Kreativ

ŠTÍTEK: bakterie

WC, ilustrační foto

Nepodceňujte toaletu! Vyvarujte se chyb při jejím výběru

Ačkoliv na toaletě strávíme dle průzkumů přibližně tři měsíce života, nevěnujeme jejímu výběru příliš pozornosti. Přitom se dá udělat mnoho chyb, kterých později litujeme. Přečtěte si šest nejčastějších prohřešků, kterých se při výběru WC dopouštíme.  

Ilustrační foto

Nemocnice jsou plné pacientů

Na infekční oddělení opavské nemocnice dorazili pacienti například s průjmovými onemocněními, žloutenkou B a C, mononukleózou anebo akutními záněty mozku a mozkových blan.

Vana ze dřeva? Andělsky okouzlující a pekelně drahá

Nad dřevěnou vanou většina z nás ani neuvažuje. Dřevo obecně nepokládáme za praktický materiál do koupelny, a navíc podobné výrobky vypadají tak luxusně, že ani nechceme znát jejich cenu. Jestliže se ale pro dřevěnou vanu rozhodnete, přinesete si domů kus přírody i umění.

Ilustrační foto.

Na Rakovnicku zatím burkiny v bazénu neřeší

Rakovnicko /ANKETA, FOTOGALERIE/ – Velkou diskusi mezi lidmi vyvolala v posledních dnech událost, která se stala v aquaparku v pražských Čestlicích. Jeden z návštěvníků tam vyfotil muslimské ženy, které se koupaly v burkinách a jejich fotografie umístil na internet. I přes následnou velkou vlnu negativních reakcí a komentářů se za tyto ženy vedení aquaparku postavilo.

Kontaminované kostky ledu v kávových řetězcích zveřejnil pořad Hlídací pes britské televize BBC.

Britští hygienici našli bakterie z fekálií v kostkách ledu známých řetězců

V kostkách ledu známých řetězců zabývajících se prodejem kávy – Starbucks, Costa a Caffè Nero – nalezli britští kontroloři koliformní bakterie, které pocházejí z fekálií. Podle hygieniků došlo při výrobě ledových kostek nebo při manipulaci s nimi k porušení hygienických pravidel. Zjistil to pořad Hlídací pes televize BBC.

Kobyla skončila v bazénu rodinného domku.

Dermatoložka radí, jak správně čistit bazén

Základní čištění všech bazénů by mělo být mechanickou cestou, kdy se odstraní nečistoty. Ale co s mikroorganismy? Vždyť ve vodě jich je víc než dost. Nejvíc o tom ví dermatoložka MUDr. Petra Petrovská z Městské polikliniky Praha.

Šeberák.

Teplý víkend je tu. Přírodní koupaliště v Česku mají většinou čistou vodu

Přírodní koupaliště v Česku nabízí před horkým víkendem většinou čistou vodu. Vyplývá to z dat hygieniků. Jen na některých místech vedra a sucho posledních dnů kvalitu vody zhoršila. Nejhorším stupněm kvality, pátým z pěti, označili hygienici po kontrole v tomto týdnu rybník Šeberák v Praze kvůli přemnoženým sinicím.

Sucho. Ilustrační foto.

Přehrady drží stavy řek, zvěř ale ohrožují tropy

Jižní Morava /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Sázky na to, kam až vystoupá rtuť v teploměrech, by mohli v posledních dnech uzavírat Jihomoravané. Pod třicet stupňů se totiž nejvyšší denní teploty nepodívaly a ani v nejbližších dnech pravděpodobně nepodívají.

Apidomek na zahradě Jenoty bratrské v Ústí nad Orlicí.

Včelí vzduch léčí. Nově i v Ústí

Ústí nad Orlicí - Jedinečnou příležitost vyzkoušet terapii dýcháním vzduchu ze včelích úlů budou mít přes celé léto vyznavači přírodních léčebných metod v Ústí nad Orlicí. Na zahradě jednoty bratrské byl v neděli otevřen apidomek.

Bakterie legionella.

Ve sprchách bazénu v Lovosicích objevili bakterii legionelly

Lovosice – K předčasnému uzavření bazénu museli přistoupit v Lovosicích provozovatelé tamního krytého bazénu. Stalo se tak kvůli překročení limitů výskytu bakterie legionelly, kterou odhalil pravidelný kontrolní odběr vody ve sprchách objektu.

Vodní ráj láká návštěvníky na nový nerezový bazén pro děti a nově natřené a vyčištěné tobogány.

Vodní ráj nabídne nový celonerezový bazének

Jihlava – Ve Vodním ráji zahájí sezonu až příští sobotu 10. června. Návštěvníky však už nyní lákají na několik novinek. Hlavním tahákem se má stát nový celonerezový bazén pro děti. Opravami prošel také velký rekreační a plavecký bazén a dětské brouzdaliště. Odborně vyčištěné byly také tobogány, které dostaly nový nátěr.

Děti v trávníku na chrudimském sídlišti U Stadionu

Trávu odvážejte pryč, žádají lidé ze sídliště

Chrudim – Obavy o vlastní zdraví přivedly počátkem tohoto týdne několik obyvatel chrudimského sídliště U Stadionu až na zasedání městského zastupitelstva. Zejména alergikům vadí, že město Chrudim nechává ležet trávu z posečených veřejných ploch přímo v pažitu.

Ilustrační foto.

Víte, jak se starat o klimatizaci? Těchto pět rad je základ

Klimatizace, stejně jako kterákoli jiná část našeho auta, vyžaduje občasnou údržbu. U klimatizace se však nesmí zapomínat, že její stav a čistota rozhoduje o vzduchu, který v autě dýcháme. A zejména pro alergiky je čistota zcela klíčová. Podívejme se tedy na pět rad, kterých bychom se měli při údržbě klimatizace držet.

Žáci z Benešovky se učili mýt si ruce.

Žáci z Benešovky se učili mýt si správně ruce

Písek - Umíte si umýt ruce? Žáci z naší třídy už ano. V pondělí 15. května uspořádala Nemocnice Písek velmi zajímavý program pro základní školy s názvem Světový den hygieny a mytí rukou.

Ilustrační foto

Voda z Dyje? Místy je zákaz s ní zavlažovat brambory

Znojemsko – Na dva úseky řeky Dyje na Znojemsku a jeden řeky Jevišovky na Hrušovansku se vztahuje zákaz používání vody k zavlažování porostů sadbových brambor. Mimořádné opatření vyhlásil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Chce tak zabránit šíření původce bakteriální hnědé hniloby, která může poškodit brambory či rajčata.

Ilustrační foto

Klimatizací dnes nemusíte jen chladit

Mít klimatizaci v domě je dnes v Česku stále ještě přežitek. Lidé se klimatizací bojí. Jsou to pro ně hlučné stroje, které umí dělat jen strašnou zimu a angínu. Jenže to tak není. Vzbuďme se, je jednadvacáté století!

Ilustrační foto.

V nemocnici naučí mýt ruce

Nové Město na Moravě – Novoměstská nemocnice zve v pátek 5. května na Den hygieny rukou. Od 9 do 12 hodin si návštěvníci budou moci vyzkoušet správné mytí a hygienu rukou ve vstupní hale chirurgického pavilonu. K dispozici bude i speciální přístroj, díky kterému lze zjistit, jak byla dezinfekce účinná.

Ilustrační foto.

Nemocnice rozšiřuje odběr krevní plazmy

Mladá Boleslav - Vylepšit své služby a ještě více zefektivnit dárcovství krve, to je cíl Klaudiánovy nemocnice. Hematologicko-transfuzní oddělení proto nyní rozšiřuje odběr krevní plazmy, která je nepostradatelnou součástí krve. Obsahuje totiž imunoglobuliny, které nás chrání proti infekci, a další důležité bílkoviny, které umožňují správné srážení krve.

Pramen v lískoveckém Hájku.

V Hájku teče pitná voda

Frýdek-Místek – Voda z oblíbeného pramene v lískoveckém Hájku je pitná. V měsíci březnu nebyla ve vzorku vody zjištěna přítomnost bakterií, uvedl frýdecko-místecký magistrát. Odběr byl prováděn z opraveného rezervoáru, voda podle rozborů akreditované laboratoře splňuje požadavky, které jsou stanoveny pro pitnou vodu.