Kreativ

ŠTÍTEK: Světlá nad Sázavou

Tak vypadají květnaté louky na okraji Brodu

Květnatá louka v Brodě. Krása i zbytečný plevel, hodnotí místní

/VIDEO/ Jako na vesnici. Na území Havlíčkova Brodu zavoněly květnaté louky. Originální ekologický projekt má podle ochránců přírody několik výhod, mimo jiné i finanční. Některým lidem ve městě se nápad líbí, jiní louky vnímají jako něco, co do města nepatří.

Hernička ve Světlé nad Sázavou zabaví děti všech věkových kategorií.

Když v létě prší. Od toho je ve Světlé nad Sázavou Zábaviště pro sviště

Když není zrovna krásné počasí o prázdninách, hledají rodiče s dětmi místo, kam by mohli zajít. Jedno takové Zábaviště pro sviště lze najít ve Světlé nad Sázavou. Neobyčejnou hernu pro děti od narození až do jedenácti let lidé najdou v tanečním sále světelského společenského domu. Otevřeno bude až do 3. září.

Jarmila Machačová se raduje z vítězství na republikovém šampionátu.

Zlato a čtvrté místo. Machačová se vrátila na cyklistické výsluní

Věk je jen číslo. Česká stálice Jarmila Machačová svým soupeřkám rázně připomněla, že i v sedmatřiceti letech se s ní musí počítat. Po mateřské pauze a narození syna Richarda se na společném šampionátu českých a slovenských cyklistů v hromadném závodě žen odhodlala k sólovému úniku, který dotáhla ve zlatou tečku. Návdavkem pak přidala bramborovou příčku v časovce.

Sklářští mistři z celého světa se sjeli do Světlé nad Sázavou.

Za sklářskými mistry do Světlé nad Sázavou. Přijeli brusiči z celého světa

Otevírá se sklárna ve Světlé nad Sázavou, aby přivítala brusičské mistry z celého světa. Deváté mistrovství světa v broušení skla nabídne už v pátek 2. června několik soutěžních kategorií, přehlídku českých i zahraničních sklářských škol a detailní vhled do tohoto jedinečně krásného, tradičního a vysoce náročného řemesla.

Motorkáři se sjeli do centra Světlé nad Sázavou.

FOTO: Motorkáři rozjeli sezonu. Sešli se ve Světlé nad Sázavou

Krásné počasí posledního květnového víkendu vylákalo na projížďku majitele motorových strojů. Na náměstí ve Světlé nad Sázavou se v sobotu sešlo několik desítek moderních i historických strojů. Povídejte se, děkujeme za fotky Janu Šafránkovi.

Alice Večerková při výpovědi u havlíčkobrodského soudu.

Soud zprostil obžaloby jednoho dozorce ze Světlé. Ostatní musí znovu k soudu

/VIDEO/ Odvolací soud v Pardubicích zprostil obžaloby jednoho ze sedmi dozorců ze Světlé nad Sázavou. Dozorci čelí obvinění, že před třemi lety ve světelské věznici připoutali odsouzenou Alici Večerkovou zády za obě ruce k okenní mříži. Státní zástupce Lukáš Vodička to považuje za mučení, nelidské týrání a ponižování.

Údajné mučení ve vězeňské cele stále nevyřešeno

Soud nevyřkl konečné rozhodnutí: Údajné mučení ve vězeňské cele stále nevyřešeno

/FOTO, VIDEO/ Pardubická pobočka Krajského soudu znovu řešila případ údajného mučení a týraní vězeňkyně Alice Večerkové. Před soudem se opět hájilo sedm dozorců ženské věznice ve Světlé nad Sázavou, které už v minulost okresní soud zprostil obžaloby. Ta je obvinila z toho, že pět mužů a dvě ženy vězeňkyni v cele na tři a půl hodiny připoutali k okenním mřížím.

Estetické i radikální. Školy na Havlíčkobrodsku dostanou nové jméno.

Estetické i radikální. Školy na Havlíčkobrodsku se chystají na přejmenování

/VIDEO/ Hned tři školy na Havlíčkobrodsku by mohly do příštího roku změnit svůj název. Přejmenování škol v Havlíčkově Brodě, Chotěboři a ve Světlé nad Sázavou plánují zastupitelé Kraje Vysočina, který je jejich zřizovatelem. U některých škol přitom bude změna jména estetická, u jiných radikální. Deníku se podařilo zjistit, jak by nové názvy mohly znít.

Kovářství se naučil Popela u čertů. Pak kvůli němu opustil své zaměstnání

Kovářství okoukal muž z Bohdalova od čertů. Kvůli řemeslu dal před lety výpověď

/VIDEO/ Na počátku byla kovadlina, pár hřebíků a čerti. Tomáš Popela z Bohdalova na Žďársku byl před osmi lety převlečený za Mikuláše na Šlakhamru. Koukat čertům pod ruce, jak pracují s rozpáleným železem, mu však nestačilo. Kovářské řemeslo ho natolik uchvátilo, že obor vystudoval. Dnes má vlastní dílnu a kovařinou se živí.

Areál humpolecké zemědělské školy ve Světlé nad Sázavou hostil jízdu zručnosti. Součástí byla i výstava zemědělské techniky.

To nejlepší ze zemědělské techniky. Lidé mohli obdivovat umění traktoristů

Jedenadvacátý ročník krajské soutěže jízdy zručnosti pořádala minulý týden Česká zemědělská akademie Humpolec v areálu školy ve Světlé nad Sázavou. Tři nejlepší traktoristé se utkají v celostátním kole v Podbořanech na konci měsíce. Vítězství si odvezl Adam Karásek z pořádající školy. Součástí byla i výstava zemědělské techniky. Podívejte se.

Den zemědělce a soutěž traktoristů ve Světlé nad Sázavou.

O titul se ve Světlé utkali traktoristi z celé Vysočiny. Vyhrál domácí Karásek

/FOTO, VIDEO/ Už jedenadvacátý ročník krajské soutěže jízdy zručnosti pořádala ve středu 4. května Česká zemědělská akademie z Humpolce v areálu ve Světlé nad Sázavou. Tři nejlepší traktoristy čeká postup do celostátního kola v červnu v Podbořanech. Soutěž spojila akademie se Dnem zemědělce a výstavou zemědělské techniky od historických strojů z dob našich pradědečků po současnost.

Lávka pro pěší u světelských skláren v budoucnu ustoupí novému mostu

Světlá chce mostem nahradit lávku, domluva s majitelem pozemku ale vázne

/VIDEO/ Jeden majitel z devíti zatím blokuje prodej pozemků pro stavbu mostu a silniční přeložky z ulice Zámecká k nádraží ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Most odkloní dopravu z náměstí směrem k budoucímu terminálu vysokorychlostní tratě. Pozemek je možné i vyvlastnit, upozorňuje starosta František Aubrecht.

Největší česká ženská věznice ve Světlé nad Sázavou zapojila do série závodů Yellow Ribbon Run.

Odsouzené ženy z věznice ve Světlé nad Sázavou běžely proti předsudkům

Největší česká ženská věznice ve Světlé nad Sázavou zapojila ve čtvrtek 20. dubna do série závodů, které se konají v rámci 8. ročníku této akce. Na cestě k integraci podpořili odsouzené běžkyně také patronka dětí Yellow Ribbon Run, moderátorka ČT, Barbora Černošková a sportovec, filantrop a spoluorganizátor běhu Tomáš Slavata. Cílem běhů je od počátku úspěšná integrace lidí s trestní minulostí.

Na mapových podkladech pro vysokorychlostní tratě pracují na Vysočině geodeti.

Trasu budoucí vysokorychlostní trati přes Velkou Bíteš zkoumají odborníci

/FOTO, VIDEO/ Na mapových podkladech pro vysokorychlostní tratě pracují na Vysočině geodeti. Odborníci se nyní zaměřují také na úseky mezi Světlou nad Sázavou na Havlíčkobrodsku a Velkou Bíteší na Žďársku. Přesné mapové podklady jsou nedílnou součástí připravovaných technických návrhů nových železnic.

Na seznam výletních cílů bude letos patři zámek ve Světlé nad Sázavou.

VIDEO: Na zámek do Světlé se vrátila První republika. Kavárna je v novém

/ČASOSBĚR/ Loni na podzim změnil zámek ve Světlé nad Sázavou majitele. Stali se jimi manželé Marianovi. A s jejich první návštěvnickou sezonou přichází zajímavé novinky. Tou první je prohlídková trasa První republika, která se věnuje posledním majitelům před 2. světovou válkou. A zcela v novém je také zámecká kavárna a do budoucna přibude i restaurace. První dojmy Holky na vandru si můžete přečíst níže. Děkujeme. Za časosběrné video z rekonstrukce zámecké kavárny děkujeme Janu Šafránkovi.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.

Srovnání dopravy. Nejzávažnější dopravní nehody na Vysočině evidují v Telči

Kde se řidiči na Vysočině setkávají nejčastěji se závažnými následky nehod? Podle indexu Generali České pojišťovny je takovým místem v kraji město Telč. Hned za ní se umístila Světlá nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem. Nejlépe ve srovnání naopak dopadla Chotěboř, Moravské Budějovice nebo Nové Město na Moravě. Smrtelné nehody se staly na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

Opravované náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou.

Náměstí Trčků z Lípy ve Světlé bude hotové v létě. Účet: 75 milionů korun

Po novém náměstí Trčků z Lípy se lidé ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku projdou v létě. V současné době zbývá dokončit úpravu prostranství od radnice ke kostelu svatého Václava, kde vyroste budova pro nové informační centrum. Cena přestavby náměstí se zvýšila z původních asi 60 milionů korun na víc než pětasedmdesát milionů.

Paměstní deska na hostinci U České koruny

Po stopách Jaroslava Haška. Cestu ze Světlé na Lipnici připomene nová stezka

/VIDEO/ Vyzkoušet si na vlastní kůži originální Lipnickou anabázi mohou příznivci spisovatele Jaroslava Haška, a to letos 19. srpna. To se totiž otvírá nová Haškova stezka. Jen ty hospody, kde svérázný humorista popíjel, už v místech dávno nestojí. Naučná stezka povede ze Světlé nad Sázavou do Lipnice nad Sázavou a bude mít několik zastavení. Mimo jiné má nalákat do regionu turisty.

Do ulic a parku v Humpolci vyjdou strážníci nejdřív za rok. Ilustrační foto

Více bezpečí. Lidé v Humpolci volají po městské policii. Ve městě nikdy nebyla

Doba se mění. V Humpolci nikdy městská policie nebyla. Nyní město na Pelhřimovsku řeší, jestli ji nezřídit. „Je to na základě požadavků obyvatel. Trápí je řidiči, kteří nedodržují v Humpolci rychlost a také svévolné parkování aut kdekoliv. Na náměstí je například problém zastavit. Dále jsou to různé problémy a přestupky, které neřeší Policie České republiky, protože jí to nepřísluší ze zákona. Dřív jsme takovou potřebu neměli, teď se to mění,“ vysvětlila důvody starostka Humpolce Alena Štěrbová.

Cigareta marihuany, ilustrační snímek.

Chtěl vydělat a škodil. Prodával marihuanu ve Světlé nad Sázavou. Dopadli ho

Kriminalisté dopadli muže, který distribuoval dalším lidem marihuanu. „Policejní komisař zahájil trestní stíhání osmadvacetiletého muže z Havlíčkobrodska. Obviněn byl ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Marihuanu distribuoval přibližně od začátku loňského roku na různých místech ve Světlé nad Sázavou," sdělila policejní mluvčí Michaela Lébrová.

Deník pravidelně po každém hracím víkendu sleduje nejlepší kanonýry.

Radešínská Svratka si hýčká poklad. Polovinu gólů týmu na podzim vstřelil Lhoták

Kanonýr víkendu. Příběhy nejlepších střelců po každém odehraném kole přináší Deník pravidelně. Nejčastěji se jedná o hráče v okresních soutěžích. Zmapovali jsme proto pro vás podrobněji, jak se dařilo snajperům v krajských soutěžích Vysočiny. V řadě zajímavých čísel vyčnívá snajpr Radešínské Svratky. Na podzim vstřelil přesnou polovinu branek svého týmu, který přezimoval na první příčce B skupiny 1. B třídy.