Kreativ

ŠTÍTEK: Světlá nad Sázavou

Ilustrační foto

Na Vysočinu míří noví zubaři, přibývá jich ve Velkém Meziříčí

Hodina a půl autem. Tak daleko musí Marie Janíčková z Třebíčska dojíždět k zubaři. „Děsím se chvíle, kdy bych tam opravdu potřebovala akutně. Na druhou stranu mě to nutí se zubům věnovat pečlivě. Každý den jim dávám patnáct až dvacet minut,“ svěřila se Janíčková. Její situace demonstruje, jak tristní situace se zubaři na Vysočině je.

Hokejové utkání mezi HC Lvi Chotěboř a  HC Lední Medvědi Pelhřimov.

OBRAZEM. Šlágr krajské ligy ovládla Chotěboř, Pelhřimov zůstal poprvé bez bodů

Další dvě kola měla v uplynulém týdnu na programu Krajská liga mužů Vysočina. Šlágry viděly Chotěboř a Moravské Budějovice. Na Třebíčsku souboj tabulkových sousedů jasně ovládla Žihadla, která tak Jiskru Humpolec přeskočila v tabulce. Duel prvního se třetím vyzněl lépe pro domácí Chotěboř, Lední Medvědi tak letos poprvé vyšli naprázdno.

Odpolední a večerní procházka parkem ve Světlé nad Sázavou

Jako v pohádce. Vychutnejte si vánoční procházku parkem ve Světlé ve dne i večer

Milovníci Vánoc a večerních osvětlených procházek mohou i v letošním roce obdivovat zářivou výzdobu ve Světlé nad Sázavou. Velkým lákadlem je nádherně osvětlený park. Na odpolední, ale i večerní procházku se sem vydal Jan Šafránek. Děkujeme mu za krásné snímky a možnost zveřejnění. Podívejte se do bohaté fotogaleria a nasajte tak vánoční náladu a atmosféru. 

Humpolečtí hokejisté vaří v domácím prostředí kvalitní recept na silnější protivníky. Po Pelhřimově o víkendu padla na ledě Jiskry i vedoucí Světlá nad Sázavou.

Světlá sesazena, na čele krajské ligy je přetlak. Soutěž se vyrovnává, vidí Zour

Nový lídr. Dvě kola se odehrála během minulého týdne v Krajské lize mužů Vysočina. Vedoucí Světlá nad Sázavou měla v jednom volno, poté v prodloužení padla v nedalekém Humpolci. Musela tak o skóre přepustit první příčku tabulky Chotěboři, která má však o zápas více. Humpolecká Jiskra naopak potvrdila, že na favority umí zahrát: „Měli jsme i docela štěstí,“ sympaticky netají trenér týmu Jan Zour.

Ilustrační foto.

Gólové údery v koncovkách duelů srazily jak Vysoké Mýto, tak Svitavy

Florbalová divize má za sebou ve skupině D jedenáct kol, tedy polovinu základní části, byť není úplně kompletní. Z reprezentantů svitavského a ústeckoorlického regionu si zatím nejlépe vede Litomyšl, což se potvrdilo i v uplynulém kole. V něm se mimo jiné narodila i dvouciferná vítězství.

Rozsvícený park ve Světlé. Archivní snímek.

Procházka pohádkovým parkem bude. Světlá škrtne ohňostroj

/FOTO/ Jedinečná procházka předvánočním parkem ve Světlé nad Sázavou bude. Bez ohledu na energetickou krizi. „Nechceme obyvatele připravit o zážitky, které jim umožní zapomenout na starosti běžných dnů,“ zdůraznil místostarosta městečka na Havlíčkobrodsku Tomáš Rosecký.

Hokejisté Světlé nad Sázavou zůstávají jediným neporaženým celkem letošního ročníku krajské ligy.

Krajské lize dál vládne Světlá. Zvláštní výsledek, okomentoval šlágr Fixa

Nadále neporaženi. Ve šlágru jedenáctého kola Krajské ligy mužů Vysočina čekali diváci na alespoň jednu branku až do čtyřiašedesáté minuty. Teprve v prodloužení se trefil domácí Daniel Piskač a rozhodl vyrovnaný souboj Světlé nad Sázavou s Pelhřimovem. Světelští tak nadále zůstávají jediným neporaženým celkem soutěže. Lední Medvědi jsou přes nezdar týmem, který bodoval v každém utkání.

Kanonýr Světlé nad Sázavou Miroslav Křikava (na archivním snímku vpravo) zaznamenal o víkendu pět gólů.

KANONÝR VÍKENDU: Křikavův snový víkend. Dva zápasy, pět gólů, na hřišti se synem

Rozený snajpr. Fotbalový FK Bohemia Světlá nad Sázavou si hýčká ve svých řadách opravdový střelecký klenot. Velezkušený Miroslav Křikava ani ve svých čtyřiačtyřiceti letech neztrácí gólový apetit. Přesvědčil o něm rovněž o uplynulém víkendu, kdy vstřelil v krajských soutěžích ve dvou zápasech pět gólů. Z toho za B tým ve Ždírci čtyři. „On má fotbal hodně rád,“ vyzdvihuje trenér A týmu Tomáš Frejlach.

Odhalení kamene zmizelých a umístění pamětní tabulky věnované židovské rodině Šmolkových. Známá hostinská Helena Šmolková byla se synem Adolfem v roce 1942 odvlečená do německých koncentračních táborů, syn nepřežil.

Pamětní deska v Dobré Vodě Lipnické připomíná hostinskou Jaroslava Haška

V Dobré Vodě Lipnické v pátek odhalili kamen zmizelých a pamětní tabulku věnovanou židovské rodině Šmolkových. Tabulka připomíná i Helenu Šmolkovou, které by 3. listopadu bylo 140 let. V obci, jež je dnes místní částí Dolního Města na Havlíčkobrodsku, vedla od roku 1911 hospodu, ve které se scházeli zajímaví hosté včetně spisovatele Jaroslava Haška nebo malíře Jaroslava Panušky. Osud rodiny, hostince i obce zachytil ve své nové knize Tam, v zatáčce, potkáš útulnou hospodu Miloš Doležal. Dnes ji u příležitosti odhalení pamětní tabulky a kamene veřejně představil.

Mistrovství České republiky enduro a cross country open pořádané CAMS.

FOTO: Celkové druhé místo mě moc těší, říká jezdec Koukolík

Na mistrovství České republiky enduro a cross country open pořádané CAMS vyrazil do Světlé nad Sázavou v pátek 28. října vybojovat závěrečnou bednu endurák Jiří Koukolík z Vrbice u Stříbra. V pátek podvečer tradičně prošel přejímkou a v sobotu ráno hodinu před startem odevzdal motorku do předstartovního prostoru, které se za ní až do startu zamklo stejně jako za stroji ostatních jezdců.

Závěrečný závod seriál Adrenalin-oil MMČR a PČR endurosprint 2022.

FOTO: Závodníci Nedvěd a Koukolík dojeli na předních místech

Závěrečného závodu seriálu Adrenalin-oil Mezinárodního mistrovství ČR (MMČR) a PČR endurosprint 2022, který se jel o uplynulém víkendu v Dobřanech, se zúčastnili také enduráci z Tachovska Václav "Pinďa" Nedvěd ve třídě MČR E3 a Jiří "Bio" Koukolík závodící ve třídě MMČR VET1.

Naďa M. a eskorta u krajského soudu v Ústí 20. října 2022

Do ústavu ne. Odsouzená alkoholička chce raději léčbu ve vězení

Neobvyklou žádostí se v těchto dnech zabývá ústecký krajský soud. Před senátem znovu po roce a půl stojí 46letá alžírská rodačka Naďa M. Dříve ji odsoudili za to, že v opilosti v jednom z pokojů lounské ubytovny Oharka bodla do hrudi čtvrt metru dlouhým kuchyňským nožem o deset let mladšího známého.

Hokejisté Světlé nad Sázavou porazili doma Chotěboř (v bílém ve vzájemném utkání v minulé sezoně) a posunuli se do čela tabulky krajské ligy.

Šlágr hokejové krajské ligy ovládla Světlá, Žihadla atakovala střelecký rekord

Uspěli domácí. V sedmém kole Krajské ligy mužů Vysočiny se střetly ve Světlé nad Sázavou vedoucí celky soutěže. Po dramatickém průběhu neudržela hostující Chotěboř ve třetí třetině své vedení a přepustila pozici lídra soupeři. Událostí víkendového kola byla i kanonáda obhájců prvenství z Moravských Budějovic do sítě Bystřice nad Pernštejnem. Žihadla vyprovodila Orly výsledkem 17:1.

Přestavba náměstí ve Světlé je dlouhá a náročná, plán uzavírek se pravidelně mění.

Oprava náměstí ve Světlé zavřela ulice, lidé chodí do centra přes školu

Až do konce října se musejí obyvatelé i návštěvníci Světlé smířit s dalšími uzavírkami ulic kvůli rekonstrukci náměstí Trčků z Lípy. „Od středy je s ohledem na postup stavebních prací uzavřena pro dopravu křižovatka ulic Komenského a Nádražní,“ informovala o nejnovější uzavírce mluvčí městského úřadu Blanka Sedláková.

Besedy ve Světlé motivovaly k zájmu o technické předměty

Besedy ve Světlé motivovaly k zájmu o technické předměty

Jak zajistit dostatek elektrické energie pro 7,9 miliard obyvatel naší planety? Jaké zdroje energie máme k dispozici, jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Tyto velmi důležité otázky byly tématem čtyř dvouhodinových besed „Energie – budoucnost lidstva“, které začátkem října proběhly na Akademii ve Světlé nad Sázavou. Za studenty přijeli Ing. Štěpán Zelman a Ing. Jiří Tyc z Jaderné elektrárny Temelín.

Dobrá Voda Lipnická

Krásnou Helenu a její rodinu připomene kámen zmizelých

Říkali jí krásná Helena. Po té trojské. Ale žila ve vsi Dobrá Voda Lipnická u Dolního Města na Havlíčkobrodsku. Jmenovala se Helena Šmolková. Musela být opravdu výjimečná, když si ji spisovatel, novinář a přítel Jaroslava Haška Zdeněk Matěj Kuděj vybral za hlavní hrdinku jedné své povídky. V hospodě u Šmolků byl zřejmě víc než doma. Helana ale měla smůlu, protože se narodila jako židovka.

Tomáš Rosecký měl na starost sportovní zařízení, nově se stěhuje na radnici

Ze sportoviště na radnici. Novým místostarostou ve Světlé bude Tomáš Rosecký

Povolební vyjednávání ve Světlé skončily. Starosta František Aubrecht povede radnici dál. Dojde pouze k výměně na pozici místostarosty. Místo Josefa Hnika, který ve funkci končí, bude místostarostou Tomáš Rosecký, z kandidátky nezávislí Pro Světelsko, jednatel společnosti Sportovní zařízení města Světlá nad Sázavou s.r.o.

Futsal liga západ, Kladno - Pernštejn

Satanům úvod sezony nevyšel, dvakrát padli

Dvěma porážkami vstoupili do nové druholigové sezony futsalisté Kladna. Nejprve doma podlehli tradičnímu rivalovi z Mladé Boleslavi 2:6 a posléze v hale ve Světlé nad Sázavou domácí Chotěboři 3:6.

Ladislav Horký

Je demokracie, komentují v Lipnici návrat trestaného starosty

Není to problém. Většina zastupitelů jsou rozumní lidé, komentoval místostarosta Lipnice nad Sázavou Marek Hanzlík skutečnost, že se po volbách stal členem zastupitelstva bývalý starosta Ladislav Horký. Ten podle Hanzlíka napáchal ve městě škody, ze kterých se Lipnice bude vzpamatovávat několik let. „Máme demokracii. Respektujeme, že pana Horkého někteří lidé na Lipnici zvolili. Jestli pan Horký přijde na jednání s rozumnými návrhy, nevidím důvod je nepřijmout,“ zdůraznil Hanzlík.

Bývalý bazén, původně pýcha města, dneska strašidelné místo. Okolí opuštěného bazénu využívají něketří lidé dokonce k pohazování odpadu.

Areál u zchátralého bazénu obnoví Světlá za peníze od státu

/FOTO, VIZUALIZACE/ Místo zchátralé budovy u bazénu, kde se nikdo nikdy nekoupal, budou mít Světelští moderní odpočinkový areál Pěšinky. Budovu nechá radnice přestavět. Využije státní dotaci na obnovu brownfieldů. Radní už kvůli tomu nechali zpracovat střednědobý výhled rozpočtu města až do roku 2025. Jen základní obnova budovy přijde skoro na sedmdesát milionů korun.

Kdo získá radnici ve Světlé musí být jasno v říjnu

Vítěz voleb Světlé nad Sázavou: Důležitá je hlavně rada

Pokračovat ve stejném duchu. I to je možné ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Vítězem jsou tady nezávislí Pro Světelsko s jedničkou sportovcem Tomášem Roseckým. Dvojkou je místostarosta Josef Hnik. Druzí jsou pak křesťanští demokraté a nezávislí v čele se starostou Františkem Aubrechtem.

Zámek ve Světlé má podle nových majitelů jedinečnou atmosféru

Zámek ve Světlé musí žít, říkají noví majitelé manželé Marianovi

Chceme přivést do zámku život, reagovali manželé Jiří a Marta Marianovi, noví majitelé zámku ve Světlé nad Sázavou. Před fotoaparátem uhýbali. „Naše tváře nejsou důležité, důležitý je zámek a jeho budoucnost,“ dodali na vysvětlenou. Zároveň zdůraznili, že nemají v úmyslu zámek zavírat, natož rušit muzeum.

Zámek Světlá nad Sázavou.

Zámek ve Světlé potichu změnil majitele. Koupil ho vinař z Mikulova

Zámek ve Světlé nad Sázavou má nového majitele. Stal se jím hoteliér a vinař Jiří Marian z Mikulova. Přitom ještě před časem původní majitelka Helena Degerme informaci o prodeji razantně odmítla. „Je to blbost! Každý volá a já už jsem unavená odpovídat na jednu a tu samou otázku,“ reagovala tehdy na dotaz Deníku.

Broušení skla, Světlá nad Sázavou 2018. Ilustrační foto

Světlá a Humpolec jsou mezi nejlepšími podnikatelskými městy v zemi

Hned dva zástupci z Vysočiny se umístili mezi patnácti nejlepšími českými městy pro byznys. V první desítce skončila Světlá nad Sázavou z Havlíčkobrodska díky svému podnikatelskému potenciálu. Čtrnácté místo ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys agentury Datank obsadil Humpolec na Pelhřimovsku.