Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Nabízejí holandské jídlo

LUČANY NAD NISOU - FastFood jinde známý pojem, na Jablonecku však velká neznámá. Jako první ho v Lučanech nad Nisou otevřel holandský podnikatel Klaas Feiken.

Kauza s myčkou se vrátila do Bučovic

BUČOVICE-VÍCEMILICE - Kraj poslal kauzu s nezkolaudovanou myčkou pro kamiony ve Vícemilicích zpět na stůl bučovickým úředníkům. Ti přitom čelí obvinění z podjatosti.

Zahrádkářské kolonie mění svou tvář

REGION - Zahrádkářské kolonie ve větších městech postupně mění svou tvář. Místo pěstování ovoce a zeleniny jsou dnes využívány spíše k rekreaci. Rovněž populace zahrádkářů pomalu stárne.

Letní výlet do Francie, Mekky gastronomů

Branou Francie je Alsasko, kde můžete navštívit spoustu restaurací. Typická je alsaská cibulačka nebo pivní smetanová polévka. Známá je alsaská úprava hovězího nebo salát připravený z červené řepy a pomerančů.

Letní výlet do Francie, Mekky gastronomů

Branou Francie je Alsasko, kde můžete navštívit spoustu restaurací. Typická je alsaská cibulačka nebo pivní smetanová polévka. Známá je alsaská úprava hovězího nebo salát připravený z červené řepy a pomerančů.

Letní recepty nejen na prázdniny

VÝCHODNÍ ČECHY - Včera skončil školní rok a začaly prázdniny. A protože i přes léto se jíst musí, nabízíme vám pár receptů od kuchaře Martina Exnera.

Letní recepty nejen na prázdniny

VÝCHODNÍ ČECHY - V pátek skončil pro mnoho dětí a studentů školní rok a začaly prázdniny. Pro rodiče hlavní období dovolených. Mnozí z vás dají přednost zahraničí, jiní si zase rádi prohlédnou krásy České republiky, kterých jen ve východních Čechách je spousta.

Letní recepty nejen na prázdniny

VÝCHODNÍ ČECHY - V pátek skončil pro mnoho dětí a studentů školní rok a začaly prázdniny. Pro rodiče hlavní období dovolených. Mnozí z vás dají přednost zahraničí, jiní si zase rádi prohlédnou krásy České republiky, kterých jen ve východních Čechách je spousta.

Letní recepty nejen na prázdniny

VÝCHODNÍ ČECHY - V pátek skončil pro mnoho dětí a studentů školní rok a začaly prázdniny. Pro rodiče hlavní období dovolených. Mnozí z vás dají přednost zahraničí, jiní si zase rádi prohlédnou krásy České republiky, kterých jen ve východních Čechách je spousta. A protože i přes léto se jíst musí, nabízíme vám pár nejen letních receptů od kuchaře Martina Exnera.

Letní recepty nejen na prázdniny

VÝCHODNÍ ČECHY - Včera skončil školní rok a začaly prázdniny. A protože i přes léto se jíst musí, nabízíme vám pár receptů od kuchaře Martina Exnera.

Gurmánská modlitebna? Brabander

BRNO - Kulinářské umění restaurace v brněnské Pekařské ulici by měl zkusit každý. Pihou na kráse podniku byly vodové brambory

Vichr trhal střechy, řidič vyvázl o vlásek

HAVLÍČKOBRODSKO - Zničené střechy, bahno na silnicích, polámané stromy. Obce na Havlíčkobrodsku sčítají škody po středeční velké bouřce. Příroda si zařádila, ale zároveň ukázala svoje neuvěřitelné rozmary.

Na hlinecké házenkářky zbyly nakonec "brambory"

HLINSKO - V neděli 17. června skončil další ročník nejvyšší soutěže národní házené žen. Mistryněmi České republiky za sezonu 2006/7 se staly házenkářky Chomutova po zápasech s Dobruškou 24:19 a 11:15. Severočešky tak obhájily loňské prvenství, které minule vybojovaly po finálovém úspěchu s Přešticemi. Hlinecké družstvo v loňském ročníku vyřadil už ve čtvrtfinále stejný tým jako letos - Sokol Tymákov (13:14 a 16:5) s tím rozdílem, že nyní šlo již v semifinále o bronz. Je vidět, že děvčata z Vysočiny to na Západočešky od Plzně neumějí…

Díky zájmu o biopotraviny na Vysočině přibývají ekologické farmy

TŘEBÍČSKO - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.

Tak se vaří na Bruntálsku

Názvy obcí na Bruntálsku, pečetě a erby naznačují, že velký význam v jejich historii měla těžba a zpracování rud, zvláště pak železné rudy. Ta se ve středověku zpracovávala v tzv. hamru (z něm. Hammer = kladivo). Odtud také častý název obcí Hamr.

Trh práce hledá nejen IT profese, ale i vyučené

ˇBENEŠOVSKO - Především odborníky na černá řemesla hledají zaměstnavatelé na Benešovsku. Poptávka je ale také po kuchařích, číšnících nebo cukrářích. Utěsnit díru na trhu práce pomáhají i vyučenci z Vlašimi. Ti nyní mají nejdůležitější období svého dosavadního profesního života – zkoušky. Jaké jsou? Náročné i voňavé

Polští obchodníci oživili pojízdné prodejny, zákazníků mají dostatek

OSTRAVA - Takzvané pojízdné prodejny, které ještě v sedmdesátých a osmdesátých letech zajížděly do odlehlejších vesnic a nabízely tamním lidem potraviny, se v posledních měsících opět objevily. Pohraničí na severovýchodě republiky u hranic s Polskem brázdí několik pojízdných prodejen.

Uvařte si nedělní oběd

Po našem nedělním obědě si bude váš žaludek lebedit. Nebojte se klidně experimentovat s bylinkami a zeleninou – záleží jen na vaší chuti.

Okresní pohár patří Nové Vsi. Počtvrté.

OSEČNÁ - Ve včerejší fotbalové bitvě se určilo, kdo že je vítězem okresního kola fotbalového poháru na Liberecku a kdo bude okres zastupovat v krajském kole. Ano, je to mužstvo Nové Vsi, za něž polovinu gólů nastřílel Ladislav Maier, exmanažer ligového Slovanu Liberec.

Černý víkend: Oudoleň pod lavinou bahna

OUDOLEŇ - Nánosy bahna, vytopené sklepy, poničený kulturní dům, škody za stovky tisíc korun. Tak vypadá po víkendových dešťových srážkách horní část a střed obce Oudoleň na Chotěbořsku.

Díky zájmu o biopotraviny na Vysočině přibývají ekologické farmy

VYSOČINA/JIHLAVA - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.

Olomoucko trápí úmorná sucha, budou nižší výnosy

OLOMOUCKÝ KRAJ- Ani po několika bouřkách se znatelně nezvýšily hladiny řek na Olomoucku. Na sucho si stále stěžují také zemědělci a zahrádkáři, řada plodin zpoždění způsobené nedostatkem vláhy nedožene.

Nedělní oběd - Telecí na šalvěji

Telecí maso slaví svůj návrat na české stoly. Proto jsme pro vás tentokrát přichystali jídlo, ve kterém se báječně spojuje chuť jemného masa se šťavnatou karotkou a hráškem. Voňavá šalvěj pak dílo skvěle dokončí.

Biopotraviny letí. Na Vysočině proto přibývají ekologické farmy

VYSOČINA - Díky rostoucímu zájmu spotřebitelů o biopotraviny se zemědělci na Vysočině začínají ve větší míře věnovat ekologickému hospodaření. Počátkem roku 2006 v kraji šetrně hospodařilo 29 farem, nyní to je již 41 podniků. Odbyt biopotravin je v poslední době dobře zajištěn.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky. Pod vedením učitelek odborného výcviku zúročili nabyté vědomosti a vyzkoušeli si ještě naposledy před praktickými zkouškami své dovednosti. Jejich úkolem bylo samostatně připravit několik minutkových pokrmů. Uvádíme některé z receptů, jež zdárně přetvořili v chutné pokrmy. Suroviny na recepty jsou rozpočítány vždy na jednu porci.

Prezidentům uvařil Vařílek

BRNO - Lepšího šéfkuchaře si prezidenti v Brně nemohli přát. Slavnostní společnou večeři jim uvařil kuchař, který má kuchařské umění ve jméně - Jiří Vařílek.