Kreativ

ŠTÍTEK: bolest hlavy

Vnitřek karmy. Ilustrační foto.

V horku hrozí zabijácký plyn

Praha - Parné počasí může přinést tragédii v koupelně, upozornili v pátek pražští záchranáři. O tom, že varování před možným únikem oxidu uhelnatého z karmy nebo plynového kotle je nanejvýš aktuální, svědčí zásahy záchranné služby z horkého čtvrtečního večera – zdravotníci pomáhali třem intoxikovaným ženám: nejprve v Pernerově ulici v Karlíně pacientkám ročníků narození 1968 a 1974, následně 67leté ženě z Bubenče.

Ilustrační foto.

Potyčku v základní škole šetří policie

Jičín – První červnové pondělí začalo pro žákyni sedmého ročníku První základní školy v Jičíně zcela běžně a vůbec ji nenapadlo, že nakonec skončí v nemocnici. Dětské pošťuchování ve třídě se totiž zvrtlo v násilí, které nyní prošetřuje i policie.

Ilustrační foto

Češi se loni v zahraničí nejčastěji nakazili horečkou dengue

Praha - Češi se loni v zahraničí na dovolené nejčastěji nakazili horečkou dengue, nemoc postihla 40 cestovatelů. Druhou nejčastější byla malárie, kterou se nakazilo 29 Čechů. Třetí byla horečka chikungunya. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu. Mezi příznaky horečky dengue patří vedle horečky intenzivní bolesti hlavy, svalů a kloubů, zvětšení mízních uzlin na krku, někdy i svědivá vyrážka.

Nehoda automobilu u Šárovcovy Lhoty.

Hasiči pomáhali při dopravních nehodách

Jičínsko - Profesionální hasiči z Hořic byli ve středu ve 12:37 hodin přivoláni k dopravní nehodě nákladního a osobního automobilu, která se stala na silnici vedoucí z Ostroměře do Šárovcovy Lhoty.

Ilustrační foto

Na 20 lidí se na Slovensku nakazilo klíšťovou encefalitidou

Bratislava – Dvě desítky lidí na východním Slovensku se v uplynulých dnech nakazily klíšťovou encefalitidou. Informovala o to dnes univerzitní nemocnice Louise Pasteura v Košicích, podle které jde o největší případ onemocnění svého druhu, jež tamní klinika infektologie zaznamenala za posledních pět let.

Děti, prohánějící se na koních po nekonečných mongolských stepích, sní o slávě v zemi, kde je jezdectví historickou zálibou.

Sen malých jezdců v Mongolsku může končit zmrzačením

Ilcít (Mongolsko) – Děti, prohánějící se na koních po nekonečných mongolských stepích, sní o slávě v zemi, kde je jezdectví historickou zálibou. Sny těchto často sotva sedmiletých dětí se však mohou rychle změnit v černou můru, píše agentura AFP.

Ilustrační foto.

Z trhu se stahuje 300 kg tuňáka kvůli histaminu

Veterináři nařídili stáhnout z trhu 300 kg španělského tuňáka. Obsahoval zvýšený obsah histaminu, který může způsobit kožní vyrážku. Víc než polovina se ho prodala do restaurací. Nyní jsou rybí filety stahovány od odběratelů, maso bude buď vrácené do země původu nebo neškodně zlikvidováno. Za uvedení závadného výrobku na trh hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Ilustrační foto.

KRIMI MIX: Mladík se zranil na hřišti po nezvládnutém cviku

Praha - S nečekanou žádostí přiběhl na služebnu městské policie na pražském Černém Mostě mladík, který sháněl pomoc pro svého kamaráda. Ten na nedalekém hřišti po nezvládnutém cviku spadl z posilovací hrazdy. Při pádu z dvoumetrové výšky se silně udeřil do hlavy, zůstal v bezvědomí - a příchozí si v této situaci nevěděl rady.

Ilustrační foto.

Majitel Nurofenu dostal v Austrálii pokutu, klamal zákazníky

Australský soud dnes nařídil britské společnosti Reckitt Benckiser zaplatit pokutu 1,7 milionu australských dolarů (30,8 milionu Kč) za to, že klamala zákazníky s lékem proti bolesti. Společnost v prohlášení sdělila, že klamat spotřebitele neměla v úmyslu. Připustila ale podle agentury AP, že zákazníkům měla více pomoci se ve svých produktech orientovat.

Jiří Sekáč

Otřes mozku? Sekáč věří, že bude pro MS v pořádku. Dnes hrát ještě nebude

Znojmo - Účast hokejového útočníka Jiřího Sekáče na mistrovství světa ohrožuje lehčí otřes mozku, který utrpěl ve středečním zápase se Švédy. Jedna ze čtyř posil reprezentace z NHL nenastoupí v dnešní odvetě ve Znojmě. Forvard Arizony odjel domů a k týmu se připojí v neděli na srazu v Praze. Sekáč věří, že se jeho zdravotní stav rychle zlepší, nedá se však vyloučit, že nebude schopen v přípravě pokračovat.

Pneumokok. Ilustrační foto.

Pneumokok je nebezpečný hlavně pro děti a staré lidi. Desetina nemocných zemře

Horečka, bolest hlavy, zvracení, ztuhlá šíje. Nakonec mdloby. Podobnými příznaky jako chřipka se vyznačuje také meningitida, která spadá mezi takzvaná pneumokoková onemocnění. I proto ji lékaři mnohdy nerozpoznají včas. Loni meningitidou na jižní Moravě onemocnělo třiadvacet lidí, předloni sedmnáct. Jen za letošek už osm.

Pneumokok. Ilustrační foto.

Pneumokok je nebezpečný hlavně pro děti a staré lidi. Desetina nemocných zemře

Brno – Horečka, bolest hlavy, zvracení, ztuhlá šíje. Nakonec mdloby. Podobnými příznaky jako chřipka se vyznačuje také meningitida, která spadá mezi takzvaná pneumokoková onemocnění. I proto ji lékaři mnohdy nerozpoznají včas. Loni meningitidou na jižní Moravě onemocnělo třiadvacet lidí, předloni sedmnáct. Jen za letošek už osm.

UCHÁČ OBECNÝ je jedovatý, ale v minulosti byl pokládán za jedlý.

Pozor, rostou jedovaté houby!

Chrudimsko - Město Třemošnice varuje občany prostřednictvím webové stránky. Ucháč obecný je lehce zaměnitelný se smržem.

Magnetická rezonance. Ilustrační foto.

Magnetická rezonance v blanenské nemocnici si vyžádá stavbu bunkru

Blansko – Na vyšetření magnetickou rezonancí kvůli bolestem hlavy musela Jaroslava Němcová z Rájce-Jestřebí do Brna. V nemocnicích na Blanensku ho totiž zatím neprovádějí. Změnit se to má příští rok. „Určitě přivítám, pokud to bude možné i tady a nebude potřeba daleko dojíždět," řekla žena.

Ilustrační foto

Hotové brýle z tržišť nejsou vhodné pro každého, varuje lékař

Dioptrické brýle nosí kolem šesti milionů Češek a Čechů. Jejich počet může být i vyšší – řada lidí totiž nejde k očnímu lékaři, aby jim zrak vyšetřil, a podle výsledků optik zhotovil brýle s dioptriemi na míru, ale pořídí si levné tzv. hotové brýle. Před tímto postupem varuje přednosta sítě očních klinik Pavel Stodůlka. Podle něj si hotovými brýlemi může člověk způsobit vážné oční problémy, některá poškození přitom jsou nevratná.

Ilustrační foto

Pacientů se zeleným zákalem v Česku přibývá

V Česku přibývá pacientů se zeleným zákalem. Zatímco v roce 2003 připadalo na 10.000 obyvatel 240 pacientů, o deset let později téměř 320. V roce 2013, ze kdy jsou poslední dostupné statistiky, trpělo zeleným zákalem 342.802 Češek a Čechů, nejvíc ve věku nad 65 let. Zelený zákal je hlavní příčinou nevratné slepoty. Na rizika a prevenci upozorní Světový týden zeleného zákalu od 6. do 12. března.

Ilustrační foto

Případného pacienta s virem zika vyšetří také v Hořovicích

Hořovice - Virem zika se nakazili i čeští turisté. Jsou na takové případy připraveni 
i lékaři na Berounsku? „Na případného pacienta s virem zika je Nemocnice Hořovice připravená. Náš personál má instrukce, jak v takovém případě postupovat," prohlásil za Nemocnici Hořovice Konstantinos Tsivos.

Záchranáři Trans Hospitalu Plus mají nyní k dispozici sanitní obojživelník BVP, který je určený k záchraně a evakuaci lidí z těžko dostupných míst

Obojživelník pomůže při povodních, detektor zabrání otravě

Řevnice /FOTOGALERIE/ - Záchranáři Trans Hospitalu Plus mají nyní 
k dispozici sanitní obojživelník BVP, který je určený k záchraně a evakuaci lidí z těžko dostupných míst. Speciální vůz využijí především při povodních, velkých živelných pohromách, požárech a podobně. Kromě toho, že se může pohybovat 
v náročném terénu.

Ilustrační foto

Po příjezdu strážníků muž plameny uhasil

Chrudim – Strážníky Městské policie Chrudim zaměstnalo hlášení jedné z obyvatelek města, která je v pátek upozornila na probíhající pálení domovního odpadu na jedné ze zahrad ve Slovenské ulici.

Nad mobilem trávíme průměrně dvě až čtyři hodiny denně, lidí používajících chytré telefony přitom stále přibývá.

SMS syndrom jako epidemie? Trápí i padesátníky

Praha /INFOGRAFIKA/ – Nad mobilem trávíme průměrně dvě až čtyři hodiny denně, lidí používajících chytré telefony přitom stále přibývá. Před epidemií tzv. SMS syndromu, kterému se také říká syndrom esemeskového krku, varuje studie Kliniky chirurgie páteře a rehabilitace v New Yorku zaměřená na škodlivé vlivy práce se smartphony na náš pohybový aparát.

Finalisté reality show KROMĚŘÍŽSKO HUBNE si vyzkoušeli nordic walking.

Finalisté reality show hubnou i na čerstvém vzduchu

Kroměříž – Aktuální téměř jarní počasí vyloženě vybízí k tomu vyrazit sportovat do přírody. Finalisté reality show Kroměřížsko hubne tak vyrazili do terénu s holemi nordic walking. Pod názvem tohoto sportu (v překladu znamená nordic walking severská chůze) se označuje dynamická chůze se speciálními holemi: tato aktivita v současné době zažívá nebývalou oblibu po celém světě.

Ilustrační foto

Násilník udeřil hlavou své přítelkyně o dveře

Chrudim – Ve čtvrtek krátce po osmé hodině ráno zavolala na linku 156 žena s tím, že ji neustále fyzicky napadá její přítel. Hlídka mužů zákona neprodleně vyrazila k domu na Jungmannově nábřeží.

Iktové centrum

Malátnost může signalizovat katastrofu

Praha - Čtyřem pacientům s příznaky cévní mozkové příhody pomáhali ve čtvrtek pražští záchranáři. Po poskytnutí neodkladné péče je převáželi na specializovaná pracoviště nemocnic – takzvaná iktová centra. Aktuální údaje přitom vyvracejí poměrně rozšířené představy, že „mrtvice" hrozí hlavně mužům vyššího věku.

Ilustrační foto.

Nehoda tří vozidel blokovala křižovatku

Želechovice nad Dřevnicí – Nehoda tří vozidel blokovala v úterý 2. února odpoledne průjezd obcí Želechovice nad Dřevnicí na Zlínsku. Za jedinou světelnou křižovatkou v Želechovicích stály v době příjezdu hasičů poškozené vozy Škoda Felicia, Škoda Fabia a Škoda Octavia. Posádky vozů nebyly zraněny.

Ilustrační foto.

Chřipka trápí rovněž Berounsko, nejvíc podléhají malé děti

Berounsko - Chřipková epidemie dorazila i na Berounsko. Čekárny dětských i obvodních ordinací se plní lidmi, kteří si stěžují na únavu, bolesti hlavy, pálení v krku a rýmu. Lékaři se shodují, že lidé musí virózu vyležet v posteli. Řada nemocných ale ani 
k doktorovi nedojde a míří každé ráno do práce. Ať už se strachu ze ztráty zaměstnání, kvůli penězům nebo i z krátkozraké kolegiality.

Skleník Fata Morgana v noci.

V létě byla ve skleníku větší zima než venku, teď naopak

Praha - Ačkoliv loňské léto lákali pracovníci trojské botanické zahrady na zchlazení do skleníku Fata Morgana, džungle teď může být příjemné místo, kde je tepleji než v mrazivé Praze. Až do konce března mohou návštěvníci zažít večerní provázení skleníkem. Prozkoumají po setmění divokou džungli za doprovodu tajemného kuňkání žabek a prožijí tropickou bouřku v jinak tichém pralese.