Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Ilustrační foto

Bezdomovec uřezal kabely u čerpadel, aby měl peníze na jídlo

Hostomice - Koncem května někdo vykradl mezi obcemi Křemýž a Hostomice stavební buňku. Tehdy ještě neznámý pachatel překonal mříže a vnikl dovnitř. Uvnitř našel čerpadla, ze kterých nožem uřezal měděné přívodní kabely. Policisté během několika málo dnů dopadli 28letého muže, který má vloupání na svědomí.

Ilustrační snímek.

Hlučín bude slavit ohňostroji

Tři dny a tři velké ohňostrojové show přichystalo
 k oslavám 760. narozenin Hlučína vedení města. Chystaný program začne 
23. června ve čtvrtek a potrvá až do soboty.

Ilustrační foto.

Vědci zkoušejí vypěstovat lidské orgány v embryích prasat

Nedostatek lidských orgánů k transplantacím se rozhodli vyřešit američtí vědci tím, že je vypěstují v tělech prasat. Tým z Kalifornské univerzity vpravil lidskou DNA do prasečích embryí, v nichž má tento postup vytvořit lidské orgány. Podle stanice BBC nyní výzkumníci zkoušejí, zdali se jim podaří v prasečím zárodku vytvořit lidskou slinivku. Podobné pokusy však vyvolávají i kritické reakce kvůli obavě z možného genetického ovlivnění mozku zvířat.

Ilustrační foto

Slunění snižuje některé negativní dopady kouření, píše italský deník

Slunění může omezovat některé škodlivé účinky kouření, ovšem za předpokladu, že se slunci vystavujeme opatrně a v doporučených hodinách. Vyplývá to ze švédské studie realizované na 30.000 ženách a zveřejněné na stránkách Journal of Internal Medicine. Experti však připomínají, že je třeba dávat si pozor na dávky slunečního záření a že je třeba se chránit, píše italský deník La Repubblica.

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Odpadlíci z ANO zakládají nové hnutí. Vadí jim postupy vedení strany

Brno – Potlačování demokracie a řízení členů jako zaměstnanců. Jeden z hlavních důvodů, proč hnutí ANO opouštějí někteří jeho členové. Brno společně 
s dalšími oblastmi Jihomoravského kraje a Prostějovem patří mezi místa, kde se odpadlíci spojili. V sobotu mají ve městě ustavující sněm nového hnutí PRO 2016.

Nemocnice v Náchodě.

Ředitelství špitálu se přestěhuje do buněk

Královéhradecko, Náchod /OD SOUSEDŮ/ - Ředitelství zdejší nemocnice se přestěhuje do provizorních kontejnerových buněk, aby se v nemocnici udělalo místo pro ambulantní rehabilitaci.

Péče o pleť.

Když krémy nestačí: Jak do prázdnin ještě vylepšit pokožku?

Region - Přestože je na trhu obrovské množství omlazujících krémů a různých sér, vykouzlit očekávaný efekt trvá týdny i měsíce. Přípravky navíc musíte používat pravidelně. Přestože do letních prázdnin zbývá už jen měsíc, i za čtyři týdny se dá díky estetické medicíně docílit výrazného omlazení, ať už třeba pomocí krevní plazmy nebo koktejlu výživných látek aplikovaném přímo do podkoží.

Ilustrační foto.

Virus zika: Potvrzovací test dělá laboratoř v Ostravě

Ostrava – Odborníci ze Zdravotního ústavu v Ostravě pracují s potvrzovacím testem, který je schopen prokázat přítomnost protilátek na virus zika. Právě na tomto pracovišti na vývoji testu několik týdnů pracovali a nyní tam slouží k ověření výsledků získaných komerčním testem. 

Supercela nad Prahou.

V jednom dni vzniklo hned několik supercelárních bouří

Příbram - V pondělí nad naším územím vznikla velmi zajímavá bouřková situace, která se v našich podmínkách nevidí každý den. V jednom dni vzniklo hned několik supercelárních bouří. Bouřky se zpočátku začaly tvořit nedaleko Šumavy, kam jsme se po poledni vydali dokumentovat.

Ilustrační foto

Noclehárna v Hodoníně má problémy. Hrozí, že zanikne

Hodonín – Lázeňské město se spokojenými korzujícími hosty? Ne, po hodonínské kolonádě se budou procházet nemocní a nemytí lidé bez přístřeší. Tak by mohl vypadat nejčernější scénář, pokud se v Hodoníně nepodaří udržet noclehárnu a nízkoprahové centrum, které pomáhají už třináct let.

Ilustrační foto

Nemocnice upozorní na cévní mozkové příhody, nechte se zdarma vyšetřit

Přerov – Osvětovou akci zaměřenou na prevenci a příznaky cévní mozkové příhody pořádá Nemocnice Přerov ve čtvrtek 19. května. Toto náhlé postižení mozku označované také jako mozková mrtvice či mozkový infarkt zasáhne ročně 35 tisíc Čechů. Přerovští zdravotníci budou v rámci Dne prevence cévní mozkové příhody k dispozici v neurologické ambulanci v pavilonu interny od 8 do 15 hodin.

Ilustrační foto

Toalety spolknou téměř milion

Dvůr Králové - Dvůr Králové renovuje sociální zázemí. Lidé budou moci už brzy znovu využívat veřejné WC v Revoluční ulici.

Vědcům se podařilo najít jeden organismus - prvoka (na snímku z elektronového mikroskopu) žijícího ve střevech obratlovců, který dokáže fungovat i bez mitochondrií.

Čeští vědci objevili organizmus, který funguje i bez mitochondrií

Praha - Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a biomedicínského centra Biocev objevili novou funkci buněk, která by možná mohla ovlivnit i dosavadní výklad biologie. Všechny takzvané eukaryotické buňky, které tvoří většinu živých těl včetně těl lidských, obsahují mitochondrie. Jde o jakési "buněčné elektrárny", které mají na starosti "buněčné dýchání". Vědcům se ale podařilo najít jeden organismus - prvoka žijícího ve střevech obratlovců, který dokáže fungovat i bez mitochondrií.

Ilustrační foto

Vědci z Prahy objevili organismus, který funguje i bez mitochondrií

Praha - Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a biomedicínského centra Biocev objevili novou funkci buněk, která by možná mohla ovlivnit i dosavadní výklad biologie. Všechny takzvané eukaryotické buňky, které tvoří většinu živých těl včetně těl lidských, obsahují mitochondrie.

Ilustrační foto

Italský soud propustil Afghánce zatčeného kvůli terorismu

Bari (Itálie) - Soud v jihoitalském Bari dnes pustil na svobodu Afghánce, kterého policie tento týden zatkla spolu s dalšími dvěma cizinci kvůli podezření, že připravovali teroristický útok. Informovala o tom agentura ANSA. Soudce uvedl, že pro další zadržování třiadvacetiletého Hakima Nasiriho není důvod. V cele však zůstanou další dva zatčení muži, kteří ale nejsou obviněni v souvislosti s terorismem, ale kvůli napomáhání nelegální migraci.

Ilustrační foto

V Belgii začal soud se členy teroristické buňky z Verviers

Brusel - Za přísných bezpečnostních opatření dnes v Bruselu začal proces s údajnými příslušníky teroristické buňky, jejíž dva členy loni v lednu zabila belgická policie při operaci ve městě Verviers. Mezi obžalovanými je podle agentury AP celkem 16 lidí, z nichž devět se ale stále nepodařilo dopadnout. Úřady tvrdí, že teroristickou buňku plánující útoky v Belgii řídil Abdelhamid Abaaoud, zřejmě hlavní organizátor loňských krvavých atentátů v Paříži, který poté zahynul při policejním zásahu.

Pacient

Američané se pokusí vzkřísit klinicky mrtvé pacienty

Těžké poškození mozku známé jako „mozková smrt" je ve většině zemí světa hranicí, kdy je člověk oficiálně považován za mrtvého. Americká společnost Bioquark, která aktuálně dostala povolení od tamních úřadů k výzkumu mozků dvaceti klinicky mrtvých lidí, se ale pokouší dokázat, že nemusí jít o konečný stav.

RESTARTOVÁNÍ MOZKU. I kdyby se nepodařilo klinicky mrtvé pacienty oživit, přinese výzkum pokrok v léčbě Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, věří američtí vědci.

Přelstít smrt. Firma zkusí oživit klinicky mrtvé pacienty

Washington – Těžké poškození mozku známé jako „mozková smrt" je ve většině zemí světa hranicí, kdy je člověk oficiálně považován za mrtvého. Americká společnost Bioquark, která aktuálně dostala povolení od tamních úřadů k výzkumu mozků dvaceti klinicky mrtvých lidí, se ale pokouší dokázat, že nemusí jít o konečný stav.

Ilustrační foto.

Laboratoře Agel nabídly jako jedny z prvních konzultace na dálku

Laboratoř klinické hematologie v Novém Jičíně získala do své výbavy špičkovou a nadčasovou hematologickou linku s označením XN 300. Celý systém je unikátní svým softwarem, který umožňuje konzultovat všechny hematologické nálezy on-line na dálku.

Ilustrační fotografie.

Němci rozeznávají pohlaví kuřete ještě ve vajíčku

Drážďany - V podzemí univerzitní budovy v německých Drážďanech se hraje o osud milionů kuřat. Vědci tu zdokonalují techniku, jak zjistit pohlaví budoucího kuřete ještě ve vajíčku. Jde o to, aby se nemuseli usmrcovat vylíhnutí kohoutci, píše agentura AFP.

Poberounský folklorní festival v Berouně

Beroun čekají staročeské máje a Koláče fest

Beroun – Makové, tvarohové, marmeládové, ořechové, povidlové, nebo třeba slané. Koláče má rád každý jinak. A svým chuťovým buňkám tuto sobotu určitě uděláte radost. Ať už koláče milujete s jakoukoli náplní.

SSD disk Crucial MX300 750 GB.

Nový SSD disk Crucial MX300 nabízí vysokou kapacitu za příjemnou cenu

Disky typu SSD představují jednu z nejlepších možností, jak si celkově zrychlit počítač. Oproti starším magnetickým totiž neobsahují mechanické části. Mohou tak díky rychlým paměťovým buňkám nabídnout nesrovnatelně vyšší rychlosti čtení a zápisu dat v kombinaci s nízkou odezvou a minimální spotřebou.

Šestnáctiletá Nikol Revayová z Lutína (na snímku vlevo) a "její" dárkyně kostní dřeně Lenka Čevonová Folková z Černovíru u Ústí nad Orlicí

Dívka se po 9 letech setkala s ženou, která ji darovala kostní dřeň

Olomoucko – Velmi zvláštní pouto mezi sebou mají šestnáctiletá Nikol Revayová z Lutína na Olomoucku a Lenka Čevonová Folková z Černovíru u Ústí nad Orlicí. Žena darovala dívce něco velmi neobyčejného, svou kostní dřeň, která Nikol Revayové pomohla zachránit život při jejím boji s leukémií.

Z předávání cen na charitativní módní přehlídce.

Poděkování dárcům

Jičín - „Děkuji." To slovo bylo v pátek večer nejdůležitější. V pražském Obecním domě zaznělo při oceňování dárců kostní dřeně mnohokrát.

Místopředseda pražské organizace ANO Karel Grabein Procházka.

Klub ANO potvrdil Procházkovu nominaci do pražské rady

Praha - Zastupitelský klub ANO v pondělí večer potvrdil nominaci místopředsedy pražské organizace Karla Grabeina Procházky do rady. Má být radním pro majetek místo odvolaného Michala Haška. Jasno je podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) i v nominacích do výborů, jména chce ale nejdřív sdělit staronovým koaličním partnerům.

Ilustrační foto.

V Ornisu přiblíží, jak putují semena krajinou

Přerov – Přípravy na novou sezónní výstavu v přerovské ornitologické stanici vrcholí. V loňském roce se návštěvníci dozvěděli, jak a kam migrují ptáci, o cestách bude i letošní expozice – jejím tématem jsou mechanismy šíření rostlinných semen. Výstava s názvem „Jak semena putují krajinou" zahájí vernisáž v pátek 29. dubna v 17 hodin.

Z oceňování dárců kostní dřeně v pražském Obecním domě.

Zachránilas mi život. Děkuji

Orlickoústecko, Praha – „Děkuji." To slovo bylo v pátek večer nejdůležitější. V pražském Obecním domě zaznělo při oceňování dárců kostní dřeně mnohokrát. Vyslovila ho i šestnáctiletá Nikol Revayová z Lutína u Olomouce, dívka vyléčená z leukémie, která se setkala s Lenkou Čevonovou Folkovou z Černovíru u Ústí nad Orlicí, svou dárkyní krvetvorných buněk.

Werichova vila na Malé Straně v Praze.

U neopravené Werichovy vily se zpívalo k výročí Vest Pocket Revue

Praha - U Werichovy vily na pražské Kampě si asi dvě desítky lidí ze sdružení Werichovci - Klub dobré nálady Praha zpěvem připomínaly výročí uvedení první hry Jiřího Voskovce a Jana Wericha Vest Pocket Revue. Ta měla premiéru 19. dubna 1927. Účastníci sobotní akce ale také znovu litovali, že dlouho očekávaná oprava tohoto objektu pořád není dokončena.

Ministryně Karla Šlechtová v Chánově.

Ministryně pošle do Chánova kontrolu. Doporučuje demolice dalších domů

Most - Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová pošle do Chánova kontrolory ze stavebního úřadu. Z části obydlené domy podle ní neodpovídají normám pro bydlení a stavební úřad by měl navrhnout řešení. Tím krajním je vystěhování a zbourání. Někteří místní spoléhají na to, že na okraji sídliště pro ně vzniknou nové rodinné domky.

Buňky pro neplatiče jsou již dlouho prázdné.

Přístřeší pro dlužníky je léta prázdné

Prachatice – Náhradní prostory pro neplatiče nájemného už několik let Prachatičtí nevyužili. Modré buňky, které město před zhruba deseti lety nechalo umístit v zahradě Kralovy vily v Nádražní ulici, jsou opuštěné.