Kreativ

ŠTÍTEK: bakterie

Kvasinková či bakteriální infekce dokáže dovolenou pěkně znepříjemnit.

Nepříjemný výtok, nebo mykóza na dovolené? Pokud jedete k moři, žádný problém

Jen máloco dokáže zkazit dovolenou jako jakákoliv zdravotní komplikace. Jednou z těch méně závažných, zato však vysoce nepříjemných, je především pro ženy bakteriální či kvasinková infekce intimních partií. Jak se ale na dovolené mykózy rychle zbavit? Jak se zbavit kvasinek v pochvě? Jak léčit infekci pochvy či jak si poradit s mykózou i bez léku na předpis? Ale hlavně: jak se zbavit svědění pochvy?

Občas se stává, že některá místa při úklidu opomíjíme, a tam se pak hromadí prach, špína a také bakterie.

Jedenáct míst, které většina lidí při úklidu zanedbává. Možná jste ti všímavější

I když jen málo lidí považuje úklid domácnosti za zábavnou záležitost, určitě se všichni shodneme, že pravidelné uklízení a udržování pořádku je pro chod domácnosti i život rodiny nezbytné. Občas se však stává, že některá místa při čištění opomíjíme, a tam se pak hromadí prach, špína a také bakterie. Na která místa při úklidu zapomínáme nejčastěji? Pojďte s námi zpytovat své uklízecí svědomí.

Nošení mokrého spodního dílu od plavek může ženám přivodit nepříjemné komplikace.

Chození v mokrých plavkách: Jaká jsou rizika a co rozhodně nedělat

Chození v mokrých plavkách se nevyplácí. Především pokud je řeč o spodním dílu. Nošením vlhkého spodního prádla trpí především ženy, u kterých může nedostatečně vysušený díl plavek vyústit v nepříjemné a bolestivé intimní problémy. Proč je nošení mokrých plavek tak nebezpečné, jak se vyhnout infekci intimních partií a co s plavkami rozhodně nedělat?

Dlouhý pobyt v mokrých plavkách se někdy nemusí vyplatit. Kvasinky mají rády vlhké prostředí.

Jogurt mezi nohy ano, a co česnek? Babské rady málokdy léčí vaginální mykózu

Svědění a pálení v intimních partiích, které způsobuje vaginální mykóza, zažijí někdy za život tři ze čtyř žen. A každá druhá z nich navíc trpí opakovaně. Jak ženy řeší tuto nepříjemnou kvasinkovou infekci? K lékaři se mnohým z nich nechce, a nevypraví se ani do lékárny, kde lze koupit volně prodejné léky na vaginální mykózu. Místo toho sahají raději k babským receptům a intimní problémy řeší doma. Našli jsme nejbizarnější rady z českého internetu a požádali gynekoložku o jejich okomentování.

Transplantace fekálních bakterií patří mezi nové léčebné metody, i když poněkud kontroverzní.

Budeme jíst fekálie v tabletách? Kdo může být dárcem stolice a jak může léčit

Od doby, kdy byla vynalezena kanalizace, obvykle putuje obsah našich střev do toalety, kde naše starost s vyprazdňováním končí. Fekálie ale překvapivě mohou sloužit jako cenný dar pro všechny lidi, jejichž střevní ekosystém je narušen. Jak ale stolici darovat, kdo se může stát dárcem, k čemu darovaná stolice slouží a jak probíhá její transplantace?

Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.

Co lépe funguje, antiperspirant nebo deodorant?

Antiperspirant, nebo deodorant: Co je lepší a zdravější proti nadměrnému pocení

Pocení je problém číslo jedna během každého léta. Jestli něco řešíme ještě častěji než ochranu před slunečním zářením, tak je to ochrana před pocením a jeho následky. Jak zabránit nadměrnému pocení a co je na něj lepší, jestli deodoranty nebo antiperspiranty? Leckdy jdeme ještě víc do hloubky a chceme, aby přípravky, které zabrání pocení a omezí zápach, neobsahovaly hliník, o němž se říká, že může způsobovat rakovinu. Po jakém deodorantu či antiperspirantu tedy nejlépe sáhnout? A jak mít nadměrné pocení pod kontrolou?

Mezinárodní den bez kalhotek si našel řadu příznivkyň.

Den bez kalhotek je tady, fandí mu i Britney. Být naostro má svá pro a proti

22. června slaví ženy na celém světě mezinárodní den bez spodních kalhotek. I přesto, že spodní prádlo funguje jako jakási bariéra mezi genitáliemi a další vrstvou oblečení, některé ženy, ale i muži, si nemohou chození „naostro“ vynachválit. Je ale lepší nosit spodní prádlo každý den nebo chodit bez něj? A je pravda, že chození bez kalhotek předchází zánětům, vyrážkám a množení bakterií?

Správně vyprazdňování? Musíme vytvořit návyky, abychom v pravidelnou dobu šli na velkou stolici.

Vycvičte si zadek. Mnohem lepší pro čištění střev je kravinec než hezká šiška

Lidoví léčitelé, ale i běžné lékárny nabízejí řadu produktů pro očistu střev. Poptávka je obrovská. Ve střevech se nám díky našemu špatnému životnímu stylu údajně množí nebezpečné bakterie, a tak je prý nutné jednou za čas celý střevní trakt pořádně pročistit. Zeptali jsme se, co na to říká náš přední odborník na imunitu, profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Slunce má schopnost desinfikovat i zbavovat bakterií a plísní.

Pět špinavých věcí, pro které máte na dosah nečekaného pomocníka. A úplně zdarma

Jak odstranit pach z dřevěného kuchyňského prkénka a co pomůže na zatuchlé poličky z lednice? Sluneční paprsky mají větší čistící schopnost než mnoho běžných prostředků. Zbavují zápachu, bělí prádlo, zabíjí roztoče a spóry plísní, ale i čistí některé kuchyňské náčiní. Dát každý den vyvětrat ložní prádlo na balkon a nechat sluneční paprsky, ať si poradí s parazity a dodají peřinám čerstvý nádech, je skvělý nápad. Peřiny ale nejsou to jediné, s čím si slunce poradí.

Všichni se každodenně dotýkáme peněz bez velkého přemýšlení o tom, kde byly, nebo kdo s nimi dříve nakládal. Peníze však mohou přenášet nebezpečné bakterie a viry.

Peníze jsou líhní nečistot. S bankovkami si předáváme bakterie, viry i drogy

Problém špinavých peněz v Česku řeší policie a soudy, ale stejně tak by se jím měli zabývat i hygienici a lékaři. Špinavé peníze totiž nepředstavují zlo jen pro spravedlnost, ale mohou být nebezpečné také pro zdraví, pokud vezmeme výraz špinavý doslova. I když dnes při většině plateb dáváme přednost bezhotovostnímu způsobu, peníze v peněžence stále máme a spolu s nimi v ní nosíme také přehlídku nejrůznějších bakterií, virů a plísní. A někdy i zbytků drog.

Ilustrační foto.

Studenti na bloku D harcovských kolejí se mohou sprchovat, legionella je pryč

Nedávno zkomplikovala život stovkám studentů na harcovských kolejích běžná namátková kontrola hygieniků na univerzitních kolejích v Harcově, která odhalila začátkem dubna bakterii legionellu v potrubí teplé vody. Jednalo se o bloky A a D. A zatímco u prvního bloku skončil zákaz sprchování už 24. dubna, u bloku D se stále čekalo na výsledky odběrů.

Vaječná skořápka má pórovitou strukturu a při jejím porušení se mohou bakterie dostat dovnitř vejce.

Omývání vajec: prevence před salmonelózou nebo nebezpečná praktika?

Jistě jste se už někdy setkali s názorem, že se vejce musí před použitím umýt, abyste zamezili kontaminaci připravovaného pokrmu bakteriemi salmonely. Jiní však nad tímto tvrzením kroutí hlavou a tvrdí, že omývání vajec vás salmonely nezbaví, že je zbytečné, nebo že je dokonce nebezpečné. Jaký postup je správný? A jak zničit bakterie salmonely? 

Ilustrační foto

Studenti na bloku A se mohou už sprchovat, na bloku D zákaz stále trvá

Nedávno zkomplikovala život stovkám studentů na harcovských kolejích běžná namátková kontrola hygieniků na univerzitních kolejích v Harcově, která odhalila začátkem dubna bakterii legionellu v potrubí teplé vody. Kontrolní odběr vody dopadl dobře pro blok A, kde se od dneška, tedy 24. dubna, mohou jeho obyvatelé opět sprchovat. Na bloku D zákaz sprchování nadále trvá, 27. dubna budou provedeny další odběry.

Jablečný ocet lidé někdy užívají jako prostředek k posílení zdraví.

Ocet jako lék? Kdo to s ním přežene, koleduje si o poškození kostí, jícnu a zubů

Na ocet se pějí samé ódy. Zastánci ekologického úklidu si nemohou vynachválit jeho univerzální použití. Ti, kdo se nejraději léčí alternativními způsoby, ocet popíjejí pro lepší zdraví. Neobejde se bez něj žádná kuchyně. Ale jako u všeho dobrého, i u octa platí, že by se měl užívat střídmě, a to především při konzumaci.

Titanic fotografovaný během své cesty při dosažení své první zastávky

111 let od potopení Titanicu. Loď teď požírají bakterie, kterým chutná železo

V noci z 14. na 15. dubna je to magických 111 let od potopení Titaniku. Nejslavnější vrak světa ale nemá klid ani po tak dlouhé době. Je jen otázkou času, kdy nadobro zmizí. Zní to jako z nějakého špatného hororu, ale je to realita: vrak Titaniku, který odpočívá na dně Atlantiku v téměř čtyřkilometrové hloubce, požírají teprve nedávno objevené bakterie, které denně spořádají 150 až 180 kilogramů železné hmoty nešťastného parníku. Při jeho původní hmotnosti zhruba 50 tisíc tun se může zdát, že bude trvat ještě stovky let, než nejslavnější světový vrak spořádají (schválně, zkuste si to spočítat), ale pravda je poněkud složitější.

Otevřená rána by se neměla hojit půl roku

Jak urychlit hojení ran? Na lidové léčitelství raději zapomeňte, může uškodit

Jak dlouho se hojí otevřená rána? Rozhodně by to nemělo trvat půl roku. Paní Marii je 78 let a takové bolesti, jako jí způsobily bércové vředy, snad ještě nezažila. Šest měsíců se marně doma snažila nehojící se vředy na dolních končetinách vyléčit. Oplachovala je vodou a překrývala klasickým obinadlem. Žádné zlepšení se ale nekonalo, spíš se vše zhoršilo. „Bércáky“ svědily, hnisaly, strašně bolely a rána se postupně zvětšovala.

Labuť na Olomouckém rybníku v Litovli, 19. března 2023

Botulin v rybníku zabíjí labutě. Budou dostávat živočišné uhlí

Městský úřad v Litovli svolal „krizový štáb“ kvůli úhynům labutí na rybnících. Ptáky zabíjí botulismus způsobený bakteriemi v sedimentech. Pomoci by mohlo očkování labutí, které plánovali pracovníci Záchranné stanice v Pateříně. Vakcína ale není nedostupná.

Kontaktní čočky nosí podle různých průzkumů 8–10 procent populace, to není málo.

Jak pečovat o kontaktní čočky? Mnoho lidí to dělá špatně a riskuje ztrátu zraku

Pokud si pořídíte kontaktní čočky, abyste i bez brýlí viděli jako ostříži, nezapomeňte se důkladně proškolit ve správném zacházení s nimi. Že je to jasné a nebudete přeci riskovat, že si poškodíte zrak? Pak patříte k menší skupině nositelů kontaktních čoček, kteří se o ně dobře starají. Ti ostatní si totiž otázky, jak dlouho nosit kontaktní čočky, jak měnit fyziologický roztok a jak často vyměnit pouzdro, moc nekladou. A podle toho to pak vypadá.

Příčinu špatného dechu hledejte zpravidla  v dutině ústní.

Co stojí za špatným dechem? Lidé si nečistí místo, které zápach způsobuje

Páchnoucí dech je velmi nepříjemnou záležitostí, která postiženému může ztížit styk s ostatními lidmi.  Nikdo totiž nechce vést dlouhé debaty s člověkem, z jehož úst je cítit hnilobný zápach. Důvodů, proč náš dech zrovna nevoní, a to nejen po ránu, může být hned několik. Začíná to u špinavého jazyka a končí selháním jater. Zbavit se špatného dechu však není nemožné.

Když nohy nepřestanou zapáchat ani po důkladné hygieně, něco není v pořádku.

Jak se zbavit páchnoucích nohou? Dejte do ponožek kočkolit a dětský pudr

Otřesný puch, který se line z vašich nohou kdykoliv si zujete boty, není příjemný ani pro vaše okolí, ani pro vás samotné. I vysoce postavený a vážený člověk okamžitě ztratí důstojnost, když je z jeho ponožek cítit odér, který nelze ignorovat. Jak se ale smradlavých nohou zbavit, co zápach způsobuje a co vám opravdu může pomoci s jeho odstraněním? Přinášíme vám ohlasy a tipy z řad odborníků.

Dojíst všechny vánoční zbytky za každou cenu se nemusí vyplatit

Otravy z vánočních zbytků: Kdy vyhodit zbylý salát a jak je to s řízky

Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.

Vědci přišli na to, proč jsou lidé v zimě více nemocní. Hlavní roli hrají nos a chlad

Vědci konečně přišli na to, proč jsou lidé v zimě více nemocní

Chladné a mrazivé období zimy si většina lidí spojuje s velkým množstvím nachlazení a chřipkami. Viry i bakterie jsou ovšem ve vzduchu celoročně a v zimě se jejich počet nijak nemění. Proč jsou lidé tedy v zimě častěji nemocní než jindy? Odborníci zjistili, že klíč k odhalení této otázky spočívá v mrazivém vzduchu. Podle nové studie studený vzduch ničí imunitní procesy probíhající při dýchání v nose.

Vypínat radiátor kvůli šetření může být rizikem pro lidské zdraví.

Vypínat radiátory kvůli šetření? Lidé netuší, jak moc to může být riskantní

Výrazně méně topit a zároveň i méně větrat, aby neunikalo teplo? Tak tento přístup je opravdu rizikový. S varováním nepřišel žádný opatrný soused, ale zcela seriózní zdravotnická instituce – Státní zdravotní ústav.  Stejně tak nabádá, aby lidé zbytečně nesnižovali teplotu ohřáté vody určené pro koupání či sprchování. Obezřetní buďte i na pracovištích.

Stále větším celosvětovým problémem se stává rezistence bakterií na antibiotika.

Užíváte zbytečně často antibiotika? Tělo si na ně rychle zvykne

Evropský antibiotický den, kteří připadá na pátek 18. listopadu, připomíná že i když byla na trh uvedena před více než půl stoletím jako téměř zázračný lék, může být jejich neuvážené užívaní spíše nebezpečné. Nekontrolované podávání a někdy zbytečné užívání vede k výraznému vzestupu odolných bakteriálních kmenů. Narůstající rezistence k antibiotikům je celosvětový problém.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce.

Požehnání pro laboratoř, ale pohroma pro kuchyni. Jak se zbavit octomilek

Jsou malinké, lítají, je jich hodně a jsou otravné. Znáte je? Ano, jsou to octomilky. Nebzučí, nekoušou, ale nikdo je nevidí rád. Když se jedna objeví v kuchyni, je jasné, že vzápětí uvidíte i její další kamarádky a že jich bude přibývat. Přilákali jste je na ovoce, které není nejčerstvější, na zkvašenou ovocnou šťávu, kompot nebo marmeládu, ale i na zbytky piva či vína.

Nejvíce bakterií ukrývají předměty, které běžně používáme.

Ani toaleta, ani houba na nádobí. Kde je nejvíc bakterií? Lidé tam sahají denně

Když je řeč o místě s nejvyšším výskytem bakterií, možná si představíte toaletu, kuchyňskou houbičku a klávesnici, o kterých byla nejednou v této souvislosti řeč. To však nejsou zdaleka jediná místa, na kterých bakterie ulpívají a množí se jako houby po dešti. Podobných míst je nespočet a my vám dnes prozradíme nejčastější z nich.

Klobásy z Itálie mohou obsahovat závadné listerie.

Konkrétní drůbeží klobásy nejezte, mohou škodit zdraví, varují veterináři

Před nebezpečím, že by drůbeží klobásy zakoupené v jediné prodejně v republice, a to v Chrášťanech na Praze-západ, mohly obsahovat zdravotně závadné bakterie listerie, varovala ve čtvrtek 22. září Státní veterinární správa ČR. Tlumočí varování, které dostala od italských kolegů v reakci na onemocnění konzumentů, která se vyskytla na území Itálie.

Zmrzlina - ilustrační foto.

Kornoutky plné bakterií. Výsledky kontrol zmrzlin jsou nejhorší za šest let

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let. Inspekce to uvedla v tiskové zprávě. Upozornila na to, že výsledky nevypovídají o situaci na celém trhu, protože se kontrolují hlavně problematické provozovny.

Ilustrační foto. Voda

Lidé v Čejkově musí vodu převařovat. Jsou v ní bakterie

Komplikovaný přístup k pitné vodě má na padesát lidí v Čejkově, místní části Nového Rychnova na Pelhřimovsku. Obec tekutinu čerpá z povrchových vod. A právě ty znečistily bakterie. Oddechnout by si místní mohli osmého srpna. Tehdy budou vědět, jak dopadl hygienický rozbor odebraných vzorků. Do té doby by si měli vodu k pití převařovat.

Malým táborníkům jídlo vůbec nesedlo.

Žádné bakterie, dětem z tábora zřejmě jen nesedlo jídlo

Žádná bakterie. Malí karvinští judisté, které v sobotu večer odvezli záchranáři z letního tábora ve Vrbně pod Pradědem do nemocnic poté, co se u nich objevily zažívací potíže a zvracení, zřejmě napadl virus, případně špatně snesli nějaké jídlo.

Ilustrační foto.

Superbakterie jí zabíjela muže. Vědkyně pro něj našla léčbu za tři týdny

Steffanie Strathdeeovou lékaři v roce 2016 postavili před srdcervoucí fakt. Její manžel Tom Patterson umíral kvůli útoku smrtící superbakterie, na kterou současné lékařství nemá antibiotika. Žena, povoláním epidemioložka, se ale rozhodla bojovat. Její výzkum vedl k tomu, že po pouhých třech týdnech se manželův stav zásadně zlepšil. Nyní o studii promluvila na konferenci Life Itself v San Diegu.

Lékař Jan Strojil se zabývá problematikou rezistence antibiotik.

Lékař Strojil: Šetření antibiotiky nám za dvacet let může zachránit život

Když před dvaceti lety pacient přišel k lékaři bakteriální infekcí, dostal na ni antibiotika. Dnes na tutéž infekci krabičku stejného léku nedostane. Přestal totiž účinkovat. Rostoucí rezistence antibiotik je jednou z největších výzev současné medicíny. Problematikou se dlouhodobě zabývá farmakolog a lékař Jan Strojil.