Kreativ

ŠTÍTEK: bolest hlavy

Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza jsou nejobávanější nemoci, které klíšťata přenášejí.

Nakažené klíště je jako Černý Petr. Doufejte, že nepadne na vás

Padesátiletý Zdeněk z Plzně se nakazil klíšťovou encefalitidou, když vytahoval klíště svému psovi. V nemocnici strávil měsíc a ani pak nebyl schopný se na cokoli soustředit. „Například přečíst stránku v knize mi trvalo půl dne. Navíc mi selhávala paměť, to, co jsem četl, jsem si stejně nepamatoval,“ vzpomíná na těžké chvíle Zdeněk. Mezi nejobávanější nemoci, které přenášejí klíšťata, patří klíšťová encefalitida a lymeská borelióza. Zatímco borelióza je bakteriálního původu a dá se léčit antibiotiky, klíšťová encefalitida je virové onemocnění, u kterého mohou lékaři pouze mírnit příznaky. Pomůže jedině včasné očkování.

Miroslav Škoda. Foto: Deník/Michal Fanta

Aby hlava nebolela: Migréna může zlehčovat jen ten, kdo jí nikdy netrpěl

/ROZHOVOR/ Už jen pár dní zbývá do posledního dne roku 2020. Silvestr bývá spojený s bujarým loučením se s končícím rokem a vítáním toho začínajícího. I když letos to tak divoké nebude. Jaké následky má pití přemíry alkoholu už někdy v životě pocítil na své hlavě skoro každý dospělý. Mnoho lidi ale trpí bolestmi hlavy i několikrát do měsíce a alkohol za jejich původ nemůže. Migréna trápí nezanedbatelnou část populace. Více jsme se na migrénu a na její léčbu zeptali odborníka ze specializovaného centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy Miroslava Škody, primáře Neurologického oddělení Oblastní nemocnice v Náchodě

Klub Techtle Mechtle na Vinohradské ulici

Covid-19 z baru: bolest hlavy, obří fronta na test, hygienici s papírem a tužkou

Večírek z 11. července v pražském klubu Techtle Mechtle se stal ohniskem nákazy virózou covid-19. Do mediálního prostoru nyní prosakují nové informace o mladé ženě, která podle všeho rozšířila koronavirus dál mezi stovky obyvatel metropole. Podle účastníků osudné party už ten večer měla příznaky. Jedna z nakažených se navíc zúčastnila tábora v Jižních Čechách – a děti po návratu do Prahy pak zvýšily znepokojivé statistiky hygieniků.

Rýza se poprala s vážnou nemocí, teď pomáhá

Rýza se poprala s vážnou nemocí, teď pomáhá

Neurolog Rýze řekl svůj verdikt s naprostou jistotou, pacientka diagnóze „migréna s aurou“ uvěřila teprve až za dlouhých šest let. Prožila se obrovské záchvaty, které provázely silné bolesti hlavy. Celou věc odmítala považovat za nemoc a roky se léčila podle sebe.

Ilustrační foto

Krutá bolest hlavy jim komplikuje život. Lidem s migrénou může pomoci lék z Brna

Brno /ANKETA/ – Několikahodinové kruté bolesti hlavy, a to vícekrát týdně. Běžné léky na ně pokaždé nezaberou. S takovými potížemi bojují lidé postižení migrénou. Nyní jim svitla naděje. Na trhu je preparát, na jehož testování se podíleli i odborníci z brněnské svatoanenské nemocnice a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Bolest hlavy a migrény trápí mnoho lidí.

Krutá bolest hlavy komplikuje život. Lidem s migrénou může pomoci nový lék

Několikahodinové kruté bolesti hlavy, a to vícekrát týdně. Běžné léky na ně pokaždé nezaberou. S takovými potížemi bojují lidé postižení migrénou. Nyní jim svitla naděje. Na trhu je preparát, na jehož testování se podíleli i odborníci z brněnské svatoanenské nemocnice a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Ilustrační foto.

Zpozorněte, blíží se období chřipek

Hygienici varují, že konec ledna a začátek února může znamenat období chřipkových epidemií. Na rozdíl od nachlazení je chřipka poměrně vážné, systémové onemocnění, které může vést k rozvoji závažných komplikací i u zdravých jedinců.  

Silvestrovský běh v Třebíči.

Na Silvestra se koná tradiční běh na Klučovskou horu

Třebíč - Tradiční silvestrovský běh na Klučovskou horu se koná v pondělí 31. prosince. Hromadný start je v 11 hodin. Závodníci se mohou hlásit nejpozději půl hodiny před startem v Demlově ulici v Třebíči v budově střední průmyslové školy.

Otužilci plavali v břeclavské Dyji. Voda měla dva stupně Celsia.

Vánoční tradice. Otužilci plavali na Štěpána ve dvoustupňové řece Dyji

Břeclav /VIDEO/ – Desítky plavců po roce znovu plavaly v ledové Dyji. Již čtyřiačtyřicátý ročník Vánočního kilometru v Břeclavi, který pořádá místní klub sportovního potápění Nautilus, si nenechal ujít ani zanedlouho sedmatřicetiletý Pavel Kolařík z Podivína. Na Štěpána před polednem doplaval nejrychleji do cíle na poloviční půlkilometrové trati. „Jsem amatér. Loni se mi tady podařilo zvítězit na čtvrtkilometru, teď na dvojnásobku. Super,“ řekl muž.

Ilustrační foto

Jste přejedení vánočními dobrotami? Lékárníci radí živočišné uhlí

Na zažívání potrápené nestřídmou konzumací vánočních dobrot radí lékárníci živočišné uhlí a léky na pálení žáhy. Jako prevenci doporučují každodenní pohyb. Při kocovině z alkoholu varují před léky na bolest s paracetamolem, mohou mít nežádoucí účinky jako zvracení či zimnice. Bolesti hlavy zabrání dostatek vody před spaním. V tiskové zprávě o tom informovala Česká lékárnická komora (ČLnK).

Ilustrační foto.

V Česku přibývá nachlazených. Firmám se kupí neschopenky

Ucpaný nos, bolest hlavy, kašel a teploty. Čekárny po celém Česku plní nachlazení pacienti. S nástupem podzimního počasí totiž přibylo respiračních virů. Ve firmách tak chybí zaměstanci, v některých je na neschopenkách až deset procent z nich. 

jinan dvoulaločný (ginkgo biloba)

Bolest hlavy zažeňte bylinami

„Bolí mě hlava“, to je věta, kterou dost často používáme jako výmluvu. Bolest hlavy ale patří k nejčastějším a nejběžnějším zdravotním problémům. Může mít různé příčiny, většinou se jí snažíme utlumit a k tomu mohou přispět také bylinky. Než sáhnete po lécích, vyzkoušejte alternativní přírodní prostředky.

Ilustrační foto.

Znovu se mění čas. Bude to naposledy?

Pardubický kraj – „Doufám, že letos zažijeme jeden z posledních přechodů na letní čas,“ říká před blížící se změnou času senátor Petr Šilar z Orlickoústecka, který už léta bojuje za zrušení střídání času.

oční vady, ilustrační foto

Vyzrajeme na oční vady?

Dle posledních údajů trpí oční vadou více než 60 procent populace. V souvislosti s tím roste popularita nejen refrakční oční chirurgie. Oční medicína má v současnosti k dispozici moderní a bezbolestné metody léčby očních vad či očních onemocnění.

Tereza Španihelová byla před nedávnem napadena v opavském Ready Baru.

Transsexuál čelil napadení v baru

Tereza Španihelová z Opavy je momentálně asi nejznámější transsexuál v České republice. Život ale rozhodně jednoduchý nemá. O víkendu byla napadena v Ready Baru.

Ilustrační foto.

O chřipkové epidemii zatím hovořit nelze

Rokycansko – Domácnosti plní vůně bylinkových čajů a v permanenci jsou teploměry. I na Rokycansku se chřipka ujímá vlády. „Namísto pětadvaceti dětí jich máme někde ve třídách deset – jedenáct. Tedy polovic. Situace se začala zhoršovat minulý týden,“ konstatovala ředitelka MŠ U Saské brány Věra Zagorová. Prázdní se i školní třídy.

Ilustrační foto

Nemocných chřipkou brzy přibude

HLASUJTE V ANKETĚ / Bolest hlavy, v krku, svalů a kloubů, ucpaný nos a zimnice. To jsou některé z příznaků chřipky, jejíž epidemie Valašsko podle hygieniků v nejbližších týdnech zasáhne. Nepříjemné nemoci se každý brání různě. Mezi dostupnými možnostmi je také očkování.

Lidi trápí horečka s rýmou a kašlem.

Nemocných přibývá, chřipka se rychle šíří

Berounsko - Chřipka je v berounském regionu opět na vzestupu. Vysoce nakažlivé virové onemocnění kulminuje tradičně v lednu až březnu. Podle Krajské hygienické stanice v Praze byl v druhém lednovém týdnu v porovnání s předchozím kalendářním týdnem zaznamenán vzestup onemocnění s klinickým obrazem chřipky o 105,6 procent. Od začátku chřipkové sezóny krajská hygienická stanice eviduje čtyři případy chřipky tupu A se závažným průběhem u neočkovaných osob.