Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Koukal

Pro české squashisty přijela limuzína.

Squashoví hrdinové dorazili do vlasti. Bronz z MS slavili v Letňanech

/FOTOGALERIE/ Vpravdě historický víkend má za sebou český squash. Talentovaní junioři dosáhli na první medaile ze světového šampionátu. Jejich mužstvo v čele s Viktorem Byrtusem a Ondřejem Vorlíčkem skončilo v indickém Čennaí  bronzové. Po přistání v Praze přijela pro úspěšný tým limuzína. O radost se podělil s fanoušky v klubu Modrý svět v Letňanech. 

Strahov vyhrál squashovou extraligu.

Stejně titulů jako Koukal. A klidně sto. Squashový klub Strahov ovládl extraligu

Squashový klub Strahov vybojoval osmnáctý titul v domácí extralize týmů. V nedělním finále porazil Viktorii Brno Sportprofit 2:0. O výsledku rozhodly výhry Lukáše Jelínka a Francouze Lucase Sermeho. Indovi Maheši Mangaonkarovi pak stačilo získat jeden set. Další zápasy se pak v SB Centru na Chodově nedohrály. Mezi ženami mohl slavit tým HAŠTAL W FOTOROBOT, který ve finále zdolal Squash Modrý Svět E 2:1 na zápasy.

Ilustrační foto. Na snímku Mekbib (ve žlutém).

Brněnským squashistům titul utekl. Osmnácté zlato slaví Strahov

Brno – Sen o zlatu se rozplynul. Squashový klub Strahov vybojoval osmnáctý titul v domácí extralize týmů, v nedělním finále totiž porazil Viktorii Brno 2:0. O výsledku rozhodly výhry Lukáše Jelínka a Francouze Lucase Sermeho. Indovi Maheši Mangaonkarovi pak stačilo získat jeden set. Další zápasy se pak v SB Centru na Chodově nedohrály.

Duo finalistů mistrovství republiky jednotlivců Daniel Mekbib (ve žlutém) a Martin Švec.

Bez Koukala a Kubáňové. Squashisté se na ME týmů chtějí udržet mezi elitou

V polské Vratislavi se dnes rozehraje mistrovství Evropy týmů. Na jedné z nejprestižnějších squashových akcí mají Češi jasný cíl – udržet se v elitní divizi. Do Polska vyrazila čtveřice žen a pětice mužů. „Nálada je velice dobrá a bojovná. Vyzveme těžké soupeře, které se pokusíme překvapit,“ hlásí z dějiště trenér mužů David Tománek.

Squashista Martin Švec.

Squashista Švec vyhrál poprvé v kariéře turnaj PSA

Český reprezentant Martin Švec prolomil prokletí finálových účastí a poprvé v kariéře ovládl turnaj nejprestižnější squashové kategorie PSA. V Kapském městě porazil Inda Abhaye Singha 3:1 na sety. „Prožívám euforii. Jsem šťastný, že to konečně vyšlo,“ hlásil z Jihoafrické republiky Švec.

Squashista Martin Švec poprvé v kariéře ovládl turnaj PSA. I přes horečku

Squashista Martin Švec poprvé v kariéře ovládl turnaj PSA. I přes horečku

Kapské město, Brno /FOTOGALERIE/ - Brněnský squashista Martin Švec prolomil prokletí finálových účastí a poprvé v kariéře vyhrál zahraniční turnaj PSA. V pátečním finále v jihoafrickém Kapském městě porazil indického hráče Abhaye Singha 3:1 na sety. „Je to pro mě velká euforie. Jsem neskutečně rád za to, že to konečně vyšlo,“ prohlásil bezprostředně po vítězství Švec, který před životním triumfem čtyřikrát za sebou prohrál ve finále turnaje PSA. Naposledy v jihoafrickém Johannesburgu v minulém týdnu.

TALENT. Squashista  Viktor Byrtus z  Corkers Ostrava se probojoval až do finále mistrovství Evropy do 19 let v Polsku.

Srovnání s legendárním Koukalem? Toho se squashista Byrtus nebojí

Ostravský klenot, dříč a kreativní squashista. Takový je Viktor Byrtus, který má za sebou patrně největší úspěch kariéry. Hráč Corkers se probojoval do finále evropského šampionátu do 19 let v Polsku. Takový výsledek nepředvedl ani Jan Koukal, osmnáctinásobný domácí šampion a česká squashová ikona. „Pokud bude Viki trénovat takto dál a snažit se, je možné, že v budoucnu Koukala překoná. Zejména v mezinárodním měřítku má dobře našlápnuto,“ řekl Jan Mutina, trenér talentovaného sportovce.

26. Mistrovství České republiky ve squashi v Galerii Harfa v Praze 4. března. Zleva Martin Švec a Daniel Mekbib.

Už se nemáme čím překvapit, říkají po finále squashisté Mekbib a Švec

Brno /ROZHOVOR/ – Jan Koukal vládl českému squashi, s výjimkou jednoho ročníku, od roku 1999. Od té doby posbíral osmnáct titulů mistra České republiky. Jeho hegemonii ukončil v pětisetové semifinálové bitvě na letošním šampionátu hráč brněnské Viktorie Daniel Mekbib. Koření turnaje bylo finále, ve kterém Mekbib porazil svého týmového kolegu z brněnského klubu Martina Švece. „Čtyři roky jsme spolu trénovali dvakrát denně. Nemáme se čím překvapit,“ shodují se.

Daniel Mekbib (ve žlutém) v souboji s Martinem Švecem.

Střídání stráží. Českému squashi vládnou Mekbib a Sermeová

Tak mají vypadat finále. Dvěma dramatickými zápasy vyvrcholil v Galerii Harfa republikový šampionát ve squashi. Mužský král se nově jmenuje Daniel Mekbib. Pětadvacetiletý Brňan porazil svého oddílového kolegu Martina Švece 3:1 na sety. Ženy se sklonily před Annou Sermeovou z letňanského klubu Modrý svět. S Olgou Kolářovou se „prala“ pět sad.

Tisková konference k 26. Mistrovství ČR ve squashi na skleněném kurtu v pražské Galerii Harfa 28. února. Martin Švec a Jakub Solnický

Podevatenácté. Dočká se squash nového krále?

Nejlepší čeští squashisté si dali schůzku v Galerii Harfa. Dnes a zítra hrají po celý den. Finále začínají v neděli od 14.00. Jako vejce vejci se podobají tiskové konference před mistrovstvím republiky ve squashi. Krásný skleněný kurt uprostřed obchodního centra, v něm sportovci, vzduchem létají zdvořilostní fráze i úsměvy. Všichni už ale čekají, kdy dojde na zásadní otázku: vyhraje opět Jan Koukal?

Brněnský squashista Daniel Mekbib

Mekbib a Švec chtějí sesadit squashového hegemona

Brno, Praha – Když Jan Koukal vyhrál v roce 1999 svůj první domácí titul, možná ani nevěděli, co je to squash. Pro brněnské hráče Daniela Mekbiba a Martina Švece byl nejprve modla, vzor, nyní je soupeř. Oba ho chtějí porazit nejlépe na mistrovství České republiky, které začalo v čtvrtek v pražské nákupní Galerii Harfa.

Daniel Mekbib.

Mekbib se stal vítězem squashového turnaje PSA v Torontu

Brno - Brněnský squashista Daniel Mekbib vyhrál poprvé v kariéře turnaj série PSA. V pondělním finále v kanadském Torontu byl jeho soupeřem Francouz Baptiste Masotti, kterého porazil 3:1 na sety (-9, 1, 8, 12). Mekbib se tak stal po Janu Koukalovi druhým českým squashistou, který ovládl zahraniční turnaj. „Jsem rád, že to mám za sebou a vybojoval jsem svůj první PSA titul. Cítím se mnohem lépe a odlehčeně,“ prohlásil Mekbib, v současné době 117. hráč světového squashového žebříčku.

Jan Koukal

Squashové mistrovství slibuje drama. Koukalova účast je nejistá

Začátkem března se uskuteční svátek českého squashe – mistrovství republiky. Stejně jako loni proběhne ve skleněném kurtu v pražské nákupní Galerii Harfa. Doposud však není jistá účast obhájců prvenství – Jana Koukala, osmnáctinásobného domácího krále, a Zuzany Kubáňové, která v roce 2017 vybojovala první titul. Oba totiž limituje zranění.

Daniel Mekbib.

Prague Open ovládl Jordánec Alsarraj

Squashový Prague Open ovládl jordánský hráč Mohammad Alsarraj. Ve finále ve sportovním centru Hamr porazil Emyra Evanse z Walesu 3:1 na sety. Turnajová jednička získala svůj pátý titul na okruhu PSA. „Velmi dobrý zápas, užil jsem si ho. Chvilkami jsem útočil, chvilkami bránil, vše jsem ale zvládl,“ uvedl Alsarraj. Již v semifinále turnaje s dotací 5000 USD skončil Čech Daniel Mekbib.

Martin Švec.

Švec na skákajících kurtech v Íránu triumf nevybojoval

Squashista Martin Švec zaznamenal největší úspěch své dosavadní kariéry. V íránském Teheránu se dostal do finále turnaje PSA s dotací 10 tisíc dolarů. Český hráč v něm však nestačil na Pákistánce Asima Khana poměrem 1:3 na sety. „Obrovská škoda. Rád bych se stal druhým Čechem, co dokázal triumfovat na mezinárodním squashovém turnaji. Doufám, že to vyjde příště,“ řekl Švec, aktuální česká dvojka, který už třikrát byl ve finále turnajů PSA.

Domácí reprezentační výběr squashistů odcestuje v neděli do Francie na mistrovství světa týmů. Na snímku Martin Švec.

České squashisty čeká mistrovství světa týmů. Cílem je nabrat zkušenosti

Brno – Domácí reprezentační výběr squashistů odcestuje v neděli do Francie na mistrovství světa týmů. V Marseille je čeká ve skupině favorizovaná Austrálie a silný Wales. Do bojů s elitními soupeři zasáhne Daniel Mekbib, Martin Švec, Ondřej Uherka a Jakub Solnický. „Na turnaji budou nejlepší světoví hráči. Nejsme favoriti, ale zároveň se chceme porvat o dobrý výsledek,“ vyhlásil reprezentační trenér David Tománek. 

Martin Švec.

České squashisty čeká mistrovství světa týmů. Cílem je nabrat zkušenosti

Domácí reprezentační výběr squashistů odcestuje v neděli do Francie na mistrovství světa týmů. V Marseille je čeká ve skupině favorizovaná Austrálie a silný Wales. Do bojů s elitními soupeři zasáhne Daniel Mekbib, Martin Švec, Ondřej Uherka a Jakub Solnický. „Na turnaji budou nejlepší světoví hráči. Nejsme favoriti, ale zároveň se chceme porvat o dobrý výsledek,“ vyhlásil David Tománek, reprezentační trenér.   

Petr "Pilník" Pilát.

Klíčový týden Petra Piláta. Gladiator Games a pak útok na svět

Benešov – Freestylový motokrosař a český reprezentant Petr Pilát má před sebou klíčový týden letošní sezony. Dnes si v O2 areně střihne exhibici na Gladiator Games, která bude dokonalou přípravou na mistrovství světa. V termínu 10. – 11. listopadu se jede poslední díl prestižního seriálu v čínském Šen-čenu, kde zaútočí na bednu!

Brněnský squashista Daniel Mekbib za sebou první áčkový turnaj sezony.

Squashista Mekbib trénoval na kole a chce do světové stovky

Brno8143842 – Léto trávil na Novém Zélandu a pak v České republice. Trénoval na kole, pokaždé ujel padesát kilometrů. Nyní už má brněnský squashista Daniel Mekbib za sebou první áčkový turnaj squashové sezony. Na pražském Strahově porazil ve finále 87. hráče světového žebříčku Mohammada Al-Sarraje z Jordánska v pěti setech. V týdnu pak plánuje odletět do Barcelony na turnaj PSA.

Andrea Stramaccioni

Jak se daří Italům v Praze? Stramaccioni zápasí s češtinou

Strasti a slasti života v Česku? Co člověk, to jiný názor. A teď se ještě zkuste vžít do role cizince. Často bojuje s předsudky, stoprocentně se lopotí s jazykem. Vydrží? I v tomto duchu se neslo unikátní setkání osobností, které mají jedno společné: sport, Česko a Itálii.

Daniel Mekbib.

Squashová sezona odstartovala: Mekbib a Sermeová vládli

Praha - Český squash započal nový ročník áčkovými turnaji na Strahově (muži) a v Čimicích (ženy). Překvapivým vítězem prvního se stal Daniel Mekbib, který porazil ve finále Mohammada Al Sarraje z Jordánska. Domácí reprezentant si poradil s 87. hráčem světového žebříčku PSA v pěti setech. Vítězkou ženského Excelent cupu se po velmi dramatickém souboji o zlato stala Anna Sermeová – 3:2.

Squashista Daniel Mekbib.

Brněnský squashista Mekbib zvýšil agresivitu a přiblížil se stovce nejlepších

Brno - V zemi, kde se točila filmová trilogie Pán prstenů, si vylepšil své maximum. Squashista Daniel Mekbib si na Novém Zélandu zahrál tři turnaje. Pokaždé přešel z kvalifikace do hlavní soutěže, na tom nejtěžším navíc vydřel semifinále. Výsledek? Mekbib zakončil sezonu na 118. místě světového žebříčku PSA. Výše brněnský hráč nikdy nebyl. „Vyplatilo se, že jsem ve své hře začal více útočit. Se sezonou jsem velice spokojen,“ dodal Mekbib, kterého čekají koncem měsíce Světové hry v Polsku.

Ve znojemském Louckém klášteře se na Fóru Czech TOP 100 sešli zástupci kraje, znojemské radnice, představitelé škol, kulturních institucí i podniků. Hostem byl také bývalý velvyslanec v Rakousku Jan Koukal.

Osobnosti kraje se sešly v Louce. Na Fóru Czech TOP 100

Znojmo – Zástupci kraje, znojemské radnice, představitelé škol, kulturních institucí a světa sportu se v úterý sešli ve znojemském Louckém klášteře. V diskusi vystoupil například bývalý velvyslanec v Rakousku Jan Koukal, zástupci rakouské Hospodářské komory a dalších institucí.

Brněnský squashista Daniel Mekbib.

Brněnští squashoví bojovníci útočí na extraligový titul

Brno – Aktuální stav brněnských squashistů? Mají formu. A jakou! Vždyť Daniel Mekbib a Martin Švec před čtrnácti dny vybojovali společně s dalšími českými hráči 6. místo na evropském šampionátu týmů ve Finsku. Jde o historicky nejlepší umístění. Nyní je o víkendu čeká další výzva – Viktoria Brno Sportprofit je připravena uspět ve finále play-off extraligy týmů, které se uskuteční v Praze.

Jan Koukal.

Squashista Koukal získal osmnáctý republikový titul

Praha - Squashista Jan Koukal splnil roli hlavního favorita mistrovství republiky a získal osmnáctý domácí titul. Ve finále na proskleném kurtu v pražské Galerii Harfa v neděli porazil překvapení turnaje Jakuba Solnického hladce ve třech setech.

Squashista Martin Švec.

Svrhnou Koukala? Dravci z Brna cílí na squashový titul

Brno – Získá domácí dominátor Jan Koukal svůj osmnáctý titul? Tak zní největší otázka před republikovým mistrovstvím ve squashi, které startuje už v pátek v pražské nákupní Galerii Harfa. Odpověď není tak jasná jako v minulých letech. Koukalovi totiž pomalu roste konkurence a letos je velice dravá. Sebevědomí jí rozhodně neschází. Brněnští hráči Martin Švec a Daniel Mekbib se totiž dostali do finále PSA turnajů a nachází se v životní formě. „V loňském roce jsem si zahrál v Praze finále, letos to chci zopakovat. Titul bude ale lepší," vyhlásil Švec.

Jan Koukal.

Hon na Koukala. Mladíci touží po premiérovém titulu

Praha - Jako štvaná zvěř si musí v těchto dnech připadat Jan Koukal. Sedmnáctinásobný mistr republiky ve squashi se poctivě připravuje na obhajobu prvenství. Proti jsou ale mladíci Daniel Mekbib a Martin Švec. Talent obou je nezpochybnitelný, vždyť se v letošní sezoně dokázali probojovat do finále prestižní světové tour PSA.

Viktor Byrtus.

Ostravský squashista Byrtus má bronz

Brněnský squashista Daniel Mekbib porazil ve finále áčkového turnaje v Ostravě Ondřeje Ertla 3:0 na sety, získal pátý triumf v kariéře a upevnil si pozici jedničky v českém žebříčku.

Jan Koukal.

Unikátní exhibice: Squashista Koukal vyzve nejlepšího amerického hráče

Praha - Takový zápas tu ještě nebyl! V sobotu dojde na historicky první česko-americkou exhibici. V pražském sportovním centru Hector si zahrají proti sobě domácí vládce Jan Koukal a dvojnásobný americký mistr Todd Harrity. Záštitu nad prestižní akcí převzalo Velvyslanectví USA v České republice. Pro zájemce a squashové nadšence jsou oba hráči k dispozici na soukromé lekce.

Jan Koukal

Squashista manažerem kanoisty? Koukal o Dostálovi: On je originál

/ROZHOVOR/ - Nikdy ho nebavilo dělat jen jednu věc. Král českých squashistů Jan Koukal několikrát pomáhal organizovat mistrovství republiky a loni si přibral ještě větší sousto: stal se manažerem hvězdného rychlostního kanoisty Josefa Dostála, jenž na olympiádě v Riu jako jediný Čech získal dvě medaile.

Jan Koukal.

Jan Koukal a Josef Dostál: Proč na Pepu všichni letí? Protože je originál

Praha /ROZHOVOR/ - Nikdy ho nebavilo dělat jen jednu věc. Král českých squashistů Jan Koukal několikrát pomáhal organizovat mistrovství republiky a loni si přibral ještě větší sousto: stal se manažerem hvězdného rychlostního kanoisty Josefa Dostála, jenž na olympiádě v Riu jako jediný Čech získal dvě medaile.

David Zeman.

Špičkový squash v Praze? Nájezd juniorů nebo exhibice Koukala s Američanem

Praha - Skleněný kurt v nákupních centrech a v něm pobíhající hráči s raketou. Dynamické výměny, emoce… Přesně o to v Praze nouze nebude. V letošním roce se tu uskuteční několik zajímavých squashových turnajů a akcí. Již dnes startuje Czech Junior Open, v únoru se uskuteční exhibice Jana Koukala s dvojnásobným mistrem USA Toddem Harritym, v březnu se bude hrát mistrovství ČR žen a mužů a v květnu navštíví Prahu evropská juniorská elita v rámci evropského šampionátu kategorie do 15 a 17 let.

Squashista Daniel Mekbib se stal pátým českým hráčem, který se probojoval do finále turnaje série PSA.

Squashista Mekbib došel až do finále turnaje v Nimes

Nimes, Brno – Škoda. Squashista Daniel Mekbib se stal pátým českým hráčem, který se probojoval do finále turnaje série PSA. Ve francouzském Nimes však podlehl prvnímu nasazenému Jensi Schoorovi z Německa 0:3 na sety. „Jsem nadšený, že jsem poprvé mohl hrát finálový zápas. Soupeř byl ale hodně silný," tvrdil Mekbib z brněnského týmu Viktoria.

Brněnského squashistu Martina Švece čeká náročný program plný turnajů. Chce vylepšit své postavení ve světovém žebříčku.

Švec zbrojí na pražský turnaj, pak letí do země squashového boomu Íránu

Brno – Německá bundesliga, domácí extraliga a další světové squashové turnaje PSA. Program Martina Švece se v současné podobá harmonogramu tenisových profesionálů, kteří jsou neustále v letadle. „Ano, jsem nyní rozlítaný, ale potřebuji body do světového žebříku," dodal Švec z brněnského týmu Viktoria, kterého čeká od čtvrtka do neděle turnaj světové série PSA v Praze. Tam bude nejvýše nasazený český hráč. Poté se přesune do Íránu.

Finalisté kategorie muži A.

Squashový turnaj v Praze ovládli Mangaonkar a Kubáňová

Praha - Indický squashista Maheš Mangaonkar a Zuzana Kubáňová vyhráli turnaj nejvyšší domácí kategorie v Praze. Ve finále na Strahově porazil 65. hráč světového žebříčku domácí jedničku Jana Koukala 3:0, Kubáňová si stejným poměrem poradila s Terezou Svobodovou.