Kreativ

ŠTÍTEK: bakterie

Střevní bakterie ohrožuje Evropu

Bakterie E.coli s označením 0104H4 je podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta zcela nová. „Za 11 let, co jsem ve funkci, je to první takováto velká epidemie střevní nákazy,“ řekl Vít. Bakterie způsobuje průjmová onemocnění. Některé její typy produkují toxin, který vyvolává krvavý zánět ve střevu. Mohou selhávat i ledviny.

V ČR je podezření na čtyři případy nákazy

ČR /ANIMACE/ – Česko čeká na výsledky testů dvou dalších podezření na onemocnění krvácivým průjmem. Dohromady tak stoupl počet možných případů na čtyři, z nich jedno podezření u americké turistky už testy potvrdily a druhé podezření u muže z jižní Moravy vyloučily.

Okurková sezona

Okurková sezóna přišla nečekaně brzo a vůbec se na sebe nepodobá. Místo toho aby psaní o okurkách suplovalo chybějící zajímavá témata, jsou okurky tématem zajímavým až moc. Připisuje se jim vina na smrtící epidemii. Salátová okurka se ze dne na den stala prakticky neprodejnou.

Dvě rizikové okurky se dostaly i do Břeclavi

Břeclav – Kateřina Antlová z malé břeclavské prodejny s bioprodukty v pondělí řešila jeden telefonát za druhým. Od společnosti Country Life totiž dostala o víkendu na pult bio okurky ze Španělska, které mohou být kontaminované rizikovou baktérií způsobující smrtící střevní infekci.

Další oběť nákazy, desítky lidí v ohrožení

Berlín – V Německu je k pondělku nejméně 30 lidí v kritickém stavu po nákaze nebezpečnou střevní bakterií. Lékaři proto počítají s dalšími úmrtími. Dosud infekci v Německu podlehlo 11 osob, u dalších více než 1200 byla infekce prokázána, nebo na ni mají zdravotníci podezření.

Rizikové okurky z Berounska prověřuje státní inspekce

Beroun – Část rizikových okurek nenačovické firmy Country Life zástupci rozvezli z velkoobchodu do prodejen. V neděli firma začala okurky stahovat z prodeje. Nenačovická firma je pravděpodobně jediným českým odběratelem, který okurky převzal z německého velkoskladu.

Deset lidí zemřelo na střevní nákazu, vrchol přijde

Berlín - Německé má k dnešku už deset obětí nebezpečné střevní nákazy a přes 1000 prokazatelně infikovaných. Odborníci navíc předpokládají, že současná epidemie ještě nedosáhla svého vrcholu. Německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová dnes v tisku znovu varovala před konzumací syrových rajčat, salátu a salátových okurek, které by mohly být zdrojem smrtící infekce.

Do prodejen zamířily desítky rizikových okurek

Brno /AKTUALIZOVÁNO/ – V Česku se prodávaly bio okurky ze Španělska, které mohou být kontaminovány bakterií způsobující smrtící střevní infekci. Řekl to mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Michal Spáčil.

Inspekce zahájila kontrolu zeleniny ze Španělska

ČR - Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila v tuzemských obchodech kontrolu salátových okurek a namátkově i další zeleniny původem ze Španělska. Důvodem je smrtící střevní infekce, která vypukla v Německu a postupně se začala šířit do dalších zemí.

Přenos nákazy z Německa je prý jen otázkou času

Berlín/Praha - Je jen otázkou času, kdy se nebezpečná střevní nákaza, která v posledních dnech zasáhla Německo, rozšíří do dalších zemí Evropské unie. V celé EU proto může být brzy vyhlášen první stupeň pohotovosti, při němž členské státy zavedou opatření k ochraně obyvatel.

Střevní nákaza se rozšířila po celém Německu

Berlín - Nejméně 140 lidí se již v Německu ocitlo v kritickém stavu po nakažení životu nebezpečnou střevní bakterií, která se stihla během několika dnů rozšířit prakticky po celé zemi.

Postrachem žaludečních vředů je grep

Máte zažívací potíže nebo jste si kvůli stresu a špatné životosprávě zadělali na žaludeční vředy? Pak by ve vaší domácí lékárničce neměl chybět extrakt z jadérek grapefruitu. Ten je totiž pro vředová onemocnění doslova postrachem. Upraví tvorbu žaludečních kyselin a zklidní zanícenou sliznici.c

Dobrý den Prostějovsko

Víte, co je to paraskavedekatriafobie? Tuto ošklivou chorobu můžete chytit od člověka, který se děsně bojí pátku třináctého.

Mytí rukou: Věda, kterou musíte perfektně ovládat

Zlín – Myjete si ruce? Před každým jídlem? A vždy mýdlem? Člověku mnohdy nedochází, před čím vším ho chrání tak jednoduchý návyk, jako je mytí rukou. Jen voda bakterie či viry nezničí. Nedostatečná hygiena rukou se může podílet i na šíření respiračních infekcí včetně chřipky.

Máte čisté ruce? Zjistí to speciální přístroj

Přerov – Kolikrát denně, kdy a jak přesně si umývat ruce? Jaký je rozdíl mezi virem a bakterií a co všechno způsobují, když se z rukou dostanou do našeho těla? Na tyto a další otázky odpovídaly v úterý dopoledne sestry z přerovské nemocnice při speciální akci s názvem „Den hygieny rukou“.

Připravte si košíky a nabruste si nože

Smržovka - Zatímco obyčejní smrtelníci si musí počkat až začne úřadovat matka příroda, znalci si pěstují houby přímo doma ve sklepě. I když… mezi mulčovací kůrou už jsou k vidění smrže.

Labutě zabíjí bakterie. Radnici úhyn moc nezajímá

Chabařovice /FOTOGALERIE/ - Na procházku se psem chodívala k chabařovickým rybníkům paní Evženie Arnoštová. Ráda měla především tři labutě, jež tu před rokem vyvedly mladé. Proto jí nebylo lhostejné, když tu letos objevila, jak jedna z nich umírá.

Dobrý den, Valašsko

Možná už jste si toho také všimli. Útočí na nás ze všech stran.Trpí jí vaše děti, rodiče, partner, přátelé, kolegové v práci. Sužuje šéfa i podřízené. Ničí i vás.

Jarní péče o zelené trávníky

Na jaře je nutné provést vertikutaci trávníku, postřik proti plísni sněžné a hnojení organickým hnojivem. První činností je důkladné vyhrabání trávníku a provedení vertikutace.Tu lze provést vertikutačními hráběmi nebo lépe motorovým vertikutátorem, který je založen na prořezání trávníku. Odstraňuje travní plsť, plevele a mech a umožňuje přístup vody, živin a kyslíku ke kořenům.