Kreativ

ŠTÍTEK: Světlá nad Sázavou

Jarní skláření ve Sklárně Huť Jakub Tasice.

Takhle vypadalo Jarní skláření ve sklárnách Huť Jakub Tasice. Podívejte se

Ve Sklárně Huť Jakub Tasice na Havlíčkobrodsku se v sobotu 7. května konal čtvrtý ročník Jarního skláření. Zájemci zažili průlet sklářských řemesel. K vidění bylo foukání skla, broušení, malování skla s malířskou dílničkou Ivany Vorlíčkové, která vyráběla květiny z bižuterie a nechyběla ani korálková dílnička pro děti a mnoho dalších aktivit.

Ilustrační foto.

Tři roky spokojenosti: dentální hygienistku ve Světlé podpořilo město

Ordinaci dentální hygienistky mají pacienti ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Hygienistka Kateřina Smejkalová získala od města na vybavení ordinace půjčku sto padesát tisíc. „Město si ale dalo podmínku. Paní Smejkalová bude ordinaci provozovat nejméně tři roky ke spokojenosti pacientů,“ upřesnil starosta František Aubrecht.

Jubilejní jízda zručnosti a výstava zemědělské techniky ve Světlé nad Sázavou.

Slalom i přesné zastavení: učni ve Světlé předvedli, co dovedou s traktorem

Tak to asi nedám, povzdechne si Ondřej Huňáček ze zemědělského učiliště ve Chvaleticích, když vidí, jak náročná je slalomová dráha. Tu musí projet s traktorem a vlekem za zády. Česká zemědělská akademie v Humpolci pořádala ve středu v areálu ve Světlé nad Sázavou jubilejní dvacátý ročník krajské soutěže jízdy zručnosti. Tři nejlepší traktoristy čeká postup do celostátního kola v červnu v Poděbradech.

Na náměstí a na mostě ve Světlé opět duní stavební stroje

Ve Světlé se zas kope, stěžují si řidiči a obchodníci

/FOTO/ Další rok a je to tu zase. Řidiči, chodci, ale i obchodníci v centru Světlé nad Sázavou zažívají opět perné chvilky. Pro dopravu se zavřelo náměstí Trčků z Lípy a na mostě přes Sázavu duní stavební stroje. Náměstí se modernizuje, most opravuje. Klidnější dny přijdou až na začátku léta.

Ilustrační foto.

Lékař označil údajně týranou odsouzenou ze světelské věznice za simulantku

Zveličovala své údajné zdravotní potíže a simulovala. Tak se vyjádřil na adresu bývalé vězeňkyně Alice V. z ženské věznice ve Světlé nad Sázavou praktický lékař Petr Charvát. Lékař to řekl v pondělí 2. května před Okresním soudem v Havlíčkově Brodě, kde pokračovalo odročené hlavní líčení se sedmi dozorci obžalovanými z toho, že Alici V. během jejího pobytu ve věznici v lednu 2020 způsobili fyzické a psychické útrapy.

Dobrovolníci z třebíčské Sbírky potravin.

V Třebíči se vybralo sedm set kilo potravin, výtěžek vystačí na dva měsíce

/FOTO/ Téměř sedm set kilogramů potravin, hygienického zboží a základní drogerie se vybralo v akci Sbírka potravin. Tu v sobotu 23. dubna pořádala Oblastní charita Třebíč v obchodním areálu Stop-shop. „Přesně to bylo 693 kilogramů. Je to o 94 kilogramů více, než se sešlo na podzim,“ informovala Marie Paločková z charity.

Čapí pár v Nové Vsi u Světlé nad Sázavou

Čapí milostný tanec. Podívejte se na pár z Nové Vsi

I když to v minulých dnech možná nevypadalo, jaro už je skutečně tady. Dokazují to také fotografie čapího páru, který v Nové Vsi u Světlé nad Sázavou vyfotil Jan Šafránek. Děkujeme autorovi za možnost zveřejnění.

Otevření ubytovny pro vězněné ženy ve Světlé nad Sázavou

Ve Světlé otevřeli unikátní ubytovnu pro vězenkyně. Podívejte se

/FOTO/ Moderní podmínky pro trestané ženy i jejich děti a rodiny hodné jedenadvacátého století. Ve Světlé se od pátku pyšní republikovým unikátem. Novým pavilonem pro odsouzené. Stavba přišla na 170 milionů korun. Kapacita věznice se tak rozšíří skoro o dvě stovky míst. První ženy nastoupí do pavilonu v polovině dubna.

Krajský odvolací soud v Pardubicích v pondělí začal znovu projednávat případ vraždy motivované ziskem vily v pražské Bubenči. U soudu byl přítomný obžalovaný Tomáš Fiala.

Vraždu na Brodsku kvůli pražské vile znovu projednává soud

/FOTO/ Soud v Pardubicích začal v pondělí znovu projednávat případ Tomáše Fialy, který byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu kvůli vile v pražské Bubenči. Nepravomocný rozsudek třiadvacet let vězení odvolací soud v Praze v minulém roce zrušil a vrátil případ zpět k projednání.

Nejlepším kanonýrem podzimu 2021 na Vysočině se stal Martin Dvořák.

KANONÝR DENÍKU: Dvořák nemá rád Bárbínky, daří se mu proti Světlé nad Sázavou

/VIDEO/ Před začátkem druhé poloviny letošní fotbalové sezony oslovil Deník nejlepší střelce napříč soutěžemi v jednotlivých okresech Kraje Vysočina a vyzpovídal je v krátkém videorozhovoru. S úctyhodným počinem sedmadvaceti branek patří pomyslný primát kanonýra Vysočiny za uplynulý podzim Martinu Dvořákovi z Pelhřimovska.

Otevření balírny Levimo u ženské věznice ve Světlé byla tehdy velká sláva.

Balírnu cukrovinek u věznice ve Světlé nad Sázavou majitel zatím neprodá

Zavřít provoz a prodat halu Levimo u ženské věznice. K tomu se loni rozhodla firma Lion Products ve Světlé nad Sázavou. Pro věznici to byla rána. V balírně a expedici sladkostí pracovaly dvě stovky odsouzených. Obavy jsou tak na čas zažehnány. Majitel firmy se rozhodl prodej zatím pozastavit, ale návrat do starých kolejí se nekoná.

Humanitární sbírka na pomoc Ukrajině

Dobrovolnické centrum se podílí na pomoci pro Ukrajinu

Dobrovolnické centrum v regionu Humpolec a Světlá nad Sázavou se zapojuje do pomoci lidem, kteří prchají z válkou zasažené Ukrajiny. „Nepodnikáme však žádné kroky samostatně, vše je v součinnosti s městem Humpolec,“ uvádí Ludmila Nenadálová, koordinátorka dobrovolnického centra a zároveň vedoucí dobrovolnictví. „Aby mohla být pomoc efektivní a správná, musí být také koordinovaná,“ podotýká.

Obnova náměstí ve Světlé. Druhá etapa začala

Bourání zdí i kopání. Na náměstí ve Světlé vyjely stavební stroje, podívejte se

/FOTO/ První stavební stroje už vyjely na náměstí Trčků z Lípy. Náročná rekonstrukce centra ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku pokračuje. Řidiči se budou muset připravit na problémy v dopravě. Od dubna se totiž zavře most přes řeku Sázavu. „Zatím si to neumím představit, ale příjemné to asi nebude,“ podotkl k uzavírce Jaroslav Mikeš z Klubu Českých turistů Sklo Bohemia Světlá. Novou podobu náměstí už viděl na webu města. „Čas ukáže, jak to bude vypadat ve skutečnosti,“ dodal.

Nový pavilon světelské věznice se otevře už brzy.

S návštěvou se projdou po střeše. Ženská věznice ve Světlé otevře nový pavilon

Lepší podmínky pro trestané ženy i jejich děti a rodiny. Ve Světlé nad Sázavou se budou pyšnit republikovým unikátem. Nově postaveným pavilonem. „Už z tohoto hlediska je unikátní. I v jiných věznicích se otevřely nové ubytovací kapacity, ale ty vznikly přestavbou již stávajících budov,“ uvedla mluvčí světelské věznice Jana Rajdlová. Stavba vyšla na 170 milionů korun a rozšíří kapacitu věznice o téměř dvě stovky míst. První vězeňkyně by do ní měly vstoupit v březnu.

Pád střechy Muzea Vysočiny se naštěstí odešel bez zranění.

Na Vysočinu se zase žene silný vítr: stále nejedou vlaky, lidé jsou bez proudu

Přes tisíc domácností bez elektřiny. Ještě v pátek odpoledne bojují energetici s následky čtvrtečního vichru. Taková je aktuální situace. „Kvůli silnému větru, který trápil naše distribuční území během celého čtvrtka, jsme už od pátečního rána evidovali více než sto šedesát poruch na vedení vysokého napětí a více než čtyři stovky poruch na vedení nízkého napětí a během čtvrtečního dopoledne až pětašedesát tisíc domácností s omezením dodávek elektrické energie,“ informoval mluvčí společnosti Eon Roman Šperňák.

Humpolečtí hokejisté budou mít ve čtvrtfinále Krajské ligy s Chotěboří ve čtvrtek v domácím prostředí výhodu postupového mečbolu.

Humpolečtí jsou krok od skalpu favorita. Zůstáváme na zemi, tvrdí kouč Maršík

Čtvrtfinále pokračuje. Zatímco Pelhřimov a Moravské Budějovice ukončily své série v play-off Krajské ligy mužů Vysočina v nejkratším možném termínu, další dvě dvojice pokračují v boji. A překvapivě v nich mají po třech duelech navrch po základní části hůře postavené celky. Využijí ve středu Telč a ve čtvrtek Humpolec svůj domácí mečbol?

Dolní Bradáčův mlýn

Ticho, prázdno a sláva zarostlá křovím. Vydejme se po stopách starých mlýnů

Je to už řada let, co v těchto mlýnech utichl ruch a shon všedního dne. Teď mnohé z nich chátrají a čekají na záchranu. Snad mají ještě naději, že se do jejich zdí opět vrátí život. Podívejte se na působivé fotografie starých mlýnů na Vysočině, které poskytl Jan Šafránek. Děkujeme za možnost zveřejnění.

I v půlce ledna byl osvětlený park ve Světlé nad Sázavou kouzelný.

Jako z filmu Padesátkrát a stále poprvé. Park ve Světlé se neomrzí

Vánoce už jsou dávno minulostí, přesto si však jejich atmosféru neustále připomíná zámecký park ve Světlé nad Sázavou. A to až do konce ledna. V minulých dnech tam zavítala také Zuzana Musilová s dětmi a nelitovala. Prý to tam i v půlce ledna pořád táhlo návštěvníky.

Kroužek Šikuláček, který organizuje dům dětí a mládeže ve Světlé nad Sázavou

Malí šikulové. Podívejte se, co hezkého děti vyrobily

Pár posledních míst zbývá v kroužku Šikuláček, který organizuje Dům dětí a mládeže ve Světlé nad Sázavou. Podívejte se do fotogalerie, co šikovné děti vyrobily. Za možnost zveřejnění děkujeme světelskému Domu dětí a mládeže.