Kreativ

ŠTÍTEK: brokolice

Řepa se tradičně sklízí v září. Někteří zahradníci ale tvrdí, že řepu lze zasadit dokonce třikrát za sezonu

Nenechávejte záhony ležet ladem. V červenci můžete zasít pro druhou sklizeň

Už sklízíte ředkvičky, špenát i rané kedlubny? Čekají na vás česnek a cibule a těšíte se na brokolici nebo květák? Záhonky ale po sklizni nemusí ležet ladem. Byla by to škoda, když můžete mít zásobu čerstvých vitamínů až do podzimu. Některé odrůdy zeleniny můžete zvesela vysévat v červenci na záhony uvolněné po první sklizni. Neváhejte, můžete si vypěstovat druhou úrodu.

Pro začátek si vystačíte se substrátem pro pěstování bylinek. Stačí zhruba tři centimetry silná vrstva.

Hit roku 2022: Microgreens chutnají dětem i dospělým

Superpotravina s vysokým obsahem živin a škálou lahodných chutí, jejíž pěstování zvládne každý bez ohledu na omezený prostor, a to během celého roku. Navíc ohleduplná k životnímu prostředí. Ptáte se, komu patří tolik superlativů? Přece microgreens neboli zeleným výhonkům nejrůznějších druhů zeleniny a bylinek.

Chřestový salát s vejcem.

Je tu období chřestu: Jak na recepty s křehkým pokladem?

Odstartovala letošní chřestová sezona a vy si říkáte, jak s křehkým pokladem naložit. Jako inspiraci přinášíme recepty na polévku, salát i dvě hlavní jídla. Ale určitě znáte spoustu dalších variant, tak je klidně vyzkoušejte všechny, protože chřestu není nikdy dost.

Brokolice

Pět rad pro pěstování brokolice

Ve srovnání s květákem je pěstování brokolice podstatně jednodušší. Na co musíme dát pozor, aby rostlinka pěkně prospívala a sklidili jsme kvalitní úrodu?

Ilustrační foto

dTest: Domácí test přítomnosti dusičnanů v potravinách berte s rezervou

Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.

Hana Budková (na snímku) a Veronika Šijanová uspěly v soutěži o Svačinu roku.

Studentky poděbradské hotelovky uspěly se Svačinou roku

Poděbrady – Nedávno jsme informovali o úspěchu dvou budoucích kuchařek, které studují na Hotelové a Vyšší odborné školy Poděbrady. Ty se probojovaly do celostátního finále soutěže Svačina roku s Rio mare. Svůj úspěch nyní podtrhly a získaly i ve finále skvělá umístění. Finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“ říkává známá foodblogerka

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Norská velvyslankyně na návštěvě Základní školy Letců RAF v Nymburce.

Velvyslankyně Norska na RAFce ochutnala hejka

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Projekt zaměřený na poznávání cizích kuchyní pokračoval na Základní škole Letců RAF v Nymburce. Tentokrát norské speciality přijela ochutnat velvyslankyně tohoto severského království Siri Ellen Sletnerová. Kromě toho ve škole viděla i divadelní scénku z norské historie, prohlédla si projekt o romském holokaustu a zažila výuku s prvňáky.

Ilustrační foto.

Z kterého alkoholu budete nejspíš mít kocovinu?

Sydney – Ty pocity nejspíš důvěrně znáte – speciálně v tomto ročním období. Třeštící hlava, sucho v ústech a neustávající pocit nevolnosti, který se nedaří zahnat žádným „zaručeným" prostředkem.

Ilustrační foto

Na trzích se začínají prosazovat pěstitelé

Karlovy Vary - S tím, jak sezona pokročila, mají na farmářských trzích čím dál větší zastoupení pěstitelé. I díky tomu se mohou dnes lidé těšit na karlovarských farmářských trzích na nepřeberné množství sazenic zeleniny, ať už jsou to kedlubny, saláty, rajčata, brokolice, či bylinek.

Uherskohradišťská nemocnice zavádí na všech svých odděleních nadstandardní stravu.

Uherskohradišťská nemocnice zavádí nadstandardní stravu

Uherské Hradiště – Maso nevýrazné chuti s univerzální hnědou omáčkou třikrát týdně. Podobné předsudky, které dříve bývaly po dlouhá léta spojovány se stravováním ve školách či nemocnicích, v těchto dnech zcela nabourává Uherskohradišťská nemocnice.

Den thajské kuchyně na Základní škole Letců RAF v Nymburce

Školáci na RAFce si vychutnali thajský oběd. Kuličky tapioky ocenil i starosta

Nymburk -  „Na konci měsíce března jsme byly vybrány jako zástupkyně naší školní jídelny do projektu s názvem „Den Thajské kuchyně ve školních jídelnách". Akce se konala v Praze v kuchařské Akademii Makro ve spolupráci s Asociací školních jídelen. Tříchodové menu sestavil rodilý thajský kuchař pan Kenyh Khamteun. Kuchařky z 22 školních jídelen z celé republiky mohly v krásné a moderně zařízené kuchyni uvařit celé menu. Všichni společně pak jídlo připravili i pro ostatní účastníky workshopu." To je podnět, který získaly kuchařky v čele s paní Alenou Jeníkovou a který zúročily v úterý ve školní kuchyni a jídelně na Základní škole Letců RAF v Nymburce.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Vyvazování větví

Trávník, než přistoupíme k hnojení, provzdušňování a sečení trávníku, se vyplatí nejprve zbavit mechu mechanicky. Na malém pozemku vystačíme s železnými hráběmi, ale na pozemku o výměře několika arů je ruční vyhrabování nadlidský výkon.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Vyvazování větví

Trávník, než přistoupíme k hnojení, provzdušňování a sečení trávníku, se vyplatí nejprve zbavit mechu mechanicky. Na malém pozemku vystačíme s železnými hráběmi, ale na pozemku o výměře několika arů je ruční vyhrabování nadlidský výkon.

Český Národní tým kuchařů se v Moravanech na Brněnsku připravoval na podzimní kuchařskou olympiádu. Piloval soutěžní tříchodové menu.

OBRAZEM: Kuchařská olympiáda? Menu připravovali v Moravanech

Brno /FOTOGALERIE/ – Celý čtvrtek trénoval český Národní tým kuchařů v Moravanech na Brněnsku na podzimní kuchařskou olympiádu, která se uskuteční v německém Erfurtu. V moravanském gastronomickém centru připravili tříchodové menu, kterým se chtějí na světové akci vytáhnout. „V týmu je nás třináct, ale na tomto tréninku jsme jen tři. Většina z nás onemocněla. Na tréninky před olympiádou se ale ještě několikrát sejdeme," poznamenal jeden z členů týmu Pavel Minář.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Zdravé ovocné a zeleninové šťávy

Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Zdravé ovocné a zeleninové šťávy

Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Zdravé ovocné a zeleninové šťávy

Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.

V "hubnoucí" ordinaci dr. Středy.

Středy doktora Středy: Zdravé ovocné a zeleninové šťávy

Východní Čechy – Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia. Kolikrát ani nevíme, co si obléknout, a tak je nám buď zima, anebo vedro. Pro nachlazení a takzvanou rýmičku jsou tyto podmínky a počasí ideální. Je potřeba doplňovat vitamíny a věnovat se prevenci.

Aneta Tomanová zvedla Richarda Kybice mladšího nad hlavu a vyhrála sázku.

Kulturistka zvedla sponzora nad hlavu a získala bonus

Plzeň – Na začátku byla pouhá snaha něco se svým tělem udělat a především zhubnout. Tehdy ještě Plzeňanku Anetu Tomanovou ani ve snu nenapadlo, že se jednou bude připravovat na start na mistrovství světa v kulturistice.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy - Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat.