Kreativ

ŠTÍTEK: bolest hlavy

Lysohlávky. Ilustrační foto

Sezona lysohlávek vrcholí, experimentují i lidé z Kroměřížska

Kroměřížsko – Přízemní mrazíky a chladná rána, to je ta nejpříznivější doba pro růst magických houbiček známých jako lysohlávky. Právě v těchto dnech tak i v lesích na Kroměřížsku vrcholí jejich sezona. Případní houbaři se ale musí mít na pozoru: držení halucinogenních lysohlávek je totiž trestné.

Ilustrační fotografie.

Sešlost se změnila v potyčku, partneři skončili v nemocnici

Břeclav – Dramatický průběh měla v noci na sobotu sešlost známých v břeclavské městské části Charvátská Nová Ves. Mezi partnerským párem došlo po půlnoci k rozepři a po chvíli přišlo na řadu i násilí. Proto jedna z přítomných žen zalarmovala městskou policii.

Ilustrační foto

Pití koly má za následek kila navíc už od dětství

Praha /INFOGRAFKA/ - Třináctiletému Honzovi rodiče nepřipravují svačinu. Během dne se ve škole proto obslouží sám: v automatu si koupí bagetu a láhev koly. Výsledek? Už teď si na těle nosí pěkných pár kilo navíc. Vedle nedostatku pohybu a nezdravého jídla má na jeho postavě lví podíl právě to, že místo vody pije sladkou limonádu. A není sám.

Očkováním lze předejít onemocnění.

Pneumokok útočí: Rakovnicko je třetím nejhorším regionem v kraji

Rakovník - Středočeská hygienická stanice eviduje od začátku roku v celém kraji pětatřicet případů nákazy závažným pneumokokovým onemocněním. Vůbec nejhůře je na tom region Kladna s devíti nakaženými a Prahy-západ s pěti pacienty. Navíc ve Středočeském kraji jsou již hlášena tři úmrtí na toto onemocnění. Mezi nejohroženější patří osoby starší padesáti let.

Ilustrační foto.

Zuby určitě neslouží jen k drcení potravy

Chrudimsko - Existuje nějaká souvislost mezi zuby a ostatními částmi těla? Mám pocit, že od chvíle, kdy mi zubař vytrhl stoličky, se můj zdravotní stav dost zhoršil (bolest hlavy, problémy s trávením  a stolicí, nálada a podobně).

Na Palackého náměstí předvedli své kuchařské umění Ondřej Slanina a Filip Sajler.

Kluci v akci v Uherském Hradišti: Ženy tu nosí v kabelce běžně slivovici

Vždy tři vstupy na každý z víkendových dní mělo duo Kluci v akci, známé z televizních obrazovek, v Uherském Hradišti na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Na Palackého náměstí ve Slovácké jídelně připravili hned několik pokrmů. Každé mělo mít podle kuchařů typické slovácké přísady: zelí, švestky a nějakou tu slivovici nebo víno.

Ilustrační foto.

STRES ZHORŠUJE VĚTŠINU NEMOCÍ! ZNÁME LÉK

Problémy se zažíváním, žaludeční vředy, vysoký tlak, žlučové kameny, záněty ledvin, poruchy imunity, bolesti hlavy, svalů, zad, svírání na hrudi, ale bohužel také infarkt, nádory a neplodnost. To vše jsou zdravotní problémy, které způsobuje nebo výrazně přiživuje stres. V současné hektické době zapomínáme na to, že odpočinek je pro organismus přímo životně důležitý. Pokud je odpočinek navíc propojen s pobytem v přírodě, pak můžeme bez nadsázky mluvit o hotovém balzámu pro duši.

Bouřka v kabině. Ta pomohla fotbalistům Mírovky (v tmavém) ke zlepšenému výkonu. Z Herálce si nakonec vezli výhru 4:0.

Mírovka po výhře ovládla B-třídní soutěž

Herálec – Vrátili se na místo činu. Bétřídní souboj mezi Herálcem a Mírovkou byl okořeněný návratem trenéra Petra Kuchty a jeho syna, rovněž Petra, kteří se nesmazatelně zapsali do historie heráleckého fotbalu.

Ilustrační foto

Ústecko zamořila klíšťata. Jedenáct lidí se nakazilo encefalitidou

Ústí nad Labem - Vydat se na výlet do okolí Ústí a nebýt očkovaný proti klíšťové encefalitidě, může pro mnohé lidi znamenat vážné riziko pro jejich zdraví. Podle krajského hygienika Josefa Trmala je Ústecko nejvíce zamořeným místem v celém Ústeckém kraji. V ústecké nemocnici nyní dokonce leží mladý muž, kterého kousnutí klíštětem málem stálo život.

Ilustrační fotografie.

Muž se hned dvakrát stal terčem surového útoku

Krnov - Příliš štěstí neměl jednatřicetiletý muž z Krnova, kterého v krátké době dvakrát napadli a okradli. K prvnímu útoku mělo dojít v neděli kolem 21. hodiny pod viaduktem v Revoluční ulici v Krnově u areálu hlavního nádraží Českých drah. Útoku se měli dopustit třiačtyřicetiletý muž z Krnova a dvaatřicetiletý muž z Karlovy Studánky.

Ilustrační foto

Na pneumokoka platí jen očkování

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje zaznamenala od začátku letošního roku osmnáct případů invazivního pneumokokového onemocnění. Nejčastěji byli touto bakterií postižení lidé nad pětačtyřicet let.

Ilustrační foto

Na pneumokoka platí jen očkování

Opavsko - Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje zaznamenala od začátku letošního roku osmnáct případů invazivního pneumokokového onemocnění. Nejčastěji byli touto bakterií postižení lidé nad pětačtyřicet let.

Ilustrační foto.

Kriminálník v Klatovech bezdůvodně zkopal dítě

Klatovy – Když před necelými třemi lety Bartoloměj Červeňák brutálně zkopal jeho kamaráda, asi jen těžko by dnes 14letého Michala z Klatov napadlo, že jednou dopadne stejně. Ale měl smůlu, i jeho bezdůvodně zmlátil mladý kriminálník.

Ilustrační foto

Sinice: v Bašce by se už nemělo koupat

Baška – V rámci mimořádné kontroly byly odebrány vzorky na vodní nádrži Baška. „Laboratorní analýzy prokázaly, že na vodní nádrži Baška došlo k masivnímu rozvoji toxických sinic, v důsledku čehož hygienická služba koupání v této nádrži nedoporučuje.

Ilustrační foto

Sinice: v Bašce by se už nemělo koupat

Region – Lidé by se v současné době neměli koupat v přehradě Baška. Naopak vyhovující podmínky kvality vody se prokázaly na Žermanické přehradě. Koupat se dá i na Olešné a v Brušperku.

Ilustrační foto

První pomoc při horkých dnech a prevence

Rakovnicko - Horké počasí hůře snášejí chronicky nemocní lidé, zejména kardiaci a astmatici, kteří trpí především dechovými obtížemi. Ohroženi jsou také lidé, kteří nemají dostatečně vyvinutý tzv. termoregulační systém.

Ilustrační foto

Počet případů klíšťové encefalitidy v Jihočeském kraji poklesnul

České Budějovice  – Počet lidí nakažených klíšťovou encefalitidou v Jihočeském kraji proti minulému roku výrazně klesl. Hygienici letos evidují 31 případů tohoto onemocnění. Je to téměř o polovinu méně než ve stejném období loni. Informoval o tomFrantišek Kotrba z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Smog, ilustrační foto.

V Libereckém kraji je smogová situace

Liberecký kraj - Ve Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji vyhlásili meteorologové dnes odpoledne smogovou situaci. Příčinou je vyšší množství takzvaného troposférického, tedy přízemního ozonu.

V HORKÝCH LETNÍCH DNECH je ideální pomocí čistá voda. Bez plné láhve by člověk neměl ani vycházet z domu.

Záchranáři jezdí ke kolapsům z tepla, vedro je všem

Kladensko, Slánsko - Venkovní teploměry hlásí stále i v neděli v podvečer ve stínu pětatřicíctky. Lidé se snaží přežít vedro ve zdraví, někdy se to ale i přes všechnu snahu nedaří. Ti, kteří nezvládli nápor slunečních paprsků, skončili v rukou zdravotníků. Lékaři interních oddělení nemocnic zaznamenali hned několik kolapsů z vedra.

Ilustrační foto

Číňan měl v hlavě parazita dlouhého 15 centimetrů

Peking - Čínští lékaři operativně odstranili z mozku šedesátiletého muže parazitického červa dlouhého přes 15 centimetrů. Podle dnešního vydání britského listu The Sun operace trvala tři hodiny a červ se po vynětí z mužovy lebky stále hýbal.

Ilustrační foto.

Na Mostecku je letní smog zhoršující dýchání

Ústecký kraj – Na Mostecku je už druhý den smog. Přístroje zaznamenaly nadlimitní koncentrace ozonu v celém regionu. Jsou spojené s vysokými teplotami. Kvůli vysoké koncentraci troposférického ozónu meteorologové vyhlásili v Ústeckém kraji smogovou situaci. Ta od pátku platí už v Praze a Středočeském kraji.

Hasiči, ilustrační foto

Chodov a okolí zase dusí plyny z dehtového odkaliště

Karlovarský kraj – Dva miliony litrů vody, ochlazování a řada dalších speciálních opatření  nezabrala. Neskutečný puch z odpadní nádrže na dehtové kaly nedaleko Chodova se další den šířil do několikakilometrového okolí a trápil obyvatele.

Hasiči, ilustrační foto

Chodov a okolí zase dusí plyny z dehtového odkaliště

Karlovarský kraj – Dva miliony litrů vody, ochlazování a řada dalších speciálních opatření  nezabrala. Neskutečný puch z odpadní nádrže na dehtové kaly nedaleko Chodova se další den šířil do několikakilometrového okolí a trápil obyvatele.

Ilustrační foto.

Čeká nás nejteplejší víkend

Jindřichohradecko – Podle meteorologů máme před sebou skutečně parný víkend, kdy by teploty mohly přes den atakovat i čtyřicet stupňů Celsia.

Kropící vozy budou svlažovat silnice Nymburka i o víkendu

Nymburské tropy: 40 stupňů!

Nymbursko - Seniorům odborníci doporučují nevycházet na slunce. Pro mládež mířící na Benátskou noc mají pořadatelé připravena sněžná děla.

Ilustrační foto

Cestující v letadle ohrožuje škodlivý ozon, varují němečtí piloti

Berlín - Letecké společnosti ohrožují zdraví pasažérů tím, že nedostatečně filtrují vzduch na palubě svých strojů a ten pak obsahuje nebezpečné množství škodlivého ozonu. Ve své interní zprávě to tvrdí německé sdružení pilotů Cockpit (VC). Ze zprávy dnes citoval nedělník Welt am Sonntag.

Ilustrační foto

Čtyřikrát encefalitida a na 60 případů boreliózy. Jen letos

Zlínsko - Čtyři případy klíšťové encefalitidy a devětapadesát případů lymské boreliózy. Tak vypadá situace na Zlínsku za letošní rok. Podle primáře infekčního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Ivana Macka muselo dojít i k hospitalizaci pacientů.