Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. Může být ovšem i častým zdrojem infekcí a přenést tak na člověka řadu onemocnění. V nejlepším případě to skončí průjmem, v nejhorším slepotou či meningitidou. Nejnebezpečnějšími nemocemi přenosnými ze psů na lidi patří mimo jiné toxokaróza, toxoplazmóza či pasterelóza. Přenosu infekce ze psů na lidi lze zabránit pomocí dodržování určitých opatření.
U rekordního množství pacientů lékaři v Japonsku nedávno zaznamenali vzácnou systémovou invazivní infekci způsobenou streptokokem skupiny A, kterou doprovází takzvaný streptokokový syndrom toxického šoku (STSS). Dosud netuší, z jakého důvodu se onemocnění, které je vysoce smrtelné, šíří v takové míře. Podle odborníků ale není nutné se obávat pandemie. Přesto je obecně vhodné být obezřetný, jelikož bacily podobných typů žijí po celém světě, včetně České republiky.
Co všechno léčí levandule lékařská, věděli moc dobře už naši předci. Že jde o výjimečnou bylinku, potvrzuje i fakt, že se extrakty z ní používají nejen v lidovém léčitelství, ale také v oficiální medicíně. Lékárník Filip Škarda se podělil o znalosti o tom, jaké má levandule účinky na pleť, na psychiku či na úlevu od bolesti. Prozradil i to, jestli může být tato bylinka pro někoho nebezpečná a co dělat se sušenou levandulí.
Lucie prožívala bezproblémové a docela klidné těhotenství. S manželem očekávali narození prvního dítěte. Život jim ale obrátila naruby běžná bakterie. Matěj během dlouhého porodu vdechl smolku. Následná infekce ho odkázala na přístroje a poškodila mu 70 % mozku. „Doteď se nedokážu podívat na fotku Matýska, kde je v zavinovačce hned po porodu,“ vzpomíná Matějova maminka Lucie.
Jantarové korálky pro děti jsou prezentovány jako alternativa k tišení bolesti z prořezávajících se zoubků. A nejen to. Podle výrobců fungují nejen na zuby. Mají tišit bolest krku a hlavy a dokonce snižovat horečku. Lékaři ovšem varují před nebezpečím uškrcení nebo vdechnutí korálku. Před časem se na jantarových korálcích uškrtil 18 měsíční chlapec.
Extrémně vzácný syndrom negativně ovlivnil život ženy z Kanady. Lékaři se nejprve domnívali, že je alkoholičkou, ačkoliv jim tvrdila, že abstinuje. Až po mnohých vyšetřeních jí experti dali za pravdu. Ve střevech totiž nalezli obtíže způsobené bakteriemi a kvasinkami.
Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje výrobek Opékací párek od výrobce Agroinvest Bobrová kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže masného produktu se již prodala v prodejnách výrobce na Vysočině. Celkem se jedná o osmdesát kilogramů.
Také si neumíte představit léto bez chutných a voňavých rajčat? Pokud chcete, aby rajčata, která doma nebo na zahradě pěstujete byla silná, odolná a dobře plodila, potřebují dostatek slunce, vody a také živin. Víte, čím hnojit rajčata? Pokud před kupovanými hnojivy dáváte přednost těm z domácích zdrojů, můžete vyzkoušet hnojivo z ovesných vloček. Přečtěte si, jakými třemi způsoby můžete ovesné vločky, které si možná dáváte s jogurtem a ovocem jako zdravou a výživnou snídani, použít jako hnojivo.
Jestli chcete pečovat o své zdraví, zajímejte se určitě o střevo. Stále více studií prokazuje souvislost řady zdravotních potíží s tím, jakými mikroorganismy je naše střevo osídlené. Nežádoucí složení mikrobiomu se podílí na spoustě fyzických i psychických nemocí. Díky analýze střevního mikrobiomu můžeme udělat ta nejcílenější opatření a změny v životním stylu. Pro jasnou představu, jak takový krok k ozdravění vypadá, jsme test střevního mikrobiomu vyzkoušeli.
Ze tří studánek ve Frýdlantu je zdravotně nezávadná jenom studánka Ledový mužíček. U ostatních je potřeba buď převaření, nebo desinfekce UV lampou, vyplynulo to z rozborů vody ve zkušebních laboratořích.
Život ve vesmíru může být purpurový, nikoliv zelený. Podle nové vědecké studie může za zbarvení specifická bakterie, která byla velmi rozšířená a důležitá v počátcích Země a kterou lze najít dodnes. Astronomové získali i data, která pomohou vesmírným dalekohledům s hledáním mimozemského výskytu mikroorganismů.
Průjem, zvracení či celkovou slabost podobající se chřipce může způsobit bakterie Listeria monocytogenes, kterou našli kontroloři Státní veterinární správy v kabanosu z Krucemburku. Masný výrobek označili za nebezpečnou potravinu.
Až po třech měsících se případní konzumenti polotovaru z jaroměřské prodejny Zeman maso - uzeniny na Pražském Předměstí dozvídají, že v kuřecí číně kari byla zjištěna patogenní bakterie Salmonella Infantis. Tato bakterie může způsobit onemocnění zvané salmonelóza.
Děláme to skoro všichni. Čistíme si tak uši možná i denně, a to jak sobě, tak svým dětem. Používáme vatové tyčinky, které seženeme v každé drogerii. Obchodníci je doporučují nejen jako nástroj pro úpravu make-upu, ale také jako bezpečnou pomůcku právě k očistě uší. S tím druhým tvrzením ovšem odborníci nesouhlasí. Před strkáním běžných vatových tyčinek do uší dokonce varují. Na to, jak si tedy správně čistit uši, jsme se zeptali praktického lékaře Dušana Zhoře a lékárnice Ivany Lánové.
V Česku je stále nedostupný endiaron léčící průjmy a střevní potíže. K dostání měl být letos, ale výrobní potíže přetrvávají. Lidé ho podle posledních informací neseženou ani celý příští rok. Lékárníci jim na základě konkrétních obtíží nabízejí jiné léky.
Opakovaně použitelné láhve na nápoje jsou dobrou volbou, jak minimalizovat odpad a mít u sebe neustále něco k pití. Z vědecké studie ale nedávno vyplynulo, že mohou obsahovat až 40 tisíckrát více bakterií než vaše toaleta. Kromě bakterie E. Coli, která způsobuje řadu závažných infekcí, nalezli vědci v láhvích i bakterie vedoucí k nevolnostem včetně zvracení a průjmů. Jak láhev na nápoje správně čistit? Dočtete se i, kterých dalších bakterií se v láhvi obávat.
Symbol jara, života i hojnosti. To vše je už od pradávna připisováno vejci. V lednici nám vejce většinou nechybí. Jsou základní ingrediencí pro pečení sladkých dobrot ke kávě i nezbytnou součástí slaných receptů. A co takhle vajíčka míchaná nebo natvrdo jako snídaňové menu? V kuchyni se zkrátka bez vajec jen těžko obejdeme. Podívejte se, jak poznat čerstvá vajíčka a jak naopak poznáte, jestli už jsou vejce zkažená.
Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.
Houbičky na nádobí se dají pořídit v několika různých barevných odstínech. Málokdo však ví, že důvodem není jen design. Houbičky jsou odlišné z jednoho prostého důvodu: každá barva je vhodná na něco jiného. Rozdíl je především v jejich hrubosti. Proto by některá neměla být používána na sklo, jiná se naopak hodí i na náchylné teflonové pánve. Jak se v tom vyznat, radí úklidová influencerka Eliška Popková.
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. V některých parcích ukázal průzkum i více než 30 % parazitů infikovaných lymeskou boreliozou. Zapojit se do vědeckého projektu může každý.
Jednou z prvních věcí, kterou využíváme k samodiagnostice příčin rýmy, je její barva. Přesněji tedy zabarvení nosního hlenu, kterému se především na Moravě říká sopel. V Čechách je populární spíše název nudle. Co nám o našem zdraví řekne sopel a co je důležité kromě jeho barvy? Proč se zbytečně bojíme žluté barvy hlenu a je červená barva hodně nebezpečná? Zkuste se sami diagnostikovat podle rad lékařů.
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk, který se v menší míře objevila i v prodejnáích na Chrudimsku. Vyšetření ve veterinárním ústavu v Jihlavě v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Udržet ji při každodenním provozu dokonale čistou je ale náročné, zvlášť pokud máte malé děti či domácí mazlíčky. Při vaření se zkrátka nevyhnete ani tomu, aby se občas něco nevysypalo nebo neukáplo. Pravidelný a důkladný úklid kuchyně a kuchyňských skříněk je proto nutný zejména s ohledem na naše zdraví. Jinak by se tu bakterie a viry rychle zabydlely a množily. Jak při úklidu postupovat a co nesmíme vynechat?
Ucpané dutiny, bolesti čela, zatékání hlenů do krku i nekončící epizody rýmy. Průměrný člověk trpí akutní rýmou zhruba 5x do roka, děti dvakrát častěji. Někdy sama odezní, jindy je potřeba nasadit antibiotika. Lepší však je, naučit se rýmě předcházet. A proč ne zrovna s konvičkou do nosu, kterou zvládnou používat i děti. Když se naučíte, jak často ji používat a jaký roztok na výplach zvolit, je to hračka. Na jednu věc je ale potřeba dát si dobrý pozor.
Cítíte, že na vás jde kýchnutí a máte pocit, že jej musíte za každou cenu zadržet, protože to je zkrátka neslušné? Nechcete přeci, aby veškeré vaše infikované hleny plné virů a bakterií dopadly na něco, nebo dokonce někoho ve vaší blízkosti. Ale opravdu je to správné řešení? Co může způsobit zadržování kýchnutí zkusil na vlastní kůži i muž z Velké Británie, který si kvůli tomu protrhl hrdlo. Lze ale kýchnutí zadržet bezpečně?
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?
Pálivé a řezavé pocity při močení, nemožnost úplného vyprázdnění, nutkání k močení. To jsou jen některé z příznaků zánětu močových cest, infekce močové trubice či močového měchýře. Přecházením těchto příznaků si však můžete způsobit i mnohem vážnější onemocnění, kterým je zánět ledvin. Někdy se antibiotikům nevyhnete, jindy mohou příznaky rozehnat osvědčené domácí postupy.
Kdo by se nechtěl vracet domů, kde je vše uklizené, čisté, voňavé a na svém místě. I když úklid rozhodně nepatří k oblíbeným činnostem, vyhnout se mu nedá. Pokud mu ale dáte nějaká pravidla, dá se pořádek poměrně snadno udržovat. Jak mít doma stále uklizeno? Držte se jednoduchého plánu, co je třeba uklízet denně, co stačí dělat jednou za týden, co jednou za měsíc a co stačí udělat jednou, nebo dvakrát za rok.
Ačkoliv je dnes látkový kapesník považován spíš za hygienickou pomůcku z dob minulých, stále se najdou tací, kteří by jej nikdy za papírový kapesníček nevyměnili. Při rýmě i nachlazení zachytí naše hleny oba zhruba stejně, rozdíl je však v tom, že kapesník z bavlny nosíme stále u sebe, a to včetně obsažených virů a bakterií. Naše smrkání se tak může stát zdrojem nákazy pro ostatní a infikovat okolní předměty. Víte, jak ho správně používat a prát?
Kontroloři Státní veterinární správy objevili v klobáse Gaston z lanžhotského Řeznictví a uzenářství Miroslava Hakaly patogenní bakterii Listeria monocytogenes. Informovali o tom na svém webu Potraviny na pranýři. Podle uzenáře Hakaly se však várka těchto klobás vůbec nedostala do prodeje.
Předvánoční a vánoční období přináší i spoustu večírků. Lidé přicházejí v botách ladících k jejich oblečení. A hostitelé si lámou hlavu, zda mají po návštěvách vyžadovat, aby si u dveří sundaly boty. Podle odborníků je dobré o zutí poprosit. Zároveň ale je nutné dodržet jistá pravidla, aby se v bytě nerozvířily bakterie.
Jak často bychom měli měnit povlečení? Podle lékařů a výrobců ložního prádla většina lidí používá povlečení déle, než je hygienické. Na pováženou je to zejména v případech, kdy postel využívají nejen ke spánku, ale také si v ní občas dají něco dobrého na zub, nebo ji dokonce sdílejí s domácími mazlíčky. Jak často je potřeba měnit povlečení? A jak správně prát ložní prádlo?
Těžko uvěřit, že by něco ve vaší domácnosti mohlo být ještě špinavější než nemytá toaleta. Přitom to máte v ruce denně vy i vaše děti. Berete si to do postele, a přesto to většina lidí nikdy nečistí. Řeč je o mobilním telefonu, který bereme do rukou až 50x denně a na kterém žijí tisíce bakterií. I podle provedených studií proto představují smartphony určité riziko z hlediska přenosu virů a bakterií. Jak často mobil čistit a jaké bakterie na něm žijí?
Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran.
Po Číně se i v Evropě začal šířit suchý zápal plic způsobený bakterií Mycoplasma pneumoniae. K nárůstu dochází ve Francii nebo Nizozemsku. Onemocnění postihuje zejména děti do patnácti let věku. Deník přináší informace o situaci v České republice i o tom, co onemocnění znamená, jaké má příznaky a jak ho léčit.
V dubnu roku 1972 podepsal někdejší Sovětský svaz spolu s 22 dalšími zeměmi včetně Británie a USA v Ženevě mezinárodní smlouvu o zákazu biologických zbraní. V té době ale nikdo netušil, že největší komunistická říše při podpisu dohody blafuje. V tajných laboratořích ve Sverdlovsku (dnešním Jekatěrinburgu) totiž už téměř 20 let vyvíjela spory bakterie, vyvolávající smrtelnou nemoc, známou jako sněť slezinná neboli antrax.
Palčivou a řezavou bolest, která provází zánět močových cest, znají hlavně ženy. Podle statistik tato choroba alespoň jednou v životě postihne více než polovinu z nich. Nepříjemnou infekci není radno podceňovat a lékařská pomoc je u ní na místě. Vedle medikamentů z lékárny je však k dispozici řada přírodních prostředků, které léčbu velmi účinně podpoří. Které bylinky pomohou při léčení zánětu močových cest? A jak můžeme zánětu močových cest předejít?
V letech 2018 až 2022 realizovali ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v Brně (VÚVeL) rozsáhlý projekt, který zkoumal probiotické bakterie jako základ zdraví a pohody zvířat. Na jeho konci stojí preparát, jehož použití snižuje riziko výskytu salmonel u kuřat.
Evropský antibiotický den je za dveřmi. Každoročně připadá na 18. listopadu. Antibiotika jsou zcela "jiné léky" – ovlivňují totiž nejen pacienty, ale mají významný přesah do společnosti a prostředí ve smyslu epidemiologické bezpečnosti. V prostějovské nemocnici připomínají nejen důležitost a správnost užívání antibiotik, ale také varují před jejich nadužíváním.
Zatímco řešíme nedostatek penicilinu v lékárnách, jedno velmi účinné přírodní antibiotikum máme doma v kořence. Aromatickou dobromysl neboli oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů. A nejen fyzických – jak už název napovídá, dobromysl má schopnost bojovat i s chmurami a zlepšovat náladu. Nenápadná bylinka je doslova malý zázrak. Na co všechno je oregano dobré? A jak oregano používat?
Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.
Evropa i svět bojují s odolností lidí vůči antibiotikům, která přináší i oběti na životech. Na vině je nadužívání či příliš dlouhá léčba. V Česku pomáhá osvětová kampaň.
Proč po smrkání kontrolovat obsah kapesníku? Barva hlenu vám může napovědět, zda bojujete s virovou či bakteriální rýmou a zda je vhodné nasazení antibiotik. Na virovou infekci totiž žádná antibiotika nezabírají, proto byste ji měli umět odlišit od té bakteriální. O čem tedy vypovídá barva hlenu, jak dlouho trvá rýma a je takzvaná zelená rýma opravdu bakteriální?
Páchnoucí dech není nic příjemného a způsobuje řadu potíží a společenských faux pas. Není však ničím výjimečným a v určitém období života se s ním setkala zhruba třetina populace. Někdy jej může způsobovat chyba v ústní hygieně, jindy může jít o vážný zdravotní problém. Jak se zápachu z úst zbavit a co bývá jeho příčinou? Kdy může být páchnoucí dech nebezpečný a signalizovat vážné onemocnění?
Říjen a listopad bývaly kdysi měsíce, kdy vrcholily přípravy na zimu. Mezi důležité činnosti patřilo i nakládání zelí. U krouhání a šlapání se scházela celá rodina, protože v zimě se zelí spotřebovalo hodně a křupavou pochoutkou se plnily nejen hrnce zeláky, ale celé sudy. Kysané zelí bylo chutné, zdravé a dostupné. Dnes je sice dostaneme v obchodech, ale daleko chutnější a zdravější je to, které si připravíme doma. Kdy se dělá kvašené zelí? Jak se nakládá a jak ho připravit do zeláku?
Zavíráte před spláchnutím poklop u toalety? Pokud ne, můžete si způsobit nebezpečné onemocnění. Poukázali na to vědci, kteří se rozhodli zjistit, co se děje v okolí záchodové mísy právě v okamžiku spláchnutí.
Jestli jste si mysleli, že není otravnějšího domácího hmyzu než octomilek neboli ovocných mušek a potravinových molů, tak jste se mýlili. Mnohem horší jsou totiž takzvané odpadní či koupelnové mušky, které nejenže se rychle množí, ale navíc přenášejí fekální bakterie, jenž ohrožují i vaše zdraví. Jak se koutule skvrnité zbavit, co odpadní mušky odpuzuje, kde se berou a jaká opravdová zdravotní rizika pro člověka představují?
Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.
/VIDEO/ Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.