Kreativ

ŠTÍTEK: bakterie

Vloni vyhrál Jiří Křivánek v Africe etapový závod horských kol  Cape Pioneer.  Letos na jaře si z Afriky z prestižního Cape Epicu přivezl zdravotní problémy.

Jiří Křivánek: Chci se znovu nachystat na Afriku

Znojmo – Sport nejsou jen úspěchy. Člověka mnohdy potká soupeř, který není ze startovního pole. To se stalo i cyklistovi Jiřímu Křivánkovi. Na vrcholné akci horských kol, Cape Epicu v Africe, musel v březnu letošního roku více bojovat s bakteriemi ve svých střevech než s protivníky na kolech. I přesto zde v konkurenci 680 dvojic jezdců, těch nejlepších z celého světa, dojel spolu s Janem Fojtíkem osmadvacátý. Zdravotní problémy ho provázejí stále, proto letos neskončil na čelních místech Vinařské 50. Do Afriky chce ale znovu.

Čekárna u lékaře. Ilustrační foto

Ordinace jsou plné. Vlna veder pomohla šíření virů

Pozor na výkyvy teplot, mohou zamávat s imunitou, varují čeští lékaři. Letošní dramatické změny počasí podle nich nahrávají virům a bakteriím. Mohou ale i vyvolat problémy s tlakem, bolest kloubů nebo úporné migrény. Ordinace se proto plní pacienty.

Novější modely BMW jsou vybaveny dotykovým ovládáním klimatizace

Pozor na klimatizaci v autě! Může se stát živnou půdou pro bakterie a roztoče

I když třeba patříte mezi ty, kteří klimatizaci pouštějí v autě jen sporadicky. Horké letní počasí k tomu svádí. Pokud nechcete dýchat nechutný koktejl s příměsí bakterií, roztočů i virů, dopřejte svému autu generální údržbu. Právě neudržovaná klimatizace totiž může být zdrojem největších zdravotních rizik ve vašem autě.

Češi a Češky patří k promiskuitním národům a málo se chrání před možnou nákazou. Náhodný sex přiznává 66 procent českých mužů a 40 procent žen.

V Británii se objevila kapavka, na kterou antibiotika nezabírají

Británie ohlásila první případ výskytu bakterie způsobující kapavku, která je imunní vůči antibiotikům. Respektive vůči kombinaci antibiotik doporučených Světovou zdravotnickou organizací jako poslední volba, pokud jiné léky nezabírají. Kapavkou onemocněl Angličan po jedné noci strávené s prostitutkou v jihovýchodní Asii.

Podzemní kontejnery na tříděný odpad.

Polopodzemní a podzemní kontejnery přicházejí do módy

Kladno - Podzemní či polopodzemní kontejnery se stávají čím dál tím větším hitem. Například Kladeňáci je mohou využívat od loňského roku, vybudovat je chtějí také ve Slaném či Stochově. Není se čemu divit, zapuštěné kontejnery vypadají mnohem lépe, navíc chlad země údajně zpomaluje množení bakterií a minimalizuje zápach. Hodí se ovšem tento systém i na vesnice?

Elektronová mikroskopie v Brně.

Lidé uvidí boj bílé krvinky s rakovinou. Na Dnech elektronové mikroskopie

Brno – Jak vypadá bakterie, bílá krvinka nebo hlava vosy zblízka? Odpověď na tuto otázku dostanou Brňané v následujících dnech. V pátek totiž v Brně začaly Dny elektronové mikroskopie, které lidem přiblíží unikátní přístroje, jenž dokáží předměty zvětšit až milionkrát. Na zájemce čekají přednášky, promítání či prohlídky běžně nepřístupných míst.

sůl, ilustrační foto

Sůl: Bílé zlato

Jak víme, sůl může být nad zlato a ne nadarmo se jí říká též bílé zlato. Pro římské legionáře, kteří dostávali žold ve formě soli, to platilo dvojnásob… A kdy a proč se vlastně sůl začala používat?

Poutní místo Hájek v Lískovci.

Voda z oblíbeného pramene není pitná

Vodě z pramene v Hájku na okraji Lískovce u Frýdku-Místku mnozí lidé přisuzují léčebné účinky. S oblibou si ji proto nabírají do nádob na domácí použití.

Ilustrační foto

Únorové mrazy negativně ovlivní letošní úrodu

Začátek roku vypadal pro zemědělce příznivě. Díky mírné zimě se rostlinám lépe utvářel kořenový systém a byly tak připraveny i na to, kdyby přišlo suché jaro. Jenže konec února sebou přinesl holomrazy, které růst plodin výrazně zpomalily.

Ilustrační foto

Kde v kuchyni číhá nebezpečí

Na která místa v kuchyni si v rámci hygieny dát největší pozor? Která jsou ta nejzrádnější a třeba to ani netušíme? Jaké, pro naše zdraví nebezpečné procesy tam mohou probíhat?

zánět močových cest, ilustrační foto

Nad zánětem močových cest se nevyplatí mávnout rukou

Se zánětem močového měchýře se ve svém životě setkala zhruba každá druhá žena. Nepříjemné onemocnění se opakovaně týká zhruba patnácti procent z nich, ale nevyhýbá se ani mužům. Návštěvu urologa proto nikdy neodkládejte, můžete tak předejít vážným komplikacím. Varováním by měly být už počáteční projevy zánětu – vedle pálení i časté noční návštěvy toalety.

krb na bioetanol

Když doma příjemně hoří

Oheň slouží lidstvu už přes milion let a za tu dobu se stal nejen praktickým pomocníkem, ale také významným symbolem a součástí mytologie. Vypráví o něm řada příběhů lidové slovesnosti napříč světovými kulturami. Lidé si v nich uvědomují jeho moc a sílu, které mohou sloužit, ale i škodit. Ne nadarmo se říká, že oheň je dobrý sluha, ale špatný pán.

Vzorek sněti slezinné

KLDR utrácí stamiliony za biologické a chemické zbraně, tvrdí USA

Varování, že severokorejský režim testuje bakterie antraxu pro své mezikontinentální balistické rakety, neberou v Bílém domě na lehkou váhu. Podle aktuální zprávy Trumpovy administrativy investuje KLDR „stamiliony dolarů do vývoje jaderných, chemických a biologických zbraní, které je možné šířit pomocí raketových střel“.

Stačí dietní chyba a žlučník dá o sobě vědět.

Raději zlaté prasátko než záchvat žlučníku

Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke klasice českých štědrovečerních stolů. Vánočním přejídáním si ale můžeme zadělat na patálie, jako jsou záchvat žlučníku, pálení žáhy či průjmy. Jak s nimi bojovat?

Ilustrační foto

Voda ze žďárských studánek není vhodná k pití

Žďár nad Sázavou – Město zveřejnilo varování pro lidi, již chodí pro vodu ke dvěma oblíbeným studánkám v blízkosti Žďáru nad Sázavou – k Salvátorce nad Pilskou nádrží a prameni u rybníku Křivák.