Kreativ

ŠTÍTEK: Světlá nad Sázavou

Zámek v Telči.

Otevření zámku v Telči? Nejdříve v květnu, teď mají rozkopané nádvoří

Na novou turistickou sezonu se těším moc. Snad bude moci začít, co nejdříve, doufá Zuzana Rodová ze Světlé nad Sázavou. „Nedávno jsem s přítelem byla ve Zruči nad Sázavou, kde se nám venkovní prostory zámku moc líbily, a tak bychom se tam chtěli vypravit i o sezoně. Dalším mým cílem je hrad Svojanov, o kterém mi poutavě vyprávěl kamarád,“ usmála se Zuzana Rodová.

Rodiče na některých místech Vysočiny své děti odhlašují ze ZUŠ, ilustrační foto

Odhlašování žáků ze ZUŠ? V Pelhřimově takový problém nemají

Na výtvarku přímo do základní umělecké školy v Kamenici nad Lipou chodila dcera ráda a moc ji to bavilo. "Paní učitelka má všechno perfektně připravené i teď, kdy děti učí na dálku. Jenže dceru to takhle přestalo bavit a úkoly jsem za ní musela někdy dodělávat já. Je tedy zbytečné, abych školu dál platila," postěžovala si maminka Pavla, která si nepřála zveřejnit své druhé jméno.  

Do oprav silnic druhých a třetích tříd se letos pustí Kraj Vysočina. Ilustrační foto

Stovky milionů do lepší dopravy na Vysočině: v Hodicích opraví průtah městem

/INFOGRAFIKA UVNITŘ TEXTU/ Do oprav silnic druhých a třetích tříd na Vysočině plánuje kraj investovat stovky milionů korun. Více než tři sta milionů dostane od státu. „Konečně, některé to už potřebují jako sůl. Zejména teď po zimě. Jen na Jihlavsku mě napadají hned tři, které připomínají tankodrom,“ uvedl Radek Drahoš z Jihlavy.  

Ve čtvrtek jedenáctého února dorazilo na Vysočinu třináct set dávek očkovací látky Moderna. Vakcíny Astra/Zeneca z počátku týdne jsou postupně posílané do zdravotnických zařízení. Ilustrační foto.

Očkování jde na Vysočině podle plánu. AstraZeneca míří do nemocnic a věznic

Kraj Vysočina informoval o nejnovější situaci ohledně očkování proti koronaviru. Ve čtvrtek jedenáctého února dorazilo na Vysočinu třináct set dávek očkovací látky Moderna. Vakcíny Astra/Zeneca z počátku týdne jsou postupně posílané do zdravotnických zařízení bez ohledu na zřizovatele. „Následně budou nabídnuta vězeňské službě provozující zařízení ve Světlé nad Sázavou a v Rapoticích,“ dodala mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Zleva: Jan, Rudolf a Jiří Arltovi.

Z garáže do vlastního areálu. Rodinnou firmu ve Světlé vedou tři generace

Rudolf, Jiří a Jan. To jsou tři generace Arltů, kteří společně vedou firmu ve Světlé nad Sázavou zabývající se obráběním kovů. Koncem loňského roku oslavili třicáté výročí od jejího založení. „Našli jsme společnou cestu. Rodina je takovým obohacujícím poutem celé společnosti,“ shodují se.  

Odstraňování vánoční výzdoby ve Světlé nad Sázavou

Tečka za Vánocemi ve Světlé nad Sázavou

V pondělí 1. února pracovníci pracovníci technických služeb ve Světlé nad Sázavou sejmuli světelnou výzdobu z vánočního stromu stojícího na prostranství mezi radnicí a kostelem svatého Václava. Byla to symbolická tečka za Vánocemi v tomto městě na řece Sázavě.

Václav Černoch zemřel 16. ledna.

Odešel bohém a oblíbený pedagog: Václavu Černochovi z Brodu bylo sedmdesát let

V sobotu 16. ledna zemřel Václav Černoch, dlouholetý pedagog Gymnázia Havlíčkův Brod, výtvarného oboru základní umělecké školy a Akademie ve Světlé nad Sázavou. Bylo mu sedmdesát let. „Pro řadu z nás odešel náhle, nečekaně, byť jsme třeba o jeho horšícím se zdravotním stavu cosi tušili, odmítali jsme si připustit, že by tu zubatou mrchu nepřepral,“ svěřil se jeden z učitelů brodského gymnázia Aleš Říman.

Světlá ještě led má. Vyčkává jak rozhodne svaz.

Krajská liga ještě neskončila. Chotěboř je bez ledu

Dva týdny. Tak dlouho běžela Krajská liga mužů Pardubického kraje, než ji vládní opatření zastavila. A zatím to nevypadá, že by se měla rozběhnout, přesto ale vedení pardubického hokejového svazu vyčkává. Rozhodne ke konci ledna. Chotěboř už led nemá, ve Světlé nad Sázavou s jeho rozpuštěním zatím ještě čekají.

Rekonstrukce výpravní budovy ve Skleném nad Oslavou skončí v březnu.

Nová čekárna a cykloboxy: Železniční stanici ve Světlé čeká významná oprava

Železnici na Vysočině letos čekají velké změny minimálně na pěti místech. Jednou z největších akcí bude oprava zabezpečovacího zařízení ve stanici Moravské Budějovice. Ta by měla začít už v únoru. Významné opravy plánují u nádražních budov ve Světlé nad Sázavou a Velkém Meziříčí. Dokončuje se i rekonstrukce ve Skleném nad Oslavou.

O tom, zda se uskuteční Bernad Cup, se rozhodne do dvou týdnů.

V Humpolci Bernard Cup ještě nevzdali. Vyčkávají

Už osmačtyřicátý ročník zimního fotbalového turnaje Bernard Cup, který pořádá humpolecký klub je v ohrožení. Za současných omezeních pro sport se uskutečnit nemůže. V původním plánu bylo začít hrát na konci měsíce. „Vyčkáváme. Do dvaadvacátého je schválený nouzový stav, tak uvidíme co bude potom,“ vyjádřil se prezident AFC Humpolec Václav Duben.

Bobři na Sázavě

Čtyřnozí dřevorubci na Sázavě

Jen kousek pod Světlou nad Sázavou se objevilo několik pokácených stromů na břehu Sázavy. Způsob poražení stromů potvrdil, že se jedná o práci bobrů.

I v poslední den roku 2020 se řada lidí vydala na Čeřínek. A vůbec jim nevadilo, že vlek nejede.

Místo lyžařů děti na bobech. Podívejte se, jak to žije na Čeřínku

/REPORTÁŽ, VIDEO UVNITŘ ČLÁNKU/ Vleky stojí, a tak jsou na sjezdovkách místo lyžařů děti. Jezdí dolů na saních či na bobech a pak pěšky nahoru. Ty menší táhnou rodiče, starší už zvládnou vše sami. Většině dětí stačí jen pár desítek metrů. Sjet celou sjezdovku by byl zajisté větší zážitek, ale kdo by to pak chtěl šlapat zpátky?

Sázavafest

Tipy Deníku na akce roku 2021

Přinášíme nahlédnutí do kulturního kalendáře na Vysočině v příštím roce. Vzhledem k současné složité situaci zůstávají všechny termíny předběžné a konání jednotlivých akcí i v dalších měsících ovlivní vládní nařízení a opatření související s epidemií koronaviru. Pokud se vše v dobré obrátí, na Havlíčkobrodsku se mohou milovníci festivalů těšit například na Sázavafest.

Antigenní testy v nemocnici.

Zpřísnění opatření lidé z Vysočiny chápou. Dalo se to čekat, říkají

Po vánočních svátcích se také na Vysočině otevřou jen obchody s potravinami a drogerie. Ostatní zůstanou zavřené. S komplikacemi musí počítat také provozovatelé ski areálů. Přitom většina z nich se zatím ani nestihla rozjet. Česko se totiž od neděle 27. prosince vrací k pátému, tedy nejpřísnějšímu protiepidemickému stupni systému PES.  

Štěpán Vácha je brankářskou nadějí havlíčkobrodského klubu.

Říkají mi Afghánec, směje se brankář Vácha

Havlíčkobrodskému hokeji roste další brankářská budoucnost. Štěpán Vácha je gólman juniorky, ale už si připsal i první start za druholigový A-tým. Navíc s dospělým hokejem sbíral zkušenosti i v krajské lize ve Světlé nad Sázavou.

Hostinský Petr Dočkal.

Hospodu mu zavřel koronavirus. Hostinský uvaří o Vánocích bezdomovcům

"Sousedé se mi smějí a ptají se, proč se o ty zkrachovalce starám. Mně je srdečně jedno, co si o mě kdo myslí. Nikdo neví, co ho v životě potká," říká hostinský Petr Dočkal, který se letos ve své hospodě U Splavu ve Světlé nad Sázavou rozhodl po tři dny podávat sváteční oběd lidem bez domova.

Poslední pivo nebo poslední kávu si mohli hosté na Vysočině dát ve čtvrtek do osmi hodin večer.

FOTO: Předčasný Silvestr. Hospody na Vysočině mají letos otevřeno naposledy

Pro některé štamgasty na Vysočině, kteří si závěr roku bez hospody nedokáží představit, to byl včera předčasný Silvestr. Hospody otevřely naposledy. „Naplánovali jsme si s kolegy z práce naposled posedět, aspoň na chvilku. Chceme jít do restaurace Na Ostrově v Havlíčkově Brodě, kde jsme měli vánoční večírek. Máme tam zamluvená místa," těšila se například Světluše Machálková z Havlíčkova Brodu.

Tomáš Frejlach (vlvo) se svým bratrem při tréninku v Malešově.

Kamarádi rejpou, říká Frejlach. Z věčného smolaře je teď fotbalový kouč

Fotbalisté Světlé nad Sázavou mají novou posilu v realizačním týmu. Novým koučem se stal bývalý ligový hráč Tomáš Frejlach z Kutné Hory, který bude patřit v 1. A třídě mezi nejmladší trenéry. K týmu přichází v době, kdy je na druhém místě tabulky. „První tři týmy mají mezi sebou tříbodový odstup a byla by škoda tuto šanci nevyužít,“ potvrdil pětatřicetiletý kouč.

Tomáš Frejlach (vlvo) se svým bratrem při tréninku v Malešově.

Kamarádi rejpou, říká Frejlach. Z věčného smolaře je teď fotbalový kouč

Fotbalisté Světlé nad Sázavou mají novou posilu v realizačním týmu. Novým koučem se stal bývalý ligový hráč Tomáš Frejlach, který bude patřit v 1. A třídě mezi nejmladší trenéry. K týmu přichází v době, kdy je na druhém místě tabulky. „První tři týmy mají mezi sebou tříbodový odstup a byla by škoda tuto šanci nevyužít,“ potvrdil pětatřicetiletý kouč.

Tomáš Frejlach (vlvo) se svým bratrem při tréninku v Malešově.

Byla by škoda šanci nevyužít, říká o postupu Frejlach

Fotbalisté Světlé nad Sázavou mají novou posilu v realizačním týmu. Novým koučem se stal bývalý ligový hráč Tomáš Frejlach, který bude patřit v 1. A třídě mezi nejmladší trenéry. Rozhodně ale s největšími zkušenostmi. K týmu přichází v době, kdy je na druhém místě tabulky. „První tři týmy mají mezi sebou tříbodový odstup a byla by škoda tuto šanci nevyužít,“ potvrdil pětatřicetiletý kouč.

Vánoční strom v Mohelně.

Nejhezčí vánoční strom na Vysočině: zapojte se a pošlete snímek vašeho favorita

/NOMINUJTE DO ANKETY/ Krásně osvětlená náměstí velkých měst i těch nejmenších návsí na Vysočině. Jeden ze symbolů blížících se Vánoc. Přestože letošní rok 2020 je v mnoha ohledech zvláštní, v jednom se rozhodně neliší. Dominantu této výzdoby tvoří krásně vyšňořené vánoční stromy. Hledáme ten nej napříč celou Vysočinou. Zapojte se i vy, čtenáři Deníku, a nominujte vašeho favorita.

Vojáci 42. mechanizovaný prapor je vojenský útvar Pozemních sil Armády České republiky v Táboře pomáhají seniorům ze Světlé nad Sázavou.

Pomoc vojáků v Covid krizi

Vojáci 42. mechanizovaný prapor je vojenský útvar Pozemních sil Armády České republiky v Táboře pomáhají seniorům ze Světlé nad Sázavou.