Kreativ

ŠTÍTEK: Bochník

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého pečiva, který hospodyňky pečou na Bílou sobotu.

Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec

Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.

Jak nejlépe využít starý chleba? Nemusíte jej chroupat, ani vyhazovat. Dají se z něj vykouzlit kulinářské dobroty

Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.

K vytvoření krásných kůrek používá obyčejné předměty

Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.

Pekařství Pecka v DOV a jeho chleba, 30. března 2023, Ostrava.

Kde se peče nejlepší chleba v Ostravě? Deník vybral TOP 5 pekáren, podívejte se

Každý Čech sní za rok zhruba 40 kilových bochníků chleba. Během pandemie se hlavně ve velkých městech stalo pečení obrovským fenoménem, který podnikům snížil ztráty z lockdownů. Domácí chleba se prodával nejen v tradičních pekárnách, ale také kavárnách a dalších podnicích. I v Ostravě vznikly řemeslné pekárny, kde lidé logicky nehledí na cenu, ale na kvalitu. Deník pro čtenáře zmapoval trh a vybral svých TOP 5 pekáren, kde Ostraváci nejraději kvalitní chleby kupují.

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

Oslava úrody opět zaplnila celé Semily. Semilský pecen je tradiční slavností Podkrkonoší.

OBRAZEM: Semilský pecen oslavil úrodu. Nechyběl chléb ani krojovaný průvod

Tradiční krojovaný průvod s alegorickými vozy upomínající na úrodu trhy, řemeslným jarmarkem, bohoslužbou a bohatým programem, taková je podkrkonošská slavnost úrody Semilský pecen. Velkolepá každoroční oslava zemědělství a plodů, které nám dává zem, opět v sobotu 10. září zaplnila Semily. Program se odehrává před zámkem, v Muzeu a Pojizerské galerii v Semilech i na Ostrově. Na koncerty můžete vyrazit až do 21 hodin.

Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali Češi převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály.

Chléb s ořechy či semínky. Každý třetí bochník prodaný v Česku je speciál

Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny. 

Robotizovaný sklad sklad sýrů společnosti Gran Moravia, 12. srpna 2021 v Cogollo del Cengio v provincii Vicenza, Benátsko, Itálie.

EXKLUZIVNĚ Z ITÁLIE: Odhalte s námi tajemství zrání výtečných sýrů z Moravy

Pojďte s námi do království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli. 

Tradiční sklad sýrů společnosti Gran Moravia, 11. srpna 2021 v Bevadoro, Itálie. Majitel společnosti Roberto Brazzale.

Exkluzivní návštěva: Odhalte s námi tajemství zrání výtečných sýrů z Moravy

Pojďte s námi do královstí sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli. 

Pečení chleba a lenorských dobrot ve Volarském muzeu.

Volarským muzeem voněl čerstvý chléb od Augustina Sobotoviče

Předposlední víkend prázdnin měl ve Volarech patřit tradičním Slavnostem dřeva. Ty se kvůli pandemii a hygienickým opatřením letos nekonaly. Volarští pracovníci Kulturně informačního centra ale nevyhlásili prázdniny a našli náhradní program, který se povedl. V sobotu dopoledne se proto ve Volarském muzeu roztopila pec, aby pánové Augustin Sobotovič a Miroslav Kutlák připravili první dobroty. O desáté se tak podávaly česnekové placky a houstičky a zakládal se kvásek na chléb.

Sama doma s dětmi, 12. den

Sama s dětmi v karanténě. Den dvanáctý: Pečem pecen

/EDITORKA DENÍKU IVANA ZÁBRANSKÁ PÍŠE Z OBCE PIHEL/ Před několika dny mě při pohledu na seschlý chléb v supermarketu napadlo, že bychom si mohly s Ellou upéct domácí. Rozumějte, když neustále topíte v kamnech, máte i snahu do nich něco sázet, aby to pracně vyrobené teplo nepřišlo nazmar. Navíc jste u nich uvázaní od rána do večera. Takže letos už zažila dvojí pečení štrůdlu i dvoje pečení povidlových a tvarohových buchet. Ale chleba, to měla být pro ně premiéra. A pro mě taky.

Ilustrační foto.

Skláři poprvé doma vyhráli

Chotěboř, Světlá nad Sázavou – Světelští Skláři si poprvé připsali tři body na domácím ledě. Chotěboř zase vyhrála teprve podruhé v sezoně.

Ilustrační foto.

Chotěboř nevstoupila do sezony dobře. Nemá ani bod

Havlíčkobrodsko – Chotěboři se start sezony krajské ligy příliš nevydařil. V obou úvodních duelech si nepřipsala ani bod. Neuspěla v Chocni ani doma s Českou Třebovou. Světlá už má za sebou tři zápasy a připsala si jedno vítězství, když porazila Lanškroun.

Ilustrační foto

Farní chleba ze staré pece? Voní a je vláčný

Ve farní peci z roku 1746 upekl v neděli plzeňský pekař Roman Sebera několik bochníků chleba dle staré receptury. Římskokatolická fara ve Městě Touškově se návštěvníkům otevřela v rámci akce „Dny evropského dědictví“.

Pečení chleba v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí

V peci černé kuchyně upekli folkloristé 60 bochníků chleba

/FOTOGALERIE/ Šedesát bochníků chleba upekli členové Národopisného krúžku Dolněmčan v sobotu 15. června v černé kuchyni v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí. Už po dvanácté tak uspořádali připomínku na to, jak pekli chleba naši předkové.

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Kutnohorsko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Nymbursko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

6:0. Světelští Skláři si přesvědčivě poradili se Skutčí.

Chotěboř zdolala Kohouty

Chotěboř, Světlá nad Sázavou – Hokejisté Chotěboře si konečně po třech letech připsali tříbodové vítězství v České Třebové.

Nepříjemná ztráta. Hokejisté České Třebové se dostali do svízelné situace. Porážka s Chotěboří jim zkomplikovala postavení v první šestce zaručující přímý postup do play off.

Porážka a pád. Kohouti potřebují rychle zabrat

Česká Třebová - Stále patří mezi favority. V posledních zápasech se ale mašina zasekla. Kohouti v neděli podlehli na vlastním ledě hokejistům Chotěboře 2:3. Dvě kola před koncem základní části není jejich forma na úrovni, na niž jsou zvyklí nejen sami hráči, ale také fanoušci.

První derby v krajské hokejové lize muselo rozhodnout až prodloužení, po něm byla šťastnější Chotěboř.

Derby muselo rozhodnout až prodloužení. Vyhrála Chotěboř

Havlíčkobrodsko - První derby. To se odehrálo v rámci 4. kola. Skláři přivítali Chotěboř a zápas muselo rozhodnout až prodloužení, v něm už po minutě hosté vstřelili vítěznou branku. V neděli pak oba celky z Havlíčkobrodska naplno bodovaly.

Horko všude. To ale pekaři nevadí. A po chlebu putuje do pece ještě sekaná a klobásy.

Chleba jak za starých časů voní vždy v pátek v Petráškově Dvoře

Český Krumlov – Lákavá vůně čerstvě pečeného chleba se tento pátek nesla, jako nyní každý pátek, z hospody Petráškův Dvůr nedaleko Českého Krumlova. Z pravé, festovní, poctivě vybudované pece, kterou převzal po svém dědečkovi, vytahoval horké pecny Milan Šebesta.

Děti si v kladenské pekárně vyzkoušely pekařské řemeslo.

Děti si v pekárně vyzkoušely pekařské řemeslo

Kladno - Těsto na chleba je živá hmota, mění se před očima. Je to vlastně malý zázrak. Zdánlivě obyčejné suroviny – mouka, voda a kvas – se promění ve voňavý bochník plný chutí. Aby se s tímto kouzlem seznámili i ti, co o něm nemají ani ponětí, vymyslel Labyrint ve spolupráci s pekárnou Kompek Cestu za chlebem.

V hlavní budově Slováckého muzea tentokrát návštěvníkům zručné kuchařky předváděly, jak se dělají tradiční velikonoční pokrmy v podobě jidášů a mazanců.

Jidášky a mazance. Slovácké muzeum představilo tradiční Velikonoce

Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.

Archeologický průzkum. Ilustrační foto.

V Brně našli archeologové dva zuhelnatělé bochánky chleba

Brno – Dva zuhelnatělé bochánky chleba ze 14. nebo 15. století patří k raritám, které našli archeologové při výzkumu ve Veselé ulici v centru Brna. Podobný objev odborníci jinde v republice v poslední době nenašli, řekl v pondělí David Merta z brněnské Archaie.

Několik tisíc návštěvníků zavítalo v sobotu do Slupi na tradiční Slavnosti chleba, které obec pořádá spolu s brněnským Technickým muzeem.

Chleba pro slupské slavnosti: pro pekaře horko bez spaní

Slup /FOTOGALERIE/ – Je teplo, od polních pecí sálá další horko, ale parta mladých pekařů se hýbe pořád ještě čile. I když od pátečního odpoledne pořádně nespali. Ve Slupi jsou totiž Slavnosti chleba a Radim Konečný a jeho kolegové zásobují nekonečnou frontu zájemců téměř kilovými hranatými bochníky. Až na to vedro je to podle Konečného příjemně strávený víkend.

Soutěž v pečení chleba

Soutěž v pečení chleba se už blíží

Na oslavách Dne města v Bílovci se uskuteční další ročník soutěže v pečení chleba. Letos navíc organizátoři pozměnili pravidla, zúčastnit se může kdokoliv bez rozdílu věku a místa bydliště.