Kreativ

ŠTÍTEK: bakterie

Ilustrační foto.

V Brně a okolí neteče pitná voda. Na Blanensku je v pořádku

Brno, Blanensko – V posledních teplých dnech letošního léta nesmějí Brňané a lidé některých okolních obcí pít vodu z vodovodu. Do odvolání je voda ve městě pitná až po převaření. Mimořádnou situaci oznámila ve čtvrtek po poledni mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová.

Ilustrační foto.

Brno bez pitné vody. Lidé rychle skupovali vodu. Obchody posílily zásobování

Brno, Brněnsko /ANKETA/ – Brněnské ulice se ve čtvrtek zaplnily lidmi, kteří se v panice vydali do obchodů nakoupit do zásoby balenou vodu. Podle posledních měření totiž kohoutková voda není bez převaření pitná. Problém zasáhl celkem čtyřiačtyřicet obcí včetně Brna, které od brněnských vodáren vodu odebírají.

Zelenina. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady do zahrady od Petra Kumšty.

Kolonáda v areálu Lázně Luhačovice. Ilustrační foto

Luhačovická Ottovka není tři měsíce pitná

Luhačovice - Jeden z oblíbených pramenů v Luhačovicích je i nadále znečištěn fekálními bakteriemi. „Situace se od 30. května nezměnila," uvedl výkonný ředitel Lázně Luhačovice Jiří Dědek.

Ilustrační foto

Plochy geneticky modifikované kukuřice v Česku klesly o 92 procent

Praha - Plochy s geneticky modifikovanou kukuřicí letos v Česku meziročně klesly o 92 procent, zasel ji jediný pěstitel na Pardubicku. Loni jich bylo 11. Pěstuje se tak pouze na 75 hektarech, informovalo ministerstvo zemědělství. Ještě loni byla skoro na tisícovce hektarů.

Věčně zmrzlá půda v sobě ukrývá obávané nemoci a obleva by mohla ze zimního spánku probudit i pravé neštovice.

Viry a bakterie čekají v ruském permafrostu na oblevu

Moskva – Nedávný případ antraxu odhalil světu nebezpečí, které představuje tání permafrostu. Věčně zmrzlá půda v sobě ukrývá obávané nemoci a obleva by mohla ze zimního spánku probudit i pravé neštovice. V Rusku se přitom otepluje 2,5krát rychleji než ve zbytku světa, napsala agentura AFP.

Belgická jachtařka Evi Van Ackerová

Belgická jachtařka onemocněla, podle kouče z vody v zátoce

Rio de Janeiro - Belgická jachtařka Evi Van Ackerová v průběhu olympijské regaty onemocněla a její trenér má podezření, že je to z vody v zátoce Guanabara. Bronzová medailistka z Londýna je jednou ze soupeřek Veroniky Kozelské Fenclové ve třídě Laser Radial.

Ilustrační foto

Děti se nakazily antraxem, když z mrtvých sobů vytahovaly žíly vlastními zuby

Moskva - Sibiřské děti se na Jamalském ostrově nakazily antraxem, když z mrtvých sobů vytahovaly vlastními zuby žíly potřebné pro výrobu nití. V Moskvě to dnes prohlásila předsedkyně inspekční služby Rospotrebnadzor Anna Popovová. Kvůli údajné staleté tradici se na severozápadě Sibiře nakazilo smrtelně nebezpečnou nemocí 70 lidí, jeden dvanáctiletý chlapec zemřel.

Ilustrační foto

Falešní vodaři opět udeřili

Na Frýdecko-Místecku se v posledních dnech objevilo několik případů, kdy obyvatele kontaktují lidé vydávající se za zaměstnance „vodáren".

Grilování

Průjmům nahrává letní grilování

Žďársko – Celkem 143 případů salmonelózy ke včerejšímu dni evidovali za letošní rok epidemiologové ve žďárském okrese. Zejména v poslední době případů onemocnění přibylo.

Jezero Jadran v Oseku nad Bečvou

Jsou v oseckém Jadranu sinice? Obec nechala udělat rozbor

Osek nad Bečvou – Vysoké teploty, stojící voda nebo přitékající povrchové vody, které mohou být znečištěné. Faktorů, které způsobují sinice, je několik a není vyloučeno, že bakterie se letos objevily také na oseckém Jadranu. Jejich výskyt potvrdí či vyvrátí rozbor, který zde odborníci provedli ve středu.

Ilustrační foto.

Polibek posiluje imunitní systém a snižuje stres

Řím – Polibek není jen symbolem romantické lásky a gestem vášně. Má rovněž určité terapeutické účinky, například zmírňuje bolesti hlavy a páteře. Nedávná studie ukázala, že oxytocin, který se při polibku uvolňuje, může mírnit bolesti, protože má analgetické vlastnosti a schopnost zmírňovat úzkost a deprese časté u těch lidí, kteří trpí chronickými bolestmi. Příznivých účinků polibku na naše tělo je přitom víc.

Klíště, ilustrační foto.

Pozor, klíšťata útočí

Rychnovsko – Nedostatek vláhy v lesích regionu způsobuje také nedostatek hub. Čeho je však až příliš, jsou klíšťata.

Snímky z tábora Kratizna v Hodicích po jeho uzavření. Na místo přijeli i policisté.

Průjmy dětí z Hodic? Nákaza zřejmě pochází z vody, zjistili hygienici

Jihlava, Brno – Teplota okolo osmatřiceti stupňů, zvracení, průjem a křeče břicha. Jak už Deník Rovnost informoval, s podobnými potížemi skončila v neděli večer v nemocnici zhruba dvacítka dětí z letního tábora Kratizna u Hodic na Jihlavsku. Problémy táborníků z Brna a Brněnska zřejmě podle nejnovějších informací Rovnosti způsobila voda ze studně.

Kostelec lázně

Švestky umí léčit, ukazují v Kostelci

Zlín-Kostelec – Mnohé zdravotní potíže se dají vyřešit bez chemikálií a za pomoci jednoduchých prostředků. Ve Zlíně-Kostelci si mimo jiné můžete vyzkoušet sílu švestek.

Studánka, ilustrační foto.

Dávejte pozor na pití vody ze studánek

Ústecký kraj - Řada obcí a spolků se zasloužila v rámci zvelebování o obnovu starých studánek. Jsou významným počinem a v krajině příjemným a významným prvkem pro zadržování vody v místě.

Ilustrační foto.

Veterináři zkontrolovali výkupny medu, zjistili několik pochybení

Praha - Veterináři zkontrolovali v uplynulých měsících 79 registrovaných výkupen medu, hlavně v Plzeňském kraji. Zákonným parametrům nevyhověly čtyři vzorky z 30 odebraných. V žádném z nich se ale nenašly zbytky antibiotik, které mělo před časem ve svých medech Včelpo. Kontrola odhalila i jednu neregistrovanou výkupnu.

Studánka, ilustrační foto.

Dávejte pozor na pití vody ze studánek

Teplice - Řada obcí a spolků se zasloužila v rámci zvelebování o obnovu starých studánek. Jsou významným počinem a v krajině příjemným a významným prvkem pro zadržování vody v místě.

Studánka, ilustrační foto.

Dávejte pozor na pití vody ze studánek

Mnetěš - Řada obcí a spolků se zasloužila v rámci zvelebování o obnovu starých studánek. Jsou významným počinem a v krajině příjemným a významným prvkem pro zadržování vody v místě.

Tyršovo koupaliště v Rakovníku

Na Tyršově koupališti v Rakovníku zkouší nové vodní atrakce

Rakovník - Jediné přírodní koupaliště na Rakovnicku, jehož kvalitu vody hlídají krajští hygienici, se nachází ve východní části Rakovníka ve směru na Křivoklát. Nově zdejší provozovatel zkouší další letní novinky, a to naviják na wakeboarding a také vodní lyže. Nové atrakce mají přilákat další návštěvníky. A nejen to.

Tyršovo koupaliště v Rakovníku

Na Tyršově koupališti v Rakovníku zkouší nové vodní atrakce

Rakovník - Jediné přírodní koupaliště na Rakovnicku, jehož kvalitu vody hlídají krajští hygienici, najdete ve východní části Rakovníka ve směru na Křivoklát. Nově zdejší provozovatel zkouší další letní novinky, a to naviják na wakeboarding a také vodní lyže. Nové atrakce mají přilákat další návštěvníky. A nejen to.

Pole lnu setého u Luké na Bouzovsku

Žlutá pole ředí modrá. Na Bouzovsko se vrací len

Luká – Pole na Olomoucku se letos opět trochu zamodrala. V pahorkatině kolem Luké vyseli zemědělci jednu z nejstarších zemědělských plodin – len setý. K pěstování rostliny se vrátili po mnoha letech.

Ilustrační snímek.

Kvalita vody v rybnících se zhoršila

Žďársko - Kvalita vody ve sledovaných přírodních koupacích plochách v okrese Žďár nad Sázavou se mírně zhoršila. Medlov a Sykovec si z pondělního měření hygieniků odnesly „trojku", Pilská nádrž je od konce června hodnocená druhým stupněm z pěti.

Ilustrační foto.

Zdraví nebezpečná bakterie legionella se přemnožila v Praze 4

Praha - Na dalším místě v hlavním městě se ve vodě přemnožila zdraví nebezpečná bakterie legionella. Objevila se zhruba ve 30 domech v ulicích Dvorecká, Jeremenkova a Na Zvoničce v Praze 4. Na svém webu o tom informovala Hygienická stanice hlavního města Prahy, upozornil Radiožurnál. Problémy s legionellou byly letos už v Praze 9 na Proseku, v Letňanech nebo na Černém Mostě.

Den naboso na Gymnáziu Jiřího Ortena

Studenti Ortenova gymnázia v Kutné Hoře si vyzkoušeli vyučování naboso

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře se konal „Den naboso". Iniciátorem akce byl učitel základů společenských věd a tělesné výchov Zdeněk Maňák. Jeho nápad vychází z vlastních zkušeností a také z knihy Daniela Howella „Naboso - 50 důvodů, proč zout boty".

Den naboso na Gymnáziu Jiřího Ortena

FOTO: Studenti Gymnázia Jiřího Ortena si vyzkoušeli vyučování naboso

Kutná Hora - Na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře proběhl „Den naboso". Iniciátorem akce byl učitel ZSV a tělesné výchov Zdeněk Maňák. Jeho nápad vychází z vlastních zkušeností a také z knihy Daniela Howella „Naboso – 50 důvodů, proč zout boty". Myšlenku chůze a běhu naboso uskutečňoval již s předstihem o hodinách tělesné výchovy. A protože se zdálo, že se studenti dobře baví, rozhodl se akci rozšířit na celé gymnázium.

Ilustrační foto

Kiwi se vrací. Nová odrůda odolá bakteriím

Wellington – Jedna porce má dvakrát tolik vitaminu C než pomeranč a téměř tolik draslíku jako banán. Ještě před pěti lety ale vypadala budoucnost pěstování kiwi katastrofálně kvůli bakteriálnímu onemocnění, které zdecimovalo sady, donutilo pěstitele vytrhat keře 
a prudce snížilo produkci.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v chlazeném krůtím mase z Polska bakterie salmonely.

Inspekce zjistila v chlazeném krůtím mase z Polska bakterie salmonely

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v chlazeném krůtím mase z Polska bakterie salmonely. Jde o šarži, kterou prodával řetězec Tesco a která měla datum spotřeby do 3. června. Na pultech už proto není. Inspekce varuje před konzumací zákazníky, kteří maso zmrazili.