Kreativ

ŠTÍTEK: bakterie

Takzvané uchošťoury najdeme v každé domácnosti. Zrovna do uší bychom si je strkat neměli.

Jak si správně čistit uši? Běžná metoda je nejen špatná, ale i nebezpečná

Děláme to skoro všichni. Čistíme si tak uši možná i denně, a to jak sobě, tak svým dětem. Používáme vatové tyčinky, které seženeme v každé drogerii. Obchodníci je doporučují nejen jako nástroj pro úpravu make-upu, ale také jako bezpečnou pomůcku právě k očistě uší. S tím druhým tvrzením ovšem odborníci nesouhlasí. Před strkáním běžných vatových tyčinek do uší dokonce varují. Na to, jak si tedy správně čistit uši, jsme se zeptali praktického lékaře Dušana Zhoře a lékárnice Ivany Lánové.

Láhev s vodou patří mezi nejšpinavější předměty, které běžně nosíme u sebe.

Láhve na vodu jsou 40 000krát špinavější než toaleta. Množí se v nich bakterie

Opakovaně použitelné láhve na nápoje jsou dobrou volbou, jak minimalizovat odpad a mít u sebe neustále něco k pití. Z vědecké studie ale nedávno vyplynulo, že mohou obsahovat až 40 tisíckrát více bakterií než vaše toaleta. Kromě bakterie E. Coli, která způsobuje řadu závažných infekcí, nalezli vědci v láhvích i bakterie vedoucí k nevolnostem včetně zvracení a průjmů. Jak láhev na nápoje správně čistit? Dočtete se i, kterých dalších bakterií se v láhvi obávat.

Víte, jak stará vejce máte doma v lednici?

Poznáte zkažené vejce? Nevyhazujte vajíčka předčasně, pukavce odhalíte 5 způsoby

Symbol jara, života i hojnosti. To vše je už od pradávna připisováno vejci. V lednici nám vejce většinou nechybí. Jsou základní ingrediencí pro pečení sladkých dobrot ke kávě i nezbytnou součástí slaných receptů. A co takhle vajíčka míchaná nebo natvrdo jako snídaňové menu? V kuchyni se zkrátka bez vajec jen těžko obejdeme. Podívejte se, jak poznat čerstvá vajíčka a jak naopak poznáte, jestli už jsou vejce zkažená.

Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.

Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Houbičky na nádobí nemají své barvy náhodou. Každá je vhodná na jiný povrch

Houbičky nejsou barevné jen pro parádu. Lidé často nevědí, co barvy znamenají

Houbičky na nádobí se dají pořídit v několika různých barevných odstínech. Málokdo však ví, že důvodem není jen design. Houbičky jsou odlišné z jednoho prostého důvodu: každá barva je vhodná na něco jiného. Rozdíl je především v jejich hrubosti. Proto by některá neměla být používána na sklo, jiná se naopak hodí i na náchylné teflonové pánve. Jak se v tom vyznat, radí úklidová influencerka Eliška Popková.

Barva soplu může říct hodně o tom, co se děje uvnitř vašeho nosu.

Zelená nebo vodnatá rýma a sopel všude: Jak poznat závažnost nemoci podle hlenu

Jednou z prvních věcí, kterou využíváme k samodiagnostice příčin rýmy, je její barva. Přesněji tedy zabarvení nosního hlenu, kterému se především na Moravě říká sopel. V Čechách je populární spíše název nudle. Co nám o našem zdraví řekne sopel a co je důležité kromě jeho barvy? Proč se zbytečně bojíme žluté barvy hlenu a je červená barva hodně nebezpečná? Zkuste se sami diagnostikovat podle rad lékařů.

Závadný česnekový kabanos

Nejezte česnekový kabanos z Krucemburku, jsou v něm listerie

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk, který se v menší míře objevila i v prodejnáích na Chrudimsku. Vyšetření ve veterinárním ústavu v Jihlavě v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Skleněná dvířka skříněk, na kterých  ulpívají otisky prstů a prach, je třeba pravidelně čistit

Na co lidé zapomínají při úklidu kuchyně? Nedejte šanci bakteriím

O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Udržet ji při každodenním provozu dokonale čistou je ale náročné, zvlášť pokud máte malé děti či domácí mazlíčky. Při vaření se zkrátka nevyhnete ani tomu, aby se občas něco nevysypalo nebo neukáplo. Pravidelný a důkladný úklid kuchyně a kuchyňských skříněk je proto nutný zejména s ohledem na naše zdraví. Jinak by se tu bakterie a viry rychle zabydlely a množily. Jak při úklidu postupovat a co nesmíme vynechat?    

Konvička na proplachování nosu pomáhá vyhnout se rýmě. V jednom případě však může být nebezpečná.

Tato pomůcka vás zbaví rýmy i ucpaných dutin, může ale i poškodit mozek

Ucpané dutiny, bolesti čela, zatékání hlenů do krku i nekončící epizody rýmy. Průměrný člověk trpí akutní rýmou zhruba 5x do roka, děti dvakrát častěji. Někdy sama odezní, jindy je potřeba nasadit antibiotika. Lepší však je, naučit se rýmě předcházet. A proč ne zrovna s konvičkou do nosu, kterou zvládnou používat i děti. Když se naučíte, jak často ji používat a jaký roztok na výplach zvolit, je to hračka. Na jednu věc je ale potřeba dát si dobrý pozor.

Zadržovat kýchání se nevyplácí. Ve vzácných případech může dojít až k protržení hrdla

Kýchnout, či kýchnutí zadržet? Při jedné z variant hrozí i protrhnutí krku

Cítíte, že na vás jde kýchnutí a máte pocit, že jej musíte za každou cenu zadržet, protože to je zkrátka neslušné? Nechcete přeci, aby veškeré vaše infikované hleny plné virů a bakterií dopadly na něco, nebo dokonce někoho ve vaší blízkosti. Ale opravdu je to správné řešení? Co může způsobit zadržování kýchnutí zkusil na vlastní kůži i muž z Velké Británie, který si kvůli tomu protrhl hrdlo. Lze ale kýchnutí zadržet bezpečně?

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu.

Které jídlo nepatří do mrazáku? Mnoho lidí to neví. Nepodceňte to, hrozí otrava

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?

Zánět močových cest se projevuje řezavou bolestí při močení i příměsí krve v moči.

Domácí léčba zánětu močových cest. Která surovina uleví a co nikdy nedělat

Pálivé a řezavé pocity při močení, nemožnost úplného vyprázdnění, nutkání k močení. To jsou jen některé z příznaků zánětu močových cest, infekce močové trubice či močového měchýře. Přecházením těchto příznaků si však můžete způsobit i mnohem vážnější onemocnění, kterým je zánět ledvin. Někdy se antibiotikům nevyhnete, jindy mohou příznaky rozehnat osvědčené domácí postupy.

Chcete mít čistý a uklizený domov? Kalendář vám pomůže

Chcete mít doma uklizeno? Co byste měli dělat každý týden a co stačí 1x ročně

Kdo by se nechtěl vracet domů, kde je vše uklizené, čisté, voňavé a na svém místě. I když úklid rozhodně nepatří k oblíbeným činnostem, vyhnout se mu nedá. Pokud mu ale dáte nějaká pravidla, dá se pořádek poměrně snadno udržovat. Jak mít doma stále uklizeno? Držte se jednoduchého plánu, co je třeba uklízet denně, co stačí dělat jednou za týden, co jednou za měsíc a co stačí udělat jednou, nebo dvakrát za rok.

Látkové kapesníky mají oproti papírovým velké nevýhody. Při rýmě jsou doslova semeništěm bakterií.

Používáte látkový kapesník? Riskujete. V něčem je ale lepší, než ty papírové

Ačkoliv je dnes látkový kapesník považován spíš za hygienickou pomůcku z dob minulých, stále se najdou tací, kteří by jej nikdy za papírový kapesníček nevyměnili. Při rýmě i nachlazení zachytí naše hleny oba zhruba stejně, rozdíl je však v tom, že kapesník z bavlny nosíme stále u sebe, a to včetně obsažených virů a bakterií. Naše smrkání se tak může stát zdrojem nákazy pro ostatní a infikovat okolní předměty. Víte, jak ho správně používat a prát?

Bakterie z nezutých bot mohou dětem přitížit infekční nemocí, křečemi, průjmem či zvracením

Nezuté boty jsou tikající bombou. Rozviřují bakterie, které škodí hlavně dětem

Předvánoční a vánoční období přináší i spoustu večírků. Lidé přicházejí v botách ladících k jejich oblečení. A hostitelé si lámou hlavu, zda mají po návštěvách vyžadovat, aby si u dveří sundaly boty. Podle odborníků je dobré o zutí poprosit. Zároveň ale je nutné dodržet jistá pravidla, aby se v bytě nerozvířily bakterie.

Podle průzkumů lidé mění povlečení v průměru jednou za tři až čtyři týdny. Lékaři a výrobci ložního prádla však upozorňují, že to nestačí.

Jak jste na tom vy? Podle odborníků většina Čechů málo mění ložní povlečení

Jak často bychom měli měnit povlečení? Podle lékařů a výrobců ložního prádla většina lidí používá povlečení déle, než je hygienické. Na pováženou je to zejména v případech, kdy postel využívají nejen ke spánku, ale také si v ní občas dají něco dobrého na zub, nebo ji dokonce sdílejí s domácími mazlíčky. Jak často je potřeba měnit povlečení? A jak správně prát ložní prádlo?

Některé věci, jako třeba mobilní telefon, používáme denně. A přitom je nikdy nečistíme.

Je 20x špinavější než záchodové prkénko. Do ruky i postele ho ale berete denně

Těžko uvěřit, že by něco ve vaší domácnosti mohlo být ještě špinavější než nemytá toaleta. Přitom to máte v ruce denně vy i vaše děti. Berete si to do postele, a přesto to většina lidí nikdy nečistí. Řeč je o mobilním telefonu, který bereme do rukou až 50x denně a na kterém žijí tisíce bakterií. I podle provedených studií proto představují smartphony určité riziko z hlediska přenosu virů a bakterií. Jak často mobil čistit a jaké bakterie na něm žijí?

Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest.

Lék na nachlazení i lékaři uznávaný hojivý prostředek: Na 99 % ho máte ve spíži

Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran. 

Jedním z příznaků suchého zápalu plic je horečka. Postihuje hlavně děti.

Suchý zápal plic se už šíří Evropou: Jaké jsou příznaky, jak je na tom Česko

Po Číně se i v Evropě začal šířit suchý zápal plic způsobený bakterií Mycoplasma pneumoniae. K nárůstu dochází ve Francii nebo Nizozemsku. Onemocnění postihuje zejména děti do patnácti let věku. Deník přináší informace o situaci v České republice i o tom, co onemocnění znamená, jaké má příznaky a jak ho léčit.

Údržbář v továrně Biopreparat ve Sverdlovsku odmontoval 2. dubna 1979 z ventilace zanesený filtr. Ve velínu o tom nechal zprávu, ale šéf směny ji zapomněl před odchodem zapsat. Nikdo tak nevěděl, že z podniku uniká smrtelně nebezpečná sněť slezinná

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Když vraždil antrax

V dubnu roku 1972 podepsal někdejší Sovětský svaz spolu s 22 dalšími zeměmi včetně Británie a USA v Ženevě mezinárodní smlouvu o zákazu biologických zbraní. V té době ale nikdo netušil, že největší komunistická říše při podpisu dohody blafuje. V tajných laboratořích ve Sverdlovsku (dnešním Jekatěrinburgu) totiž už téměř 20 let vyvíjela spory bakterie, vyvolávající smrtelnou nemoc, známou jako sněť slezinná neboli antrax.

Podle statistik zánět močových cest  alespoň jednou v životě postihne více než polovinu žen

Jak na zánět močových cest? Více než brusinky pomohou obyčejné bylinky

Palčivou a řezavou bolest, která provází zánět močových cest, znají hlavně ženy. Podle statistik tato choroba alespoň jednou v životě postihne více než polovinu z nich. Nepříjemnou infekci není radno podceňovat a lékařská pomoc je u ní na místě. Vedle medikamentů z lékárny je však k dispozici řada přírodních prostředků, které léčbu velmi účinně podpoří. Které bylinky pomohou při léčení zánětu močových cest? A jak můžeme zánětu močových cest předejít?

Ivana Kohnová, primářka Laboratoře lékařské mikrobiologie Nemocnice AGEL Prostějov varuje před antibiotiky. Foto: Nemocnice AGEL Prostějov

Pozor na antibiotika. Jsou to ´jiné léky´, říká primářka Kohnová

Evropský antibiotický den je za dveřmi. Každoročně připadá na 18. listopadu. Antibiotika jsou zcela "jiné léky" – ovlivňují totiž nejen pacienty, ale mají významný přesah do společnosti a prostředí ve smyslu epidemiologické bezpečnosti. V prostějovské nemocnici připomínají nejen důležitost a správnost užívání antibiotik, ale také varují před jejich nadužíváním.

Oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů.

Tato bylinka s drobnými lístky je účinné přírodní antibiotikum. Zlepší i náladu

Zatímco řešíme nedostatek penicilinu v lékárnách, jedno velmi účinné přírodní antibiotikum máme doma v kořence. Aromatickou dobromysl neboli oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů. A nejen fyzických – jak už název napovídá, dobromysl má schopnost bojovat i s chmurami a zlepšovat náladu. Nenápadná bylinka je doslova malý zázrak. Na co všechno je oregano dobré? A jak oregano používat?

Cibule je nabitá cennými rostlinnými látkami včetně flavonoidů, které mají antioxidační i protizánětlivé účinky.

Doma ji má každý. Chrání před rakovinou, léčí nachlazení a pomáhá při úklidu

Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.

Barva hlenu může při rýmě pomoci odhalit, zda se jedná o bakteriální či virovou infekci

Infekce, nebo nachlazení? Jak z barvy hlenu poznáte, že potřebujete antibiotika

Proč po smrkání kontrolovat obsah kapesníku? Barva hlenu vám může napovědět, zda bojujete s virovou či bakteriální rýmou a zda je vhodné nasazení antibiotik. Na virovou infekci totiž žádná antibiotika nezabírají, proto byste ji měli umět odlišit od té bakteriální. O čem tedy vypovídá barva hlenu, jak dlouho trvá rýma a je takzvaná zelená rýma opravdu bakteriální?

Zapáchající dech může mít na svědomí banalita i vážné onemocnění

Jednoduchý test zjistí, zda vám páchne z úst. Odhalení příčiny to pomůže vyřešit

Páchnoucí dech není nic příjemného a způsobuje řadu potíží a společenských faux pas. Není však ničím výjimečným a v určitém období života se s ním setkala zhruba třetina populace. Někdy jej může způsobovat chyba v ústní hygieně, jindy může jít o vážný zdravotní problém. Jak se zápachu z úst zbavit a co bývá jeho příčinou? Kdy může být páchnoucí dech nebezpečný a signalizovat vážné onemocnění?

Kysané zelí je sice k dostání v obchodech, ale daleko chutnější a zdravější je to, které si naložíme doma

Jak správně naložit zelí? Bude lepší než kupované a zvýší vám imunitu i libido

Říjen a listopad bývaly kdysi měsíce, kdy vrcholily přípravy na zimu. Mezi důležité činnosti patřilo i nakládání zelí. U krouhání a šlapání se scházela celá rodina, protože v zimě se zelí spotřebovalo hodně a křupavou pochoutkou se plnily nejen hrnce zeláky, ale celé sudy. Kysané zelí bylo chutné, zdravé a dostupné. Dnes je sice dostaneme v obchodech, ale daleko chutnější a zdravější je to, které si připravíme doma. Kdy se dělá kvašené zelí? Jak se nakládá a jak ho připravit do zeláku?

Odpadní neboli koupelnové mušky patří mezi odolný hmyz, na který jsou běžné insekticidy krátké.

Jak na odpadní mušky? Přenášejí bakterie a larvy, mohou napadnout i vaše tělo

Jestli jste si mysleli, že není otravnějšího domácího hmyzu než octomilek neboli ovocných mušek a potravinových molů, tak jste se mýlili. Mnohem horší jsou totiž takzvané odpadní či koupelnové mušky, které nejenže se rychle množí, ale navíc přenášejí fekální bakterie, jenž ohrožují i vaše zdraví. Jak se koutule skvrnité zbavit, co odpadní mušky odpuzuje, kde se berou a jaká opravdová zdravotní rizika pro člověka představují?

Potravinářská inspekce kontrolovala prodejce zmrzlin v Brně

Téměř polovina zmrzlin je plná bakterií. Inspekce: Nejhůře dopadla vanilková

Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.

Potravinářská inspekce kontrolovala prodejce zmrzlin v Brně.

Zmrzlin plných bakterií je téměř polovina. Nejhůře dopadla vanilková

/VIDEO/ Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.

Důvodem šíření legionelly je i snaha lidí ušetřit za energie, kdy snižují teplotu vody v bojleru. A vytvářejí tak podmínky pro množení bakterií

V Polsku legionella zabíjí, šíří se i na Moravě a ve Slezsku

Téměř dvě desítky lidí zemřely v Polsku po nákaze bakterií legionella, která vyvolává silný zápal plic. V Česku v posledních letech počty nemocných stoupají, k výraznějšímu šíření nahrává i snaha lidí ušetřit, kdy snižují teplotu v bojlerech.

Když pokožka hlavy svědí, na vině může být hned několik faktorů

Svědění hlavy se někdy nedá vydržet. Zbavíte se ho jedině správnou léčbou

Nepříjemné svědění hlavy můžete pociťovat obzvláště v létě, kdy se pokožka hlavy každý den potí. Pokud se nemůžete přestat škrábat ve vlasech, pak vás pravděpodobně trápí lupy, mykóza či seborea, anebo může být viníkem stres. Co způsobuje svědění hlavy, jak poznat o jaký problém jde, jak si od svědění ulevit a kdy raději navštívit dermatologa?

Voda z kohoutku. Ilustrační snímek

V Polsku se šíří legionella. Nebezpečná bakterie zabila už přes deset lidí

Už 11 obětí na životech si vyžádala nákaza bakterií legionella v Polsku, uvedl server Onet s odvoláním na oznámení hygieniků. Ti také uvedli, že bakterie se našla ve čtyřech z osmi dosud prozkoumaných vzorků vody z vodovodů v dosavadním ohnisku nákazy, městě Rzeszów na jihovýchodě země. Nákaza se objevila v dalších regionech - v sousedním Malopolsku a Lublinském vojvodství a také ve Velkopolsku na opačném konci země.

Nesprávné zavěšení toaletního papíru může vést k šíření bakterií a virů po celé toaletě

Jak správně zavěsit na WC toaletní papír? Vědci mají jasno, podívejte se

Určitě jste se už někdy dostali do sporu o to, jak má správně viset na záchodě toaletní papír. Zatímco jedni tvrdí, že správnou metodou je zavěsit ho čouhajícím koncem k sobě, jiní budou tvrdit opak. Jak má tedy toaletní papír viset správně a kam ho na toaletě ideálně umístit? A co vám hrozí, když budete toaletní papír zavěšovat na WC špatným způsobem?

Přeplněné chlorované bazény někdy nejsou lepší než špinavé rybníky

Je horší špinavý rybník nebo přeplněný bazén? Hrozí v nich infekce i jiná rizika

V letních parnech se může zdát pár temp v nedalekém rybníku, nebo veřejném bazénu jako ideální nápad. Příjemný den strávený u vody však může končit rozsáhlou infekcí močových cest, mykózou či bakteriální vaginózou a dalšími komplikacemi. Ještě před koupáním je proto dobré vědět, jaká nebezpečí hrozí ženám v rybníku i bazénu, jak předejít vaginální infekci a jak mohou ženské zdraví ovlivnit sinice.

Nejvážnějším problémem spojeným s průjmy bývá dehydratace organismu, neboli odvodnění.

Cola jako pomocník proti průjmu? Moc nepomůže, zkuste lepší babské rady

Průjem je v létě jedním z nejčastějších problémů. Není divu, že letní průjmy jsou největším strašákem dovolených i dětských táborů. Co na průjem platí a jak mu předejít? Pomáhá všeobecně rozšířená lidová rada, že na průjem je nejlepší popíjet coca-colu? Co při průjmu, kdy ztrácíme obrovské množství tekutin, pít a jaké jsou další babské rady na jeho utišení? Pokud právě nemáte po ruce protiprůjmové léky, zkuste účinné domácí prostředky.

Kvasinková či bakteriální infekce dokáže dovolenou pěkně znepříjemnit.

Nepříjemný výtok, nebo mykóza na dovolené? Pokud jedete k moři, žádný problém

Jen máloco dokáže zkazit dovolenou jako jakákoliv zdravotní komplikace. Jednou z těch méně závažných, zato však vysoce nepříjemných, je především pro ženy bakteriální či kvasinková infekce intimních partií. Jak se ale na dovolené mykózy rychle zbavit? Jak se zbavit kvasinek v pochvě? Jak léčit infekci pochvy či jak si poradit s mykózou i bez léku na předpis? Ale hlavně: jak se zbavit svědění pochvy?

Občas se stává, že některá místa při úklidu opomíjíme, a tam se pak hromadí prach, špína a také bakterie.

Jedenáct míst, které většina lidí při úklidu zanedbává. Možná jste ti všímavější

I když jen málo lidí považuje úklid domácnosti za zábavnou záležitost, určitě se všichni shodneme, že pravidelné uklízení a udržování pořádku je pro chod domácnosti i život rodiny nezbytné. Občas se však stává, že některá místa při čištění opomíjíme, a tam se pak hromadí prach, špína a také bakterie. Na která místa při úklidu zapomínáme nejčastěji? Pojďte s námi zpytovat své uklízecí svědomí.