Kreativ

ŠTÍTEK: bolest hlavy

Ilustrační foto.

Učitelka dostala za ponižování a urážení žáků podmínku

Brno - Podmíněným trestem za týrání svěřené osoby končí případ učitelky, která urážela a ponižovala třeťáky a čtvrťáky. Když někdo nezvládal látku nebo zapomínal, nutila jej před ostatními opakovat, že je blb. Dovolání učitelky odmítl před časem Nejvyšší soud (NS), v jehož agendě jde o výjimečnou kauzu. Odůvodnění odmítavého usnesení je nově dostupné v databázi NS.

Marcel Hirscher.

Hvězdný Hirscher možná vynechá slalom v Levi, je nemocný

Levi - Hlavní favorit Marcel Hirscher možná bude muset vynechat nedělní slalom Světového poháru v Levi. Obhájce velkého křišťálového glóbu má zánět středního ucha a místo aby v sobotu na tréninku ladil formu na první slalom sezony, léčil se v posteli.

Ilustrační fotografie.

Bitka na nádraží. Strážníci našli zraněného muže, ten skončil v nemocnici

Znojmo – Ke rvačce vyráželi v pondělí o půl druhé odpoledne znojemští městští policisté. Přivolali je lidé z vlakového nádraží. „Strážníci, kteří na místo dorazili, našli v nádražní hale zraněného muže, který si stěžoval na bolest hlavy a měl viditelná zranění v obličeji. Dva svědci shodně uvedli, že byl napaden v restauraci neznámým mužem, a to tak, že ho udeřil do obličeje a následně do něho na zemi i kopal," přiblížila Eva Smutná ze znojemské městské policie.

Ilustrační foto

Detoxikační kúry jsou zbytečné až škodlivé, upozorňují vědci

Detoxikace slibuje vyčistit organismus od škodlivých látek a zároveň rychle zhubnout. Faktem ale je, že organismus už se čistí sám, a to díky ledvinám a játrům. I kilogramy, které rychle shodí, se brzy vracejí. Detoxikační nápoje nečistí organismus a navíc zpomalují metabolismus, upozorňují vědci, kteří se problematikou zabývají.

Fakultní nemocnice Ostrava. Ilustrační foto

Ve dvou nemocnicích v Ostravě zjistili nebezpečnou legionellu

Ostrava – Nadlimitní hodnoty bakterie legionelly byly zjištěny v minulých dnech u vody používané ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) a také ve Vítkovické nemocnici. Tato bakterie je původcem nebezpečné formy zápalu plic, takzvané „Legionářské nemoci."

Prohlídku zraku nabízeli na brněnském náměstí Svobody zdarma.

OBRAZEM: Prohlídky zdarma. Vyšetření zraku lidé podceňují, upozorňují odborníci

Brno – Bolest hlavy i nesoustředěnost. Rizika, která s sebou nese zhoršující se zrak, lidé velmi často podceňují. Podle průzkumu brněnské oční kliniky Neovize k očařům na preventivní prohlídky vůbec nechodí pětina populace. Při světovém dni zraku, který padá na třináctý říjen, proto nabídla klinika na náměstí Svobody vyšetření očí zdarma.

Ilustrační foto

Tragédie v boxu. Brit Towell zemřel po k.o. v ringu

Glasgow - Britský boxer Mike Towell zemřel na následky poranění mozku, která utrpěl ve čtvrtečním utkání v Glasgow. Dale Evans z Walesu poslal pětadvacetiletého Skota dvakrát k zemi, než rozhodčí v pátém kole zápas ukončil. Towell byl převezen do nemocnice, ale boj o život o den později prohrál.

Zákaz návštěv na dětském oddělení náchodské nemocnice platí do odvolání.

Nemocnici plní dětští pacienti se zánětem mozkových blan

Náchod - Na dětském oddělení náchodské nemocnice už více než dva týdny platí zákaz návštěv na oddělení větších dětí. Včera přibyl zákaz návštěv i u těch menších. Důvodem je výrazný vzestup výskytu virových meningitid u dětí. K pátečnímu odpoledni bylo hospitalizovaných už 32 pacientů se zánětem mozkových blan.

Ilustrační fotografie.

Pijany si museli přijít vyzvednout rodiče

Praha - Bolest hlavy už dávno přešla – pokud se vůbec dostavila – starosti ovšem zůstávají. Případ popíjející mládeže, který minulý týden v pátek odhalili strážníci z Prahy 14, totiž zůstává v šeření radničních úřadníků; pracovníků oddělení sociálně právní ochrany dětí.

Nemocnice Přerov. Ilustrační foto

Pozor na vadné držení těla, radí odborníci v nemocnici

Přerov – Dlouhé sezení v lavicích nebo nošení těžkých aktovek mohou způsobovat bolesti zad i vadné držení těla, které dnes trápí téměř polovinu školáků. Předcházet nepříjemným komplikacím a korigovat je hned v začátcích lze naštěstí s pomocí skupinového cvičení. Přerovská nemocnice jej nabízí už pro děti od šesti let.

Ilustrační fotografie.

Rozpad koalice v Brně-jihu doprovázela potyčka dvou radních. Odnesl to nos

Brno – Oteklý nos a bolesti hlavy si odnesl nyní již bývalý radní Brna-jihu Pavel Reich, nezávislý, který kandidoval pod kandidátkou Zelená republika, ze setkání s radničním kolegou Ivanem Konečným za ANO. Po rozpadu původní koalice vznikla na středečním zasedání zastupitelstva nová.

Ilustrační foto

Počet případů encefalitidy v Jihočeském kraji vzrostl na 69

České Budějovice – Jihočeští hygienici letos zatím evidují 69 případů klíšťové encefalitidy. Je to o 43 více než loni ve stejném období. V minulém týdnu hygienici zaznamenali šest nových případů tohoto onemocnění. Nejvyšší výskyt encefalitidy je na Strakonicku a Českokrumlovsku. Novinářům to sdělila ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Ilustrační foto.

Zdravotničtí záchranáři měli v noci plné ruce. Nechyběli ani opilí pacienti

Olomouc – K více než šesti desítkám událostí během noční směny vyjížděly posádky zdravotníků Záchranné služby Olomouckého kraje, počínaje devatenáctou hodinou pátku 9.září a konče sedmou hodinou druhého dne. Podle mluvčího Zdeňka Hošáka běžné výjezdy ke kolapsům či zdravotním problémům starších osob, doplňují i ne vždy příjemné zásahy u opilých osob.

Ilustrační foto.

Počet případů encefalitidy v Jihočeském kraji opět vzrostl

Počet případů klíšťové encefalitidy v Jihočeském kraji stoupl na 57. Loni ve stejnou dobu hygienici evidovali 22 lidí s tímto onemocněním. Nejzasaženějším okresem letošního léta je zatím Českokrumlovsko, kde se objevilo 16 případů. Novináře o tom informovala ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Guillermo Farinas.

Kubánský disident drží hladovku, chce "dojít až do konce"

Havana – Přední kubánský disident Guillermo Fari?as zahájil druhý měsíc hladovky, kterou protestuje proti násilnostem kubánského režimu proti politickým oponentům. Napsala to agentura AFP. Fari?as, držitel evropské Sacharovovy ceny z roku 2010, novinářům vzkázal, že je odhodlán s hladověním „dojít až do konce".

Ilustrační foto

Test hrazený pojišťovnami odhalí včas vážné ohrožení těhotenství

Praha - Nový test z krve odhalí včas ohrožení těhotné ženy i plodu preeklampsií, kdy placenta nefunguje správně, takže plod nemá dost kyslíku a živin. Preeklampsie patří k nejčastějším příčinám úmrtí v těhotenství. Je to nebezpečné onemocnění, které bývá obtížné odhalit včas, protože příznaky jako vysoký tlak, otoky nohou, bolesti hlavy a nevolnost se mohou objevit i při normálním těhotenství.

Ilustrační foto.

Teplé počasí nahrává sinicím

Jižní Morava - Koupat se do přírody vyráží spousta lidí. V novomlýnských lagunách kempu Merkur je voda stále bez problémů. Jinde vstup pouze na vlastní nebezpečí.

Ilustrační foto

Hygienici dali v červenci při kontrolách dětských táborů 33 pokut

Praha - Za první prázdninový měsíc uložili hygienici při kontrolách letních dětských táborů 33 pokut v celkové výši 22 700 korun. Provedli 879 kontrol, nejvíc nedostatků, 55, zjistili ve stravování dětí a 41 ve zdravotnické dokumentaci. V ubytování dětí odhalili 30 nedostatků a v podmínkách pro osobní hygienu 31.

Ilustrační foto.

Teplé počasí nahrává sinicím. Laguny u Merkuru kontrolují hygienci

Břeclavsko – Některé přírodní vodní plochy už po několika horkých týdnech trápí kvetoucí hladina. Nemusí jít sice nutně hned o sinice, přesto to může mnohé od koupání odradit. V novomlýnských lagunách kempu Merkur je voda stále bez problémů. Jinde je vstup pouze na vlastní nebezpečí.

Ilustrační foto.

Expert: Pít až při pocitu žízně je pozdě, pít se má průběžně

Pít až při pocitu žízně je podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy pozdě. Pocit žízně je jedním z příznaků mírnější dehydratace, Suchánek před jejím podceňováním varuje. Dehydratace se projevuje také únavou a bolestmi hlavy. Pokud člověk dlouhodobě pije málo, mohou se začít tvořit močové či ledvinové kameny. Hrozí i úmrtí následkem kardiovaskulárních problémů.

Ilustrační foto

Boj proti vedru. Stavební úpravy pomohou

V horkých letních dnech nás vysoké teploty trápí i uvnitř. To má vliv na naše zdraví. Pomůže pít dostatek tekutin, ale lidé přistupují i k venkovnímu odstínění oken, tepelné izolaci zdí, nákupu nových oken nebo klimatizací, aby unikli horku.

Klíště, ilustrační foto.

Lékaři varují před klíšťaty, nákaz přibývá

Třebíčsko - Třebíčská nemocnice od května do července letošního roku hospitalizovala už 11 pacientů s klíšťovou meningoencefalitidou. Oproti loňskému roku jde o více než stoprocentní nárůst.

Ilustrační foto.

Polibek posiluje imunitní systém a snižuje stres

Řím – Polibek není jen symbolem romantické lásky a gestem vášně. Má rovněž určité terapeutické účinky, například zmírňuje bolesti hlavy a páteře. Nedávná studie ukázala, že oxytocin, který se při polibku uvolňuje, může mírnit bolesti, protože má analgetické vlastnosti a schopnost zmírňovat úzkost a deprese časté u těch lidí, kteří trpí chronickými bolestmi. Příznivých účinků polibku na naše tělo je přitom víc.

Spolehlivou obranou proti klíšťové encefalitidě je očkování.

Žďársko letos hlásí zvýšený počet lidí nakažených klíšťaty

Žďársko – Zvýšený počet případů nemocí přenášených klíšťaty evidují epidemiologové na Žďársku. Zatímco v roce 2015 bylo 
v okrese potvrzeno čtrnáct případů nebezpečné klíšťové encefalitidy, nyní jde o osm případů již potvrzených
a další tři dosud neuzavřené. „Vzhledem k tomu, že před sebou máme ještě většinu léta a podzim, je to poměrně hodně," konstatovala vedoucí žďárské epidemiologie územního pracoviště krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Hepatitida A se označuje jako infekční žloutenka nebo také nemoc špinavých rukou.

Žloutenka není nemocí jen v sociálně slabších vrstvách

Liberecký kraj – „Podnět k tomu, aby se nechala očkovat proti žloutence nebyla jen moje letošní zahraniční dovolená. Do té destinace nebylo toto očkování ani povinné. Četla jsem ale zprávu od krajské hygieničky, kde informovala, že na Jablonecku se žloutenka od loňska předává napříč sociálními vrstvami a je tak nesmírně složité najít zdroj," vysvětluje šéfredaktorka Lenka Klimentová s tím, že ona ve své práci přichází do přímého kontaktu se značným množstvím lidí. I přestože zachovává důsledně pravidla hygieny, nechtěla ponechat nic náhodě. Má za sebou dvě očkovací dávky a třetí ji čeká po půl roce. Zvolila rovnou kombinaci vakcinace pro A i B. Na C očkování neexistuje.

Ilustrační foto

Zvýšená chuť na sladké či bolesti hlavy jsou signálem dehydratace

Praha - Zvýšená chuť na sladké, bolesti hlavy, podrážděnost, zácpa či zápach z úst jsou v horkých letních dnech důležitým signálem, že tělu chybějí tekutiny. Jejich dostatečný a pravidelný příjem zabraňuje přehřátí organismu a působí v horku jako "chladicí kapalina". V průměru by člověk měl přijmout 40 mililitrů na kilogram váhy.

Houbaření. Ilustrační foto

Houbaři, pozor. Na Plzeňsku přibývá otrav

Plzeň – Houby na Plzeňsku v současné době sice nerostou hojně, ale některé z nich je možné v lese najít. Lidé by si však měli dát velký pozor na to, které houby sbírají.

Ilustrační foto.

Lidé mohou od loňska hlásit zdravotní obtíže po jídle na portálu

Praha - Zdravotní obtíže po jídle nebo doplňcích stravy mohou lidé hlásit od loňského dubna on-line na portálu Nutrivigilance, čili zdravotní bdělost nad potravinami. Loni systém zaznamenal 11 hlášení, letos zatím osm, informoval na webu Státního zdravotního ústavu vedoucí centra zdraví, výživy a potravin Jiří Ruprich.