nejobyčejnějšího, co roste na zahradě vybral tentokrát kopřivovovou bábovku a cupcake z třebule.

Udělejte si bábovku, se kterou Maxijedlík vyhrál několik soutěží

Udělejte si bábovku, se kterou Maxijedlík vyhrál několik soutěží

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou.  Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na bábovku s vaječným koňakem. S ní vyhrál několik soutěží.

Udělejte si bábovku, se kterou Maxijedlík vyhrál několik soutěží

Udělejte si bábovku, se kterou Maxijedlík vyhrál několik soutěží

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou.  Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na bábovku s vaječným koňakem. S ní vyhrál několik soutěží.