Kreativ

ŠTÍTEK: Světlá nad Sázavou

Úleva pro Světlou nad Sázavou. Dopravě pomůže most.

Úleva pro Světlou nad Sázavou. Dopravě pomůže most

/MAPA/ Nový most má vyřešit problémy s dopravní situací ve Světlé nad Sázavou na Brodsku. Most přes řeku Sázavu nahradí stávající lávku propojující ulice Zámeckou a Nádražní a odkloní dopravu dosud vedenou přes světelské náměstí.

Ladislav Horký.

Do zastupitelstva na Lipnici kandiduje bývalý starosta a vězeň Ladislav Horký

Chceme změnu. Lipnice je pro turisty, na místní nikdo nemyslí, tvrdí Ladislav Horký. Bývalý vězeň a bývalý starosta, kterého před čtyřmi lety na podmínku propustili z cely, kde si odpykával podle soudu trest za zneužití pravomoci a podvody. Soud tehdy vyhověl jeho žádosti a podmíněně ho propustil na svobodu. Horký okamžitě kandidoval do zastupitelstva, ale neuspěl. Letos se o štěstí pokouší zase.

Pervitin. Ilustrační snímek

Dealery z Jihlavy poslal soud do vězení na osm let

Trojici zlodějů a dealerů drog z Jihlavy poslal dohromady na osm let de vězení Okresní soud v Jihlavě. Nejpřísnější trest dostal David Janikovič, který si prodejem pervitinu v Jihlavě a okolí přišel minimálně na padesát tisíc korun.

Morový průvod bývá pro Brtnici i široké okolí významnou akcí.

V Brtnici opět zažijí morový průvod. Ve Žďáře hasiči vytvoří fontánu s hudbou

Je tu poslední prázdninový víkend a s ním přichází spoustu zajímavých akcí po celé Vysočině. Brtnicí projde morový původ. Ve Žďáře nad Sázavou uctí Santiniho stavby hasičskou fontánou na hladině Konventního rybníka. Druhý ročník rodinného festivalu vypukne v Třebíči. Skláři Vysočiny a Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod připravili pro návštěvníky tavbu skla v replice středověké sklářské pece a v Pelhřimově se uskuteční celostátní hasičský festival dechových hudeb Pelhřimov 2022, dny záchranářů a tradiční pouť.

Nádražní budova Světlá.

Toalety na nádraží ve Světlé? Jako z minulého století, říkají lidé

/FOTO/  Moderních veřejných toalet se dočkají cestující se na nádraží ve Světlé. Na podzim začnou opravy nádražní budovy odkud se před sto lety spisovatel Jaroslav Hašek společně s malířem Jaroslavem Panuškou vydal pěšky na Lipnici, kde pobýval až do své smrti. Opravy přijdou skoro na padesát milionů.

Proměna náměstí ve Světlé pokračuje.

Řidiči se na náměstí ve Světlé od nádraží brzy nedostanou

Obnova náměstí ve Světlé na Havlíčkobrodsku pokračuje druhou etapou, ale situace se na stavbě rychle mění „V současné době se dláždí prostor před elektroprodejnou Laňka, byly dokončeny přeložky všech sítí na rohu u bufetu. U kostela svatého Václava se usazuje schodiště,“ informovala mluvčí městského úřadu Blanka Sedláková.

Ilustrační foto

Klimeška nabídne řadu akcí, prim hraje volejbalové utkání kvalifikace

Zajímavý sportovní program přinese Klimeška v druhém prázdninovém měsíci a zejména o víkendu 20. a 21. srpna. Do té doby ale bude sportovní hala v Kutné Hoře hostit několik tréninkových kempů, které budou na tomto místě vůbec poprvé nebo již poněkolikáté. Poprvé třeba první srpnový týden florbaloví junioři a dorostenci z Tatranu Střešovice nebo v polovině srpna futsaloví reprezentanti kategorie U19. Poněkolikáté třeba florbalový tým ženské složky ze Světlé nad Sázavou nebo florbalový Tigers a Panthers Praha.

Festival IQ Play

Skvělý tip na výlet. Můžete vyrazit do světa her a stavebnic

Nevíte, co dělat s dětmi o prázdninách, když je venku škaredě? Je to Festival IQ Play, který najdete až do 31. srpna v Tanečním sále ve Světlé nad Sázavou. Otevřeno mají denně od devíti do sedmnácti hodin. Zabaví se tam velcí i malí milovníci her, stavebnic a hraček.

Sázavafest 2022 ve Světlé nad Sázavou.

OBRAZEM: Sázavafest 2022 odstartoval. Mirai si zaplavali v moři rukou

Zámecký park ve Světlé nad Sázavou se od čtvrtka 21. července až do soboty 23. července stal adresou hudebních hvězd. Koná se tu totiž dvacátý ročník Sázavafestu. Festival nabízí české i zahraniční interprety a je nejen multižánrový, ale také multikulturní. To znamená, že na své si přijdou nejen milovníci různorodé hudby, ale třeba i příznivci divadla, filmu či autorských čtení.

Do služby na festivalu jsou zařazeni policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina včetně kynologů.

Sázavafest začíná: policie je v pohotovosti. Podívejte se na přípravy

/FOTO, VIDEO/ Nepřetržitě od rána do noci bude ve Světlé v pohotovosti zvláštní monitorovací vůz, speciální policejní útvar, letecká služba, potápěči, policejní psi. Ve městě se po dvouleté pauze koná velký multikulturní festival Sázavafest 2022. Pořadatelé očekávají minimálně deset tisíc lidí za den. Policie je na akci připravená. Bezpečnostní opatření začala už ve čtvrtek.

Přípravy na festival ve Světlé

Zámecký park ve Světlé se převléká do festivalového

Po koronavirové pauze se do Světlé nad Sázavou vrací populární hudební festival. Od 21. do 23. července tu vypukne multižánrový festival Sázavafest 2022. Již dvacet let pravidelně nabízí to nejlepší z domácí scény, představuje vybrané zajímavé zahraniční interprety, ale dává prostor i zajímavým mladým kapelám a projektům.

Budoucí podoba centra města.

Světlá se nového náměstí dočká do konce roku. První dlažba je u fary a hotelu

/VIZUALIZACE/ Do konce roku se obyvatelé Světlé dočkají nového náměstí. Stavební práce trvají dva roky, město za ně zaplatí skoro sedmdesát milionů. Náklady se zvýšily kvůli loňským problémům se se stavební firmou, která zjistila, že podloží pod náměstím je mnohem tvrdší než byly předpoklady. Cena stavebních prací tak stoupla o sedm milionů.

Zámecký park ve Světlé nad Sázavou

Svatováclavská pouť v parku budí ve Světlé vášně. Vznikla proti ní i petice

Jedna z největších v republice. To je Svatováclavská pouť ve Světlé na Havlíčkobrodsku. Bude i letos. Náměstí je v rekonstrukci. Proto se radní rozhodli uspořádat pouť v zámeckém parku. To vyvolalo negativní reakce a petici s názvem Parku klid. Je na ní něco přes stovku podpisů. Nadšení nejsou ani památkáři.

Nová budova Věznice Odolov za 13,5 milionu korun poskytne místo třiceti odsouzeným, je složená z šestnácti propojených obytných buněk.

Vězni na Odolově budou bydlet v nových buňkách. Se sprchou, záchodem a kuchyňkou

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Vězňů přibývá, kriminálu v Odolově na Trutnovsku proto přijde vhod nová budova pro třicet odsouzených. Zvýší tím kapacitu na 325 míst. V deseti pokojích budou vězni bydlet po třech a mít k dispozici vlastní koupelnu. První se tam nastěhují už tento týden, další v průběhu července. Ve společných prostorách bude kuchyňka, pračka, kulturní místnost na sledování televize a kuřárna.

Festival IQ Play

Nechcete se nudit doma, když je škaredě? Vyrazte do světa her a stavebnic

Máme tu skvělý tip pro vás. Nevíte, co dělat s dětmi o prázdninách, když je venku škaredě? Je to Festival IQ Play, který najdete až do 31. srpna v Tanečním sále ve Světlé nad Sázavou. Otevřeno mají denně od devíti do sedmnácti hodin. Zabaví se tam velcí i malí milovníci her, stavebnic a hraček.

Výpověď svědkyně Alice V. před soudem.

Monstrproces s dozorci ze Světlé končí zproštěním viny, sál aplaudoval

/VIDEO/ Konec vězeňství v Čechách, jak případ dozorců z Věznice ve Světlé nad Sázavou nazvala jedna z obžalovaných, se zatím nekoná. Okresní soud v Havlíčkově Brodě po více než sedmihodinovém maratonu všechny obžalované zprostil viny. Verdikt vyvolal v soudní síni nadšené reakce podporovatelů obžalovaných přímo v soudní síni.

Gastronomický festival v Habrech

Skvělé jídlo i zábava. Připomeňte si vydařený festival v Habrech

Pastva pro oči i ústa, výborné jídlo a pití, kam se podíváte. A k tomu skvělá zábava pro celou rodinu. Takový byl gastronomický festival v Habrech, který se uskutečnil v sobotu 11. června. Připomeňte si ho spolu s námi prostřednictvím galerie. Děkujeme Královské stezce za možnost zveřejnění fotografií.

Věznice Světlá je jednou ze tří pilotních věznic, ve kterých bude ověřováno, zda jsou materiály Lighthousu srozumitelné pro maximální počet odsouzených. Se souhlasem věznice

Odsouzeným ve Světlé usnadní návrat do civilu dobré rady spolku Lighthouse

/FOTO/  Kde najdu práci, bydlení a kdo mi pomůže zbavit se dluhů. To jsou hlavní otázky, které trápí ženy ve věznici Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku když odcházejí do civilu. Věznice si na to pořídila několik výukových panelů, kde jsou přehledně zpracovány nejčastější otázky a odpovědi pro odsouzené které vězení opouštějí. „Projekt VIM – Výukové a informační materiály spolku Lighthouse jsou dostupné na jednotlivých odděleních ve věznici. Rozděleny jsou podle specializace a obsahu,“ informovala mluvčí věznice Jana Rajdlová.

Svátek hudby ve Světlé

Svátek hudby, jak se patří. Lidé si zanotovali s dechovkou i country kapelou

Klarinetový a žesťový soubor Základní umělecké školy Světlá nad Sázavou, Světelští heligonkáři, folklorní soubor Škubánek nebo kapela Fernet. Ti a další účinkující se v úterý 21. června představili u Tureckého pavilonu ve Světlé nad Sázavou. Děkujeme KyTICi za možnost zveřejnění fotografií. 

Jízda mopedů v okolí Světlé nad Sázavou

OBRAZEM: To byla jízda. Vysočinou projely staré mopedy

Dali si sraz na náměstí ve Světlé nad Sázavou a pak to na svých mopedech pořádně rozjeli. Řeč je o účastnících akce, kterou v sobotu 11. června pořádal Stadion klub a radnice ve Světlé nad Sázavou. Pokud milujete staré stroje, mrkněte do fotogalerie na nádherné fotky Jana Šafránka. Tomu moc děkujeme za možnost zveřejnění.

Marie Pajerová

Zmizeli na Brodsku beze stopy: policie po nich pátrá i roky. Neviděli jste je?

V policejní databázi pohřešovaných osob je v současné době šest lidí. Většina z nich zmizela takřka beze stopy už před mnoha lety. Příbuzní ani přátelé o nich dodnes nemají žádné informace. Někteří věří, že jen utekli před starostmi a někde jinde začali nový život, jiní se pomalu smiřují s tím, že už s největší pravděpodobností nejsou mezi živými. Dokud se ale nenajde jasný důkaz o tom, že už nejsou naživu, zůstávají jejich fotografie v databázi pohřešovaných.

Jízda mopedů v okolí Světlé nad Sázavou

To byla jízda. Mopedy projely Vysočinou. Pokochejte se tou nádherou

Dali si sraz na náměstí ve Světlé nad Sázavou a pak to na svých mopedech pořádně rozjeli. Řeč je o účastnících akce, kterou v sobotu 11. června pořádal Stadion klub a radnice ve Světlé nad Sázavou. Pokud milujete staré stroje, mrkněte do fotogalerie na nádherné fotky Jana Šafránka. Tomu moc děkujeme za možnost zveřejnění.

Věznice ve Světlé nad Sázavou. Ilustrační foto.

Práce ve věznici na Vysočině: uniforma dozorce nové lidi neláká. Ubývá jich

Věznice jsou přeplněné, a lidí, kteří mají na odsouzené dohlížet, je čím dál méně. Vysočina není výjimkou. Po celé republice chybí zhruba devět stovek dozorců. Ti navíc musí čelit i zvyšující se agresivitě vězňů. Nejde jen o muže. I mezi ženami se najdou trestankyně, které neváhají obvinit dozorce dokonce z mučení.

Věznice ve Světlé nad Sázavou. Ilustrační foto.

Uniforma dozorce lidi neláká. Věznicím chybí desítky zaměstnanců

Věznice jsou přeplněné, a lidí, kteří mají na odsouzené dohlížet, je čím dál méně. Vysočina není výjimkou. Po celé republice chybí zhruba devět stovek dozorců. Ti navíc musí čelit i zvyšující se agresivitě vězňů. Nejde jen o muže. I mezi ženami se najdou trestankyně, které neváhají obvinit dozorce dokonce z mučení.

Makové pole

Nachové i rudé. Nádherná maková přehlídka vás okouzlí

Fotografie Jana Šafránka ze Světlé nad Sázavou zveřejňujeme v naší rubrice poměrně často. Není se čemu divit, fotograf dokáže krásně zachytit zázraky přírody i kouzlo okamžiku. Tentokrát se díky němu můžete pokochat fotografiemi z makového pole. Děkujeme autorovi za možnost zveřejnění.

SK Romany Beranové

Jihočešky pojedou na mistrovství Evropy i světa

Návrat do soutěžního prostředí nebyl vůbec jednoduchý,“ připustila Karolína Beranová, dáma, která si před covidovou pauzou přivezla domů z nizozemského Leidenu velkou světovou medaili. Má ji doma pečlivě schovanou, ale čas běží a Jihočeška má před sebou další výzvy. Bere je s úsměvem.