Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Ondrej Beláň.

Šijeme léčbu nádorů na míru, říká medik

Brno - V laboratoři tráví dvaadvacetiletý student Masarykovy univerzity Ondrej Beláň až dvanáct hodin denně. Pod vedením Lumíra Krejčího zkoumá možnosti, jak napravit poškození DNA, které vede ke vzniku nádorů. „Momentálně se používá stejná léčba na mnoho nádorů, přestože každý je jiný a jinak odolný. Cílem našeho výzkumu je umět ušít léčbu na míru," usmívá se Beláň.

Ilustrační foto

Pro odsouzeného podnikatele Jaroška si přišla policie. Střeží ho v nemocnici

Mutěnice, Olomouc – Odsouzený podnikatel a zakladatel nyní již neexistující místní buňky zemanovců Vladislav Jarošek z Mutěnic měl už na začátku června nastoupit do vězení. Má si tam odpykat zbytek šestiletého trestu za sedmdesátimilionový podvod na spotřební dani z lihu, jenže jeho zdraví to zatím nedovoluje. Před pár dny Jaroška zatkla policie, nyní je muž střežený v nemocnici.

Relaxační studio hotelu Trinity.

V novém Relax studiu Trinity se ocitnete ve třetí dimenzi

Region - Přímo v centru města v hotelu Trinity vzniklo nové relaxační studio. Nabízí nejen odpočinek a nabití novou, svěží energií, ale především služby z oblasti léčivých terapií. Zavítat sem mohou všichni, ať už turisté, nebo místní. Jistě oceníte královskou péči, i když je váš zdravotní stav bez problémů. V Relax studiu Trinity navazují na metody staré více než dva tisíce let založené na umění využívat léčivou energii v běžném životě. Terapie jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, velkou pomocí jsou pro hyperaktivní děti, kterým přinese terapie uklidňující účinek.

Děti vyzkoušely nové hřiště.

Nad hřištěm bude bdít kamera

Kolín - Nově otevřené dětské hřiště v ulici V Břízách v Kolíně začali malí návštěvníci hojně využívat. V areálu se nyní vydatně zalévá, aby v současných teplech vyrostla tráva, o hřiště pečuje správce. Hřiště bude ještě doplněno stálým kamerovým bodem.

Ilustrační foto.

Dění kolem městských lesů může mít soudní dohru

Předžalobní výzva se objevila na stole náměstka primátora Martina Vítečka. Obranu soudní cestou zvažuje odvolaný ředitel městských lesů René Binar, který lidově řečeno ustál své podle něj neopodstatněné odvolání, vadí mu ale pokračující znehodnocování jeho práce.

Děti vyzkoušely nové hřiště.

Kolínské děti vyzkoušely nové prolézačky V Břízách

Kolín - Netradiční dětské hřiště či přesněji volnočasový areál byl nově otevřený v kolínské ulici V Břízách. Slavnostní otevření přilákalo mnoho dětí s rodiči a přišli také žáčci sousední mateřské školy.

Zachranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící zvířata Jinonice.

Zvířecí nemocnice ročně léčí tisíce pacientů

Praha /FOTOGALERIE/ - Záchranná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy sídlí uprostřed polí 
v Jinonicích. Za pozemkem obehnaným plotem se skrývá množství voliér a kotců, které se na čas stávají útočištěm pro řadu pražských volně žijících zvířat.

Ilustrační foto.

Lidé bez domova se dočkají střechy nad hlavou už letos

Příbram - Lidé bez přístřeší by už letos mohli využít služeb nízkoprahové centra, jehož součástí bude i noclehárna. To vznikne v areálu bývalé výtopny. Stavbu podle vedení města komplikuje legislativa i stížnosti z řad některých Příbramáků.

Ilustrační foto.

Korejská Sooam Biotech zajistí domácí mazlíčky "navždy"

Soul - Nechat pobíhat své domácí mazlíčky po oploceném trávníku v západní části Soulu za 100.000 dolarů není zrovna levný špás, ale jejich majitelé alespoň přesně vědí, co za to získají. Trávník patří společnosti Sooam Biotech Research Foundation, která je ve světě na prvním místě v klonování domácích zvířat. To se v posledním desetiletí stalo úspěšným byznysem zaměřeným na majitele psů, kteří chtějí se svými miláčky žít navždy… a to doslova, píše AFP.

Ilustrační foto.

Blanenští modernizují zastaralé dopravní hřiště

Blansko – Dopravní hřiště pro děti v Blansku pochází ze sedmdesátých let minulého století a už nutně potřebuje obnovu. V havarijním stavu jsou buňky pro skladování jízdních kol, značek a dalšího vybavení. S jejich opravou začali Blanenští loni, letos přijde na řadu druhá část.

Ilustrační foto

Belgický soud udělil vysoké tresty za plánování teroristických útoků

Brusel – Belgický soud dnes udělil tresty až 16 let vězení pro obžalované z procesu kolem teroristické buňky odhalené při loňském policejním zásahu ve městě Verviers. Informovala o tom agentura Reuters. Před soudem stanulo začátkem května sedm mužů, kteří se podle prokuratury podíleli na přípravě teroristických útoků v Belgii. Mozkem skupiny byl podle závěrů vyšetřování Abdelhamid Abaaoud, hlavní organizátor loňských krvavých atentátů v Paříži.

Rebelského zastupitele se místní sdružení ODS ve Žďáře nad Sázavou zbavilo. Brychta dle svých slov teď zvažuje nabídky na členství v jiných sdruženích ODS. „Dostal jsem i nabídky z jiných politických stran,“ dodává.

ODS ve Žďáře vyloučila ze sdružení „sólistu“ Brychtu

Žďár nad Sázavou – Bývalého starostu a pak místostarostu Žďáru Jaromíra Brychtu vyloučilo žďárské sdružení ODS ze svých řad. Jeho členství ukončil nedávný místní sněm. Brychta ve vedení radnice působil dvacet let, až do komunálních voleb na podzim 2014.

Ilustrační foto.

Čeští vědci přispěli ke zlepšení léčby rakoviny krve

Praha - Mezinárodní evropská studie vedená předním českým odborníkem Markem Trněným, přednostou 1. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice, potvrdila účinnost lenalidomidu u jednoho z agresivních nádorů krve. U pacientů s lymfomem z plášťových buněk snížil riziko zhoršení či úmrtí o 39 procent proti nemocným léčeným standardně, sdělil Trněný. Závěry publikoval tým v prestižním odborném časopise Lancet Oncology.

Ilustrační foto

V Istanbulu zadrželi 11 radikálů napojených na Islamiský stát

Istanbul – V Istanbulu bylo dnes v souvislosti s úterním útokem na letišti zadrženo 11 zahraničních radikálů podezřelých z napojení na Islámský stát (IS). Informoval o tom turecký deník Habertürk. Operaci proti islamistické buňce provedla brzy ráno protiteroristická jednotka. Zadržení měli údajně vazby na tři sebevražedné útočníky, kteří útok na Atatürkově letišti spáchali.

Obžalovaný Josef Růžička u zlínského soudu

Za ukradenou slivovici dostal od kámoše nářez baseballkou. Skoro nepřežil

Zlín, Brumov-Bylnice – Znali se desítky let, vlastně od dob mládí. Přesto jeden z nich okrádal toho druhého do doby, než si to s ním jednoho dne šel okrádaný vyřídit. Pak skončili u soudu, ale jejich role se obrátily. Za celkem pět trestných činů, stanul u krajského soudu ve Zlíně dvaašedesátiletý Vítek Růžička ze Sidonie.

Ilustrační foto.

Lékař: Účinky slunečního záření se v těle kumulují

Havlíčkobrodsko – Odborníci se shodují, že rozumné opalování, samozřejmě s použitím opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem, pokožce svědčí, dokonce ji ozdravuje. Nedostatek slunce u řady lidí vyvolává pocit únavy, nespokojenosti a deprese.

Tromba u Benešova.

Bouřky zasáhly také část Benešovska

Střední Čechy - První bouřky začaly ve čtvrtek 16. června v odpoledních hodinách vznikat na území Bavorsku. První supercela se přiblížila k Šumavě a na hranici s ČR se rozpadla.

Místostarosta Vladimír Šuma na opraveném, ale zatím neotevřeném lovosickém koupališti

VÍME PRVNÍ: Lovosické koupaliště je dokončené, zatím ale zůstane zavřené

Lovosice – Přestože bylo městské koupaliště v Lovosicích dokončené v avizovaném termínu, veřejnosti se areál u řeky Labe zatím neotevře. Práce jsou přitom hotové, už se jen uklízí. Podle mluvčí lovosické radnice Ivany Kocánkové nyní vedení města čeká na výsledky rozboru vody, jejíž vzorky mají na místě ještě ve středu odebrat hygienici, a hezčí počasí.

Včelí roj.

Sezona včelích rojů vrcholí, hasiči k nim vyjíždějí denně

Mladoboleslavsko - Paní Markéta z Března na Mladoboleslavsku byla na procházce s kočárkem. Na návsi v Židněvsi ji silné bzučení ozývající se z větve nad hlavou přimělo zvednout oči. Přímo nad ní visel zhruba půlmetrový roj včel. Hasiči vyjíždějí k takovým případům už měsíc takřka denně.

Budova Obecního úřadu Ohaveč slouží také například k vítání nových občánků obce, archivní snímek je z roku 2004.

Ve stavební buňce v Ohavči už doúřadovali

Ohaveč – Stavební buňka – každý z nás si jistě představí malý prostor, který slouží většinou jako skladiště nebo jako místo pro přespání hlídače staveniště. Přesně v takových prostorách se ale tísní zdejší obecní úřad, který se konečně po letech dočká důstojnějšího zázemí.

Ilustrační foto.

Cestujícím v nouzi pomohou nové veřejné záchodky

Brno - Cestující projíždějící přes Pálavské náměstí, vinohradští důchodci nebo matky s dětmi si už na přelomu června a července mohou odskočit na nové veřejné toalety. „Už delší dobu po nás naši obyvatelé chtěli, abychom zřídili místo, kam by si mohli zajít při vycházce na toaletu," uvedl vinohradský starosta Jiří Čejka. Dopravní podnik proto v tamním zázemí buduje nové dámské i pánské záchody.

UŽ PŘÍŠTÍ TÝDEN budou mít lidé po třech letech možnost vykoupat se na lovosickém koupališti. Z areálu zmizely zanedbané keře a živé ploty, bazény i klouzačka jsou opravené a nově natřené. Na snímku nynější místostarosta města Vladimír Šuma.

FOTO: Bazény jsou napuštěné. Čekají jen na otevření

Lovosice - Schází dodělat jen několik drobností a městské koupaliště v Lovosicích může být po třech letech, kdy pouze chátralo, znovu otevřené veřejnosti. Ve čtvrtek to na místě potvrdil místostarosta Lovosic Vladimír Šuma.

World of Warcraft

Herní legenda v kině

Nejhranější v počtu měsíčně platících hráčů. Alespoň od června 2006 do roku 2008 i mezi lety 2008 a 2011. To je World of Warcraft, jedna z nejslavnějších počítačových herních sérií, kterou ve své době hrálo celosvětově dvanáct až čtrnáct milionů hráčů. Teď její postavy vstupují i na stříbrné plátno.