Kreativ

ŠTÍTEK: bakterie

kočka, ilustrační foto

Čím nakrmit svého psa nebo kočku?

Mnozí chovatelé už začínají přistupovat k výběru krmiva pro svého psího nebo kočičího miláčka stejně pečlivě, jako když si vybírají jídlo pro sebe. A to je správné.

Na jakou teplotu vytápět byt

Přílišné teplo ve vytápěném interiéru škodí nejen naší peněžence, ale i zdraví. Neustálé přechody z vedra do zimy si koledují o nachlazení a celkově jsme, přiznejme si, méně otužilí. Jaká teplota je tedy v interiéru ideální?

Ilustrační foto

Týden vědy a techniky si užijí také Kladeňáci

Kladno - Kladno se již podruhé zapojí do programu celostátního festivalu Týden vědy a techniky. Veřejnosti se již ve čtvrtek u příležitosti tohoto festivalu otevřou laboratoře Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT sídlící na Sítné. V rámci komponovaného večera jsou připraveny i dvě zajímavé přednášky.

Sedm kroků k zazimování bazénu

Vhodná doba pro zazimování bazénu nastává, klesne-li teplota vody na 10°C. Jde přesně o to období, kdy části příslušenství ještě nebudou poškozeny přízemními mrazíky, ale už je dost chladno na to, aby se ve vodě nemnožily bakterie.

Vítěz 9. ročníku, dům s mokřadní střechou, vyhrál též v kategorii Stavba. Rodinný dům stojící ve vnitrobloku na pražské Letné poutá pozornost květinovou střechou, jež zároveň slouží jako kořenová čistička vody

Mokřadní dům šetří vodu. Vyhrál nejlepší ekologický projekt

V pražském Fóru Karlín se v sobotu oceňovaly nejlepší ekologické projekty Česka. Absolutním vítězem 9. ročníku soutěže E.ON Energy Globe se stal pasivní dům v pražském vnitrobloku, který si díky mokřadům rostoucím na střeše sám čistí vodu. Ekologická soutěž každoročně oceňuje nejlepší projekty usilující o ochranu přírody a úsporu energií.

Broukoviště v Sezimově Ústí.

Sezimovoústečtí postavili dům broukům

Sezimovo Ústí - V klidové zóně u železniční trati, s dobrým přístupem slunce, dostali brouci nový příbytek, vhodný pro jejich množení. Broukoviště zároveň plní i vzdělávací aspekt.

Suchý vzduch v bytě: problém topné sezony

Podrážděné sliznice, chronická rýma a dráždivý kašel jsou věční souputníci chladného podzimu. Na vině přitom může být suchý vzduch ve vytápěných místnostech, proti kterému se dá bojovat - technikou i lidovými metodami.

Up Hill Run, charitativní běh na podporu malého Matýska, se běžel v sobotu 30. září na sjezdovce Dobrá Voda v Jablonci nad Nisou.

Sjezdovku v areálu na Dobré vodě vyběhly dvě stovky závodníků

Jablonec nad Nisou – Charitativní akce s názvem Up Hill Run se konala v Jablonci nad Nisou poprvé. Pod strmý kopec sjezdovky, která v létě ožívá například akcí JBC 4X Revelations, dorazilo na 180 závodníků, hobby běžců i nesportovců, aby svým výkonem podpořili téměř dvouletého Matěje Schernsteina.

Ilustrační foto.

Na Rychnovsku řádí salmonelóza

Týniště nad Orlicí - Do středečního dne byla potvrzena nákaza u 44 dětí a dvou pracovnic školní kuchyně. Počet nakažených zřejmě není konečný.

Školní jídelna. Ilustrační foto.

Na Rychnovsku řádí salmonela

Týniště nad Orlicí - Na Základních školách v Týništi a Albrechticích nad Orlicí se vyskytla nebezpečná bakterie salmonely. Zdrojem nákazy v Týništi byl pravděpodobně těstovinový salát ze školní jídelny, podávaný minulý týden v pátek.

Pneumokok. Ilustrační foto.

Nákazu pneumokokem lidé často zaměňují za nachlazení

Nákazu pneumokokem provázenou kašlem či horečkou lidé podle odborníků často zaměňují za nachlazení. Každý čtvrtý senior nad 65 let kvůli poklesu imunity ve vyšším věku při nakažení touto bakterií umírá. Novinářům to dnes řekla primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. Pneumokok je jednou z příčin vážných zápalů plic a nebezpečných zánětů včetně zánětu mozkových blan.

Soutěžte s DENÍKEM!

Deník se stará o vaše zdraví!

Zapojte se s námi do soutěže o tři balíčky s doplňkem stravy  BACTORAL – ÚČINNÉ PROBIOTIKUM PRO PŘIROZENOU ÚSTNÍ MIKROFLÓRU A IMUNITU.

kopr vonný

Byliny pro péči o ústní dutinu

Máloco udělá takový dojem při prvním setkání jako zářivý úsměv a vonný dech. Dosáhnout jich můžete i s pomocí osvědčených bylinek.

Pneumokokové infekce: prevence je stále podceňována. Zvláště u starších osob

Očkování patří k dětství – to je častý argument starších lidí a seniorů v otázce vakcinace. Přitom právě u nich je prevence stejně tak důležitá jako u malých dětí. Imunitní systém s věkem slábne a s atakem nebezpečné bakterie způsobující těžká onemocnění se vyrovnává velmi těžko. Ochranu v podobě dnes již dostupného očkování přitom senioři často zanedbávají. Lidé ve věku 65+ mají očkování proti pneumokokovým infekcím zcela zdarma. Podle aktuálně dostupných statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo v roce 2016 hlášeno 323 případů invazivního pneumokokového onemocnění (IPO), 66 osob v důsledku onemocnění zemřelo.

zahrada ve svahu, ilustrační foto

Rady do zahrady

Příbram - Opět přinášíme čtenářům několik rad, jak využít dary zahrady ve prospěch zdraví. 

Jakon: sladká hlíza vhodná pro diabetiky

Vedle batátů a topinamburů se u nás zabydluje ještě jeden druh hlízy podobný bramboře, ne každý ho bude znát. Je jím jakon, plodina z čeledi hvězdicovitých, která vás překvapí sladkou a šťavnatou dužninou.

V Bavarian Barber Shopu.

U sousedů holička zákazníky hýčká

Pasov - Vyslechnout trochu drbů, vypít šálek kávy a nechat se chvilku opravdově rozmazlovat – co patří pro ženy při návštěvě u kadeřnice ke standardnímu programu, to bývá u mužů většinou odbyto v deseti minutách, píše PNP.

Hygienicky čisté prádlo i při 20 °C

Přejete si udržet váš oděv stejný jako v den, kdy jste si ho pořídila? Moderní materiály vyžadují pro udržení co nejlepšího stavu zvýšenou pozornost. Hlavním ukazatelem přítomnosti bakterií na oděvech je totiž přetrvávající zápach, zejména z potu, a to mnohdy i bezprostředně po vyprání. Vyhněte se tomu s pomocí vhodných pracích dezinfekčních přípravků.  

Jak uchovat ryby čerstvé? Víme jak na to?

Každý, kdo rád vaří, ví, že nejlepší ryba ta čerstvá. Jak ji ale skladovat, aby se vám doma před svou úpravou nezkazila? Skladování chlazených ryb v domácích podmínkách není žádná věda. Nejlepší variantou je koupit chlazenou rybu v ten samý den, kdy si na ní hodláte pochutnat, často to ale nejde a musíme ji uschovat na další den. Máme pro vás návod, jak na to.  

Ilustrační fotografie.

Klíšťata útočí, očkování lidé podceňují

Karlovarský kraj - Stejně jako v roce minulém, i letos hygienici evidují desítky lidí nakažených klíšťaty. „Zatím máme deset případů klíšťové encefalitidy a dvacet pět případů lymeské borreliózy,“ uvedla Michaela Zajíčková z krajské hygienické stanice.

Skoro 30 tisíc slepic už veterináři utratili v chovu společnosti AG Maiwald v Pohořelicích. Pokud si tam lidé v minulých dnech vejce zakoupili, mohou je na místě vrátit nebo vyměnit za ta nezávadná.

Salmonela ve vejcích: veterináři vybili už přes polovinu nakažených slepic

Pohořelice /ANKETA/ - Místo tisíců slepic zůstaly v chovných halách firmy AG Maiwald v Pohořelicích na Brněnsku pouze prázdné klece. Veterináři tam kvůli salmonele vybili už přes čtyřicet tisíc slepic. Stejný osud čeká ještě tisíce kusů této drůbeže. Vejce společnost dodávala mimo jiné do obchodů řetězce Lidl, který už je stáhl z prodeje.

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Pohořelice – Kvokání slepic se už brzy přestane rozléhat v části chovu společnosti AG Maiwald v Pohořelicích. Společnost zde slepice chová ve čtyřech halách, ve třech z nich ovšem ve středu veterináři našli bakterie salmonely. „Bude potřeba utratit pětašedesát tisíc nosnic. Firma vejce dodávala do řetězce Lidl. Nyní je stahuje z prodeje,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65 tisíc slepic. Vejce stahují z prodeje

Kvokání slepic se už brzy přestane rozléhat v části chovu společnosti AG Maiwald v Pohořelicích. Společnost zde slepice chová ve čtyřech halách, ve třech z nich ovšem ve středu veterináři našli bakterie salmonely. „Bude potřeba utratit pětašedesát tisíc nosnic. Firma vejce dodávala do řetězce Lidl. Nyní je stahuje z prodeje,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Uzeniny, ilustrační foto

V dTestu propadl každý třetí salám typu herkules. Bylo v něm nekvalitní maso

Trvanlivý salám herkules je oblíbeným společníkem řady lidí na letních cestách. Prodává se u nás již přes třicet. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 15 vzorků těchto salámů, krájených i tyčových, aby prověřil jejich kvalitu. Celá třetina salámu v testu kvality propadla kvůli problémům s použitým masem.

Isaac Makwala

Na šampionátu v Londýně propukla nákaza, onemocnělo už 30 lidí

Na mistrovství světa v atletice v Londýně propukla nákaza norovirem. Britský úřad Public Health England (PHE) spadající pod tamní ministerstvo zdravotnictví potvrdil, že registruje třicet lidí, kteří onemocněli. Jedná se o sportovce i zaměstnance z týmu pořadatele. Dva lidé se nakazili bakterií způsobující zvracení.

Úřad městské části Praha 5. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Občané budou diskutovat o parčíku

Praha - Radnice Prahy 5 zve všechny občany i ostatní zájemce na diskuzi ohledně budoucnosti parčíku u zastávky veřejné dopravy v ulici Hlubočepská. Setkání se koná ve středu 9. srpna od 17 do 19 hodin.