Kreativ

ŠTÍTEK: bakterie

Žáci se dozvěděli více informací o zdravé výživě

OBRAZEM: Žáci se poučili o zdravé výživě

Kutná Hora - Den zdraví se konal ve čtvrtek 6. dubna na Základní škole T. G. Masaryka v Kutné Hoře. Projektový den se uskutečnil při příležitosti Mezinárodního dne zdraví.

Kuřecí maso. Ilustrační foto.

Veterináři našli v kuřecím mase z Brazílie salmonelu. Prodává se i na Žďársku

Velké Meziříří, Praha - „Čeští veterináři objevili v kuřecím mase z Brazílie bakterie salmonely," sdělil v úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení.

Kuřecí maso. Ilustrační foto.

Veterináři našli v kuřecím mase z Brazílie salmonelu. Prodává se i na Vysočině

Vysočina, Praha - „Čeští veterináři objevili v kuřecím mase z Brazílie bakterie salmonely," sdělil v úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení.

Kuřecí maso. Ilustrační foto.

Veterináři našli v kuřecím mase z Brazílie salmonelu. Prodává se i na Vysočině

Vysočina, Praha - „Čeští veterináři objevili v kuřecím mase z Brazílie bakterie salmonely," sdělil v úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení.

Bakterie Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel.

Veterináři našli v kuřecím mase z Brazílie salmonelu

Čeští veterináři objevili v kuřecím mase z Brazílie bakterie salmonely. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. V době odběru vzorků ze dvou nevyhovujících zásilek bylo ve skladech v Královéhradeckém kraji a na Vysočině 940 kilogramů masa, další se dostalo do stravovacích zařízení. V dalších pěti tunách masa z Brazílie v Olomouckém kraji veterináři zjistili vyšší obsah vody, než dovoluje legislativa. Podle ministerstva zemědělství není možné plošný zákaz dovozů brazilského masa do Česka zavést, ač si to přeje Agrární komora ČR.

Ilustrační foto.

Průjmy léčí nemocnice stolicí od příbuzných

Uherské Hradiště – Opakující záněty střev léčí Uherskohradišťská nemocnice fekální bakterioterapií. Metodu používá jako jediná v kraji. Celý proces spočívá v transplantaci stolice, získané od příbuzných nebo i nepříbuzných dárců, u kterých je předpoklad, že nemají antibiotiky narušenou mikrobiální skladbu stolice.

Plnění vína do lahví v Mělníku na rakouské mobilní lahvovací lince.

Mělnické víno do prázných lahví plnil rakouský stroj

Třicet tisíc prázdných lahví vínem naplnila mobilní lahvovací linka, která přijela do mělnického vinařství Luďka Vondráka až z rakouské Kremže. Zařízení, které za sebou na návěsu vozí nákladní automobil po mnoha místech Evropy, přitom v Mělníku bylo už potřetí.

Ilustrační foto

Konec převařování. Újezdským už z kohoutků teče pitná voda

Újezd u Boskovic – Několik týdnů si museli obyvatelé Újezdu u Boskovic kupovat pitnou vodu v PET lahvích, chodit si pro ni do přistavené cisterny nebo si tu kohoutkovou doma převařit. Tamní zdroj vody byl totiž kvůli jarnímu tání od začátku března znečištěný koliformními bakteriemi.

Toaleta

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Ačkoliv na toaletě strávíme dle průzkumů přibližně tři měsíce života, nevěnujeme jejímu výběru příliš pozornosti. Přitom se dá udělat mnoho chyb, kterých později litujeme. Přečtěte si 6 nejčastějších prohřešků, kterých se při výběru WC dopouštíme.

Ilustrační foto.

Pět stovek lidí v obci zůstává rok co rok bez pitné vody

Blanensko, Vyškovsko – Vzít kýble či láhve a jít pro vodu k přistavené cisterně. Nebo si tu kohoutkovou doma převařit. To je teď každodenní rutina obyvatel Újezdu u Boskovic. V obci na Blanensku totiž od začátku března neteče pitná voda. „Problém to je pro nás obrovský. Řešíme to tak, že v obchodě kupujeme balenou vodu," popsala obyvatelka Újezdu Ilona Janíková.

Zdravotní sestra. Ilustrační snímek

Nemocnice jako farmy na bakterie. Nakazí se v nich desetitisíce Čechů

Do nemocnice přijedou s obyčejnou zlomeninou, čtvrt roku ale stráví na infekčním oddělení. České špitály jsou podle Státního zdravotního ústavu farmy na bakterie. Infekcí se v nich každoročně nakazí kolem 150 tisíc pacientů, deset tisíc z nich nákaze dokonce podlehne. Zdravotnictví kvůli tomu přijde o deset miliard korun.

Rajčata.

Je čas na setí rajčat

Je únor, je čas na setí rajčat. Samozřejmě, že ne do země na zahrádce, ale semínek do předpěstebních květináčků.

Putovní výstava GENESIS.

Genesis Libora Votočka

Jak staré je lidstvo a jaký je jeho původ? Odkud se vzalo tolik ras a národů? Jak stará je Země a jak vypadala příroda v různých údobích její historie? Co je příčinou života? O čem vypovídají zkameněliny a jak vznikají? Může se z bakterie vyvinout bakteriolog? Existují mimozemšťané? Proč je na světě tolik různých náboženství a filozofií? Mají něco společného? Co skrývá blízká budoucnost?

Marián Lehocký, vědecko-výzkumný pracovník Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Zlínští vědci chtějí zničit bakterie v nemocnicích

Prostory v nemocnicích se pravidelně dezinfikují, ale zcela sterilní nejsou. Důsledkem toho mohou být infekce nebo záněty u pacientů po operacích. Deset až patnáct procent nákladů na léčbu pak tvoří právě zmíněná „nesterilita" prostředí.

Marián Lehocký, vědecko-výzkumný pracovník Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Zlínští vědci chtějí zničit bakterie v nemocnicích

Zlín - Prostory v nemocnicích se pravidelně dezinfikují, ale zcela sterilní nejsou. Důsledkem toho mohou být infekce nebo záněty u pacientů po operacích. Deset až patnáct procent nákladů na léčbu pak tvoří právě zmíněná „nesterilita" prostředí.

Bakterie Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel.

Máte doma v mrazáku kuřecí maso?

Jablonec n. N. - Přes tři a půl tuny kuřecího chlazeného masa z Polska obsahujícího bakterie salmonely se dostalo na český trh. Do Jablonce.

vysavač

Bez vysavače to nejde

Podlaha je jedna z nejnamáhanějších ploch v domácnosti, a pokud chcete mít doma čisto, musíte ji pravidelně uklízet. Větší nečistoty sice zametete, ale koštětem neodstraníte jemný prach z podlahy a spíš ho při zametání rozvíříte do ovzduší. Vytírání je o něco lepší způsob úklidu, ale po zaschnutí podlahy na ní stejně zůstává jemný prach. Nejúčinnějším pomocníkem vysavač. Jaký vybrat?

Ilustrační foto.

Hrobníci vytahují elektrická kladiva. Půda promrzla nejvíc za 50 let, chybí sníh

Jižní Morava - Jihomoravané podle měření meteorologů chodí po nejzmrzlejší půdě v republice. Ta na většině území kraje od začátku ledna promrzla do hloubky více než dvaceti centimetrů. Na stanicích v Brodě nad Dyjí, Kuchařovicích a Lednici meteorologové zaznamenali promrzlou půdu dokonce v hloubce padesáti centimetrů. Naměřené hodnoty jsou nejvyšší od šedesátých let minulého století.

Ilustrační foto

Monitoring ukázal, že klíšťová encefalitida nehrozí

Karlovarský kraj - V období od června do září loňského roku proběhl ve vybraných lokalitách Karlovarského kraje monitoring infekčnosti klíšťat. V žádné z lokalit nebyl u testovaných klíšťat potvrzen virus klíšťové encefalitidy.

Ilustrační foto

Původce syfilidy odolává antibiotikům, zjistili vědci

Brno - O krok blíže k vývinu vakcíny proti pohlavně přenosné nemoci syfilis jsou vědci z lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Podařilo se jim zmapovat původce onemocnění a odhalit skupinu kmenů dané bakterie, která je odolná vůči některým antibiotikům.

Z trubek upraveného rezervoáru po asi roce a půl opět vytéká voda.

Oblíbená voda z pramene v lískoveckém Hájku není pitná

Frýdek-Místek-Lískovec - Vodu z lískoveckého pramene v Hájku by lidé neměli pít. Ve vzorku, který hygienici odebrali 12. prosince, se vyskytovaly koliformní bakterie, tekutina proto nesplňuje požadavky pro pitnou vodu. Bakterie mohou způsobit průjem, zvracení a celkovou nevolnost.

Ilustrační foto

Rodiče vystrašili roupi u dětí. Hygienici: Riziko rozšíření parazita je nízké

Břeclavsko – Pro sedmadvacetiletou Marcelu je ta vzpomínka nepříjemná ještě teď. Pevně v paměti má chvíli, kdy jí lékař oznámil: „Máte roupy." Jak i s odstupem času říká, myslela, že o předcházející noci vyskočí z kůže. „Bylo to hrozné, ale dodnes nevím, kde jsem se nakazila. Možná na pískovišti, kam chodily děti. Prášky naštěstí zabraly hned," uvedla žena, jenž si kvůli citlivosti tématu nepřála zveřejnit celé jméno. Podle informací Břeclavského deníku Rovnost se nyní parazit objevil v Břeclavi mezi několika školáky.

Med. Ilustrační foto.

České medy byly v pořádku, zjistili loni veterináři

Praha - Všechny vzorky medu, které v loňském druhém pololetí odebrali veterináři od českých včelařů při mimořádné kontrole, byly v pořádku. Veterináři testovali 72 vzorků smyslově, některé pak i chemicky na přítomnost zbytků antibiotik. Dnes to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Ilustrační foto.

Jojo efekt způsobují bakterie ve střevech

S tím, jak při dietě dodržujeme určitý druh výživy, mění se i složení střevního mikrobiomu. Takzvané šetřící bakterie, které se rodí po nízkokalorické dietě, zpomalují metabolismus a my přibíráme na váze, i když méně jíme. Vědci tak objevili příčinu jojo efektu, který způsobuje, že se znovu vracíme na původní váhu po tom, co se nám podařilo zhubnout.

Ilustrační foto.

Povinné chlorování vody ze zákona? Pověra

„Musíme ze zákona o vodovodech chlorovat," řekl České televizi jednatel Krnovských vodovodů a kanalizací (KVaK) Libor Staněk. Podle hygienika Františka Kožíška jde o nepravdivou informaci. Chlor není třeba.

V šumperské porodnici nově chrání maminky, novorozence i tamní personál před bakteriemi speciální roztok s miniaturními částečkami titanu a stříbra. Speciální nátěr likviduje veškeré organismy a čistí vzduch od škodlivých látek.

Maminky a novorozence v šumperské porodnici chrání speciální nanočástice

Šumperk – V šumperské porodnici nově chrání maminky, novorozence i tamní personál před bakteriemi speciální roztok s miniaturními částečkami titanu a stříbra. Nástřik stěn a podlahy tak částečně nahrazuje hadr a kýbl v rukou uklízeček. Porodnice je prvním oddělením, na kterém nemocnice novinku zkouší.

Ilustrační foto

Voda. Obyčejný, ale účinný pomocník proti chřipce

Zimní virózy a chřipkové epidemie jsou spojeny především se zimním obdobím. Zkracují se dny, ubývá světla a my se cítíme stále více unavení. V zimě navíc nemáme tak nutkavý pocit žízně jako v letním období ani zpravidla nedochází k nadměrnému pocení. Ve skutečnosti však organismus potřebuje mnohem více vody, než jaký je náš pocit žízně, a tak tělo bývá často dehydrované. To vede k řadě obtíží, mezi něž spadá i snížená obranyschopnost vůči různým nemocem. A to je živná půda pro chřipku.

Testování vzorků. Ilustrační foto.

Zdravotní stav muže s legionellou je vážný, zdroj nákazy je stále neznámý

Vsetín - Muž ze vsetínského sídliště Rokytnice se nakazil nebezpečnou bakterií legionellou. Vodárenská společnost odmítá zvěsti o nákaze z pitné vody. Zdravotní stav muže, který je nyní hospitalizovaný ve Vsetínské nemocnici, je stále vážný. Deníku to potvrdila mluvčí zařízení Lenka Plačková.

Ilustrační fotografie.

Na Rychnovsku řádí legionella. O vodu musí pečovat výrobce

Královéhradecko, Rychnovsko - V souvislosti s objevením bakterie legionelly v teplé vodě v několika bytových domech v Častolovicích, Vamberku a Rychnově nad Kněžnou, o kterém ve čtvrtek Deník informoval, poskytla Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje důležité doplňující informace.

Ilustrační foto

Do ČR se dostalo 54 kilogramů sušených ryb s možným botulotoxinem

Praha - Na český trh se z Německa dostalo 54 kilogramů sušených solených ryb druhu plotice obecná, výrobky mohou obsahovat botulotoxiny. Potraviny, které měly směřovat k devíti prodejcům ruských specialit, se stahují z trhu. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Státní veterinární správa (SVS). Botulotoxin, známý i pod názvem klobásový jed, je toxická látka produkovaná bakteriemi. Patří vůbec k nejsilnějším známým jedům.