Kreativ

ŠTÍTEK: brokolice

V "hubnoucí" ordinaci dr. Středy.

Středy doktora Středy: Víte, co jsou negativní kalorie?

Východní Čechy – Příliš velké množství kalorií v každodenním jídelníčku způsobuje přibývání na hmotnosti, což vede k nadváze a mnohdy až k obezitě. Existují však i potraviny, díky kterým tělo dokáže kalorie spalovat. S trochou nadsázky by se dalo tedy říci, že čím více těchto potravin sníte, tím více zhubnete. Připadá vám to jako nesmysl? Pojďte si přečíst, jak je to možné a které jsou ty „zázračné" potraviny?

Ilustrační foto

Nejhorší jídlo, jaké si můžete donést do práce?

New York – Julie Russellová je redaktorkou jednoho nakladatelství v New Yorku a v kanceláři sedí nedaleko kuchyňky, kde ji neustále bombarduje odér nejrůznějšího původu – třeba pach ohřívané ryby. „To je úplně nejhorší. Nevím, zda něco páchne hůř než tohle. Je to ten odporný, plíživý pach, který postupně zaplaví celou kancelář. Nejdřív jsem si říkala: ‚To páchnu já? Nebo si to jen představuju?' A pak jsem se otočila na kolegyni a viděla jsem, jak si zakrývá ústa a nos šátkem," říká šestatřicetiletá Russellová.

Ilustrační foto

Studie: Které potraviny dělají nafouklé břicho?

Na světové výstavě Expo 2015 v Miláně předložili italští vědci studii, která analyzuje jev týkající se i těch lidí, kteří nemají nadváhu. Nafouklé břicho je totiž problém i pro četné štíhlé osoby a navíc často působí bolesti. Abychom mohli proti němu bojovat, stačí omezovat potraviny, které fermentují. Bohužel dlouhý seznam takových potravin zahrnuje rovněž ovoce a zeleninu.

ŘEDKEV útok vandala nepřežila. Nať je úplně spálená a samotný výpěstek plný chemikálií.

Vandal zničil celou úrodu

Vítkov – Seschlé listy, spálené plody a úroda k nepoužití, tak dopadlo řádění zatím neznámého vandala ve Vítkově, který s největší pravděpodobností postříkal malé pole Štefana Berčíka – ten měl zasázené brambory, cuketu, květák, brokolici, fazole, cibuli, ředkvičky a spoustu další zeleniny, nic z toho však letos neochutná.

Ilustrační foto

Pěstitelé vyhlížejí déšť. Do ovoce i obilí se opírá slunce

Hodonínsko – Spálené ovoce, suchá cibule s brokolicí, některé plodiny vůbec nevzešly. Slunce se opřelo také do zemědělských plodin. Pěstitelé na Hodonínsku v prašných polích vyhlížejí dlouhodobější déšť. Teplota v uplynulých dnech přesáhla i šestadvacet stupňů Celsia. Před víkendem by podle meteorologů mohly přijít bouřky.

Ilustrační foto

Pěstitelé vyhlížejí déšť. Do ovoce i obilí se opírá slunce

Hodonínsko – Spálené ovoce, suchá cibule s brokolicí, některé plodiny vůbec nevzešly. Slunce se opřelo také do zemědělských plodin. Pěstitelé na Hodonínsku v prašných polích vyhlížejí dlouhodobější déšť. Teplota v uplynulých dnech přesáhla i šestadvacet stupňů Celsia. Před víkendem by podle meteorologů mohly přijít bouřky.

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor.  Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Handicapovaní žáci Střední školy Euroinstitut se učí zdravě vařit.

Středy doktora Středy: Zdravému vaření se dá naučit i ve škole

Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.

Gorilí táta aneb Marek Žďánský navštívil děti v tišické školce.

Tišické předškoláky navštívil gorilí táta Marek Žďánský

Tišice – Předškoláci z Tišic měli včera neobvyklou návštěvu. Přijel za nimi milovník zvířat Marek Žďánský, který se patnáct let staral o gorily v pražské zoologické zahradě. S dětmi si povídal nejen o životě goril, ale třeba i o tom, jak dlouho žijí želvy.

Manželé Doskočilovi z Rožnova u Českých Budějovic v těchto dnech nedělají skoro nic jiného, než že sklízejí srpnovou úrodu.

OBRAZEM: Léto stárne a zraje

České Budějovice – Velkým koníčkem třiapadesátiletého truhláře Arnošta Doskočila je jeho zahrada u rodinného domu v českobudějovické čtvrti Rožnov. Pěstuje například pět druhů chilli papriček včetně těch nejpálivějších na světě, několik druhů rajčat, bezostné ostružiny, různé saláty, petržel, ředkvičky, kedlubny, květák, brokolici, česnek.

Zahrádkáře na Zlínsku trápí slimák Plzák španělský. Ve velkém jim ničí úrodu.

Přemnožení slimáci. Pomůže kbelík a pivo

„Někdy se ptám, zda není zbytečné mít zahrádku, pěstovat zelí, květák, brokolici a jinou zeleninu. Tak jsem se těšila na letošní úrodu, vypadala slibně, ale už je téměř po ní. Všechno je požrané, všude jen slimáci, až je nestíhám sbírat," posteskla si Marta Kovářová z Otrokovic.

Zahrádkáře na Zlínsku trápí slimák Plzák španělský. Ve velkém jim ničí úrodu.

Přemnožení slimáci. Pomůže kbelík a pivo

Zlínsko - „Někdy se ptám, zda není zbytečné mít zahrádku, pěstovat zelí, květák, brokolici a jinou zeleninu. Tak jsem se těšila na letošní úrodu, vypadala slibně, ale už je téměř po ní. Všechno je požrané, všude jen slimáci, až je nestíhám sbírat," posteskla si Marta Kovářová z Otrokovic.

V Kroměřížském Radničním sklípku se to hmyzem jen hemžilo. Byl naštěstí součástí menu.

Ochutnávka hmyzu na vlastní kůži? V tyčince ho ani nepoznáte

Kroměříž – Hmyz je nedílnou složkou potravy milionů lidí na planetě. Je výživný, obsahuje spoustu bílkovin a tuků a člověk by řekl, že je i vcelku dobře dostupný. Jak jsem se však dozvěděla, ne každá kobylka, která nám skáče po zahradě je jedlá.

Zelené velikonoční pivo. Ilustrační foto

Restaurace barví menu do zelena. Od polévky po pivo

Brno – Nad talířem špenátu si ve čtvrtek Brňané přiťuknou zeleným pivem. Většina restaurací bere velikonoční svátky vážně a nabízí speciální menu. Zoo nebo enviromentální středisko Lipka zase na Zelený čtvrtek myslí na opozdilce, kteří nestihli velikonoční výzdobu a pořádají dílny pro děti i dospělé.

Osívka jarní.

Z muzejního herbáře: Osívka jarní

Jičín – Půjdete-li v jarních dnech po nádvoří jičínského zámku, povšimnete si jistě drobné kytičky vyrůstající mezi dlažbou. Jedná se o osívku jarní (Erophila verna).

Jaro v zahradě.

Jaro začalo teplotami nad dvacet stupňů

Písecko - O čtrnáct dní dříve než v předcházejících letech se potýkají s náporem zahrádkářů v zahradnictvích a prodejnách. „Nyní už doprodáváme macešky, primule a ovocné stromky. Zájem se teď soustředí na venkovní keře a řízky muškátů, potom přijdou na řadu balkonové květiny," zhodnotil ve čtvrtek situaci Jiří Hromádka ze zahradnictví Čapek a HNN v Písku.

Jaro v zahradě.

Jaro začalo teplotami nad dvacet stupňů

Písecko - O čtrnáct dní dříve než v předcházejících letech se potýkají s náporem zahrádkářů v zahradnictvích a prodejnách. „Nyní už doprodáváme macešky, primule a ovocné stromky. Zájem se teď soustředí na venkovní keře a řízky muškátů, potom přijdou na řadu balkonové květiny," zhodnotil včera situaci Jiří Hromádka ze zahradnictví Čapek a HNN v Písku.

Dětský karneval navštívili Hurvínek s Máničkou. Děti poletovaly po parketě celou dobu.

Dětský karneval navštívili Hurvínek s Máničkou

Vsetín – Princezny, loupežníci, nejrůznější hrdinové z pohádek a v neposlední řadě Hurvínek s Máničkou. Pohádkovými bytostmi se to v Domě kultury ve Vsetíně jen hemžilo. Společně se svými rodiči si přišly užít Tříkrálový karneval.

Ilustrační foto

Brambory: dříve okrasa, dnes lahůdka

V tomto ročním období se sklízejí brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Do Evropy dorazily relativně pozdě, až v 16. století poté, co je roku 1536 objevili španělští dobyvatelé v jedné jihoamerické indiánské vesnici. Do českých zemí se brambory dostaly v 17. století.

Ilustrační foto

Několik rad, jak zajistit snadný přechod miminka na pevnou stravu

Změna jídelníčku malého miminka je náročným obdobím v životě celé rodiny. S přechodem z mléka na tuhou stravu vyvstává spousta otázek. Maminky často váhají, kdy a jak s příkrmy začít. Nejsou si jisté, co je pro dítě vhodné a čemu je naopak dobré se vyhnout.

Ilustrační foto

Několik rad, jak zajistit snadný přechod miminka na pevnou stravu

Změna jídelníčku malého miminka je náročným obdobím v životě celé rodiny. S přechodem z mléka na tuhou stravu vyvstává spousta otázek. Maminky často váhají, kdy a jak s příkrmy začít. Nejsou si jisté, co je pro dítě vhodné a čemu je naopak dobré se vyhnout.

Ilustrační foto

Krásné nehty žádají vitaminy

Téma lámavých a třepících se nehtů bývá v ženských kolektivech často frekventované. Ženy si stěžují i radí navzájem. Je na místě navštívit nějakého odborníka či si nechat vlastní nehty překrýt umělými?

Děti dovádějí v bazénu na příměstském táboře v areálu mosteckého hipodromu, kde se učí rozumět koním.

„To je čabraka.“ U koní zmožených vedrem dováděly děti v bazénu

Most - Osmiletá klisna Anettka odpočívá zmožena obrovským vedrem ve svém boxu. Ještě před chvílí se na ní učily jezdit děti v rámci příměstského tábora. I přes to, že se rozhodně nejedná o žádného poníka, ale o statného koně je mezi dětmi jednoznačně nejoblíbenější.

Ilustrační foto.

Slimáci teď berou zahrádky útokem. Ničí zeleninu i květiny

Zahrádkáři na Pelhřimovsku si zoufají. Úrodu jim opět ničí slimáci. A to poměrně ve velkém. Deštivé počasí posledních dní těmto malým plžům nahrálo do karet. Milují totiž vlhko a tak nejčastěji vylézají za dešťů a pak ve večerních hodinách. Spoušť, kterou za sebou zanechají, pak vhání zahrádkářům slzy do očí.

Ilustrační foto.

Slimáci teď berou zahrádky útokem. Ničí zeleninu i květiny

Pelhřimovsko – Zahrádkáři na Pelhřimovsku si zoufají. Úrodu jim opět ničí slimáci. A to poměrně ve velkém. Deštivé počasí posledních dní těmto malým plžům nahrálo do karet. Milují totiž vlhko a tak nejčastěji vylézají za dešťů a pak ve večerních hodinách. Spoušť, kterou za sebou zanechají, pak vhání zahrádkářům slzy do očí.

Ilustrační foto.

Babičky vždy poradí, jak nadchnout potomka k obědu

Táborsko - I na webu se nyní můžete začíst do příspěvků našich čtenářů, které uveřejňujeme na stránce U nás doma. I vy můžete přispět do svých novin. Podělte se s ostatními o to, co vás ve vašem okolí zaujalo, potěšilo, nebo naopak rozzlobilo. Zde je prostor pro vaše články, fejetony, kulturní recenze, názory či fotografie. Neostýchejte se a informujte ostatní čtenáře o tom, co je pro vás důležité.

Eva Clišicová vaří pro stovky strávníků vaječnou polévku.

Hitem školní jídelny jsou pizza, buchtičky i rajská

Domažlice /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ –  Lasagne s brokolicí a tuňákem, vepřová krkovice s ořechovým pestem, losos na kmíně. Připomínají vám tyto pokrmy menu z lepší restaurace? Omyl. Z těchto pokrmů si vybírají strávníci, pro které vaří školní jídelna v domažlické Komenského ulici.