Kreativ

ŠTÍTEK: Bochník

Chleba pro slupské slavnosti: pro pekaře horko bez spaní

Slup /FOTOGALERIE/ – Je teplo, od polních pecí sálá další horko, ale parta mladých pekařů se hýbe pořád ještě čile. I když od pátečního odpoledne pořádně nespali. Ve Slupi jsou totiž Slavnosti chleba a Radim Konečný a jeho kolegové zásobují nekonečnou frontu zájemců téměř kilovými hranatými bochníky. Až na to vedro je to podle Konečného příjemně strávený víkend.

Soutěž v pečení chleba se už blíží

Na oslavách Dne města v Bílovci se uskuteční další ročník soutěže v pečení chleba. Letos navíc organizátoři pozměnili pravidla, zúčastnit se může kdokoliv bez rozdílu věku a místa bydliště.

K dvanácti druhům voňavého domácího chleba přikusovali zabijačku

Babice - Krásně nadýchané, s křupavými kůrčičkami, takové bochníky doma čerstvě upečeného chleba provoněly v sobotu večer byt Dany Žaludové, členky recesistů a nadšenců Baňa Babice. Stalo se tak při třetí tvořivé akci s názvem Upeč třeba chleba, kterou uspořádali zanícenci z Baně spolu se spřáteleným sdružením Lajbl z Kostelan nad Moravou.

Zbečno: V Hamousově statku opět voní chléb. Pec je opravena

Zbečno – Správce Hamousova statku ve Zbečně Luboše Vokouna jste v sobotu opět mohli vidět pobíhat s náručí dřeva. Udržoval oheň v nově opravené chlebové peci, aby si návštěvníci druhého Adventu mohli dokonale vychutnat ukázku pečení chleba. „Je to opravdu jen ukázka. Žádné pečení ve velkém. Pro hosty našeho Adventu na statku jen v sobotu," zdůraznil Luboš Vokoun s tím, že pro školy a školky ale stále platí, že mohou přijít i v týdnu.

Pekaři v Opatově pečou každý den 1800 bochníků chleba

Opatov - Známé ekonomické pravidlo, podle kterého obal prodává, oko kupuje, neplatí podle majitele opatovského pekařství Miroslava Paulase z opatovského pekařství na Třebíčsku vždy. Chleba by si totiž lidé měli vybírat hlavně podle chuti.

V zaniklé osadě pekli chleba. Jako za starých časů

Uhelná – Z žhavého topeniště sálá žár. Je tak silný, že se k rozpáleným uhlíkům nemůžu přiblížit blíže než na metr. Stojím před pecí v zaniklé osadě Zastávka v Rychlebských horách. Už za pár desítek minut zde budu svědkem pečení chleba. Prvního po desítkách let.

Na desítky bochníků padlo v Dolním Němčí přes třicet kilo mouky

Dolní Němčí – Pětačtyřicet bochníků padlo v sobotu 11. července za oběť strávníkům, kteří dorazili na osmý ročník tradičního pečení chleba. Oblíbenou akci vonící nejen po čerstvém pečivu, ale také sádle, škvarcích a cibuli, uspořádali členové Národopisného krúžku Dolněmčan v muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí.

Ovace za pecen, uzené i pomazánku

Orlickoústecko – Prestižním oceněním Regionální potravina Pardubického kraje 2015 se mohou pochlubit další produkty z Orlickoústecka.

Osobní vzpomínky Jana Špinlera

Horní Dobrouč – V těchto dnech si připomínáme mnoho událostí, které se před 70 lety odehrávaly. Tenkrát jsem jako patnáctiletý kluk zapisoval do své paměti každou maličkost, která se stala před mýma očima. Byly to měsíce a roky hrůzy, tehdy, kdy už se sice blížil konec té nesmyslné války, o které dnešní generace neví téměř nic nebo jen málo.

Bochánky a mazance, to je pro pekaře výzva

Rokycany - Pekařům nastaly horké dny. Mnozí z nich mají v posledních dnech pořádný frmol. Velikonoce totiž klepou na dveře. V rokycanské pekárně upečou i více než sedm set mazanců denně.

OBRAZEM: Chléb slaví. Má svátek

Ústí nad Labem - Dozlatova. I když se to prý nemá, málokdo odolá, aby si nedal alespoň kousek teplého chleba. Jen tak, se solí, se škvarky. Až si ho dnes  namažete, tak vězte, že chléb slaví. Na 16. říjen totiž připadá Světový den chleba.

V sopotnické peci pečou chleba, jak ho znali naši předkové

Sopotnice – V doprovodném programu sobotní výstavy veteránů, staré zemědělské techniky a vozidel socialistické produkce bylo také pečení chleba na způsob našich předků, a to v pozoruhodné replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na  místní farské zahradě.

V sopotnické peci pečou chleba, jak ho znali naši předkové

Sopotnice - V doprovodném programu sobotní výstavy veteránů, staré zemědělské techniky a vozidel socialistické produkce bylo také pečení chleba na způsob našich předků, a to v pozoruhodné replice gotické dřevem vytápěné chlebové pece, která je na  místní farské zahradě.

Nová tradice v Bílovci: pečení domácího chleba

Město Bílovec nejspíš založilo novou tradici, a to pečení chleba. Účast na druhém ročníku soutěže Bílovecký bochník potvrdil, že pečení vlastního pečiva je mezi lidmi čím dál tím oblíbenější.

Testováno na lidech. Tak zní slogan křepenické pekárny

Křepenice – Alena a David Kramešovi z Křepenic jsou jedni z prvních podnikatelů, kterým bude v sobotu 19. dubna při Farmářských trzích v Sedlčanech slavnostně předán certifikát Toulava, regionální produkt.Jak Alena podotkla, ze stejné obce obdobnou značku kvality dostane ještě řezbář Václav Křížek. Oba se účastní také v Městském muzeu v Sedlčanech v pátek 11. dubna a v sobotu 12. dubna Dnů řemesel v čase předvelikonočním.

Junioři nakonec přestříleli Rebely

Třebíč - Zápas museli otáčet, ale přestřelku zvládli. Junioři Horácké Slavice nastoupili po měsíční pauze k mistrovskému utkání v rámci sedmého kola juniorské ligy skupiny Střed o udržení.

Jak se peče chleba, který je Perlou Zlínska? Podívejte se!

Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.

Jak se peče chleba, který je Perlou Zlínska

Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.

Nejdelší chléb v Česku měří 11 metrů a váží 72 kilogramů

Praha – Nejdelší chléb v Česku měří více než 11 metrů a váží 72 kilogramů. U příležitosti oslav Světového dne chleba jej dnes představila pekárenská skupina Penam. Pecen vznikl v její českobudějovické pekárně. Byl zapsán do České knihy rekordů.

Semilský Pecen zavoněl letošní úrodou

Semily - Podkrkonošská slavnost úrod Semilský pecen přilákala za posledních deset let do nejmenšího okresního města v Česku desítky tisíc návštěvníků. Nejen o zemědělské slavnosti jsme hovořili se starostou Janem Farským.

Semilský pecen je vítanou oslavou úrody

Semily - Podkrkonošská slavnost úrody. To je Semilský pecen, který začne o víkendu na Ostrově. „Akce je pravidelně věnována zemědělcům a řemeslníkům Libereckého kraje, pro návštěvníky je připraven tradiční program.

Semilský pecen je vítanou oslavou úrody

Semily - Podkrkonošská slavnost úrody. To je Semilský pecen, který začne o víkendu na Ostrově. „Akce je pravidelně věnována zemědělcům a řemeslníkům Libereckého kraje, pro návštěvníky je připraven tradiční program.

Vydejte se na Podkrkonošské slavnosti

Semily - V Semilech na Ostrově se v sobotu 14. září koná 10. ročník Podkrkonošských slavností úrody Semilský pecen. Tento den je pravidelně věnován zemědělcům a řemeslníkům našeho kraje, pro návštěvníky je připraven tradiční program.

Domácí chleba oproti kupovanému vyjde zhruba na polovinu

Praha - Lidé, kteří si doma pečou vlastní chleba, na této základní potravině ušetří. Zatímco kilový bochník konzumního kvasnicového chleba stojí v obchodech okolo 25 Kč, cena obdobné domácí verze začíná na 13 Kč. Domácí bochník z kvásku pak vyjde na zhruba 11 Kč. Vyplývá to z výpočtů projektu PečemPecen.cz a portálu Kupi.cz, který mapuje ceny v supermarketech.

Italské sýry zrají na severu Čech do kvality

Liberec - Nevím kolik míst u nás připomíná Itálii. S jistotou ale můžu říct, že jediné místo na severu Čech, kde zrají sýry vyrobené podle tradiční italské receptury, je v Liberci.

Italské sýry zrají na severu Čech do kvality

Liberec - Nevím kolik míst u nás připomíná Itálii. S jistotou ale můžu říct, že jediné místo na severu Čech, kde zrají sýry vyrobené podle tradiční italské receptury, je v Liberci.

Koupili si chleba ve večerce, našli v něm zapečenou myš

Bor - Prakticky o ničem jiném, než o myši zapečené v chlebu, se v pondělí nemluvilo v jedné z večerek v Boru na Tachovsku. Zákazníci si tam totiž koupili bochník chleba, ve kterém po rozkrojení objevili celou zapečenou myš.