Kreativ

ŠTÍTEK: Světlá nad Sázavou

Ve středu 3. června převzala spoluzakladatelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA hračky pro projekt Život v kufříku, vyrobené ve školském vzdělávacím středisku Věznice Všehrdy.

Hračky z Věznice Všehrdy pro projekt Život v kufříku

Ve středu 3. června převzala spoluzakladatelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA hračky pro projekt Život v kufříku, vyrobené ve školském vzdělávacím středisku Věznice Všehrdy. Vkusně zabalené dřevěné hračky byly předány jedné ze zakladatelek nadačního fondu paní Ivě Barnincové Říhové, za přítomnosti vedení věznice a vedení školského vzdělávacího střediska Věznice Všehrdy (SOU).

Ve světelské věznici ke Dni dětí připravili několik novinek.

Díky dětem se chtějí polepšit. Matky ve světelské věznici mají možnost

Aby se i děti odsouzených matek cítily při pobytu ve vězení co nejkomfortněji, připravilo pro ně vedení ženské věznice ve Světlé nad Sázavou několik novinek. Počínaje Mezinárodním dnem dětí mohou využívat dětské hřiště, dětský koutek v návštěvní místnosti a matkám s dětmi do jednoho roku se otevře nově vybudovaný speciální oddíl.

Obec Dolní Město.

Dolní Město: Kořenová čistička obci vyhovuje, úředníkům asi ne

Zrušit, nezrušit. Otázku Hamleta, prince dánského, řeší v Dolním Městě na Havlíčkobrodsku. Ty otazníky se týkají kořenové čističky odpadních vod. Někde nemají čističku ani jednu, v Dolním Městě dvě. Jednu klasickou a druhou kořenovou. „Když jsme v roce 2015 řešili odkanalizování obce, ukázalo se, že nejlepší bude provést odkanalizování ve dvou samostatných částech. V lokalitě Na Čechách kanalizace splašková, včetně mechanické čističky. Pro zbytek obce čistička kořenová,“ vysvětlil na úvod starosta Pavel Chlád.

Zámek Světlá nad Sázavou získal zvláštní cenu ankety Zlatá jeřabina

Zámek Světlá nad Sázavou získal zvláštní cenu ankety Zlatá jeřabina

18. května, v čase před zahájením turistické sezony se v Rytířském sále Zámku Světlá nad Sázavou uskutečnilo slavnostní setkání, kterého se vedle majitelky zámku paní Heleny Degerme a nejvyšších představitelů města Světlá nad Sázavou starosty Františka Aubrechta a místostarosty Josefa Hnika zúčastnila delegace Kraje Vysočna vedená členem Rady Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Romanem Fabešem.

Herna v Mateřském centru Zvoneček

Zvoneček, Rolnička i Ledňáček se těší na děti i rodiče

Mateřská centra při Oblastní charitě Havlíčkův Brod byla kvůli špatné epidemiologické situaci několik měsíců zavřená. Vzhledem k postupnému uvolňování opatření se už ale pomalu připravují na znovuotevření. V brodském Zvonečku se už do provozu pomalu vrací a obnovují krátkodobé hlídání.

Hokejisté SK Telč (v bílém) se na nově vytvořenou soutěž těší.

ANKETA. Těšíte se na nově vzniklou hokejovou Krajskou ligu Vysočiny?

Rozhodnutí o ustavení hokejové Krajské ligy Vysočiny většina klubů vítá. Některé z nich po této soutěži volaly již delší dobu, jiní poukazují na snížení ekonomické náročnosti dojíždění za hranice kraje. Některé kluby ale tento verdikt trápí. Jak se těšíte na krajskou vy? Hlasujte v naší čtenářské anketě.

Zcela zvláštní původ má kaplička v Žebrákově, příměstské části Světlé nad Sázavou. V roce 1947 ji postavil zdejší mlynář František Weingart jako poděkování Bohu za to, že se nikomu z rodiny během druhé světové války nic nestalo.

Kaplička v Žebrákově se zrodila z vděčnosti

Drobné sakrální stavby jako jsou kapličky, zvoničky a boží muka v rozličných podobách patří ke koloritu zejména venkova, když jejich původ mnohdy sahá až do středověku. Zcela zvláštní původ má kaplička v Žebrákově, příměstské části Světlé nad Sázavou.

Lipnická bible - štít víry v neklidných časech pozdního středověku.

Unikátní Lipnická bible se vrátí domů ze Spojených států domů, podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Nejstarší dochovaná písemná památka z Lipnice nad Sázavou se za dva měsíce na čas vrátí tam, kde vznikla – na tamní hrad. Unikátní Lipnickou bibli přivezou z Muzea bible v americkém Washingtonu. Současně s přípravami na její výstavu teď vrcholí i práce na publikaci Lipnická bible - štít víry v neklidných časech pozdního středověku, která bude vydána nákladem okrouhlického spolku Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého.

Matky s dětmi vítaly jaro

Vítání jara. Maminky s dětmi tvořily obrázky a oslavily Velikonoce

Specializovaný oddíl Věznice Světlá nad Sázavou určený pro matky s dětmi žije, i přes aktuální sněhovou nadílku, jarem. Výzdoba oddílu se nese v jarním duchu a tvoří ji i obrázky a výrobky přímo od dětí. Manuální zručnost představuje jednu z dovedností, kterou se zaměstnanci věznice u dětí za pomoci jejich maminek snaží rozvíjet.

Hudební festival Sázafavest.

Letošní Sázavafest se ruší: dvacátý ročník oblíbeného fesťáku se o rok přesouvá

Do poslední chvíle jsem doufala, že jak rychle virus přišel, tak i rychle odejde, ale realita je jiná. Představovala jsem si jubilejní dvacátý ročník ve stylu velkých oslav, krásného počasí v ještě krásnějším zámeckém parku. Bohužel vše se nedá naplánovat, povzdechla si Andrea Zdarsová, ředitelka Sázavafestu, který se už tradičně koná ve Světlé nad Sázavou.

Zaměstnanci světelské věznice slavili Velikonoce

Altánem zněl smích. Zaměstnanci světelské věznice slavili Velikonoce

Zaměstnanci věznice ve Světlé nad Sázavou oslavili Velikonoce. Na Zelený čtvrtek na ně před věznicí čekal velikonočně vyzdobený altán i jeho okolí, velikonoční perníky a drobné překvapení v podobě obarvených vajíček se jménem. Ta byla různě rozvěšena a každý si mezi více než tři sta vajíčky hledal to svoje.

Tajemný Žebrákovský kopec

Vyšlápněte si na tajemný Žebrákovský kopec

Vrch nedaleko Světlé nad Sázavou s výškou 601 metrů popisují mnohé encyklopedie podobně: „Žebrákovský kopec je kopec v Posázaví nedaleko chráněné krajinné oblasti Stvořidla. Jeho nadmořská výška je 601 m. Jedná se o druhý nejvyšší kopec Světelska a Ledečska, když nejvyšším je Melechov s výškou 715 m. Pojmenován je po nejbližší vsi Žebrákov“. Na zatím zalesněný kopec se dostanete ze Světlé nad Sázavou pěšky po žluté turistické značce.

Tajemný Žebrákovský kopec

Turistická zajímavost ve Světlé. Projděte se na tajemný Žebrákovský kopec

Vrch nedaleko Světlé nad Sázavou s výškou 601 metrů popisují mnohé encyklopedie podobně: „Žebrákovský kopec je kopec v Posázaví nedaleko chráněné krajinné oblasti Stvořidla. Jeho nadmořská výška je 601 m. Jedná se o druhý nejvyšší kopec Světelska a Ledečska, když nejvyšším je Melechov s výškou 715 m. Pojmenován je po nejbližší vsi Žebrákov“. Na zatím zalesněný kopec se dostanete ze Světlé nad Sázavou pěšky po žluté turistické značce.

Foto 3

Dominika Hejdová je drsná holka od motorek. Jezdí za světelský tým

Dominika Hejdová rozhodně nevypadá jako drsná holka od motorek. Už ale téměř sedm let jezdí motokros na vrcholné úrovni. Je několikanásobnou účastnicí republikového šampionátu. Třiadvacetiletá závodnice světelského týmu Motokros EU začínala s motokrosem okolo šestnácti let. Předtím jezdila na koních. Pracuje jako obchodní zástupce na farmě Ovesná Lhota u Světlé nad Sázavou. V posledních sedmy měsících se dávala dohromady po zlomenině hrudních obratlů.

Monarchista a starosta Jindřich Holub: Chybí nám stabilita, hrdost a řád

/ROZHOVOR/ Obec Pohleď je malá vesnička u Světlé nad Sázavou. Žije tady asi jen sedmdesát lidí. Už třicet let vede obec starosta Jindřich Holub. Dnes je mu přes padesát. V době, kdy do úřadu nastoupil, byl jednoznačně nejmladší starosta v okrese, ne-li v kraji. Netají se svými sympatiemi k monarchii. Je zároveň předsedou Spolku pro obnovu Českého království.