Kreativ

ŠTÍTEK: bolest hlavy

Ilustrační fotografie.

U počítačů lidé tráví třetinu života. Hrozí poškození zraku

Statisticky sedí každý Čech u počítače průměrně osm hodin denně. Ale lidské tělo není na výdobytky moderní doby plně přizpůsobeno a tak nám používání zmíněné elektroniky přivádí řadu zdravotních komplikací. Jedním z nejožehavějších problémů je poškození zraku. Pálení očí a bolest hlavy se dá ještě napravit. V horších případech už ale nepomůže ani operace. Krátkozrakostí trpí převážně díky špatnému životnímu stylu už téměř každý třetí člověk na Zemi.

Michaela Štofková.

Od kocoviny pomůže mléko, banán i zázvor

Kdyně – Jak zvládnout ráno po bujarém silvestrovském večírku a jak se vypořádat s kocovinou radí Michaela Štofková ze Kdyně, výživová poradkyně a odbornice na čínskou medicínu.

Ilustrační foto.

Od kocoviny pomůže mléko, banán i zázvor

Jak zvládnout ráno po bujarém silvestrovském večírku a jak se vypořádat s kocovinou radí Michaela Štofková ze Kdyně, výživová poradkyně a odbornice na čínskou medicínu.

Ilustrační foto

Přechozená chřipka se projeví v budoucnosti

Posmrkávání, kašel, bolest hlavy. Podobné stavy zažil snad každý, především ve spojitosti s podzimními plískanicemi a sychravým počasím. Obyčejné nachlazení nebo virózu je možné vyležet prvních pár dnů v posteli s hrnkem horkého čaje a vitamíny, u klasické chřipky se vyplatí poležet si poctivě od prvních příznaků, a to i řádově několik týdnů.

Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí.

Každý třetí český školák má problémy s držením těla

Brandýs nad Orlicí – Každý třetí školák má problémy s držením těla, varuje primářka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí Michaela Tomanová. Pokud chcete zajistit zdravý vývoj vašeho dítěte a zabránit vzniku zdravotních potíží v dětství i dospělosti, vyplatí se dodržovat několik preventivních zásad. Ty se týkají například správného sezení ve školní lavici, u počítače nebo výběru vhodné školní aktovky a péče o její váhu.

Ilustrační foto.

Nebezpečný kysličník opět udeřil. V Libni

Praha - Neviditelný zabiják je nebezpečný nejen pro pacienty, ale i pro záchranáře zasahující na místě neštěstí. Řeč je o oxidu uhelnatém ze spalin koupelnových karem a výjimečně i jiných plynových spotřebičů, plynových spotřebičů, který vlivem počasí a v důsledku vadné konstrukce komínů může unikat do místností. Zcela plíživě, nenápadně a nepozorovaně - není totiž vidět ani cítit.

Ilustrační foto

Muži a ženy vnímají bolest jinak, léčba ale musí být stejná

Muži a ženy vnímají akutní bolest jinak, neznamená to ale, že by se také jinak měli léčit, řekl dnes novinářům vedoucí lékař Centra pro léčbu bolesti brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny Marek Hakl. Upozornil i na to, že je lépe vzít si lék v samém počátku, protože plně rozvinutá bolest se hůře tlumí. Akutní bolest je pro život důležitá, je dobrým signálem, že se něco děje. Lidé, kteří vůbec bolest necítí, žijí kratší dobu, řekl Hakl.

Žloutenka - nemoc špinavých rukou (ilustrační foto)

Žloutenku má třiatřicet lidí

Jablonec n. N. - Nejen v Jablonci hygienici evidují případy výskytu žloutenky typu A. Nemocní se objevili i v Liberci. Pátrání po původci onemocnění je zatím ovšem bez výsledků.

Dvacetiletý řidič osobního automobilu Mercedes ve Skutči nezvládl řízení a narazil do zaparkovaného autobusu

Mercedes narazil do stojícího autobusu

Skuteč - Na Palackého náměstí ve Skutči třeskl v pondělí před půl devátou večer náraz. Dvacetiletý řidiči osobního automobilu Mercedes nezvládl řízení a narazil do autobusu zaparkovaného na zastávce. K nehodě ihned přijeli skutečští strážníci.

Kneippův chodník v berounském aquaparku

Berounský aquapark láká na zajímavou novinku

Beroun - Městský areál Laguna nabízí svým návštěvníkům novinku, která je určena v podstatě všem bez rozdílu věku. Jedná se o Kneippův chodník, který přispívá ke správnému krevnímu oběhu dolních končetin, proti bolestem hlavy a dalším neduhům. Tuto účinnou léčbu můžete najít například v lázních, nyní ji můžete využít přímo v berounském aquaparku.

Ilustrační foto.

V Tlumačově padaly facky a tekla krev

Tlumačov – Strkanice, krev a nakonec příjezd sanitky. V dramatické kulise se v neděli odpoledne dohrál zápas I. B třídy skupiny B mezi Tlumačovem a Roštěním (6:3). Incident mezi fanoušky a pořadatelskou službou vygradoval v 66. minutě zápasu, kdy po faulu na domácího kanonýra Daniela Máčalu rozhodčí Vladimír Blažek nařídil druhou penaltu, kterou exligový fotbalista upravil stav na 4:2. To popudilo hostující příznivce.

Ilustrační foto

Chřipka: očkováním chráníte i ostatní

Chřipka je akutní infekce dýchacího ústrojí způsobená některým z chřipkových virů. Na rozdíl od běžné virózy udeří rychle a ve vlnách. Jak se účinně chránit?

Doplňky stravy versus podzimní únava

Doplňky stravy ano či ne? Co by měl účinný doplněk stravy obsahovat, v jaké formě a množství? Jsou tyto preparáty účinné? Vždyť jím pestrou a vyváženou stravu, proč tedy doplňovat vitamíny a další látky formou tablet?

Ilustrační foto.

V Jihomoravském kraji klesl počet očkovaných lidí proti chřipce

V Jihomoravském kraji se snížil počet očkovaných lidí proti chřipce o 17.000. Zatímco v období od léta 2013 do jara 2014 jich bylo kolem 65.000, ve stejném období mezi lety 2014 až 2015 jich bylo zhruba 48.000, řekla dnes novinářům vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní by se lidé měli nechat očkovat právě nyní, kdy z pohledu hygieniků začíná další sezóna.

Ilustrační foto

Virózy útočí. Nemocných na Zlínsku rychle přibývá

Zlínsko - Chvíli teplo, chvíli chladno. I vlivem prudkých změn počasí se na Zlínsku začínají rychle plnit ordinace praktických lékařů. Jejich čekárny a ordinace plní postupně pacienti s virózou. Nemalý nárůst počtu nemocných potvrzuje také krajská hygiena.

Chata v Lysolajích byla zapálena úmyslně

KRIMI MIX: Z chaty zůstaly jen spálené rozvaliny

Praha FOTOGALERIE/ - Úmyslné zapálení bylo příčinou naprosté zkázy dlouhodobě neobývané chaty užívané bezdomovci, jejíž požár pražští hasiči likvidovali ve středu vpodvečer v ulici Nad Helmrovkou v Lysolajích. Hasit ji deset minut před šestou večer vyjeli profesionální hasiči z Petřin společně s příslušníky lysolajského a suchdolského dobrovolného sboru - z chaty zachvácené plameny v plném rozsahu už se ale nedalo nic zachránit.

Ilustrační foto.

Záchranka zasahovala u obchodníků s léčivy, výpary se nepotvrdily

Praha - Hasiči i zdravotničtí záchranáři zasahovali ve čtvrtek dopoledne v průmyslovém areálu poblíž rybníka Strnad v Hostivici na Praze-západ. Původně se předpokládalo, že kvůli úniku neznámé chemikálie. Podezření, že se šest zaměstnanců firmy zabývající se balením a distribucí léčiv, které sanitky rozvezly do nemocnic v pražském Motole a v Kladně, nadýchalo výparů, však měření hasičů nepotvrdilo.

Zelená lékárna nabízí své produkty na farmářském trhu u OC Forum každý čtvrtek.

Bylinky Zelené lékárny pomohou

Ústí nad Labem Stálé místo na farmářském trhu u obchodního centra Forum má stánek Zelené lékárny. Lidé si k němu zvykli chodit pro radu i pomoc.

Korado přináší na trh hned několik zástupců v decentralizovaných jednotkách. Na výběr jsou větrací jednotky KORAVENT  a větrací jednotky se zpětným získáváním tepla KORASMART.

Korado: Jak účinně větrat bez ztráty tepla a přítomnosti alergenů

Vzduch a voda jsou dva základní potřebné elementy pro přežití. Pitnou vodou je každá domácnost zásobována dostatečně, ale o kvalitě ovzduší v místnosti se už tolik nehovoří. Nedostatek čerstvého vzduchu či dlouhodobý pobyt v nekvalitním ovzduší se přitom podepisuje na naší fyzické i psychické kondici. Časté bolesti hlavy, únava, podrážděnost, alergie, dýchací problémy – to vše může být důsledkem dlouhodobého dýchání nekvalitního vzduchu. Tento stav je většinou způsoben nedostatečným větráním či špatnou kvalitou vnějšího ovzduší, popř. kombinací obou faktorů.

Záchranáři zasahují při Dočesné

Dočesná: Mladík měl po rvačce řezné rány

Žatec - Plné ruce práce mají tradičně během Dočesné v Žatci záchranáři a policisté. Letošní slavnosti dočesání chmele hodnotí ze svého pohledu jako průměrné, nijak výjimečné.

Ilustrační foto.

Pacientů s mrtvicí nyní přibylo

Praha - Nevolnost, malátnost, ochrnutí končetiny, ochrnutí poloviny obličeje s „padajícím" očním víčkem nebo koutkem úst, porucha řeči či problémy s viděním - a někdy také bolesti hlavy. To jsou příznaky, s nimiž se v posledních dnech až nezvykle často setkávali pražští záchranáři. Příznaky cévní mozkové příhody.

Meningokok. Ilustrační foto.

Lékař: Rodiče by měli znát varovné příznaky infekce meningokokem

Několik desítek lidí v Česku ročně zasáhne meningokok, hlavně děti a náctileté. Postup nemoci je rychlý, pacient může zemřít pár hodin od prvních příznaků. Rodiče by měli proto znát varovné příznaky a umět provést domácí test, aby co nejdříve zavolali záchranku. Novinářům to řekl prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny a odborný garant očkovacích center docent Rastislav Maďar.

Jaroslav Barták u soudu v Liberci.

Barták si stěžoval na kruté bolesti zad, soud proces odročil

Liberec – Kvůli špatnému zdravotnímu stavu obžalovaného lékaře Jaroslava Bartáka musel dnes Krajský soud v Liberci odročit hlavní líčení v jeho kauze až na listopad. Barták je obžalován z plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí. O odročení požádal v průběhu dnešního jednání kvůli problémům s páteří a bolestem hlavy.

Jaroslav Barták u soudu v Liberci.

Barták si stěžoval na problémy s páteří, soud proces odročil

Liberec - Kvůli špatnému zdravotnímu stavu obžalovaného lékaře Jaroslava Bartáka musel dnes Krajský soud v Liberci odročit hlavní líčení v jeho kauze až na listopad. Barták je obžalován z plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí. O odročení požádal v průběhu dnešního jednání kvůli problémům s páteří a bolestem hlavy.

Ilustrační foto

Studie: Pití vody po konzumaci alkoholu nezabrání kocovině

Vypití několika sklenic vody po konzumaci velkého množství alkoholu nezabrání bolestem hlavy, které vás budou druhý den trápit. Před kocovinou vás neochrání ani dodatečná konzumace jídla. Vyplývá to podle serveru BBC ze studie nizozemských a kanadských vědců. Jediným způsobem, jak kocovině zabránit, je prý pít méně alkoholu.

Ilustrační foto

Studie: Pití vody po konzumaci alkoholu nezabrání kocovině

Amsterodam – Vypití několika sklenic vody po konzumaci velkého množství alkoholu nezabrání bolestem hlavy, které vás budou druhý den trápit. Před kocovinou vás neochrání ani dodatečná konzumace jídla. Vyplývá to podle serveru BBC ze studie nizozemských a kanadských vědců. Jediným způsobem, jak kocovině zabránit, je prý pít méně alkoholu.

Pacient Lukáš Musil (uprostřed) vystoupil na tiskové konferenci IKEM k světově unikátní transplantaci jater po otravě paracetamolem. Vpravo je jeho manželka, vlevo přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

Po otravě paracetamolem zachránila muže unikátní transplantace jater

Unikátní transplantací jater, která se skládala z několika složitých zákroků, zachránili v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) život čtyřiatřicetiletému Lukáši Musilovi. Po akutní otravě léky na horečku a bolest mu selhala játra, a tak mu lékaři do pánve všili menší pomocná játra. Tím dostala jeho játra čas na regeneraci. Fungovat ale nezačala, a tak pacient dostal při další transplantaci játra nová. Příběh pacienta představil dnes novinářům přednosta kliniky transplantační chirurgie docent Jiří Froněk.

Pacient Lukáš Musil (uprostřed) vystoupil na tiskové konferenci Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze k světově unikátní transplantaci jater po otravě paracetamolem. Vlevo je  přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

IKEM zachránil otráveného unikátní transplantací jater

Praha - Unikátní transplantací jater, která se skládala z několika složitých zákroků, zachránili v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) život čtyřiatřicetiletému Lukáši Musilovi. Po akutní otravě léky na horečku a bolest mu selhala játra, a tak mu lékaři do pánve všili menší pomocná játra. Tím dostala jeho játra čas na regeneraci. Fungovat ale nezačala, a tak pacient dostal při další transplantaci játra nová.

Ilustrační foto.

Z nehody se vyklubal pád

Škrovád - Do Škrovádu mířilo služební auto chrudimských strážníků v neděli po třetí odpoledne. Přivolala je sem volající žena s tím, že před místní restaurací leží na silnici opilý muž a o pár minut později ještě upřesnila, že dotyčný slovně napadá kolemjdoucí.

Výstava Na každou nemoc roste bylina v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě.

Na každou nemoc roste bylina. V rajhradském klášteře

Rajhrad – Na bolest hlavy pomůže horká koupel nohou s rozmarýnem a levandulovým čajem. Od bolesti zubů uleví žvýkání hřebíčku. I tyto rady obsáhla výstava Památníku písemnictví na Moravě, která se zaměřuje na byliny a léčitelství. Spolu s ní si návštěvníci mohou prohlédnout také expozici věnovanou loutkám a oceněným dětským knihám.