Kreativ

ŠTÍTEK: Světlá nad Sázavou

Autobusy společnosti Arriva nemá kdo řídit

Problém Arrivy s rušením spojů: desítky na Brodsku, řidiči marodí, náhrada chybí

Autobusy nevyjely, nejsou řidiči. Zhruba třicet spojů musela v úterý na Havlíčkobrodsku zrušit dopravní společnost Arriva. Na autobus čekal marně třeba Petr Blažek ze Světlé. „Ta firma má asi problémy. Mě jako cestujícího to ale bohužel nezajímá. Samozřejmě mi vadí, když autobus nepřijede. Ne každého napadne dívat se denně na internet. Pak stojíte ráno na zastávce, a autobus nejede. Nevíte, co se děje, tak jdete pro auto. Tím se zdržíte a máte v práci problém,“ poznamenal.

Tradiční společné foto koledníků před kostelem ve Světlé nad Sázavou

Tříkrálová sbírka oslovila obyvatele Světlé nad Sázavou

Svátek Tří králů spojený s Tříkrálovou sbírkou má ve Světlé nad Sázavou tradici a je tomu tak i v letošním roce. Koledu zorganizovala v sobotu 8. ledna Římskokatolická farnost společně s Mateřským centrem Rolnička Světlá nad Sázavou.

Zdeněk Tůma.

Zemřel starosta Ledče a obětavý sportovec Zdeněk Tůma

Smutná zpráva. O starostu přišlo město Ledeč nad Sázavou. Zemřel v neděli 2. ledna. Město vedl od roku 2014. Za svůj největší úspěch v křesle starosty považoval třeba proměnu křižovatky na Husově náměstí nebo oživení sídliště Stínadla. " Musel jsem si ujasnit, co ve městě změnit jde a co už ne," řekl loni v létě Deníku.

Patnáctý ročník turnaje v rapid šachu O pohár města Světlá nad Sázavou – Memoriálu Vlastimila Mareše

Turnaj O pohár města Světlá nad Sázavou vyhrál mezinárodní velmistr

Středa 29. prosince patřila šachistům, kteří se sjeli na Vysočinu, aby mezi sebou zabojovali o prvenství v rámci patnáctého ročníku turnaje v rapid šachu O pohár města Světlá nad Sázavou – Memoriálu Vlastimila Mareše. V tanečním sále městského společenského domu se jich utkalo devětadevadesát, rozděleni byli do tří místností, aby byla dodržena platná epidemická opatření. Turnaj byl v tomto roce součástí seriálu sportovních akcí České unie sportu, jehož mediálním partnerem je Deník.

Účinkující pěvecký sbor a orchestr letošní České mše vánoční ve Světlé nad Sázavou

Rybovy České mše vánoční se ve Světlé přeci jenom dočkali

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby neodmyslitelně patří k Vánocům ve Světlé nad Sázavou, vždyť ji světelský smíšený pěvecký sbor Gaudeamus poprvé uvedl již v roce 1988. O loňských Vánocích se díky koronavirovým opatřením koncert neuskutečnil a dlouho to vypadalo, že i letošní vánoční svátky budou ve Světlé bez „Rybovky.“ Ta v kostele sv. Václava sice letos zazněla, ale bez posluchačů, když se tam 6. listopadu nahrávala na CD.

Věznice Světlá nad Sázavou.

Kauza mučení ve světelské věznici: případ bude řešit soud v Havlíčkově Brodě

Případem sedmi dozorců ze ženské věznice Světlá nad Sázavou, kteří jsou podezřelí z mučení a nelidského a krutého zacházení, se bude zabývat Okresní soud Havlíčkův Brod, řekl dozorující státní zástupce Lukáš Vodička z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Podle obžaloby se dozorci loni v lednu podíleli na několikahodinovém fyzickém i psychickém mučení odsouzené ženy.

Brněnští skauti rozváželi vlaky v sobotu 18. prosince drahocenné světýlko po celé naší vlasti. Do Světlé nad Sázavou dorazil rychlík přesně dle jízdního řádu v 8.16 hodin ráno.

Betlémské světlo dorazilo na nádraží ve Světlé nad Sázavou

Sobotní ranní rychlík Českých drah R988 Vysočina z Brna do Prahy vezl vzácný poklad, Betlémské světlo. V ten den brněnští skauti rozváželi vlaky to drahocenné světýlko po celé naší vlasti. Stanice našeho havlíčkobrodského okresu, do kterých světlo zavítalo, byly Přibyslav, Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou, Golčův Jeníkov město.

HHK Velké Meziříčí má v soutěžích dva celky. Ilustrační foto.

Hrát se dá s každým soupeřem. Jen se musíme sejít kompletní, vzdychá Kudláček

/ROZHOVOR/ Jediným hokejovým klubem na Vysočině, které má v soutěžích mužů dva celky, je HHK Velké Meziříčí. Zatímco A tým bojuje druhým rokem ve druhé lize, jeho rezerva je účastníkem Krajské hokejové ligy Vysočina. Trenér béčka HHK Martin Kudláček v rozhovoru pro Deník netajil, že by si dovedl představit lepší postavení týmu v tabulce vysočinské soutěže.

V kostele sv. Václava ve Světlé nad Sázavou se uskutečnila unikátní nahrávka CD České mše vánoční Jakuba Jana Ryby v úpravě skladatele a dirigenta Jiřího Trtíka. Zleva: Petr Nekoranec, Kristýna Kůstková a Marie Svobodová (rodačka z Havlíčkova Brodu).

Křest CD České mše vánoční se uskuteční v Infocentru ve Světlé nad Sázavou

V sobotu 6. listopadu se v kostele sv. Václava ve Světlé nad Sázavou uskutečnila unikátní nahrávka CD České mše vánoční Jakuba Jana Ryby v úpravě skladatele a dirigenta Jiřího Trtíka, když sólové party zpívali naši přední operní pěvci Kristýna Kůstková soprán, Marie Svobodová alt, Petr Nekoranec tenor a Pavel Vančura bas.

Ilustrační fotografie.

Opilecká hádka ve Světlé nad Sázavou skončila ranou do hlavy

Začalo to hádkou a skončilo ranami. „V pátek 3. prosince byli policisté před sedmou hodinou večer přivoláni k domu ve Světlé nad Sázavou, kde došlo k fyzickému napadení. Vznikl tam slovní konflikt mezi dvěma muži, který vyústil v ránu do hlavy," informovala v pondělí policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Procházka vánočně nasvíceným zámeckým parkem ve Světlé nad Sázavou.

Jako v pohádce. Kouzelně osvětlený park s labutěmi a zvoničkou láká do Světlé

Za chvíli tu budou Vánoce. Druhý adventní víkend je za námi a všude po setmění svítí kouzelná vánoční výzdoba. Zářící stromky, osvětlené parky, betlémy či zvoničky zasypané sněhem. Ve Světlé nad Sázavou mohou milovníci večerních procházek obdivovat nádherně osvětlený park, který zachytil ve fotografiích Jaroslav Loskot. Děkujeme za možnost uveřejnění.

Hokejové utkání mezi Moravskobudějovický hokej a HC Chotěboř.

OBRAZEM. Krajská hokejová liga měla na programu souboje týmů z čela tabulky

Spousta odkladů. Jen čtyři utkání z deseti byla odehrána ve čtrnáctém a patnáctém kole Krajské hokejové ligy mužů Vysočiny. O víkendu lákal sousedský duel mezi Humpolcem a Světlou nad Sázavou. V něm se radovali hostující hokejisté, kteří rozhodli o svém vítězství až v páté minutě prodloužení. V jediném středečním utkání potom v přímém souboji o druhou příčku tabulky přetlačila Žihadla hostující Chotěboř. Ze zmíněných šlágrů soutěže přinášíme fotogalerii.

Procházka vánočně nasvíceným zámeckým parkem ve Světlé nad Sázavou.

Jako v pohádce. Kouzelně osvětlený park s labutěmi a zvoničkou láká do Světlé

Za chvíli tu budou Vánoce. První adventní víkend je za námi a všude po setmění svítí kouzelná vánoční výzdoba. Zářící stromky, osvětlené parky, betlémy či zvoničky zasypané sněhem. Ve Světlé nad Sázavou mohou milovníci večerních procházek obdivovat nádherně osvětlený park, který zachytil ve fotografiích Jaroslav Loskot. Děkujeme za možnost uveřejnění.

Zimní nálada ve Světlé nad Sázavou

Vánoční procházka parkem čeká na návštěvníky ve Světlé nad Sázavou

Světlá nad Sázavou je připravená naladit návštěvníky na první adventní neděli. A bude co obdivovat. Po setmění se rozsvítí vánoční strom před kostelem s osvětlením města a zároveň i Vánoční procházka parkem. Tu si můžete od neděle 28. listopadu každý den projít až do konce ledna. 

Vánoční výstava betlémů 2020 v Muzeu Vysočiny v Třebíči.

Vánoční atmosféru navodí výstava betlémů. Lidé poznají i Štědrý den na Horácku

Je tu konec měsíce listopadu a začíná první adventní víkend. S ním přichází bohatá nadílka tipů po celé Vysočině. I bez adventních trhů je kam vyrazit. V Třebíči mohou zájemci navštívit vánoční výstavu betlémů na zámku a ve Žďáře nad Sázavou začíná výstava Štědrý den na Horácku. Ve Velkém Meziříčí lákají na umělé kluziště a na Jihlavsku čeká nadšence volné ježdění v areálu Pístovských mokřadů. Hrad Kámen zve na speciální prohlídky a ve Světlé nad Sázavou připravili vánoční procházku k osvětleným labutím.

Strašidelné koupaliště a jeho budoucí podoba.

Konec hrůzy. Světlá chce mít krásné koupaliště. Podívejte se

/VIZUALIZACE/ Ošklivý bazén ve kterém se nikdo nikdy nekoupal. Restaurace ve které už nikdo nesedí. Takovou ozdobu má v centru město Světlá nad Sázavou. Ale to se změní. Areál koupaliště Pěšinky čeká velká proměna v úhledný park, nové koupaliště a moderní odpočinkové zařízení.

Vánoční strom ve Světlé nad Sázavou

Tradiční předvánoční představení na světelském náměstí. Vánoční strom už stojí

Že se blíží čas adventu a vánočních svátků, to ve Světlé nad Sázavou každoročně připomíná přivezení vánočního stromu a jeho usazení na připravené stanoviště na prostranství mezi radnicí a kostelem sv. Václava. Tentokrát se zmíněné předvánoční představení odehrálo dnes 15. listopadu dopoledne, když pracovníci TBS Světlá nad Sázavou přivezli čtrnáctimetrový smrk na speciálně upraveném nákladním automobilu.

Na snímku zleva hlavní aktéři nahrávaného koncertu Kristýna Kůstková, Jiří Trtík, Petr Nekoranec, Marie Svobodová a Pavel Vančura

Chrám svatého Václava ve Světlé již okusil vánoční atmosféru

V sobotu 6. listopadu odpoledne dýchal kostel svatého Václava ve Světlé nad Sázavou neopakovatelnou vánoční atmosférou, byť do Štědrého dne zbývalo sedm týdnů. Uskutečnila se tam nahrávka České mše vánoční Jakuba Jana Ryby s vynikajícím pěveckém obsazení, když sólové party zpívali naši přední operní pěvci.

Futsal II. liga západ - Kladno - Ústí nad Labem 2:6.

Satani narazili i na hřišti posíleného posledního

Pouhé tři body k dobru mají na poslední příčku druholigové tabulky futsalisté Kladna. Tabulku uzavírá celek MGC Teplice a právě na jeho palubovce Satani podlehli 2:3 (1:1). Pro Severočechy to byla první výhra v sezoně a byla zasloužená, jak uznal kouč poražených Jiří Veselý.

Tomáš Frejlach

Jsem kliďas, ale umím se i rozčílit, culí se kouč Frejlach. Sám obdivuje Lavičku

Opakované zranění. Bývalý fotbalový záložník Tomáš Frejlach nastupoval během své kariéry ve špičkových českých klubech. Jeho slibnou kariéru ale brzdily časté problémy s kolenem, které ho zradilo celkem pětkrát. V současné době se tak pětatřicetiletý exligový fotbalista pohybuje ve fotbalovém dění na Vysočině, kde trénuje tým 1. A třídy FK Světlá nad Sázavou.

Tomáš Frejlach

Jsem kliďas, ale umím se i rozčílit, culí se kouč Frejlach. Sám obdivuje Lavičku

Opakované zranění. Bývalý fotbalový záložník Tomáš Frejlach nastupoval během své kariéry ve špičkových českých klubech. Jeho slibnou kariéru ale brzdily časté problémy s kolenem, které ho zradilo celkem pětkrát. V současné době se tak pětatřicetiletý exligový fotbalista pohybuje ve fotbalovém dění na Vysočině, kde trénuje tým 1. A třídy FK Světlá nad Sázavou.