Kreativ

ŠTÍTEK: bakterie

Vodní svět Kolín.

Ve Vodním světě v Kolíně legionella nehrozí

Kolín - Návštěvníky Vodního světa v Kolíně znejištěly zprávy, že v akvaparku se nachází bakterie legionelly. Varování se objevilo na sociálních sítích i z úst zaměstnanců areálu. „Mám to od přímého zdroje z plavečáku. Prosím neprozradit. Vyhrožování, osočování v plném proudu,“ řekl nám jeden z návštěvníků, který dokonce tvrdí, že areál musí být nyní uzavřen.

Ilustrační foto

Bakterie ulpí i na noži

Jižní Čechy – Mléko, vejce anebo maso. To jsou hlavní zdroje nákazy salmonely. Bakterie salmonely by se měly zničit tepelným zpracováním.

Restaurace klamaly zákazníky. Hovězí maso nepocházelo z Argentiny, ale odjinud.

Rizikového polského masa je v Česku víc. Agrofert v něm salmonelu neobjevil

Z Polska bylo do České republiky dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího masa, které může být nakažené salmonelou. Maso pochází ze stejné šarže a místa jako již dříve dovezených 700 kilogramů masa, ve kterém testy odhalily tyto bakterie. V České televizi to řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Ilustrační foto.

Pozor na zajíce, mohou přenášet nemoc nebezpečnou pro člověka

Na Kroměřížsku, konkrétně v oblasti katastru Zahnašovic, byli nalezeni dva uhynulí zajíci. Jak se později ukázalo, patrně byli oba vystaveni nákaze nemoci s názvem brucelóza, která se může přenést nejen na ostatní zvířata, zejména prasata a skot, ale i na člověka. A to pouhou manipulací s nemocným jedincem.

Lopuch větší

Zelená lékárna: Bylinky, které po antibiotikách pomůžou dostat se do normálu

Antibiotika ničí tělu nepřátelské bakterie, ale při jejich častém užívání dochází zároveň k hubení bakterií organismu prospěšných. Většinou po jejich dobrání dojde k oslabení střevní mikroflóry, a podle posledních výzkumů právě střeva silně ovlivňují imunitu těla. Harmonizaci střev podpoříte vyváženou stravou, probiotiky a také některými bylinami.

Ilustrační foto.

Vánoční smažení paralyzovalo votický kanalizační systém

Votice /ANKETA/ - Jedním z prvních měst na Benešovsku, která nechala instalovat nádoby na olej z domácností, jsou Votice. Podle starosty Jiřího Slavíka město nečeká až na povinnost, kterou mu zákon přikáže od roku 2020. „Nádoby na olej jsou už nyní umístěny na sídlištích. Pokud to bude nutné, přidáme další,“ potvrdil starosta.

Ilustrační foto.

Obce se pomalu připravují na třídění tuků

Příbramsko /ANKETA/ - Některá města a obce se už pomalu připravují na povinnost pořídit kontejnery na jedlý olej. Od roku 2020 by měly mít povinnost třídit olej, aby nedocházelo k neničení kanalizace a čističek odpadních vod. Už koncem loňského roku tento problém začaly řešit Sedlčany a od letošního roku chce město instalovat ve sběrných hnízdech nádoby na použité jedlé tuky a oleje.

Nicole Slánská přišla na svět 19. prosince 2018 v 16.49 hodin v čáslavské porodnici. Pyšní se mírami 3300 gramů a 50 centimetrů. Domů do Hlavečníku si ji odveze maminka Jana a tatínek Martin.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Kutnohorsko /HLASOVÁNÍ/ - Vážení čtenáři, díky vstřícnosti porodnice v Městské nemocnici v Čáslavi vám přinášíme fotografie nejmladších občánků. Tentokrát z 52. týdne roku 2018.

Depozitář. Ilustrační fotografie.

Kraj plánuje v Českém Dubu nový depozitář

Český Dub – Až 150 milionů korun by měl stát nový depozitář, který chce Liberecký kraj nechat postavit v Českém Dubu. Aktuálně jsou totiž sbírkové předměty umístěné v několika depozitářích – třeba v Liberci, Jablonci nad Nisou, Sloupu v Čechách nebo Raspenavě.

Na Olomoucku vzplála přístavba rodinného domu. Hasičům se podařilo oheň brzy uhasit

V Bělkovicích vzplála střecha i pergola

K požáru přístavby rodinného domu v Bělkovicích-Lašťanech na Olomoucku v pátek ráno vyjelo pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Plameny pohltily střechu zděné budovy a všechny dřevěné části pergoly.

Roubování stromů s Láďou Hruškou

Jak na roubování stromů? Láďa Hruška napoví

V oblíbeném pořadu Vychytávky Ládi Hrušky jsme pronikli do magického zahrádkářského obřadu, zvaného roubování stromů, díky němuž můžeme rozmnožit nebo posílit určitou odrůdu ovoce, aniž bychom museli sázet nový strom. Problémem prý není dokonce ani naroubovat více odrůd na jeden kmínek a za několik let sklízet z jednoho stromu dva druhy ovoce.

Ilustrační foto.

Proti včelímu moru pomůže 1,5 milionu korun od kraje

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Včely v zimě nespí, jak se domnívá většina laiků. Ve svých úlech přezimují v bdělém stavu a zůstávají aktivní - byť v jiném režimu, než po zbytek roku. A totéž platí i pro včelaře. Ve středních Čechách se pouštějí do nového tažení v bitvě s jedním z nejzávažnějších onemocnění medonosného hmyzu - morem včelího plodu.

Epidemie moru v roce 1348 zpustošila například italskou Florencii.

Černá smrt doby kamenné. Za úpadkem neolitické Evropy mohla být epidemie moru

Téměř pět tisíc let starý masový hrob ve Švédsku odhalil překvapivé tajemství. Při analýze ostatků dvacetileté ženy našli vědci nejstarší známý kmen bakterie Yersinia pestis, která způsobuje mor, jednu z nejobávanějších lidských nemocí. Právě on mohl vyvolat první známou pandemii v historii, která zdecimovala lidské osídlení napříč celou Evropou na konci doby kamenné. Objev tak může přepsat to, co víme o historii pravěké Evropy.

Lukáš a Vojtíšek vyžadují intenzivní péči.

Dvojčátka trpí fibrózou, pomáhají jim andělé

Hned čtyřiasedmdesát rodin s vážně nemocným dítětem potřebuje v Karlovarském kraji pomoc. Jedná se o rodiny, ve kterých se dítě potýká s onkologickým či jiným závažným onemocněním, jako je chronické selhání orgánů, chronické střevní onemocnění, závažné metabolické poruchy či jiné kombinované postižení. Poukázala na to nadace Dobrý anděl, prostřednictvím které lidé těmto rodinám pravidelně pomáhají.

Ilustrační foto.

Laktóza. Mléčný cukr, který člověka doslova prožene

/S ROZHOVOREM/ Mléko je nebezpečnou potravinou. Může vám přivodit křeče, nadýmání, průjem, u menších dětí dokonce i dehydrataci. Vědět tedy jak s ní zacházet se vyplatí. V Česku trpí laktózovou intolerancí zhruba jeden z deseti lidí. Některé národy a rasy mléčný cukr dokonce netolerují vůbec.

Ilustrační foto.

Otrava krve: Jeden pacient z Frýdlantu měl stejnou bakterii jako v anestetiku

Ve vzorku krve jednoho z pacientů s otravou krve z frýdlantské nemocnice byla obsažena stejná bakterie, která byla nalezena v lahvičce s anestetikem. "To bylo už na začátku, hned po přijetí," řekl dnes primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) Krajské nemocnice v Liberci Dušan Morman.

Ilustrační foto, operace.

Otrava krve: Testy odhalily kontaminaci vzorku anestézie z frýdlantské nemocnice

Kontaminaci jednoho ze vzorků anestetika Propofol odebraného v soukromé nemocnici Frýdlant, kde byla v minulém týdnu u devíti pacientů prokázána otrava krve, odhalily první výsledky testů. Minimálně v jedné z lahviček byl acinetobacter, což je bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí. U oslabených lidí může ale vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve. Byla tam poměrně masivně, řekl dnes náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Na závěry je podle něj brzy.

Mezinárodní vesmírná stanice. Ilustrační foto

Překvapivý objev. Na ISS byly nalezeny neznámé bakterie odolné vůči lékům

Vědci americké vesmírné agentury NASA objevili na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) několik dříve neznámých kmenů bakterie odolných vůči lékům. Ve zprávě zveřejněné v časopisu BMC Microbiology uvedli, že tyto kmeny nyní nepředstavují hrozbu pro lidské zdraví, ale je třeba jim věnovat pozornost.

Nelegální pěstírna klíčků z fazolí mungo.

Otřesné hygienické podmínky. Pěstitel musel zničit skoro půl tuny klíčků mungo

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila v rodinném domě v pražském Šeberově nelegální pěstírnu a výrobnu klíčků z fazole mungo. Cizinec zde i v přistaveném autě tuto vyhledávanou potravinu pěstoval v naprosto nevyhovujích hygienických podmínkách. Sám pak zlikvidoval 437 kg závadné "dobroty" a bylo s ním zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Lékárna - Ilustrační foto

Češi plýtvají antibiotiky. Ministerstvo chystá kontroly

/INFOGRAFIKA/ Česko má problém: nedokáže ukočírovat spotřebu antibiotik. V lékárnách se jich vydá stále víc. Světová zdravotnická organizace přitom upozorňuje, že by se mělo antibiotiky šetřit, protože přestávají účinkovat. Ministerstvo zdravotnictví si chce proto na lékaře předepisující antibiotika posvítit.

Bakterie Legionella. Ilustrační foto

Zlikvidovat ji teplem, nebo chemicky? Most řeší výskyt bakterie v trubkách

Severočeská teplárenská (SETEP) dodávající sídlištím na Mostecku teplou vodu z komořanské teplárny a největší bytové družstvo Krušnohor se navzájem kritizují kvůli rozdílnému postupu vůči bakterii legionelly, která může po sprchování vyvolat zápal plic. Zatímco jedni navrhují termodesinfekci, druzí považují za účinnější chemikálie. 

Matraci vyzkoušejte. Bude sloužit léta, ale první dojem je důležitý.

Chcete-li dobře spát, výběr matrace není legrace

Nemusíme být zrovna princeznou na hrášku, abychom dokázali pocítit, že staré rčení „jak si kdo ustele, tak si lehne“ platí beze zbytku. A možná dokonce víc než kdysi, protože se zády má dnes problém řada lidí všech věkových skupin.

Botanik Radomír Němec

Botanik: Dým bylin doma zpříjemní atmosféru

Znojmo - Zpříjemnit atmosféru i vyčistit místnost od bakterií může dým vhodně vybraných bylin. Praktickým využitím planých rostlin se dlouhodobě zabývá botanik znojemského Jihomoravského muzea Radomír Němec. O používání rostlinných vykuřovadel bude mít ve středu workshop v Havraníkách a věnuje se jim i v knížce, kterou muzeum vydá příští rok.

Profesor Selman Waksman a jeho žák Albert Schatz, objevitelé léku na tuberkulózu streptomycinu

První lék na tuberkulózu slaví výročí. Před 75 lety se zrodil streptomycin

Vykašlávání krve, horečka, úbytek na váze, dušnost, smrt. Tuberkulóza (TBC) je jednou z nejnebezpečnějších chorob lidské historie, proti které dlouhou dobu neexistovala účinná léčba. Zvrat přinesl přesně před 75 lety tým profesora Selmana Waksmana. Tomu se mu podařilo izolovat antibiotikum, které se pod názvem streptomycin proslavilo jako vůbec první lék proti zákeřné nemoci.

Kde se v domácnosti drží nejvíce bakterií? Toaleta to není

Na toaletě se teoreticky mohou vyskytovat mračna nebezpečných bakterií. Jenomže záchod zpravidla poctivě čistíme agresivními prostředky, které veškeré nežádoucí organismy spolehlivě zlikvidují. Největší výzkyt bakterií je proto zaznamenáván na těch místech domácnosti, kde bychom nebezpečí nečekali, a tak je při úklidu odbýváme.