Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Koukal

Jan Koukal (uprostřed) se svými svěřenci Martinem Štěpánem a Karolínou Šrámkovou.

Mentor Koukal dovedl naděje k dalším titulům. Zajímá se o ně univerzita Harvard

Legendární český squashista Jan Koukal se vedle role manažera sportovců našel také v předávání svého umění mladým českým nadějím. Už osmým rokem se věnuje mladým hráčům včetně brněnské dvojice Martin Štěpán a Karolína Šrámková, kteří přidali další juniorské tituly republiky do 17 i 19 let a prosazují se už také mezi dospělými.

Vavřinecké hody v brněnské městské části Řečkovice a Mokrá Hora.

Hody v Brně? V průvodu chodí až stovka krojovaných párů

Krojovaný průvod mohou obdivovat příchozí v sobotu odpoledne v brněnských Řečkovicích. Vychází ve tři hodiny od kostela. Jedná se o součást hodů, které se konají v městské části od pátku do neděle. „Hody v naší městské části mají dlouhou tradici, ve které chceme dál pokračovat,” popsal Jiří Murtinger, který celou akci pomáhá organizovat. Půjde v čele průvodu jako stárek.

Bruno Nezval.

Troubelický kouč Nezval: na podzim nás trápila produktivita, ale půjdeme nahoru

Zatímco v minulé sezoně skončili fotbalisté Troubelic v I. A třídě, skupině B na hezkém šestém místě, nyní jim to ve skupině A příliš nejde. Tým se i přes dobrou předváděnou hru kymácí na hranici sestupu. I přesto ale trenér Nezval věří, že když si v týmu, hlavně v útočné fázi, všechno sedne, půjdou jeho svěřenci nahoru. Ostatně to není nic nedosažitelného, jelikož na osmou Lesnici aktuálně ztrácejí pouhé tři body.

Ester Ledecká.

Bez smlouvy nebudou peníze. Lyžařskému svazu dochází s Ledeckou trpělivost

Lyžařský svaz tvrdí, že Ester Ledecká a její tým nespolupracují při jednáních o reprezentační smlouvě. Poslal jim poslední návrh a dal čas na podpis do konce roku. Bez reprezentační smlouvy by trojnásobná olympijská vítězka Ledecká nemohla dostávat od svazu žádné peníze. Na status reprezentanta je také navázaná finanční podpora z armádního střediska Dukla.

Jakub Solnický a Anna Serme, squashoví šampioni České republiky.

Novým squashovým králem je Solnický, čtvrtý titul získala Serme

Squashista Jakub Solnický vybojoval svůj první titul na republikovém šampionátu. Ve finále v Hector Sport Centru porazil 3:1 na sety Martina Švece z klubu Squash Viktoria Brno, který rovněž usiloval o svůj první republikový triumf. Po hegemonii Jana Koukala a čtyřech titulech Daniela Mekbiba má tak Česko nového squashového šampiona. „Je to velká úleva, konečně se vyplatilo to neuvěřitelné množství tréninků. Dařilo se mi dobře vracet balony a předvedl jsem jeden ze svých nejlepších výkonů,“ prohlásil Solnický z ostravského týmu Fajne.

Jakub Solnický.

Česko bude mít nového squashového krále. Ve finále jsou Švec a Solnický

V neděli bude v Hector Sport Centru korunován nový squashový vládce. Po hegemonii Jana Koukala a čtyř titulech Daniela Mekbiba se do finále domácího šampionátu dostali Martin Švec a Jakub Solnický. Oba budou usilovat o svůj první republikový titul. To do finále žen se stejně jako v minulém roce probojovala Anna Serme, která se střetne s Terezou Svobodovou. Finálový program 30. mistrovství České republiky ve squashi začíná v neděli od 14:00. Návštěvníci pražského sportovního centra budou moct na místě přispět na podporu Ukrajiny

Mistrovství ČR ve squashi mělo v ostravském Sportovním centru Fajne premiéru vloni. Podívejte se, jak se na něm bojovalo o medaile. Tituly získali Anna Serme a Daniel Mekbib.

Serme, Mekbib, Solnický, Byrtus. Kdo získá v Ostravě český titul ve squashi?

/FOTOGALERIE/ - Mistry republiky se stali vloni v březnu v Ostravě a českému squashi Daniel Mekbib a Anna Serme vládli déle, než obvykle. Kvůli covidu se totiž letošní šampionát musel odložit z jarního termínu až na podzim. Teď se do Sportovního centra Fajne v Porubě oba vrátili, aby své tituly v neděli obhájili.

Šťastní vítězové.

Strahov překonal fenomenálního Koukala. Raduje se z devatenáctého titulu

Fenomén v českém squashovém prostředí potvrdil svoji dominanci. Ne, aktuálně se nejedná o legendárního Jana Koukala. Squashclub Strahov získal v play-off extralize svůj devatenáctý triumf, čímž překonal Koukala, kterých jich  nastřádal mezi jednotlivci o jeden méně. „Těší nás to. Nebyli jsme favorité, jeden z našich nejlepších hráčů byl navíc zraněný,“ prohlásil  předseda strahovského klubu Tomáš Cvikl. Mezi ženami uspěl další pražský klub – Squash Modrý svět.

Kapitán fotbalistů MFK Vyškov Michal Klesa.

Fotbalisté 1. SC zaváhali. S Vyškovem doma prohráli o dvě branky

Los nového ročníku Moravskoslezské ligy poslal fotbalisty MFK Vyškov k úvodním dvěma zápasům na hřiště soupeřů. Výsledek je nad očekávání výborný, k vítězství v Novém Městě na Moravě Vyškované přidali výhru ve Znojmě. Obě byly zcela zasloužené.

Před vypuknutím koronavirové pandemie vyhrál Daniel Mekbib na začátku března republikové mistrovství v Ostravě.

Pořád nevíme, kdy budeme hrát turnaje v zahraničí, žehrá squashista Mekbib

Měl formu, získával tituly. Plánoval, jak poletí žebříčkem vzhůru. Místo toho však nejlepší český hráč Daniel Mekbib z Brna musel na squash zapomenout. 8. března vyhrál mistrovství republiky a od té doby nebyl kvůli koronavirové krizi 64 dní kurtu. „Bylo to dlouhé. Takže když se po dvou měsících squashová centra otevřela, byl jsem rád, že zase můžu trénovat. Už jsem se moc těšil,“ říká sedmadvacetiletý hráč brněnské Viktorie.

Přední český squashista Ondřej Uherka se ve světovém žebříčku vyhoupl až na 124. příčku, takto vysoko nikdy v kariéře ještě nebyl.

Squashista Uherka přišel o turnaje na Bermudách a Britských panenských ostrovech

Mistrovství republiky mu příliš nevyšlo, když už ve čtvrtfinále vypadl s osmnáctinásobným šampionem Janem Koukalem, jinak mohl být přední český squashista Ondřej Uherka s letošními výsledky spokojený. Vždyť se rodák z Uherského Hradiště ve světovém žebříčku vyhoupl až na 124. příčku, takto vysoko nikdy v kariéře ještě nebyl.

28. Mistrovství ČR ve squashi, finále žen: Anna Serme - Eva Feřteková, 8. března 2020 v Ostravě.

Opaváci vládnou squashi

Tento víkend se ve sportovním centru Fajne konalo už po osmadvacáté Mistrovství České republiky ve squashi, na kterém zazářili hned tři opavští rodáci.

Vítězové Daniel Mekbib a Anna Sermeová.

Squashista Mekbib přetlačil legendu a bral třetí titul. Ženám vládla Sermeová

Squashista Daniel Mekbib se raduje ze svého třetího republikového titulu. V ostravském finále porazil osmnáctinásobného vítěze Jana Koukala 3:0 na sety. Mekbiba nezastavilo ani zranění, které ho po celou dobu domácího šampionátu limitovalo. „Byl to pro mě nejtěžší republikový turnaj. Mám namožený loket, musím s tím k doktorce, ale snad to nebude nic vážného,“ prohlásil Mekbib. Mezi ženami získala druhý titul Anna Sermeová, která si poradila s Evou Feřtekovou. 

Jan Koukal

Mekbib proti legendě. Do finále mistrovství se po třech letech dostal Koukal

A znovu Jan Koukal. Finále republikového šampionátu si po třech letech zahraje osmnáctinásobný domácí mistr, který v semifinále vyřadil Martina Švece. Soupeřem mu bude squashista Daniel Mekbib, který bude útočit na svůj třetí titul. V turnaji žen se daří nejvýše nasazeným hráčkám, v neděli do posledního zápasu nastoupí Anna Sermeová a Eva Feřteková. Finálový program začíná v ostravském sportovním klubu FAJNE od 14 hodin.

Viktor Byrtus.

Favorité postupovali. Squashový šampionát čeká ostravské derby.

Úvodní den squashového domácího mistrovství v Ostravě nepřinesl žádné velké překvapení. Favorité v moderním sportovním centru FAJNE v Porubě postupovali do dalších kol. Nejzajímavějším čtvrtfinálovým duelem bude v pátek od 17 hodin souboj mezi domácími hráči – Viktorem Byrtusem a Jakubem Solnickým. V ranních hodinách se rovněž rozehraje turnaj žen, kde je největší favoritkou Anna Sermeová. Organizátory těší divácký zájem o akci, která byla v Ostravě naposledy před pěti lety.

Viktor Byrtus.

Byrtus před šampionátem v Ostravě: Těším se, diváci nás poženou za vítězstvím

Je prvním českým squashistou, který získal zlato na vrcholné mezinárodní akci v soutěži jednotlivců. Viktor Byrtus, loňský juniorský mistr Evropy, by už ale rád výrazněji prorazil i mezi muži. Na nadcházejícím mistrovství republiky bude mít v zádech enormní podporu. V Ostravě, kde turnaj 5. března startuje, je totiž devatenáctiletý talent doma. „Atmosféra bude jistě výborná. Publikum nás požene za vítězstvím. Ve sportovním centru Fajne je navíc nejlepší zázemí v Česku,“ řekl.

Jakub Solnický.

Loňský finalista squashového šampionátu Solnický: Na Koukala bych si věřil znovu

Už dvakrát se Jakub Solnický zastavil těsně pod vrcholem. Před třemi lety padl ve finále mistrovství republiky s Janem Koukalem, loni s Danielem Mekbibem. Povede se mu letos konečně vydrápat na pomyslný squashový trůn? Lepší místo by k tomu hledal těžko. Šampionát, který startuje už 5. března, se totiž koná na jeho domácí půdě v Ostravě. „Udělám pro to vše. Cítím se skvěle a odhodlaně. Poslední turnaj se konal právě v ostravském sportovním centru Fajne a podařilo se mi zde vyhrát, tak proč to nezopakovat,“ řekl pětadvacetiletý hráč.

Daniel Mekbib.

Kanadský specialista. Squashista Mekbib vybojoval v Torontu pátý titul

Český squashista Daniel Mekbib získal v kanadském Torontu svůj pátý titul na okruhu PSA. Ve finále porazil Itala Yuri Farnettiho po jednoznačném průběhu 3:0 (4, 5, 9) na sety a stal se prvním hráčem na turnaji Chronicle Wealth Guilfoyle Squash Classic, jenž vybojoval druhé prvenství. Celkem si z Kanady odváží už čtvrtý titul.

Daniel Mekbib.

Kanadský specialista. Squashista Mekbib vybojoval v Torontu pátý titul

Český squashista Daniel Mekbib získal v kanadském Torontu svůj pátý titul na okruhu PSA. Ve finále porazil Itala Yuri Farnettiho po jednoznačném průběhu 3:0 (4, 5, 9) na sety a stal se prvním hráčem na turnaji Chronicle Wealth Guilfoyle Squash Classic, jenž vybojoval druhé prvenství. Celkem si z Kanady odváží už čtvrtý titul.

ČESKÉ FINÁLE na turnaji PSA v Bratislavě vyhrál Daniel Mekbib (vpravo), který v pěti setech porazil juniora Viktora Byrtuse.

Dramatické finále: Mekbib porazil Byrtuse v pátém setu

Český squashista Daniel Mekbib po třech triumfech na turnajích PSA v Kanadě poprvé uspěl i na starém kontinentu. Čtvrtý titul vybojoval rodák z Bruntálu v Bratislavě, kde v ryze českém finále porazil v pěti setech ostravského Viktora Byrtuse.  

ČESKÉ FINÁLE na turnaji PSA v Bratislavě vyhrál Daniel Mekbib (vpravo), který v pěti setech porazil juniora Viktora Byrtuse.

Dramatické finále: Mekbib porazil Byrtuse v pátém setu

Český squashista Daniel Mekbib po třech triumfech na turnajích PSA v Kanadě poprvé uspěl i na starém kontinentu. Čtvrtý titul vybojoval rodák z Bruntálu v Bratislavě, kde v ryze českém finále porazil v pěti setech ostravského Viktora Byrtuse.  

ČESKÉ FINÁLE na turnaji PSA v Bratislavě vyhrál Daniel Mekbib (vpravo), který v pěti setech porazil juniora Viktora Byrtuse.

Dramatické finále: Mekbib porazil Byrtuse v pátém setu

Český squashista Daniel Mekbib po třech triumfech na turnajích PSA v Kanadě poprvé uspěl i na starém kontinentu. Čtvrtý titul vybojoval rodák z Bruntálu v Bratislavě, kde v ryze českém finále porazil v pěti setech ostravského Viktora Byrtuse.  

Viktor Byrtus.

Triumf nejlepšího juniora: Byrtus ovládl squashový turnaj na Strahově

Druhé vítězství na domácím turnaji nejvyšší kategorie si připsal Viktor Byrtus. Nejlepší český juniorský squashista porazil ve finále prvního nasazeného Martina Švece v pěti setech. Byrtus favorita přehrál poprvé v kariéře. „Jsem spokojený,“ usmíval se. Do semifinále se dostal také osmnáctinásobný český šampion Jan Koukal, ale utkání skrečoval. Mezi ženami se radovala Natálie Babjuková.

Jan Koukal.

Překvapivý návrat krále: squashista Koukal rozehraje turnaj na Strahově

Nečekaný comeback. Osmnáctinásobný mistr republiky Jan Koukal (36) se po devíti měsících vrací na českou squashovou scénu. O víkendu se někdejší 39. hráč světového žebříčku, který dal profesionální kariéře sbohem de facto před dvěma lety, účastní „áčkového“ turnaje na pražském Strahově. Jde o první Koukalův start od březnového mistrovství republiky, v němž postoupil do semifinále.

Český squashista Martin Švec.

Squashista Švec si finále Czech Open nezahraje. Zchladil ho bezchybný Dán Frost

Squashista Martin Švec skončil na Czech Open v semifinále. Jeho tažení záběhlickým turnajem elitní kategorie PSA ukončil první nasazený Dán Kristian Frost, kterému podlehl 1:3 na sety. „Bohužel jsem nedodržoval taktický plán, který jsme si stanovili. Zbytečně jsem se nechal rozhodit a dělal chyby,“ litoval 109. hráč světového žebříčku.

Martin Švec – nejžhavější české želízko v ohni.

Bezchybný Dán i kvalitní Češi. Prahu čeká squashová show

Taková konkurence už tu dlouho nebyla. Od středy do neděle bude ve sportovním centru Hamr v pražských Záběhlicích řádit šestnáct squashistů první světové dvoustovky. Hráči z Evropy, ale také z Brazílie či Jordánska. A ani domácí reprezentanti nebudou bez šance. O nejvyšší posty na Czech Open se chce porvat třetí nasazený Martin Švec. Překvapit může jeden z nejlepších juniorů světa Viktor Byrtus. „Půjde o výjimečnou akci. Konkurence je veliká,“ láká do ochozů hlavní organizátor akce Tomáš Fořter.

Dánský squashista Kristian Frost

Pan bezchybný! Dánský squashista Frost ovládl Prague Open

Protažené údery, úsporné pohyby a zabijácký instinkt. Dánský squashista Kristian Frost předvedl na Prague Open bezchybný výkon. V pátečním finále porazil 3:0 na sety Fina Miko Äijänena a pošestnácté ovládl turnaj PSA. První nasazený hráč tak potvrdil své kvality. Čeští zástupci Viktor Byrtus, Jakub Solnický a Ondřej Vorlíček skončili ve čtvrtfinále. 

Viktor Byrtus se raduje z vítězství na ME do 19 let.

Viktor Byrtus ovládl juniorské ME v Praze. Teď chce medaili z týmové soutěže

Český squashista Viktor Byrtus se stal vítězem mistrovství Evropy juniorů do 19 let. V pražském volnočasovém areálu Gutovka porazil ve finále nasazenou dvojku Švýcara Yannicka Wilhelmiho 3:0 (6, 9, 11) na sety. Stal se tak prvním českým hráčem, který získal zlatou medaili z vrcholných individuálních turnajů.

Viktor Byrtus se raduje z vítězství na ME do 19 let.

Viktor Byrtus ovládl juniorské ME v Praze. Teď chce medaili z týmové soutěže

Český squashista Viktor Byrtus se stal vítězem mistrovství Evropy juniorů do 19 let. V pražském volnočasovém areálu Gutovka porazil ve finále nasazenou dvojku Švýcara Yannicka Wilhelmiho 3:0 (6, 9, 11) na sety. Stal se tak prvním českým hráčem, který získal zlatou medaili z vrcholných individuálních turnajů.

Brněnský squashista Daniel Mekbib získal svůj druhý titul z mistrovství České republiky.

Mekbib znovu vládne českým squashistům. V Praze ovládl republikový šampionát

Praha, Brno – Brněnský squashista Daniel Mekbib získal svůj druhý titul z mistrovství České republiky, který hostila pražská Galerie Harfa. Ve finále porazil Jakuba Solnického 3:1 na sety. Mekbib byl ve výměnách důraznější a nutil soupeře víc k chybám. „Jsem z toho velmi šťastný. Ve finále jsem podal svůj nejlepší výkon. Věděl jsem, že Kuba bude aktivnější, proto jsem se snažil více útočit, což se dařilo,“ prohlásil Mekbib.

Holešovická tržnice.

Konec dozvuků divokých 90. let? Praha vyhrála spor o Holešovickou tržnici

Obvodní soud pro Prahu 7 v pondělí ukončil spor trvající od roku 2012, který paralyzoval rozvoj tržnice v Holešovicích. Hlavní město zvítězilo a žalovaná společnost Delta Center musí zaplatit dlužné nájemné ve výši 246 milionů korun. Praha totiž před osmi lety dala firmě výpověď, kterou Delta Center vytrvale odmítala uznat. Rozsudek je však nepravomocný.

Momentka z finálového duelu MČR ve squashi v pražské Galerii Harfa.

Squashista Mekbib vybojoval svůj druhý republikový titul, radovala se i Kolářová

Český squashista Daniel Mekbib získal svůj druhý titul z domácího republikového turnaje. Ve finále porazil Jakuba Solnického 3:1 na sety. Mekbib byl ve výměnách důraznější a nutil soupeře více k chybám. „Jsem šťastný. Ve finále jsem podal svůj nejlepší výkon. Věděl jsem, že Kuba bude chtít být aktivnější, proto jsem se snažil více útočit, což se dařilo,“ prohlásil Mekbib po duelu v pražské Galerii Harfa. Svůj pátý titul získala na domácím mistrovství Olga Kolářová. Ve finále po jasném průběhu 3:0 na sety porazila Evu Feřtekovou, která se do závěrečného utkání republikového turnaje dostala vůbec poprvé.

Momentka z 27. Mistrovství České republiky ve squashi.

Koukal na MČR dohrál v semifinále, pak hodnotil soupeře. Měli by přidat, řekl

Jízda legendárního Jana Koukala na domácím šampionátu skončila v semifinále. Ve skleněném kurtu v pražské Galerii Harfa prohrál 1:3 na sety s Jakubem Solnickým. Osmnáctinásobný domácí mistr se tak do finále nedostal, stejně jako v loňském roce. „Svůj výkon na turnaji ale hodnotím dobře. Porazil jsem tři reprezentanty. Solnický mě ničím nepřekvapil, vyhrál si to, hrál super,“ hodnotil Jan Koukal. Druhým finalistou se stal Daniel Mekbib, který si poradil s Ondřejem Uherkou. Do finále žen postoupila Olga Kolářová a Eva Feřteková. Závěrečné zápasy se uskuteční v neděli.

Brněnští squashisté Martin Švec a Daniel Mekbib si minule zahráli proti sobě až ve finále.

Brněnští squashisté chtějí republikový titul

Brno – Hodlají zopakovat loňskou jízdu. Brněnští squashisté Martin Švec a Daniel Mekbib si minule zahráli proti sobě až ve finále. Nastane stejný scénář také při letošním ročníku domácího mistrovství, které začíná ve čtvrtek v pražské nákupní Galerii Harfa? „Bude to složitější,“ varoval Švec. „Chci vyhrát,“ dodal Mekbib, úřadující král české squashové scény.

26. Mistrovství České republiky ve squashi v Galerii Harfa v Praze 4. března. Daniel Mekbib.

Nový hon. Na squashisty čeká domácí šampionát

Na třech místech hlavního města se od čtvrtka do neděle uskuteční mistrovství republiky ve squashi. Zatímco se poslední ročníky nesly ve znamení snahy o sesazení osmnáctinásobného vítěze Jana Koukala, letos jsou karty rozdány jinak. „Hon na Honzu už skončil. A začal nový, na Dana Mekbiba,“ poznamenal trefně loni stříbrný Martin Švec. A na Annu Sermeovou, sluší se dodat.

26. Mistrovství České republiky ve squashi v Galerii Harfa v Praze 4. března. Daniel Mekbib.

O 22 milionů. Čeští squashisté si zahrají na mistrovství světa v Chicagu

Poprvé v historii bude mít český squash dvojnásobné zastoupení v hlavní soutěži mistrovství světa. V americkém Chicagu si zahrají díky divoké kartě Daniel Mekbib a Anna Sermeová. Do prvního kola nastoupí už v sobotu. Turnaj pro 64 nejlepších hráčů planety se uskuteční ve skleněném kurtu, který je postaven v nádražní hale Union Station. Zároveň má historicky nejvyšší prize money, celkem se bude hrát o 1 milion amerických dolarů (asi 22 milionů korun).

26. Mistrovství České republiky ve squashi v Galerii Harfa v Praze 4. března. Daniel Mekbib.

Squashista Mekbib: Probudit se do první stovky? Jedním slovem skvělé

/ROZHOVOR/ Od dubna 2015 nemělo Česko squashistu elitní světové stovky. Až Daniel Mekbib to dokázal. Šestadvacetiletý rodák z Bruntálu trvale žijící v Brně figuruje od dnešního rána na 93. místě žebříčku PSA. Navázal tak na úspěchy Jana Koukala, jenž v době své největší slávy pronikl dokonce na 39. pozici. „Honzovy výsledky mě motivují. Překonat ho bude velice složité,“ říká Mekbib.