/VIDEO, FOTOGALERIE/ Stačí chvilka v lese a domů si nesete již po několik týdnů košík hub, o kterém se vám už dlouho ani nesnilo. Podobně to má i Alena Prausová z Hlízova. Ta jezdí na houby tak dvakrát týdně a většinou na stejné místo.
Podkrkonošská slavnost úrody, známá jako Semilský pecen, se vrací na semilský Ostrov již po dvacáté. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program zahrnující dožínkový průvod, expozice hospodářských zvířat, ukázky zemědělské techniky a kulturní vystoupení. Akce se koná v sobotu 14. září a slibuje zábavu pro celou rodinu.
Některé pekárny víc investují do moderních technologií a automatizují výrobu, což minulé roky tolik nedělaly. Situace v oboru se po inflační krizi začala zlepšovat loni a letos trend pokračuje. Automatizace provozu také pomáhá vyřešit nedostatek pekařů. ČTK to řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý, který se ve středu v Pardubicích zúčastnil soutěžní akce Dny chleba.
Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.
Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.
Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.
Každý Čech sní za rok zhruba 40 kilových bochníků chleba. Během pandemie se hlavně ve velkých městech stalo pečení obrovským fenoménem, který podnikům snížil ztráty z lockdownů. Domácí chleba se prodával nejen v tradičních pekárnách, ale také kavárnách a dalších podnicích. I v Ostravě vznikly řemeslné pekárny, kde lidé logicky nehledí na cenu, ale na kvalitu. Deník pro čtenáře zmapoval trh a vybral svých TOP 5 pekáren, kde Ostraváci nejraději kvalitní chleby kupují.
Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.
Vojtěch Mitas z Plzně v rámci soutěže #jeduzajonem inicioval upečení největšího kulatého bochníku chleba v České reublice, který dosahoval v průměru 130cm, obvodu 404cm a výšky 12,5cm.
Tradiční krojovaný průvod s alegorickými vozy upomínající na úrodu trhy, řemeslným jarmarkem, bohoslužbou a bohatým programem, taková je podkrkonošská slavnost úrody Semilský pecen. Velkolepá každoroční oslava zemědělství a plodů, které nám dává zem, opět v sobotu 10. září zaplnila Semily. Program se odehrává před zámkem, v Muzeu a Pojizerské galerii v Semilech i na Ostrově. Na koncerty můžete vyrazit až do 21 hodin.
Klasika, která nesmí chybět v žádné poctivé české kuchyni, to je holandský řízek. Umíte ho správně připravit? A víte, proč se mu vlastně říká holandský?
Pomoci prodejcům ze zrušených vánočních trhů a zároveň obdarovat lidi, kteří potřebují pomoc nebo jsou jinak znevýhodnění, se rozhodlo vedení městského obvodu Plzeň 3.
Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny.
Po vynucené pauze způsobené epidemií koronaviru se na semilském Ostrově v sobotu 11. září uskuteční už posedmnácté Podkrkonošská slavnost úrody pod názvem Semilský pecen 2021.
Pojďte s námi do království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
Pojďte s námi do královstí sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
Předposlední víkend prázdnin měl ve Volarech patřit tradičním Slavnostem dřeva. Ty se kvůli pandemii a hygienickým opatřením letos nekonaly. Volarští pracovníci Kulturně informačního centra ale nevyhlásili prázdniny a našli náhradní program, který se povedl. V sobotu dopoledne se proto ve Volarském muzeu roztopila pec, aby pánové Augustin Sobotovič a Miroslav Kutlák připravili první dobroty. O desáté se tak podávaly česnekové placky a houstičky a zakládal se kvásek na chléb.
/EDITORKA DENÍKU IVANA ZÁBRANSKÁ PÍŠE Z OBCE PIHEL/ Před několika dny mě při pohledu na seschlý chléb v supermarketu napadlo, že bychom si mohly s Ellou upéct domácí. Rozumějte, když neustále topíte v kamnech, máte i snahu do nich něco sázet, aby to pracně vyrobené teplo nepřišlo nazmar. Navíc jste u nich uvázaní od rána do večera. Takže letos už zažila dvojí pečení štrůdlu i dvoje pečení povidlových a tvarohových buchet. Ale chleba, to měla být pro ně premiéra. A pro mě taky.
Havlíčkobrodsko – Chotěboři se start sezony krajské ligy příliš nevydařil. V obou úvodních duelech si nepřipsala ani bod. Neuspěla v Chocni ani doma s Českou Třebovou. Světlá už má za sebou tři zápasy a připsala si jedno vítězství, když porazila Lanškroun.
Ve farní peci z roku 1746 upekl v neděli plzeňský pekař Roman Sebera několik bochníků chleba dle staré receptury. Římskokatolická fara v Touškově na Plzeňsku se návštěvníkům otevřela v rámci akce „Dny evropského dědictví“.
Ve farní peci z roku 1746 upekl v neděli plzeňský pekař Roman Sebera několik bochníků chleba dle staré receptury. Římskokatolická fara ve Městě Touškově se návštěvníkům otevřela v rámci akce „Dny evropského dědictví“.
FOTOGALERIE/ Žádné výkonové normy ani předepsané receptury. Jen tvarování a sázení běloučkých pecnů na dřevěném lopáři a dychtivé vytahování voňavého chleba s křupavou kůrkou z roztopené kamenné pece v Billově chalupě.
/FOTOGALERIE/ Šedesát bochníků chleba upekli členové Národopisného krúžku Dolněmčan v sobotu 15. června v černé kuchyni v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Už po dvanácté tak uspořádali připomínku na to, jak pekli chleba naši předkové.
Kutnohorsko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?
Nymbursko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?
V souvislosti s vyšetřováním letů nepovolených dronů, které v minulých dnech zastavily provoz na londýnském letišti Gatwick, zadržela britská policie dvě osoby. Informovalo o tom vedení policie v hrabství Sussex na svém twitterovém účtu.
Litvínov – Hokejisté Litvínova udolali doma neoblíbený Zlín 5:3. Teprve třetí výhru z posledních devíti utkání urvala Verva dvěma slepenými góly v poslední desetiminutovce.
Česká Třebová - Stále patří mezi favority. V posledních zápasech se ale mašina zasekla. Kohouti v neděli podlehli na vlastním ledě hokejistům Chotěboře 2:3. Dvě kola před koncem základní části není jejich forma na úrovni, na niž jsou zvyklí nejen sami hráči, ale také fanoušci.
Havlíčkobrodsko - První derby. To se odehrálo v rámci 4. kola. Skláři přivítali Chotěboř a zápas muselo rozhodnout až prodloužení, v něm už po minutě hosté vstřelili vítěznou branku. V neděli pak oba celky z Havlíčkobrodska naplno bodovaly.
Český Krumlov – Lákavá vůně čerstvě pečeného chleba se tento pátek nesla, jako nyní každý pátek, z hospody Petráškův Dvůr nedaleko Českého Krumlova. Z pravé, festovní, poctivě vybudované pece, kterou převzal po svém dědečkovi, vytahoval horké pecny Milan Šebesta.
Bystřice nad Pernštejnem – Další úspěch si v sobotu 17. února připsal na své konto Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky. Na takzvaných uzených slavnostech, které se konaly v bystřickém centru Eden, zvítězil v soutěži jedlíků.
Písek - V době adventu je v Prácheňském muzeu možnost vidět Svatou rodinu, Tři krále a další postavičky z různých materiálů, od papíru přes dřevo až například po slámu.
Třicet kilo mouky a kilo a čtvrt droždí. Zamísit na osmačtyřicet bochníků domácího chleba tak, aby byly čerstvě vytaženy z pece z osmnáctého století hodinu po poledni se přitom musí už v osm ráno.
Kladno - Těsto na chleba je živá hmota, mění se před očima. Je to vlastně malý zázrak. Zdánlivě obyčejné suroviny – mouka, voda a kvas – se promění ve voňavý bochník plný chutí. Aby se s tímto kouzlem seznámili i ti, co o něm nemají ani ponětí, vymyslel Labyrint ve spolupráci s pekárnou Kompek Cestu za chlebem.
Máslovice – Ti největší jedlíci z celé republiky se sešli o víkendu v Máslovicích, aby co nejrychleji spořádali celý bochník chleba a čtvrtkilovou kostku másla.
Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.
Sviňovice - Jednou takhle v sobotu šli dva sousedi ze Sviňovic na trh do Prachatic, aby tam prodali něco vajec a másla a nakoupili to, co doma chybělo.
Brno – Dva zuhelnatělé bochánky chleba ze 14. nebo 15. století patří k raritám, které našli archeologové při výzkumu ve Veselé ulici v centru Brna. Podobný objev odborníci jinde v republice v poslední době nenašli, řekl v pondělí David Merta z brněnské Archaie.
Havlíčkův Brod – Tomu se říká začátek z říše snů! Juniorský hokejový tým BK Havlíčkův Brod má za sebou velmi povedenou premiéru v Krajské lize Pardubického kraje.