Kreativ

ŠTÍTEK: Světlá nad Sázavou

Světlá se na trase rychlodráhy stane důležitým železničním uzlem. V současné době se tu odehrává náročná a drahá rekonstrukce nádražní budovy

Příprava rychlodráhy přes Světlou začíná. Do terénu jdou odborníci se sondou

/MAPA, VIDEO/ Stavba vysokorychlostní tratě, která spojí Vysočinu s okolními kraji, se opět o něco přiblížila. Do roku 2027 chce Správa železnic začít stavět úsek ze Světlé nad Sázavou do Poříčan na Kolínsku. Do terénu kolem Světlé na Havlíčkobrodsku proto vyrazí odborníci se sondami. Mají za úkol zjistit kvalitu podloží pod tratí ale hlavně zabránit, aby stavba trati nepoškodila vodní zdroje.

V semifinálové sérii krajské ligy mezi HC Lvi Chotěboř a  HC Lední Medvědi Pelhřimov mají blíže k postupu pelhřimovští hráči.

Rychlý konec? Lední Medvědi a Žihadla mají o víkendu první semifinálový mečbol

Favorité v problémech. Už ani krok zpět nesmí po prvních dvou semifinálových zápasech udělat nejlepší celky základní části hokejisté krajské ligy. Světlá nad Sázavou i Chotěboř neuspěly v úvodních domácích zápasech, nepovedly se jim ani odvety venku. O víkendu tak budou v sériích na tři vítězná utkání odvracet rychlý konec v play-off.

Tak měl vypadat koupací areál ve Světlé. Podívejte se. Vizualizace: poskytlo město

Nad budoucností starého bazénu ve Světlé visí otazník. Radnice nemá na opravu

/VIDEO/ Areál hrůzy. Bazén, ve kterém se nikdo nekoupal, bude ve Světlé nad Sázavou „strašit“ dál. Jeho proměna v moderní koupací areál, takzvaný biotop, je v nedohlednu. Radnice odmítla státní dotaci určenou na zahájení přestavby zničeného areálu v Pěšinkách. Nejsou peníze. Stejný názor mají i zastupitelé.

Trenér Žihadel Petr Helešic věří, že by si Moravskobudějovický hokej a HC Lední  Medvědi Pelhřimov mohli zopakovat loňský finálový duel.

Souboj se Světlou bude náročný, tuší Helešic. Do finále by si přál Pelhřimov

Druhou semifinálovou dvojici v play-off Krajské ligy mužů Vysočiny tvoří vítěz základní části Světlá nad Sázavou a obhájce loňského prvenství Moravské Budějovice. Série startuje v neděli odpoledne. „Semifinále již svádí dohromady týmy, které chtějí soutěž vyhrát,“ uvědomuje si trenér Žihadel Petr Helešic.

Užijte si procházku vánočně osvětleným parkem ve Světlé

Zářící andělé, zvířata a labutě na vodě. Sněhová peřina zasypala zámecký park

Jako v pohádce od Lady. Sněhová nadílka pocukrovala vánočně nazdobený zámecký park ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Zájemci tak mají jedinečnou příležitost vyrazit na světelnou procházku parkem, která se na četná přání prodloužila až do 5. února. Podívejte se na krásné fotografie Jana Šafránka, kterému děkujeme za možnost zveřejnění.

Užijte si procházku vánočně osvětleným parkem ve Světlé.

Zářící andělé, zvířata a labutě na vodě. Sněhová peřina zasypala zámecký park

/FOTO/ Jako v pohádce od Lady. Sněhová nadílka pocukrovala vánočně nazdobený zámecký park ve Světlé nad Sázavou. Zájemci tak mají jedinečnou příležitost vyrazit na světelnou procházku parkem, která se na četná přání prodloužila až do 5. února. Podívejte se na krásné fotografie Jana Šafránka, kterému děkujeme za možnost zveřejnění.

Volby prezidenta ve věznici Světlá nad Sázavou

VIDEO: Odsouzené ženy ve Světlé volily hlavu státu. Doufají v amnestii

Je pátek odpoledne. Ve věznici ve Světlé nad Sázavou volí v prvním kole prezidenta. Z téměř osmi stovek odsouzených žen jich přichází k volební urně víc než pět stovek. Od nové hlavy státu čekají nejen důstojné vystupování, ale hlavně pochopení pro prostého člověka. To podle odsouzených nový prezident nejlíp dokáže, když po nástupu do úřadu vyhlásí amnestii. Ale ani jeden z kandidátů nic podobného neslibuje.

Ve středu startuje předkolo play-off krajské hokejové ligy. V akci budou i celky Telče (v bílém) a Velkého Meziříčí B.

Krajskou ligu ovládla Světlá. Soutěž kvapí dál, tento týden se odehraje předkolo

První tajenka rozluštěny. Krajská hokejová liga má za sebou základní část. Jejím vítězem se nakonec stal HC Světlá nad Sázavou. Souboj o čtvrté místo nakonec vyzněl lépe pro Moravské Budějovice, soutěž zná i dvojice pro předkolo play-off. To se odehraje již tento týden, příští víkend poté elitní osmička zahájí boje o krajský primát.

Silvestrovský výlet

Počasí jako na jaře. Přelom roku lákal ven milovníky cykloturistiky

Teplota kolem patnácti stupňů nad nulou a slunečné počasí. Tak vypadal přelom roku na Vysočině. Tomu odpovídaly také sportovní aktivity. Někteří vyrazili na kole na delší projížďku. Stejně jako Jan Šafránek ze Světlé nad Sázavou. Děkujeme za krásné fotky z terénu, na které se můžete podívat v galerii.

Věznice ve Světlé nad Sázavou. Ilustrační foto.

Soud s dozorci ze Světlé: ředitelka upozornila na vyšší agresivitu vězeňkyň

Agresivita odsouzených žen ve věznicích vzrůstá. Upozornila na to ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Monika Myšičková během svého výslechu u soudu v Havlíčkově Brodě. Tam svědčila v kauze dozorců obviněných z údajného mučení odsouzené Alice V. v lednu 2020. „Měli jsme několik případů, kdy odsouzené fyzicky napadly dozorce. Jedna z odsouzených dokonce podrazila dozorci nohy a chtěla mu vzít klíče. Jiná zase ostrahu polila horkým čajem,“ popsala některé situace Myšičková.

Tříkrálová sbírka ve Světlé nad Sázavou 2023.

Tříkráloví koledníci vyšli do ulic ve Světlé nad Sázavou a připojených obcí

V sobotu 7. ledna před osmou hodinou ranní se obě postranní lodě chrámu svatého Václava ve Světlé nad Sázavou proměnily v královské šatny, to se tam převlékali tříkráloví koledníci do královských rouch. Poté jim světelský pan farář Pavel Jäger požehnal a popřál hodně štěstí a radosti při koledování. Děkujeme za pěkný příspěvek a fotografie autorům.

Potravinová banka roste a potřebuje další prostory.

Ve Světlé otevřou potravinovou banku. Pomůže místním v nouzi

Vlastní sklad postrádá potravinová banka Vysočina v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. V Ledči je v nájmu. Vlastní sklad proto otevře v prostorách bývalé sklárny ve Světlé nad Sázavou. Na projekt za skoro devatenáct milionů jsme získali dotaci,“ řekl předseda potravinové banky Miroslav Krajcigr.

Vánoce za mřížemi.

Cukroví, stromeček a divadlo. Ježíšek chodí i do věznice ve Světlé, podívejte se

/FOTO/ Stromečky, ozdoby, cukroví a nakonec pohádka. Tak vypadaly vánoční svátky za mřížemi ve věznici ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. „Pro většinu z nás jsou Vánoce tím nejradostnějším obdobím roku. Za mřížemi je to ale jinak. Odloučení od rodin dopadá na odsouzené ženy více než obvykle. Proto se zaměstnanci věznice snaží v tomto adventním čase zapojit ženy do různých aktivit a projektů, které přinášejí nejen radost, ale i užitek,“ řekla mluvčí věznice Lada Příbrská.

Přestože je Miroslavu Křikavovi 44 let, stále neustává s gólovými příděly, na podzim zapsal 21 branek.

Jedenadvacet gólů. Meta, na kterou v I. B třídě dosáhli jen dva střelci

Rovnou dva střelecké krále má fotbalová I. B třída. V obou skupinách dosáhli nejproduktivnější kanonýři na jedenadvacet gólů. Právě takový podzimní účet uzavřeli Miroslav Křikava, který kope za béčko Světlé nad Sázavou v A skupině nejnižší krajské soutěže, a Pavel Lhoták v barvách Radešínské Svratky ve skupině B.

Betlémské světlo projelo Posázavským Pacifikem do Čerčan.

Video, foto: Betlémské světlo přijelo Posázavským pacifikem do Čerčan

V sobotu 17. prosince projel osobní vlak trasu části Posázavského Pacifiku ze Světlé nad Sázavou na konečnou stanici v Čerčanech. Tam ho, stejně jako na všech stanicích, očekávali zájemci o část jeho vzácného nákladu. Tím byl plamínek Betlémského světla, který do Česka doputoval až daleké Palestiny.

Hokejisté HC Světlá nad Sázavou (na archivním snímku v bílém) se po výhře v Chotěboři vrátili na vedoucí příčku krajské ligy.

Změna na čele tabulky krajské ligy. Po výhře v Chotěboři je lídrem opět Světlá

To byla přestřelka. Vrchol podzimní části Krajské ligy mužů Vysočina sledovali fanoušci v sobotu v Chotěboři. Téměř pět set diváků bylo potěšeno dvanáctigólovou přestřelkou, která po základní hrací době nepřinesla vítěze. Na samostatné nájezdy byla úspěšnější hostující Světlá nad Sázavou, která tak nadále zůstává pokaždé bodujícím celkem soutěže, a vrátila se na první příčku pořadí. Svoji vedoucí pozici poté Světelští potvrdili ve středeční předehrávce jasnou výhrou ve Velkém Meziříčí.

Tak vypadá nové náměstí ve Světlé nad Sázavou

Náměstí ve Světlé nad Sázavou se mění. Podívejte se jak

/VIDEO/ Ještě poslední úpravy. Na náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku jsou z některých míst slyšet ještě stavební stroje. Ale velká proměna se chýlí ke konci. Na Vánoce se tu lidé projdou po novém náměstí. Přestavba náměstí Trčků z Lípy trvala dva roky. Dosud stála skoro šedesát milionů korun.

Pavlína Bobková z ženské věznice ve Světlé nad Sázavou.

Poezie kvete i ve Světlé: vězenkyně uspěla v soutěži, kterou vedl textař Horáček

Svět, to je šatna kabátů, já oblékám svou roli, recituje Pavlína Bobková ze světelské věznice tak, že běhá mráz po zádech. Se svou básní pod názvem Ve Světlé chvíle – než se celá dobru vzdám, obsadila letos třetí místo v literární soutěži, kterou pořádá občanské sdružení Za branou. O jejím úspěchu rozhodla odborná porota v čele s textařem Michalem Horáčkem. Konkurence byla obrovská.

Z nádraží Havlíčkův Brod jezdí denně desítky spojů, ale dálkový autobus do Prahy už ne.

Konečná. Autobus z Ledče do Prahy už nepojede. Nafta je drahá

Je rozhodnuto. Přišli jsme o autobus, který zastavoval i ve vesnicích a svážel lidi až do Prahy. Využívali ho ti, co potřebovali k doktorovi, do práce nebo studenti k cestě do školy, postěžovala si Lucie Martonková z Ledče. Patří k Ledečákům, kterým vadí, že přišli o přímé spojení s Prahou.