Kreativ

ŠTÍTEK: bolest hlavy

Milan rád mlsá, ale kvůli řadě potravinových alergií nemohl dlouho jíst téměř žádné sladkosti

Muž trpěl silnými bolestmi. Teď nesmí skoro nic jíst, tak si vymyslel oplatky

Obrovské problémy s trávením, bolestmi hlavy, ale i s hybností kloubů snášel jednatřicetiletý Milan Trenčan snad dva roky. Chodil od doktora k doktorovi, ale cestu z velkých psychických i fyzických bolestí mu nakonec pomohla najít až nová obvodní lékařka. Pomyslela totiž na problém, který trápí stále více lidí – na možnou nesnášenlivost, čili intoleranci potravin.

Masáž nosu k uvolnění rýmy se provádí palcem a ukazováčkem

Jak uvolnit rýmu? Stačí zatlačit na určité body a zánět dutin dostává na frak

Rýma se jeví jako běžné onemocnění, kterým si každý projde několikrát do roka. Když ale dojde na zánět dutin, můžeme se cítit velmi oslabení a úmorné bolesti hlavy nás úplně povalí. Uvolnit ucpané dutiny je pak jedinou možností, jak zaseknutou rýmu léčit. Zbavit se zánětu dutin můžete hned několika způsoby, nejjednodušší je však účinná masáž nosu či tlačení na správné body.

Kocovina je nepříjemný stav, který je provázen bolestí hlavy, nevolností a malátností.

Uleví při kocovině, zklidní žaludek i posílí imunitu. Tuto surovinu máte doma

Poslední den v roce se má řádně oslavit, o tom není pochyb. Jak ale současně zařídit, abyste se ráno neprobudili s kocovinou? Typická kocovina je nevolnost, kterou provází bolesti hlavy, žaludek jako na vodě, často i zvracení a třes celého těla. Během pár minut fit nebudete, ale díky zázvoru můžete kocovinu alespoň zmírnit a své utrpení trochu zkrátit. Co se děje v těle při kocovině, jak se kocoviny zbavit, co je dobré na kocovinu jíst a proč byste měli užívat zázvor?

Majoránka je proslulá svým výrazným aroma. Čaj z této byliny pomáhá při nachlazení a bojuje proti stresu.

Tuto polévkovou bylinu má doma každý. Čaj z ní léčí nachlazení a chrání játra

Bylinu, kterou jsme dnes vybrali, všichni jistě moc dobře znáte. Řeč je o majoránce, kterou většina z nás používá především k dochucování pokrmů. Věděli jste ale, že se z ní dá připravit i léčivý čaj? Jeho chuť i aroma má uvolňující efekt, pomáhá při nachlazení, chrání játra, ale zpomaluje i projevy stárnutí. Jak čaj z majoránky uvařit a čím je majoránka sama o sobě tak přínosná?

Meduňka v čaji uspává, kůže ocení její uklidňující účinky také.

Toužíte po klidném spánku? Pomůže levná bylinka. Účinky potvrdili vědci

Špatně se vám usíná, cítíte se vyčerpaní a bolest hlavy, úzkost či depresivní nálada vás přepadají čím dál častěji? S tím vám může pomoci meduňka. Obyčejná bylinka, ze které si před spaním uvaříte čaj. Je nejen léčivý, ale i výborně chutná. Meduňka vám nejen zklidní nervy a navodí příjemný spánek. Meduňkový čaj zmírňuje také žaludeční problémy a působí příznivě při bušení srdce a srdeční arytmii. Cena balení meduňkového čaje se pohybuje kolem padesáti korun.

Paní Jitka z Mostu si kvůli migréně prošla peklem.

Migréna jí dělala ze života peklo. Ženě z Mostu pomohla biologická léčba

Více než dvacet let ničily ukrutné bolesti hlavy život paní Jitce z Mostu. První záchvat migrény dostala už ve svých 12 letech, brzy se potíže rapidně zhoršily a mívala až čtyři záchvaty týdně. Pomoci se jí dostalo až v mosteckém specializovaném Centru pro bolest hlavy, kde jí lékaři předepsali biologickou léčbu.

Chřipkovník – migrénovník pomáhá v boji proti nachlazení, chřipce, rýmě i migréně.

Tuto pokojovku musíte mít. Její vůně bojuje proti chřipce, rýmě i nachlazení

Její citrusová vůně připomíná mátu, meduňku, růži a někteří v ní cítí i proslulý rýmovník. Pěstovat ji můžete doma v květináči, kde vám pomůže proti nachlazení, rýmě, kašli, sezónní chřipce, ale i bolesti hlavy. Řeč je o chřipkovníku neboli migrénovníku, nenáročné pokojové rostlině. Jak chřipkovník pěstovat, jak využívat jeho síly, jak působí chřipkovník na zdraví a jak se díky němu zbavit rýmy a nachlazení?

Kvůli klíštěti Kateřina Vyoralová ze Zlína téměř ochrnula. Teď se vrací do normálního života

Klíště vše změnilo. Žena téměř ochrnula, nyní se vrací do normálního života

Jedno klíště změnilo život pětačtyřicetileté Kateřině Vyoralové ze Zlína. Její příběh začal obyčejnou chřipkou, která nejdříve neměla dlouhého trvání. Po týdnu se její onemocnění rozběhlo znovu. Několikatýdenní trápení skončilo obrnou všech čtyř končetin a zánětem mozku. K návratu do běžného života jí teď pomáhají intenzivní rehabilitace.

Kvůli klíštěti Kateřina Vyoralová ze Zlína téměř ochrnula. Teď se vrací do normálního života.

Klíště ji změnilo život. Téměř ochrnula, teď se vrací do normálního života

Jedno klíště změnilo život pětačtyřicetileté Kateřině Vyoralové ze Zlína. Její příběh začal obyčejnou chřipkou, která nejdříve neměla dlouhého trvání. Po týdnu se její onemocnění rozběhlo znovu. Několikatýdenní trápení skončilo obrnou všech čtyř končetin a zánětem mozku. K návratu do běžného života jí teď pomáhají intenzivní rehabilitace.

Úžeh a úpal není radno podceňovat. Při závažném průběhu hrozí i smrt.

Nepodceňujete úžeh nebo úpal? Při těžkém průběhu lidem hrozí dokonce i smrt

Kdo měl někdy v životě úžeh nebo úpal, potvrdí, že během zlomku vteřiny může nastoupit prudká bolest hlavy, závratě, horečka a člověk je znenadání odkázán na péči druhých. Zvracení, mdloby a bolest hlavy však nejsou u úžehu či úpalu tím nejhorším, co vás může potkat. V některých případech se mohou objevit i křeče či slabost a bez péče lékaře může dojít k nevratnému ohrožení zdraví či dokonce k smrti.

Na svatbě s Alexem Králem loni v květnu použila Markéta do šatů s odvážným výstřihem samozřejmě prsní pásky.

Manželka fotbalisty Alexe Krále pomáhá ženám zvedat prsa a zbavit se bolesti

Prsní pásky namísto podprsenky, která přeci jen může tělo až moc svírat. Tento zlepšovák nabízí u nás ženám Markéta Králová, manželka špičkového českého fotbalisty Alexe Krále, která přišla s vlastní značkou tejpovacích pásek. Ty jsou považovány za nejen praktické, ale také zdravé, a ženy se díky nim dokonce zbavují potíží s páteří či s bolestmi hlavy.

Někdy stačí pořádně pít a únava i bolest hlavy zmizí.

Únava, bolesti hlavy i zácpa jsou následky jedné chyby. Napravte ji

Záhadná únava, bolavá hlava, lehká závrať při vstávání a k tomu třeba i nepříjemné potíže na toaletě v podobě zácpy. To jsou poměrně časté příznaky, s nimiž si ale lidé nevědí rady. Neznají totiž jejich příčinu. Řešení by přitom bylo leckdy docela snadné – stačí se soustředit na lepší pitný režim. Jak na dostatečný přísun tekutin dbají některé české celebrity?

Bolesti hlavy mají různé příčiny, ne na každou zabere tišící lék.

Chcete, aby vás přestala bolet hlava? Naučte se správně odhalit příčinu

S bolestí hlavy se v životě setkal asi každý z nás. Nejde ale jen tak říct „bolí mě hlava“, dát si ibalgin a čekat, že to zabere. Bolest hlavy může být způsobena různými faktory, na které funguje odlišný přístup. Jinak řečeno: co zabere na bolest čela, netlumí bolest v okolí dutin. Jak ale poznat, co na který typ bolesti pomáhá? Základem je umět bolest správně lokalizovat.

Jednotlivé body na uchu mají schopnost ulevit od bolestí

Jaké účinky na zdraví má kolíček na prádlo? Připněte si ho na ucho a zjistíte to

Každodenní stres vedoucí k bolestem hlavy, ale i bolesti zad, za něž může sedavé zaměstnání či špatný spánek, problémy se zažíváním i časté nachlazení, to vše jsou neduhy, se kterými neustále bojujeme a kterých se snažíme zbavit analgetiky. Nadužívání léků má však nevýhody. Bolesti se dá navíc zbavit jednoduchou technikou – kolíčkem připnutým na ucho.

Vsetínská nemocnice. Ilustrační foto.

Ve Vsetínské nemocnici poradí, jak si udržet bystrou mysl

Pro zdravý mozek je název další z preventivních akcí, kterou připravila Vsetínská nemocnice. Uskuteční se v pondělí 13. března od 8 do 12 hodin u Lékárny DUO v poliklinice. Příchozí čeká poradenství, nabídka doplňků stravy a vitaminů, ale také soutěž o knihy.

Migréna u dětí se projevuje nejen bolestí hlavy, ale i břicha. Ilustrační foto

Migréna u dětí? Často se projevuje i bolestí břicha. Trpí jí až desetina školáků

V pěti letech začal Kubík trpět záchvaty migrény. „Bez varování se kdykoliv a kdekoliv dostal do bodu nula – hadrová panenka, kterou cloumá bolest. Břicho, hlava, břicho, hlava. A strašlivý pláč plný zoufalství a bezradnosti. Pak usnul, po deseti minutách se s pláčem probudil, vyblinkal a spal dalších deset hodin,“ uvedla jeho maminka Marie Sobotková.

Martina je nadšená motorkářka a společně s manželem rádi jezdí s partou na výlety.

Žena měla až dvacet záchvatů migrény měsíčně. Z pekla ji vysvobodila nová léčba

Migrénu zná sedmačtyřicetilá Martina z Hradce Králové moc dobře už od dětství. Nejhorší období ale přicházela v dospělosti, především po porodu dětí. Stejně jako mnozí pacienti si i Martina vytrpěla desítky let plných bolesti. Nyní už má správnou léčbu a životní peklo se změnilo v relativně příjemný život. Jen zlomek lidí se stejnou diagnózou má ale u nás podobné štěstí jako Martina.

Jakmile promrznou nohy, sníží se prokrvení celého organismu. Proto se musíte rychle zahřát celí. Pomohou teplé ponožky, deka a horký nápoj

Nohy pěkně v teple. Lidový recept proti virózám skvěle funguje

Nastydnutí od nohou? To je hned. Od malička slýcháme od babiček i maminek, že musíme mít nohy v teple. Lékaři s tím naprosto souhlasí. A dodávají, že nejde jen o teplé ponožky a boty. Teplo na nohy jako léčebný prostředek můžeme aplikovat i jinak.

Lékařka Markéta Sykáčková vede Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v Krajské nemocnici v Liberci

Migrény se zbavit nelze, moderní léčba ale zabírá, říká lékařka

Migrénou trpí až milion obyvatel naší republiky, snad každý desátý člověk se s ní setkal anebo se s ní potýká. Není to přitom nějaký módní výstřelek nebo výmluva, ale poměrně závažné onemocnění, které izoluje a zejména velmi omezuje člověka v běžném životě. V Krajské nemocnici Liberec vzniklo před necelými třemi lety při neurologickém oddělení specializované Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, které vede lékařka Markéta Sykáčková.

Lékařka Markéta Sykáčková vede Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy v Krajské nemocnici v Liberci.

Migrény se zbavit nelze, moderní léčba ale zabírá, říká lékařka z Liberce

/ROZHOVOR/ Migrénou trpí až milion obyvatel naší republiky, snad každý desátý člověk se s ní setkal anebo se s ní potýká. Není to přitom nějaký módní výstřelek nebo výmluva, ale poměrně závažné onemocnění, které izoluje a zejména velmi omezuje člověka v běžném životě. V Krajské nemocnici Liberec vzniklo před necelými třemi lety při neurologickém oddělení specializované Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, které vede lékařka Markéta Sykáčková.

Migréna je bolestivé, chronické onemocnění, které postihuje cévy mozku.

Pulzování, zvracení. Migréna není jen bolest hlavy, průlomem je biologická léčba

Přes milion Čechů zažívá několikrát do měsíce záchvaty migrény, které je dokážou zcela vyřadit z běžného života. Bez léků proti bolesti obvykle nedokážou být. Jejich nadměrné užívání ale paradoxně vede k dalším bolestem hlavy a nastává začarovaný kruh, říká Jolana Marková, vedoucí lékařka Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Spouštěči migrény mohou být stres, nadbytek či nedostatek spánku a pohybu, hormonální změny, intenzivní a dlouhodobé sluneční záření, prudké či blikající světlo, hluk, kouření, alkohol, antikoncepce a řada dalších.

Zkušenost s migrénou má milion Čechů. Obzvlášť složitá je pro matky

Občasné bolesti hlavy začaly Marii Kubešovou trápit už v pubertě. Věděla, co ji čeká, neboť její máma trpěla záchvaty migrény. „Bylo mi jasné, že to bude intenzivnější. Tak se i stalo. Když se mi narodily děti, záchvatů přibylo a byly delší,“ řekla Deníku. Ve třiatřiceti jí lékaři diagnostikovali chronickou migrénu. Zkoušela dostupné léky a porozhlížela se i po alternativní léčbě.

K vánoční tabuli patří sklenka vína

Bolehlav o Vánocích? Pozor na levné přesířené víno i aminy

Ranní bolest hlavy po večerní konzumaci vín může pokazit sváteční den volna. Jak tomu předejít, a přece si dopřát ochutnávku pár lahví s přáteli? Odborníci obecně radí vyhnout se levným vínům. Je ale dobré vědět, co takové utrpení způsobuje. 

Migréna je bolestivé, chronické onemocnění, které postihuje cévy mozku.

Devastující síla migrény: lidé s bolestí hlavy ztratí i rok života

Udeří kdykoliv si zamane. Nejde ovládat. Ano, mluvíme o migréně, kterou trpí každý desátý Čech a přibližně stejný počet lidí myslí, že bolest hlavy a migréna jsou jedno a to samé. Jenže nejsou. Podle odborníků jsou lidé, kteří trpí na migrény a přitom zvládají běžný život se všemi každodenními povinnostmi superhrdinové. Proč si zákeřná choroba vybírá třikrát častěji ženy než muže? Co je příčinou těchto potíží a jaká prevence může tuto bolest zmírnit?

Lékárna U Černého orla ve Vidnavě

Podívejte se, v unikátní lékárně mají i stojatky na dračí krev i mumie

Stejně jako v jiných lékárnách si zde koupíte vitamíny, čaje nebo třeba paralen, zároveň se ale přenesete do časů rakousko-uherského mocnářství. Na lékárnu jako je ta v rohu náměstí ve Vidnavě v celém Česku nenarazíte. „Jsme jediná funkční secesní lékárna v republice,“ říká vidnavský lékárník Vít Starý.

Lékárna U Černého orla ve Vidnavě

Podívejte se, v unikátní lékárně mají i stojatky na dračí krev i mumie

Stejně jako v jiných lékárnách si zde koupíte vitamíny, čaje nebo třeba paralen, zároveň se ale přenesete do časů rakousko-uherského mocnářství. Na lékárnu jako je ta v rohu náměstí ve Vidnavě v celém Česku nenarazíte. „Jsme jediná funkční secesní lékárna v republice,“ říká vidnavský lékárník Vít Starý.

Migréna je bolestivé, chronické onemocnění, které postihuje mozkové cévy

Marihuana jako lék na migrénu? Vědci popsali, jak probíhá jejich klinická studie

Už tisíce let používají lidé k úlevě od bolestí hlavy konopí, ale přesto klinické zkoušky tohoto starodávného léku začaly teprve nyní. První dvojitě zaslepená, randomizovaná studie v současnosti zkoumá, jestli konopné látky, jako je THC a CBD, mohou skutečně léčit bezpečným a účinným způsobem akutní migrény, jak se o nich traduje. Studii spustili vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu.

Svoji první migrénu si Gabriela Bartáková vybavuje dodnes, přestože od ní uplynulo už 28 let.

Migréna mi vzala radost ze života, popisuje žena. Trpěla i čtyřikrát týdně

Představte si, že by vám v hlavě někdo tloukl kladivem. Několik hodin v kuse, i čtyřikrát týdně. Tak popisuje Gabriela migrénu, kterou trpí od 13 let. Kvůli nemoci je v částečném invalidním důchodu. „Nejvíc mi vadí, že si nic nemůžu užít, ani čas s rodinou,“ říká jednačtyřicetiletá matka dvou synů.

Anesteziologicko-resuscitační klinika v Thomayerově nemocnici v Praze, kde ošetřují pacienty s koronavirem

Třes rukou, bolesti či závratě. I mírný covid může mít vážné následky

Vytrvalé bolesti hlavy a svalů, závratě, problémy s koncentrací, dlouhodobě potlačený čich nebo chuť. Takové potíže podle nové americké studie pociťují mnozí lidé, kteří mají za sebou nemoc covid-19 s mírnějším průběhem. Tým z nemocnice Northwestern Memorial Hospital v Chicagu mapoval neurologické symptomy desítek lidí z různých koutů Spojených států, u nichž je podezření na syndrom označovaný jako dlouhý covid.