Kreativ

ŠTÍTEK: bolest hlavy

Jinan dvoulaločný. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Po týdnu vám přinášíme další návody pro vaši zahradu a zahrádku od pěstitele Petra Kumšty.

Aleš Cibulka (vlevo) s Tomášem Řepkou

10 Tajemství Aleše Cibulky

/DOTAZNÍK, VIDEO/Aleše Cibulku (40) můžete v současné době vidět na televizních obrazovkách TV Barrandov jako moderátora pořadu Můžu dál? Díky němu už „prošmejdil" spoustu domácností stálic českého showbyznysu, nebo se postavil do branky proti slavnému českému fotbalovému obránci Tomášovi Řepkovi.

Ilustrační foto.

Nedostatek tekutin může způsobit malátnost i selhání oběhu

Nedostatek tekutin může v současném horkém počasí způsobit malátnost, bolest hlavy a sníženou výkonnost. Při ztrátě vody na úrovni pěti procent lidské váhy hrozí oběhové selhání. V tiskové zprávě to dnes uvedla Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Podle předpovědi meteorologů dnes teploty vystoupí k 35 stupňům Celsia.

Šeberák.

Teplý víkend je tu. Přírodní koupaliště v Česku mají většinou čistou vodu

Přírodní koupaliště v Česku nabízí před horkým víkendem většinou čistou vodu. Vyplývá to z dat hygieniků. Jen na některých místech vedra a sucho posledních dnů kvalitu vody zhoršila. Nejhorším stupněm kvality, pátým z pěti, označili hygienici po kontrole v tomto týdnu rybník Šeberák v Praze kvůli přemnoženým sinicím.

Ilustrační foto.

Čas klíšťat. Nemocnice už hlásí dva případy boreliózy

Na nejvyšším možném stupni je v posledních dnech podle hydrometeorologického ústavu aktivita klíšťat. Znamená to samozřejmě zvýšené riziko nebezpečných chorob, třeba Kroměřížská nemocnice už letos musela řešit případy lidí nakažených právě od klíšťat.

Ilustrační foto

Děti jsou ve škole otrávené. Stačí prý pořádně vyvětrat

Vysoké hodnoty oxidu uhličitého v důsledku nesprávného větrání jsou přetrvávajícím problémem, s nímž se potýká většina českých škol a školek. Řekl to dnes Bohumil Kotlík z Národního zdravotního ústavu, který se problémem dlouhodobě zabývá.

Ilustrační snímek.

Zákaz koupání přišel letos hned po zahájení kontrol

Praha – Sezona přírodního koupání je sice teprve na počátku, ale pražští hygienici již vydali první zákaz koupání. Kvůli přemnožení sinic se nyní nelze osvěžit v přírodním koupališti Šeberák. „Sinice mohou vážně ohrozit zdraví koupajících se," vysvětlil důvod zákazu ředitel Hygienické stanice hl. m. Prahy Jan Jarolímek. Zvlášť u citlivějších lidí by se mohly objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže – a sinice také mohou přivodit bolesti hlavy nebo střevní a žaludečními obtíže. Loni přitom šeberácká voda byla té nejlepší kvality až do konce června – a k omezování koupání nemuseli hygienici přistoupit po celé prázdniny (byť od 11. července zaznamenávali zhoršenou kvalitu).

Policie. Ilustrační foto.

U Úval se čelně střetla dvě auta

Úvalsko - K dopravní nehodě došlo krátce po půl sedmé u obce Nové Jirny nedaleko Úval. Pavel Truxa, mluvčí středočeské policii potvrdil, že došlo k čelnímu střetu dvou automobilů.

Ilustrační foto

Při snídani vypil litr vína, pak bez řidičáku sedl za volant. Měl 3,15 promile

Brno – Při prodlouženém víkendu slavil s pivem, vodkou i vínem, za volant si sedl i když měl víc než tři promile alkoholu v krvi. Pětačtyřicetiletého řidiče chytili policisté v pondělí dopoledne v brněnské Merhautově ulici. „Když muž vystoupil z auta, hned zahlásil, že nevlastní řidičský průkaz a že pil alkohol," popsala chování opilého muže policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Blanenská nemocnice - ilustrační foto.

V nemocnici otevřeli novou ambulanci dětské neurologie

Blansko - Když dítě dostane epileptický záchvat, zkolabuje, trpí bolestmi hlavy nebo poruchami spánku, je namístě navštívit dětského neurologa. Nová ambulance dětské neurologie v dubnu zahájila provoz v blanenské nemocnici.

Léčitelka Miroslava Netíková.

Geopatogenní zóny oslabují i imunitu

Karlovarský kraj - Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného.

Napité klíště.

Spousta klíšťat už číhá na své oběti

Jižní Čechy – Potíže jako při chřipce, později kruté bolesti hlavy, horečky, světloplachost, nevolnost, zvracení, ztuhnutí svalů na šíji, třes, nervová obrna, závratě, poruchy spánku a paměti, dezorientace, v některých případech i trvalé následky. To jsou trable, které ročně potkají více než stovku Jihočechů.  

Mezi první posly jara patří kromě bledulí a sněženek také omamně vonící lýkovce jedovaté.

Rozkvetly omamně vonící lýkovce

Vysočina - Mezi první posly jara patří kromě bledulí a sněženek také omamně vonící lýkovce jedovaté. Fialově kvetoucí keříky lze spatřit například v Národní přírodní rezervaci Ransko na Havlíčkobrodsku.

Rýmovník

Zázračný rýmovník

Možná doma v květináči nebo v truhlíku pěstujete molici. Převislou rostlinu s lesklými nebo bíle lemovanými listy. Pak to je sourozenec zázračného rýmovníku. A ten si teď vypěstujeme.

Spolehlivou obranou proti klíšťové encefalitidě je očkování.

Chladné měsíce nahrávají očkování proti encefalitidě

Žďársko - Právě nyní je nejvhodnější čas na očkování proti nebezpečné klíšťové encefalitidě, kterou přenášejí infikovaná klíšťata. Na Žďársku jí ročně onemocní kolem dvou desítek lidí, některým po jejím prodělání zůstanou vážné zdravotní následky či trvalá invalidita. Někdy může nemoc skončit i smrtí postiženého. Žďársko patří k oblastem s takzvanými přírodními ohnisky nákazy.

Ilustrační foto.

V Belgii se v kartingovém areálu přiotrávilo 70 lidí

V belgickém městě Wavre se v sobotu večer přiotrávilo oxidem uhličitým na 70 lidí. Stalo se to v zábavním areálu nabízejícím jízdu v elektrických motokárách. Podnik byl slavnostně otevřen teprve ve čtvrtek a sobotní večer byl určen profesionálním řidičům.

Muž v poutech. Ilustrační foto.

Mladík zranil těhotnou partnerku, pomohl jí cizí muž

Praha - Dívat se na to, jak se opilý mladík chová k přítelkyni v pokročilém stádiu těhotenství, se v noci na čtvrtek nemohl muž čekající na autobus u obchodního domu v Milánské ulici v Horních Měcholupech. Dotyčný ženu zranil, když jí před půlnocí dal pár ran do obličeje. Dalšímu útoku zabráni čekající cestující, který přispěchal na pomoc. Agresivní mladí nakonec dostal pouta. 

Lesní dělnice s ochranným make-upem proti komárům.

Brazílie bojuje s epidemií žluté zimnice, zemřelo již 40 osob ze 70 nakažených

Brasília - Brazilské ministerstvo zdravotnictví objednalo 11,5 milionu dávek očkovací látky proti žluté zimnici. Země nyní čelí nejhorší epidemii žluté zimnice od roku 2000 - potvrzeno bylo 70 případů nakažených osob, z nichž 40 zemřelo. Dalších více než 300 případů lékaři prověřují, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

Ilustrační foto

Třídy ve škole je třeba pravidelně větrat i v zimě

Jindřichohradecko - I na Jindřichohradecku přibývá škol, jejichž budovy jsou zateplené. Má to ale i svá úskalí. V zateplených a nevětraných třídách hrozí dětem malátnost, bolesti hlavy a snadno se tu šíří infekce.

Pracoviště Dialýzy Šumperk

Na Šumpersku byl loni rekordní počet akutního selhání ledvin

Šumperk – Každý desátý Čech trpí podle odborných odhadů onemocněním ledvin. Ve většině případů však obtíže přicházejí postupně a viditelně a pouze zlomek případů tvoří pacienti s akutním selháním ledvin, kteří jsou bez varování rázem odkázáni na dialýzu.

Ilustrační snímek.

Žena s dítětem se přiotrávili oxidem uhelnatým

Když zdravotníci z rýmařovské stanice záchranné služby vyjížděli k případu nevolnosti u třiadvacetileté ženy v Malé Morávce, netušili, co je čeká na místě. V sobotu 21. ledna večer si je zavolala žena s bolestí hlavy, poruchou zraku a křečemi v končetinách.

Požár autosalonu v Přerově.

V Přerově hořel autosalon, škoda je 900 tisíc

Přerov – Požár autosalonu v Přerově likvidovali ve čtvrtek večer jednotky hasičů. Škoda na majetku se vyšplhala na 900 tisíc korun a lehce zraněn byl dvaapadesátiletý muž, jenž se nadýchal nebezpečných zplodin. Příčiny toho, jak k požáru došlo, teď zjišťují vyšetřovatelé.

Ilustrační foto.

V Turnově se přiotrávily dvě děti oxidem uhelnatým

Turnov - Do Turnova vyjížděli ve středu večer záchranáři k dalšímu případu otravy oxidem uhelnatým zřejmě z plynového kotle. Přiotrávily se jím dvě děti ve věku pět a sedm let, převezeny byly do liberecké nemocnice.

Ilustrační foto.

V Turnově se přiotrávily dvě děti oxidem uhelnatým

Turnov - Do Turnova vyjížděli ve středu večer záchranáři k dalšímu případu otravy oxidem uhelnatým zřejmě z plynového kotle. Přiotrávily se jím dvě děti ve věku pět a sedm let, převezeny byly do liberecké nemocnice.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje. Ilustrační foto.

V Turnově se přiotrávily dvě děti oxidem uhelnatým

Turnov - Do Turnova na Semilsku vyjížděli včera večer záchranáři k dalšímu případu otravy oxidem uhelnatým zřejmě z plynového kotle. Přiotrávily se jím dvě děti ve věku pět a sedm let, převezeny byly do liberecké nemocnice. Obě ale se záchranáři komunikovaly.

Oxid uhelnatý je tichý zabiják.

V Liberci se přiotrávily dvě děti oxidem uhelnatým

Liberec - V Liberci se v pondělí večer přiotrávily dvě děti oxidem uhelnatým z plynového kotle. Obě děti skončily v nemocnici. Jejich stav by neměl být příliš vážný, obě komunikovaly, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Tuto zimu jde podle něj v Libereckém kraji o první podobný případ.

chřipka

Chřipku prověří návrat dětí do škol

Berounsko - Teploty, bolest hlavy, kašel, únava. Takový stav zná každý z nás a mnozí s tím bojují právě v těchto dnech. Chřipková sezóna totiž právě nastupuje. Situace na Berounsku zatím není příliš vážná. Ale to se za několik dnů může změnit. Důležitým faktorem je totiž poprázdninový návrat dětí do školních lavic.

chřipka

Chřipku prověří návrat dětí do škol

Berounsko - Teploty, bolest hlavy, kašel, únava. Takový stav zná každý z nás a mnozí s tím bojují právě v těchto dnech. Chřipková sezóna totiž právě nastupuje.

Ilustrační foto

Rodiče vystrašili roupi u dětí. Hygienici: Riziko rozšíření parazita je nízké

Břeclavsko – Pro sedmadvacetiletou Marcelu je ta vzpomínka nepříjemná ještě teď. Pevně v paměti má chvíli, kdy jí lékař oznámil: „Máte roupy." Jak i s odstupem času říká, myslela, že o předcházející noci vyskočí z kůže. „Bylo to hrozné, ale dodnes nevím, kde jsem se nakazila. Možná na pískovišti, kam chodily děti. Prášky naštěstí zabraly hned," uvedla žena, jenž si kvůli citlivosti tématu nepřála zveřejnit celé jméno. Podle informací Břeclavského deníku Rovnost se nyní parazit objevil v Břeclavi mezi několika školáky.

Miniaturní medúza Carukia Barnesi, jejíž velikost v dospělosti nepřesáhne dva centimetry, je největším postrachem severního pobřeží Austrálie.

K australským plážím míří smrtelně jedovaté medúzy

Sydney - Nejjedovatější medúzy na světě, které jsou malé jen jako nehet na palci, míří k australským proslulým svátečním plážím, varoval britský list The Times. V posledních dnech loňského roku skončili v nemocnici čtyři lidé požahaní medúzou z třídy čtyřhranek ve vodách u ostrova Fraser, asi 260 kilometrů severně od Brisbane. Zdravotní stav tří žen a 12leté dívky je stabilizovaný.

Ilustrační foto

Jak rozchodit kocovinu?

Jindřichohradecko – Poslední den roku je pro mnohé synonymem k oslavě, ke které patří kromě dobrého jídla také mnohdy nemalé množství alkoholu a s ním ruku v ruce druhý den kocovina.

Ilustrační foto

Jak rozchodit kocovinu?

Jindřichohradecko – Poslední den roku je pro mnohé synonymem k oslavě, ke které patří kromě dobrého jídla také mnohdy nemalé množství alkoholu a s ním ruku v ruce druhý den kocovina.

Sanitka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.

U Kožušan se srazila tři auta

Kožušany – Tážaly – K nehodě tří osobních automobilů, při níž byla zraněna žena, došlo dnes před 13 hodinou u obce Kožušany na Olomoucku. Linka tísňového volání přijala oznámení o nehodě, k níž došlo po nárazu do stojícího vozu. „Na místě byla nalezena zraněná šestatřicetiletá žena, stěžující na bolest hlavy a nevolnost.