Kreativ

ŠTÍTEK: bakterie

Ilustrační foto.

Častolovičtí se bojí bakterie legionelly ve vodě

Častolovice - V pondělí bylo v šesti vchodech bytového domu v ulici U Konopáče v Častolovicích vyvěšeno oznámení o výskytu bakterie legionelly ve vnitřních rozvodech teplé vody celého objektu. Obyvatelé jsou značně rozčarovaní, rodiče mají strach hlavně o zdraví svých dětí.

Mostecká nemocnice na pozadí Krušných hor.

V mostecké nemocnici se objevila zdraví škodlivá bakterie legionella

Most - V části vodovodního potrubí mostecké nemocnice byla zjištěna bakterie legionella. Podle vedení zdravotnického zařízení se žádný pacient touto nebezpečnou bakterií nenakazil. Nemocnice ale zavedla preventivní opatření a objednala zařízení pro chemické ošetření vody. O případu  informoval zpravodajský server iDNES.cz.

Ilustrační foto

V mostecké nemocnici se objevila legionella

Praha - V části vodovodního potrubí mostecké nemocnice byla zjištěna bakterie legionella. Podle vedení zdravotnického zařízení se žádný pacient touto nebezpečnou bakterií nenakazil. Nemocnice ale zavedla preventivní opatření a objednala zařízení pro chemické ošetření vody. O případu dnes informoval zpravodajský server iDNES.cz.

Ilustrační foto.

Molekuly na mobilech odhalují tajemství vašeho života

New York - Molekuly látek vyskytující se na mobilním telefonu mohou odhalit ohromující množství informací o zdraví a životním stylu majitele - včetně toho, jakému jídlu dává přednost, či jaké užívá léky. Vyplývá to z výzkumu kalifornských vědců, kteří na 40 mobilních telefonech, jež testovali, objevili stopy všeho od kofeinu a koření, až po tělová mléka či antidepresiva, napsal zpravodajský server BBC News.

Přerovská nemocnice se připojila k evropskému antibiotickému dni.

Na pátek připadne Evropský antibiotický den

Přerov – Jsou nenahraditelnou součástí léčby bakteriálních infekcí, avšak nevhodným používáním se mohou stát hrozbou. Antibiotika budou hlavním tématem v přerovské nemocnici během pátku, kdy je Evropský antibiotický den.

Studenti farmacie v úterý radili návštěvníkům v modřické Olympii, kdy a jak antibiotika užívat. Z dotazníků totiž vyplývá, že pacienti nevracejí nepoužité léky do lékárny, ale nechávají je doma a pak si je sami naordinují.

Jak správně užívat antibiotika? Návštěvníci si přišli ke studentům pro radu

Brno - Bakterie jsou proti antibiotikům stále odolnější. Studenti farmacie proto v úterý radili návštěvníkům v modřické Olympii, kdy a jak antibiotika užívat. Z dotazníků totiž vyplývá, že pacienti nevracejí nepoužité léky do lékárny, ale nechávají je doma a pak si je sami naordinují. „Antibiotika se předepisují jen na bakteriální onemocnění. Proto je lékař pacientovi nasadí, až když si je jistý diagnózou nemocného," sdělila brněnská lékařka Anna Spáčilová.

Ilustrační foto.

Ve vodě v Novodvorské ulici v Praze se přemnožila legionella

Praha - V domech v Novodvorské ulici Praze se ve vodě přemnožila bakterie legionella. Rozvody teplé vody jsou od pátku dezinfikovány, opatření potrvá jeden měsíc. Vodu je možné používat, nedoporučuje se ale sprchování hlavy a obličeje, vyplývá z oznámení společnosti Pražská teplárenská. Bakterie může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic.

Rakytník řešetlákový.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Ilustrační snímek.

Voda ze studánek v Sedlištích stále není pitná

Sedliště, Frýdek-Místek - Vzorky vody ze tří sedlišťských studánek nechalo vedení obce poprvé odebrat v dubnu. Tehdy výsledky nedopadly dobře, a situace se opakuje i nyní vzorky odebrané v polovině října ukázaly, že vodu stále není radno pít.

Studenti v Libereci se už mohou koupat

Studenti se už mohou mýt

Liberec – Studenti na kolejích Technické univerzity v Liberci mohou opět používat teplou vodu. Sprchování tam hygienici zakázali 14. října kvůli výskytu nebezpečné bakterie legionella.

Fakultní nemocnice Ostrava. Ilustrační foto

Ve dvou nemocnicích v Ostravě zjistili nebezpečnou legionellu

Ostrava – Nadlimitní hodnoty bakterie legionelly byly zjištěny v minulých dnech u vody používané ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) a také ve Vítkovické nemocnici. Tato bakterie je původcem nebezpečné formy zápalu plic, takzvané „Legionářské nemoci."

Ilustrační foto.

Čeští drůbežáři cítí kvůli Polsku větší zájem o česká vejce

Praha - Čeští drůbežáři zaznamenali po nalezení salmonely ve vejcích z Polska růst poptávky po českých vejcích. Nemají ale dost nosnic, aby zájmu využili. Řekla to předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie ČR Gabriela Dlouhá. Podle ní byli chovatelé slepic v minulosti nuceni kvůli přebytkům z polského trhu zmenšovat chovy. Veterináři zakázali v tomto týdnu prodej přibližně 3,5 milionu vajec z Polska. Vejce mohla obsahovat bakterie salmonelózy.

Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.

Začal boj proti viru zika: reprodukci komárů má zabránit bakterie

Londýn - Výzkumníci zahájili boj proti viru zika, který se v posledních měsících šíří zejména v Latinské Americe, použitím zákeřné zbraně proti komárům, kteří jej přenášejí. Komáří samičky infikují parazitickou bakterií Wolbachia, která neublíží člověku, ale u tohoto hmyzu zamezí vylíhnutí vajíček.

Ilustrační foto

Polská vejce, která ČR stáhla, byla v prodeji i na Slovensku

Bratislava - Vejce od polské společnosti Fermy Drobiu Woźniak, jejichž prodej kvůli možnému výskytu bakterií salmonelózy zakázali čeští veterináři, byla v prodeji i na Slovensku. Slovenská divize řetězce Tesco dnes oznámila, že je stáhla z prodeje.

Ilustrační foto

Statisíce vajec se salmonelou nechala zlikvidovat v kafilérii firma z Opatovic

Opatovice – Zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic na Brněnsku, která odebrala zhruba 900 tisíc vajec z Polska s možným výskytem bakterií salmonely, nechala tuto zásilku zlikvidovat v kafilérii Agris Medlov. Zástupce firmy Miloš Minařík mladší také řekl, že firma neprodává surová vejce, ale dodává je pekárnám již po pasterizaci, která bakterie zničí.

Ilustrační foto

Veterináři stahují z trhu až 3,5 milionu polských vajec kvůli salmonelóze

Praha - Veterináři zakázali prodej přibližně 3,5 milionu kusů vajec z Polska. Mohla by obsahovat bakterie salmonelózy. V ČR je obdržel Kaufland, Tesco a Ahold a zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic. Jde o vejce od společnosti Fermy Drobiu Wozniak. Dnes to uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Všechny řetězce vejce stáhly z prodeje a nabízejí klientům, že je mohou vrátit a dostanou za ně peníze zpět.

Bakterie legionella.

Problém s legionellou se na kolejích v Liberci vyřešil částečně

Liberec - Problém s výskytem nebezpečné bakterie legionella se na univerzitních kolejích v Liberci - Harcově zatím podařilo vyřešit jen částečně. Zákaz sprchování a mytí hygienici odvolali ve dvou blocích a ve dvou zůstává. Informoval o tom mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Ve dvou blocích bydlí zhruba 800 studentů. Výsledky dalších rozborů by měly být příští týden.

Ilustrační foto.

Za bakterie v brněnské vodě mohla kombinace tří faktorů

Brno - Za výskyt koliformních bakterií ve vodě v Brně mohla patrně kombinace faktorů, a to nižší dávka dezinfekčního činidla, relativní vysoká teplota vody a vyšší obsah živin. Nelze říct, který faktor byl dominantnější, řekl dnes na tiskové konferenci Petr Šindler, který je pověřený zastupováním generálního ředitele Brněnských vodáren a kanalizací (BVK).

Ilustrační foto.

Špatná voda v Brně: za bakterie může patrně vodojem v Čebíně

Brno – Vyšetřování špatné vody v Brně je u konce. Bakterie se objevily ve vzorcích vody, kterou město zásobuje vodojem v Čebíně. „Pokrývá asi dvě třetiny denní spotřeby vody v hlavní části vodovodů," uvedl zastupující generální ředitel brněnských vodáren Petr Šindler.

Harcovské koleje. Ilustrační snímek

Studenti na kolejích v Liberci se nesmějí sprchovat

Liberec – V nepříjemné situaci se teď ocitli studenti, kteří bydlí na vysokoškolských kolejích v Harcově. Kvůli zvýšenému výskytu nebezpečné bakterie legionelly nesmí používat teplou vodu. Zákaz se týká zhruba 1 600 studentů.

Harcovské koleje. Ilustrační snímek

Na koleji v Harcově se nesmějí sprchovat

Liberec – V nepříjemné situaci se teď ocitli studenti, kteří bydlí na vysokoškolských kolejích v Harcově. Kvůli zvýšenému výskytu nebezpečné bakterie legionelly nesmí používat teplou vodu. Zákaz se týká zhruba 1 600 studentů.

Ilustrační foto.

Bakterie ve vodě: příčinu zveřejní v pondělí, vodárny už snížily přídavek chlóru

Brno – Voda není pitná bez převaření. Takové oznámení vyděsilo před měsícem čtyři sta tisíc lidí, kteří pijí vodu od brněnských vodáren. Pravidelné testování totiž odhalilo bakterie ve vodě. Vodárny slíbily vše vyšetřit. Zprávu o tom, jak se do vody mohly bakterie dostat, mělo vedení vodáren obdržet minulý pátek. „Termín jsme posunuli o týden kvůli doplnění dalších dokumentů," uvedla mluvčí brněnských vodáren Renata Hermanová. Veřejnost budou vodárny informovat v pondělí.

Ilustrační foto.

Medu je letos dost, včelaře ale trápí mor včelího plodu

Žďársko  - Včelaři na Žďársku jsou s letošním rokem a produkcí medu spokojení. „Medu je letos mnohem více než loni, právě loňský a předloňský rok byl abnormálně špatný," popsal předseda okresní organizace Českého svazu včelařů Pavel Liška. Cena za kilogram se podle něj letos pohybuje okolo sto čtyřiceti korun. „V Novém Městě jsme se dohodli na jednotnější ceně, ale záleží samozřejmě na každém včelaři," řekl Liška.

Ilustrační foto.

Každý druhý „čočkař" hazarduje se zrakem

Praha – Češi neumí zacházet s kontaktními čočkami. Každý druhý se chová rizikově. Lidé totiž překračují dobu nošení, mají špatnou hygienu a ignorují preventivní kontroly u očního lékaře. Jak ukázal průzkum očních klinik DuoVize a NeoVize, více než 60 procent lidí má s nošením kontaktních čoček problémy. Nejenže téměř v 80 procentech lidé s čočkami spí, ale dvě třetiny s nimi chodí i plavat, ačkoli čočky ve vodě nabobtnají a přisají se k rohovce. Lidé také přiznali, že 54 procent z nich si před manipulací neumylo ruce.

Realistická rekonstrukce Ötziho podoby vystavená v Jihotyrolském archeologickém muzeum v Bolzanu.

Ledový muž Ötzi odhaluje už 25 let některá svá tajemství

Bolzano – Mumifikované tělo ledového muže Ötziho i 25 let poté, co jej objevil pár turistů v italských Alpách, zůstává nevyčerpatelnou studnicí informací pro vědce, kteří ještě nepronikli do všech jeho záhad. Píše o tom agentura AFP.

Bez nohou. Andrea Brzobohatá (stojí na snímku před svou fotografií, která je součástí výstavy v obchodním centru City Park) přišla o nohy kvůli meningokokovi.

Vzbudila se po týdnech a bez nohou

Jihlava – Andrea Brzobohatá odjela před šesti lety se svým rok a půl starým synem na hory. Tam jí však začalo být zle. Nejprve ji jen bolelo v krku, ale poté jí bylo hůř a hůř.

Ilustrační foto.

Na biologickou léčbu dosáhne jen zlomek lidí s artritidou

Praha - V Česku trpí zánětlivým onemocněním kloubů, artritidou, stovky tisíc lidí, na biologickou léčbu dosáhne ale jen zlomek z nich. Kvůli většímu rozšíření biologické léčby také každoročně rostou náklady na léčbu těchto pacientů. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytly tři největší zdravotní pojišťovny u příležitosti Světového dne artritidy, který připadá na 12. října.

Testování vzorků. Ilustrační foto.

Studánky ve Strání zamořily bakterie, ukázaly testy

Strání - Střevní potíže doprovázené průjmem, nevolností a zvracením hrozí ve Strání těm, kteří konzumují vodu z pramene Na Sídlišti i ze studánky směrem na Javořinu. Vyplývá to z laboratorních rozborů obou zdrojů, jež zaznamenaly zvýšený výskyt bakterie E-coli a překročený limit koliformní bakterie.

Čistá pitná voda. Ilustrační foto

Voda v Brně je zase pitná. Vodaři vyšetří, jak se v ní mohly objevit bakterie

Brno – Déle než dva dny netekla v Brně z vodovodních kohoutků pitná voda. Mimořádný stav skončil až v sobotu večer. „Laboratorní testy prokázaly, že je voda pitná i bez převaření. Nic špatného ve vzorcích nebylo," informoval brněnský primátor Petr Vokřál. Čtyři sta tisíc lidí ve čtyřiačtyřiceti obcích si tak konečně oddechlo.

Ilustrační foto

Voda v Brně a okolí je zase pitná. I bez převaření

Brno – Na tuto zprávu Brňané a obyvatelé okolních obcí napjatě čekali několik dní. Brněnské vodárny a kanalizace v sobotu večer odvolaly mimořádné opatření, kvůli kterému byl voda z vodovodu pitná jen po převaření. „V sobotu v šest hodin večer laboratorní testy prokázaly, že je voda pitná i bez převaření. Nic špatného ve vzorcích nebylo," uvedl brněnský primátor Petr Vokřál. V pořádku je tak voda nejen v Brně, ale i dalších připojených třiačtyřiceti obcích.

Ilustrační foto.

Vodárny na Chrudimsku hlásí: Naše voda je v pořádku

Chrudimsko – „Ve vodě, kterou dodáváme našim odběratelům, jsme nezaznamenali žádný zvýšený výskyt jakýchkoliv bakterií. Veškerá voda splňuje legislativní požadavky," uklidňuje technický ředitel Vodárenské společnosti Chrudim Petr Kavalír poté, co médii proběhla zpráva o zvýšeném výskytu koliformní bakterie v brněnské pitné vodě.