Rychnovsko - Čerstvý bochník vytažený z trouby pořídíte za patnáct korun. V obchodě většinou za třicet. Upéct si chleba doma, nebo pro něj raději zajít do obchodu? Taková otázka jistě napadla nejednu hospodyni.
Bor - Prakticky o ničem jiném, než o myši zapečené v chlebu, se v pondělí nemluvilo v jedné z večerek v Boru na Tachovsku. Zákazníci si tam totiž koupili bochník chleba, ve kterém po rozkrojení objevili celou zapečenou myš.
Bor – Prakticky o ničem jiném, než o myši zapečené v chlebu, se v pondělí nemluvilo v jedné z večerek v Boru. Zákazníci si zde totiž koupili bochník chleba, ve kterém po rozkrojení objevili celou zapečenou myš.
Kyjov – Ten příběh začíná jako pohádka: Žili, byli tři bratři. Jen jejich otec nebyl král, ale pekař. Všichni synové se „potatili". O víkendu se jim podařil husarský kousek. Jiří, Libor a Josef upekli největší chleba v České republice a pokořili tak dosavadní rekord.
Východní Čechy - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.
Východní Čechy - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.
Chrudim - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.
Chrudim - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.
Východní Čechy - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.
Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.
Sopotnice – Z farské zahrady u kostela se bude v sobotu linout vůně domácího chleba, upečeného ve veřejné chlebové peci. O bochníky lahodné chuti je pokaždé velký zájem. Není divu, na rozdíl od „prefabrikovaných" pekárenských výrobků na pultech supermarketů neobsahují „éčka", nejsou z žádného zmrazeného polotovaru.
Sopotnice – Z farské zahrady u kostela se bude v sobotu linout vůně domácího chleba, upečeného ve veřejné chlebové peci. O bochníky lahodné chuti je pokaždé velký zájem. Není divu, na rozdíl od „prefabrikovaných" pekárenských výrobků na pultech supermarketů neobsahují „éčka", nejsou z žádného zmrazeného polotovaru.
Semily - Devátý ročník akce Semilský pecen zítra a v sobotu připomene podkrkonošské slavnosti úrody. Hlavní program odstartuje v sobotu v 9.30 hodin průvod Sboru Dr. K. Farského v Podmoklicích směrem do parku Ostrov.
Semily - Devátý ročník akce Semilský pecen zítra a v sobotu připomene podkrkonošské slavnosti úrody. Hlavní program odstartuje v sobotu v 9.30 hodin průvod Sboru Dr. K. Farského v Podmoklicích směrem do parku Ostrov.
Sopotnice – Naše babičky a prababičky říkaly chlebu „Boží dar" a než nakrojily nový bochník, nožem ho „pokřižovaly" a žehnaly mu. Chléb se na vsích pekl zpravidla jednou týdně, doma bylo zaděláno těsto, v ošatkách se pak „bochníky" vezly k mistru pekaři.
Hrušová, Praha /FOTOGALERIE/ - Mistr pekař Bohumil Kubíček v noci na pátek oka nezamhouřil. Měl před sebou náročný úkol – upéct zdobený chléb pro Pražský hrad. Dva bochníky chleba vznikaly před státním svátkem v pekárně firmy Nopek v Hrušové.
Výroba chleba v Česku loni meziročně klesla o šest procent na 289.000 tun, naopak ostatního běžného pečiva pekaři upekli o šest procent více než o rok dříve.
Praha /AKTUALIZOVÁNO/ – Výroba chleba v Česku loni meziročně klesla o šest procent na 289.000 tun, naopak ostatního běžného pečiva pekaři upekli o šest procent více než o rok dříve.
Semily – Po pátečním zahájení hudebním Ďolík festem pokračoval 8. ročník Semilského pecnu sobotním slavnostním průvodem od Sboru Karla Farského až do parku Ostrov, kde probíhala většina akcí.
Semily – Již osmý ročník Semilského pecnu – podkrkonošské slavnosti úrody se uskuteční tuto sobotu. Program je koncipován nejen jako dík za úrodu a sklizeň, ale všeobecně bude patřit zemědělství, řemeslům a regionálním výrobkům.
Dolní Němčí /FOTOGALERIE/ – Pečení chleba jako za časů našich prababiček si v sobotu 11. června opět vyzkoušeli folkloristé z Dolního Němčí. Výsledkem jejich už tradičního pekařského snažení bylo 42 kilových bochníků, které upekli v peci tamního starobylého mlýna.
Rychvald /FOTOGALERIE/ - Pekař peče housky, uždibuje kousky. Takhle začíná známá dětská říkanka. „U nás ale housky, rohlíky, ani nic podobného nepečeme. Specializujeme se na chléb, kterého tady pečeme osm druhů,“ říká majitel rychvaldské pekárny František Legerski.
Havlíčkův Brod – /OD SOUSEDŮ/Elektrokola jsou bicyklem budoucnosti dostupným již dnes. Takový názor má majitel specializovaného obchodu s elektrokoly Jiří Pecen.
Vitějovice – V neděli Vitějovičtí slaví tradiční pouť. Místní si ale na tuto příležitost připravili novinku, která snad bude i výborně chutnat.
Během několika málo měsíců totiž na návsi hned vedle kostela, v památkové zóně, vyrostla obecní pec, v níž se bude péct chléb. Je to tak trochu obdoba té v Lenoře, ale je o poznání větší.
Dolní Němčí – Už ve čtyři hodiny musel v sobotu ráno vstávat vedoucí národopisného krúžku Dolněmčan Martin Matuš, aby stihl zatopit smrkovým dřevem v peci černé kuchyně ve starobylé usedlosti Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, jehož stáří sahá až do dob Marie Terezie, konkrétně roku 1763.
Březová /FOTOGALERIE/ – Upéct si domácí chleba? V rodině Provodovských z Březové běžná praxe. Třiatřicetiletá Veronika Provodovská připravuje voňavý bochník nejen o svátečních příležitostech, ale běžně také doma v kuchyni. Děti jej totiž milují.
Dolní Němčí /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII, VIDEO/ – Čtyři desítky bochníků chleba pekli v sobotu 12. června ve starobylé peci někdejšího mlýna v Dolním Němčí členové národopisného krúžku Dolněmčan.
Ústecký kraj - Předvolební rétorika stran bývá totožná: uděláme pro vás voliče všechno. Co ve skutečnosti vědí o Ústeckém kraji? V testu Deníku odpovídali lídři spatra bez přípravy.
Ústecký kraj - Předvolební rétorika stran bývá totožná: uděláme pro vás voliče všechno. Co ve skutečnosti vědí o Ústeckém kraji? V testu Deníku odpovídali lídři spatra bez přípravy.
Šumavské Hoštice – Jednou takhle zjara, zrovna tály sněhy, takže potůčky a potoky měly vody až až, se jeden dřevař ze samoty od Včelné vypravil do Hoštic ke kováři.
Semily - Obilné klasy, ovoce, zeleninu a další plody země nesly krojované dívky v čele průvodu, který v sobotu v Semilech otevřel slavnosti podkrkonošské úrody Semilský Pecen.
Semily - Slavnostní průvod městem, výstava hospodářských zvířat a zemědělských strojů, projížďky kočárem, jarmark, vystoupení hudebních skupin a zájmových kroužků.