Všichni, kteří si hlídají váhu, vědí, že velmi důležité jídlo je snídaně. Ale co večeře? Někdo se snaží jíst večer málo nebo vůbec, jiný řeší s výživovými poradci i prostřednictvím internetu správný čas a složení jídla a někdo se večer prostě pořádně nadlábne a ráno má černé svědomí. Po dlouhém únavném dni se však můžeme najíst vydatně a přitom zdravě. Odborníci totiž vědí, jaké jsou nejlepší večeře na udržení váhy.
Jak naučit dítě jíst zeleninu? Takovou otázku si klade mnoho rodičů při pohledu na potomka, který s nechutí každý kousek brokolice vyplivne zpátky na talíř. Za dětskou nevraživost ke všemu zelenému může podle vědců evoluce. Děti mají oproti rodičům mnohem více chuťových buněk. Každou chuť tak cítí mnohem intenzivněji. A zelenina chutná dětem jako jed.
O tom, že je brokolice zdravá, není pochyb. Obsahuje vitaminy, minerály, vlákninu, zlepšuje trávení a povzbuzuje látkovou výměnu. Umí toho ale mnohem víc. Ženám během klimakteria a následné menopauzy pomáhá harmonizovat hladinu hormonů. Úbytek estrogenu a progesteronu - spojovaný s typickými příznaky, jako jsou návaly horka, změny nálad a přibírání na váze - pomůže ženám v přechodu zmírnit právě konzumace brokolice.
Rodinná oslava, co má říz, taková bude akce, která se uskuteční v sobotu 23. září ve Všestarech na Hradecku. Konat se tu bude Oslava Všestarské cibule a brokolice.
Už sklízíte ředkvičky, špenát i rané kedlubny? Čekají na vás česnek a cibule a těšíte se na brokolici nebo květák? Záhonky ale po sklizni nemusí ležet ladem. Byla by to škoda, když můžete mít zásobu čerstvých vitamínů až do podzimu. Některé odrůdy zeleniny můžete zvesela vysévat v červenci na záhony uvolněné po první sklizni. Neváhejte, můžete si vypěstovat druhou úrodu.
Zapékání je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy brambor. A není divu. Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí nejen dobře chutnají, ale i vypadají. A navíc dostatečně nasytí.
Deset pražských restaurací získalo cenu Zlatá brokolice. Tu uděluje rozvážková služba Bolt Food a vychází přitom z chování zákazníků. Food kritici při této ceně přicházejí zkrátka.
/FOTOGALERIE/ Deset pražských restaurací získalo cenu Zlatá brokolice. Tu uděluje rozvážková služba Bolt Food a vychází přitom z chování zákazníků. Food kritici při této ceně přicházejí zkrátka.
Superpotravina s vysokým obsahem živin a škálou lahodných chutí, jejíž pěstování zvládne každý bez ohledu na omezený prostor, a to během celého roku. Navíc ohleduplná k životnímu prostředí. Ptáte se, komu patří tolik superlativů? Přece microgreens neboli zeleným výhonkům nejrůznějších druhů zeleniny a bylinek.
Vedení Základní školy v Adamově se nechalo inspirovat oblíbenou kuliářskou soutěžní show MasterChef a uspořádalo pro své žáky soutěž v přípravě zdravých jídel podle zadání, a tím byl recept na kuřecí karbanátky s brokolicí. Děkujeme paní Dohové za dnešní příspěvek.
Na zeleninové pokrmy kouká mnoho lidí skz prsty. Neprávem. I recepty bez masa nebo v kombinaci masa a zeleniny mohou být chutné a vydatné. Vyzkoušejte kapustové karbanátky, zelnou polévku, batáty s brokolicí nebo pomázanku z pečené cukety.
Odstartovala letošní chřestová sezona a vy si říkáte, jak s křehkým pokladem naložit. Jako inspiraci přinášíme recepty na polévku, salát i dvě hlavní jídla. Ale určitě znáte spoustu dalších variant, tak je klidně vyzkoušejte všechny, protože chřestu není nikdy dost.
Bolest nohou není dobré zanedbávat. Pokud jste nesportovali a opakovaně vás bolí lýtka, měli byste zajít k lékaři, protože obyčejná bolest nohou může signalizovat nebezpečnou ischemickou chorobu dolních končetin. Přesně takový problém zažil 48letý Radek.
Bolest nohou není dobré zanedbávat. Pokud jste nesportovali a opakovaně vás bolí lýtka, měli byste zajít k lékaři, protože obyčejná bolest nohou může signalizovat nebezpečnou ischemickou chorobu dolních končetin. Přesně takový problém zažil 48letý Radek.
Konzumace fermentovaných potravin je jedním z největších gastrohitů poslední doby. Je to totiž skvělý způsob, jak posílit imunitní systém, zlepšit stav střev a bránit se proti alergiím a infekcím. A navíc tak báječně chutná.
Zbavit se povánoční nadváhy není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Postačí vám k tomu plná lednice kvalitní zeleniny, vůle nepřejídat se a chuť zkusit nové recepty. Tak se pusťme do vaření!
Střekov – Sobotní odpoledne patřilo ve foyer Činoherního studia tradičnímu Vánočnímu bazárku. Pořádal ho spolek Střekovské matky, akcí vrcholila celoroční série programů party nadšených maminek.
Ve srovnání s květákem je pěstování brokolice podstatně jednodušší. Na co musíme dát pozor, aby rostlinka pěkně prospívala a sklidili jsme kvalitní úrodu?
Nedávno se internetem šířila poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v prodávaném čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici. Videa na YouTube zobrazující domácí testování ovoce a zeleniny pomocí kapesního minitesteru znepokojila spotřebitele do té míry, že se spotřebitelský časopis dTest rozhodl ověřit přesnost měření tohoto přístroje akreditovanou analytickou metodou.
Poděbrady – Nedávno jsme informovali o úspěchu dvou budoucích kuchařek, které studují na Hotelové a Vyšší odborné školy Poděbrady. Ty se probojovaly do celostátního finále soutěže Svačina roku s Rio mare. Svůj úspěch nyní podtrhly a získaly i ve finále skvělá umístění. Finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.
Poděbrady – Studentky poděbradské hotelové školy se pravidelně účastní soutěže o Svačinu roku s Rio Mare. Letos se dokonce dvě budoucí kuchařky probojovaly do patnáctičlenného finále.
Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.
Nymburk /FOTOGALERIE/ - Projekt zaměřený na poznávání cizích kuchyní pokračoval na Základní škole Letců RAF v Nymburce. Tentokrát norské speciality přijela ochutnat velvyslankyně tohoto severského království Siri Ellen Sletnerová. Kromě toho ve škole viděla i divadelní scénku z norské historie, prohlédla si projekt o romském holokaustu a zažila výuku s prvňáky.
Chrudim – Před jídelnou Základní školy Dr. Peška v Chrudimi včera vlála norská vlajka. V rámci projektu na rozšíření světové kuchyně do školních jídelen se zde podávalo norské menu.
Lovosice – V Centrální školní jídelně v Lovosicích proběhl ve čtvrtek Den norské kuchyně. Strávníci si tak mezi běžnými jídly mohli zvolit netradiční variantu.
Sydney – Ty pocity nejspíš důvěrně znáte – speciálně v tomto ročním období. Třeštící hlava, sucho v ústech a neustávající pocit nevolnosti, který se nedaří zahnat žádným „zaručeným" prostředkem.
Litoměřice - Záhonky, na kterých se děti učí pěstovat zeleninu, a hmyzí domky mají všechny mateřské školy zřizované městem Litoměřice. Obzvláště pro děti z paneláků jde o jedinečný výukový prostředek, s jehož pomocí poznávají alespoň část přírody a život v ní.
Brno /ROZHOVOR/ - Květen. Oslava 22. narozenin nezačíná pro nejlepší českou zápasnici Adélu Hanzlíčkovou radostně. Ve čtvrtfinále olympijské kvalifikace tehdy podlehla Nathaly Grimanové z Venezuely 6:13. Co jí problesklo hlavou? Sbohem, Rio.
Karlovy Vary - S tím, jak sezona pokročila, mají na farmářských trzích čím dál větší zastoupení pěstitelé. I díky tomu se mohou dnes lidé těšit na karlovarských farmářských trzích na nepřeberné množství sazenic zeleniny, ať už jsou to kedlubny, saláty, rajčata, brokolice, či bylinek.
Uherské Hradiště – Maso nevýrazné chuti s univerzální hnědou omáčkou třikrát týdně. Podobné předsudky, které dříve bývaly po dlouhá léta spojovány se stravováním ve školách či nemocnicích, v těchto dnech zcela nabourává Uherskohradišťská nemocnice.
Nymburk - „Na konci měsíce března jsme byly vybrány jako zástupkyně naší školní jídelny do projektu s názvem „Den Thajské kuchyně ve školních jídelnách". Akce se konala v Praze v kuchařské Akademii Makro ve spolupráci s Asociací školních jídelen. Tříchodové menu sestavil rodilý thajský kuchař pan Kenyh Khamteun. Kuchařky z 22 školních jídelen z celé republiky mohly v krásné a moderně zařízené kuchyni uvařit celé menu. Všichni společně pak jídlo připravili i pro ostatní účastníky workshopu." To je podnět, který získaly kuchařky v čele s paní Alenou Jeníkovou a který zúročily v úterý ve školní kuchyni a jídelně na Základní škole Letců RAF v Nymburce.
Plumlov – Skloubením dálného východu a interiéru středoevropského zámku lákali návštěvníky v sobotu na Plumlov. Na Vysokém zámku totiž ve tři hodiny odpoledne došlo k oficiálnímu zahájení turistické sezóny. A tentokrát s nádechem orientu.
Trávník, než přistoupíme k hnojení, provzdušňování a sečení trávníku, se vyplatí nejprve zbavit mechu mechanicky. Na malém pozemku vystačíme s železnými hráběmi, ale na pozemku o výměře několika arů je ruční vyhrabování nadlidský výkon.
Trávník, než přistoupíme k hnojení, provzdušňování a sečení trávníku, se vyplatí nejprve zbavit mechu mechanicky. Na malém pozemku vystačíme s železnými hráběmi, ale na pozemku o výměře několika arů je ruční vyhrabování nadlidský výkon.
Brno /FOTOGALERIE/ – Celý čtvrtek trénoval český Národní tým kuchařů v Moravanech na Brněnsku na podzimní kuchařskou olympiádu, která se uskuteční v německém Erfurtu. V moravanském gastronomickém centru připravili tříchodové menu, kterým se chtějí na světové akci vytáhnout. „V týmu je nás třináct, ale na tomto tréninku jsme jen tři. Většina z nás onemocněla. Na tréninky před olympiádou se ale ještě několikrát sejdeme," poznamenal jeden z členů týmu Pavel Minář.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.
Východní Čechy - Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia.
Východní Čechy – Vypadá to, že počasí si z nás v posledních dnech dělá legraci. Jeden den mrzne až praští, aby druhý den vysvitlo sluníčko a pomalu začali zpívat ptáci v korunách stromů. Teplotní výkyvy jsou někdy až kolem deseti stupňů Celsia. Kolikrát ani nevíme, co si obléknout, a tak je nám buď zima, anebo vedro. Pro nachlazení a takzvanou rýmičku jsou tyto podmínky a počasí ideální. Je potřeba doplňovat vitamíny a věnovat se prevenci.
Plzeň – Na začátku byla pouhá snaha něco se svým tělem udělat a především zhubnout. Tehdy ještě Plzeňanku Anetu Tomanovou ani ve snu nenapadlo, že se jednou bude připravovat na start na mistrovství světa v kulturistice.
Praha /INFOGRAFIKA/- Přestože se čeští školáci nad jídly často ofrňují, inspiraci u nás našli i Japonci. Kvalitu a složení jídelníčků prověřují nejen hygienici.