Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Polovinu prodejních buněk u parkoviště již odstranili

Polovinu prodejních buněk odstranili

Rakovník - Z celkem čtyř nevzhledných prodejních buněk vedle Kulturního centra Rakovník již dvě zmizely. Město totiž část pozemku vedle Kulturního centra Rakovník prodalo soukromému investorovi. Ten zde postaví nemovistost s bytovými jednotkami a komerčními prostory.

Angela Merkelová

Merkelová čeká, že se po konci války uprchlíci vrátí zpět. Azyl je dočasný, říká

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová očekává, že váleční uprchlíci, kteří v Německu získají azyl, se později vrátí zpět do své vlasti. Ochrana, která je jim poskytována v Německu na základě takzvané ženevské konvence je časově omezená na tři roky, uvedla dnes kancléřka na sněmu zemské buňky své Křesťanskodemokratické strany (CDU) v Meklenbursku-Předním Pomořansku.

VŮNĚ PÁLENEK. Kulturním dům v Jankovicích byl v sobotu provoněn destiláty z modrého a letního ovoce, ale také likéry.

Na jankovickém koštu slivovic přepisovali loňský rekord

Jankovice - Slivovice z nachově modrého ovoce nebo pálenky z letních ovocných plodů chutnají a zahřejí nejlépe v mrazivých dnech. Při jednadvacátém ročníku koštu slivovice, který se uskutečnil o poslední lednové sobotě v Jankovicích, nemrzlo, ale rtuť teploměru se době jeho zahájení vyšplhala na slunci až na dvanáctý dílek nad bod mrazu.

Josef Humeník

Nováček ze Lhoty má smělé plány

Lhota – Předseda fotbalového oddílu Sokola Lhoty Josef Humeník starší mluvil pro Deník o fotbalovém vzestupu Lhoty v posledních letech, aktuální nováčkovské sezoně, ale také smělých plánech klubu do budoucna.

Rakovničtí prodali část pozemku vedle KC Rakovník soukromému investorovi za více jak 3 miliony korun.

Výstavba domu u kulturního centra je prý protizákonná

Rakovník - Souhlas jedenácti rakovnických zastupitelů s prodejem části pozemku vedle Kulturního centra Rakovník budí i po více než měsíci mezi Rakovničany emoce. Obyvatelé vyčítají zastupitelům, že se prodej uskutečnil až podezřele rychle a že se město zbavilo strategického pozemku. Pochybení vedení města odmítá.

ČÁST herních prvků, které obohatí areál na Kristýně. Celkem půjde o čtrnáct cvičebních soustav. Tím ale letošní úpravy nekončí.

Areál na Kristýně čeká vylepšení

Hrádek nad Nisou - Rekreační areál na Kristýně je jednou z lokalit, které chce hrádecká radnice postupně vylepšovat. Architektonická kancelář Mjölk už navrhla skákací věž, lezeckou stěnu i plovárnu s moly nad hladinou a další atrakce.

7000. dárce Marek Švec.

Dárců kostní dřeně jsou na jihu tisíce

České Budějovice - Hranici sedmi tisíc lidí ochotných zachránit vlastními krvetvornými buňkami jiným vážně nemocným pacientům život překročil již jihočeský registr dárců kostní dřeně. Transplantaci kostní dřeně či periferních kmenových buněk mohlo díky dobrovolným dárcům z našeho regionu absolvovat již 82 nemocných.

V olomoucké čtvrti Lazce našli mrtvého muže

Mrtvý muž z olomouckých Lazců nejspíš nezemřel násilně

Olomouc – Policie pokročila ve vyšetřování smrti dvaačtyřicetiletého muže. Jeho bezvládné tělo nalezl v pátek v Lazecké ulici v Olomouci nedaleko autobusové zastávky kolemjdoucí, který v prostoru mezi domy, kde jsou stromy a stavební buňky, venčil kolem sedmé ráno svého psa.

Ilustrační snímek

Lékaři radí diabetikům před chřipkovou sezónou posílit prevenci

Lékaři nabádají diabetiky před nastávající chřipkovou sezónou k opatrnosti a posílení prevence, včetně očkování. Cukrovka totiž tím, že mění hladiny cukru v krvi, výrazně oslabuje imunitu. Diabetici jsou náchylnější k řadě infekcí a zvláště v nastávajícím chřipkovém období by měli být opatrní, řekla lékařka interní a diabetologické ambulance v Mělníku Jitka Kuchařová.

Ilustrační fotografie.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Ilustrační foto

Oholte se a nechoďte do mešity, vyzývá příručka pro džihádisty

Londýn – Pokud jste si mysleli, že má džihádista snažící se infiltrovat do západní země jednoduchý život, jste na omylu. Aby se úspěšně sblížil s nenáviděnou západní kulturou, musí podstoupit řadu opatření, která mu nejsou příliš po chuti. Alespoň tak to naznačuje příručka „Bezpečnostní instrukce pro vlky samotáře a malé buňky", která nyní koluje internetem, kde ji šíří lidé sympatizující s ideologií převážně sunnitského džihádismu.

SC Bouřňák, 14. ledna 2016

Počasí přeje. SC Bouřňák otevře celý

Teplicko - Svahy Sport centra Bouřňák na Teplicku zasypal nový sníh. Vedení areálu proto už v pátek otevře celý areál Slalomák, 3, 4 , Údolí, Mikesku, Hrobskou a Turistickou. Původně chtěli většinu sjzedovek otevřít až v sobotu.  „Zahájení večerního lyžování je naplánováno na příští týden. Přesné informace upřesníme na našich webových stránkách, co nejdříve," řekl Petr Ocásek ze Sport centra Bouřňák.

Radmila Kleslová (Hnutí ANO).

Kleslová rezignuje na post starostky Prahy 10, ANO končí v radě

Praha - Bývalá místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová odchází z funkce starostky Prahy 10. Spolu s ní radu opouštějí další tři členové ANO. Kleslová to oznámila v úterý. Podle ní je koalice nefunkční. Dříve velmi vlivná Kleslová loni postupně skončila na postu místopředsedkyně ANO a v čele pražské buňky ANO.

Radmila Kleslová

Kleslová rezignuje na post starostky, ANO na Praze 10 v radě končí

Praha – Bývalá místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová odchází z funkce starostky Prahy 10. Spolu s ní radu opouštějí další tři členové ANO. Podle Kleslové je koalice nefunkční. Dříve velmi vlivná Kleslová loni postupně skončila na postu místopředsedkyně ANO a v čele pražské buňky ANO. Kvůli informacím v médiích rozvázala smlouvu s polostátní firmou ČEZ a rezignovala na placené funkce ve dvou pražských firmách.

Rakovničtí prodali část pozemku vedle KC Rakovník soukromému investorovi za více jak 3 miliony korun.

Rakovník: sníženou kapacitu parkoviště u KC řidiči nepocítí

Rakovník - Výstavbou nového domu s bytovými jednotkami a komerčním prostorem na části pozemku vedle Kulturního centra Rakovník klesne počet míst k parkování zhruba o dvanáct. Vedení radnice se navíc chystá opravit štěrkovou plochu na kvalitní parkoviště. Rakovnickému deníku to řekl starosta Pavel Jenšovský.

Ilustrační foto.

Před patnácti lety byla vypuštěna čínská kosmická loď Šen-čou 2

Peking/Praha - Pes, opice a králík tvořili mimo jiné živou posádku čínské kosmické lodi Šen-čou 2, která byla vypuštěna na oběžnou dráhu před patnácti lety, 9. ledna 2001. Jméno lodi, jež v překladu znamená Božská loď, údajně navrhl čínský ministerský předseda a vlastnoručně prý štětcem namaloval příslušné znaky na první exemplář tohoto vesmírného plavidla. Celkem už bylo vyrobeno deset modelů lodi Šen-čou.

Ilustrační foto

Tlustí budoucí otcové ohrožují obezitou své děti

Podle studie Kodaňské univerzity budoucí tatínkové, kteří mají nadváhu či trpí obezitou, mohou předat chuť k jídlu svým dětem. Semenné buňky obézních mužů mohou obsahovat tisíce genetických modifikací spojených s touhou jíst. Tyto mutace mohou jejich děti zdědit, píše italský deník La Repubblica.

Pět osob také zahynulo v ulici Fontaine-au-Roi.

Pomoc obětem atentátů v Paříži přijde Francii až na 300 milionů eur

Paříž - Náklady na odškodnění a další pomoc rodinám obětí a zraněným osobám při atentátech z 13. listopadu v Paříži mohou dosáhnout 300 milionů eur (8,1 miliardy Kč). Uvedla to dnes francouzská ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová. Při útocích islamistů tehdy zahynulo 130 lidí a dalších 350 utrpělo zranění.

Společnost Hamé otevřela v Babicích novou prodejnu.

Hamé otevřelo v Babicích novou prodejnu

Babice – V centru Babic v těchto dnech vyrostlo zcela nové místo, kde mohou zájemci nakoupit produkty společnosti Hamé. Bezprostředně při hlavní komunikaci I/55 totiž zmíněná firma otevřela novou prodejnu Hamka, která nabídne téměř 500 různých druhů výrobků ze všech závodů skupiny Hamé.

Českobudějovická nemocnice. Ilustrační foto.

Pacientům s mrtvicí rostou šance

Naději, že se úplně zotaví z cévní mozkové příhody, mají pacienti českobudějovické nemocnice. Ta vloni na jaře zásadně změnila organizaci péče o takto nemocné a už nyní se může chlubit slibnými výsledky léčby. Za rok a půl se zařadila mezi největší česká centra specializovaná na léčbu mrtvice.

Ilustrační foto

Vědci objasnili působení buněk melanomu, je to krok k novému léku

Růst zhoubného kožního nádoru melanomu významně ovlivňují i nenádorové buňky v jeho okolí, zjistili vědci z 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice. Princip by se mohl využít při vývoji nového léku, sdělil člen řešitelského týmu Ondřej Kodet. Vedoucí týmu a přednosta anatomického ústavu profesor Karel Smetana upozornil, že cesta od vynálezu léčiva po jeho zavedení do běžné praxe je velmi dlouhá. Vývoj nové léčby a její následné schválení trvá minimálně deset až 15 let.

Biatlonistka Gabriela Soukalová na SP v Hochfilzenu.

Vítej zpátky, pravil kouč Rybář. A Soukalová kraluje biatlonistkám

Hochfilzen – Zestárla, dozrála, vyspěla či zmoudřela – říkejme tomu jakkoliv. Gabriela Soukalová už nebaví národ svými předzávodními „průšvihy". Letos jsou tahákem skvělé výkony.Šestadvacetiletá česká bia-tlonistka po loňské rozporuplné sezoně hájí žluté číslo.

Českobudějovická nemocnice. Ilustrační foto.

Pacientům s mrtvicí rostou šance

České Budějovice - Naději, že se úplně zotaví z cévní mozkové příhody, mají pacienti českobudějovické nemocnice. Ta vloni na jaře zásadně změnila organizaci péče o takto nemocné a už nyní se může chlubit slibnými výsledky léčby. Za rok a půl se zařadila mezi největší česká centra specializovaná na léčbu mrtvice.

Výbušnina. Ilustrační foto.

Syřané zadržení v Ženevě jsou podezřelí z výroby výbušnin

Ženeva - Dvojice Syřanů zadržených v pátek v Ženevě čelí podezření z výroby, ukrývání a převážení výbušnin a toxických plynů. Dnes to podle agentury Reuters oznámil úřad švýcarského generálního prokurátora. Ten v prohlášení dodal, že trestní řízení bylo zahájeno podle zákona o zákazu teroristických a radikálních skupin, jako jsou Al-Kádia či Islámský stát. Zadržení vinu popírají.

Hana Štěrbová.

Bramborový salát Hany Štěrbové

Jičínsko – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.

V Brně zkoumají krysí jazyk i řasy ve vodě. Díky mikroskopu.

V Brně zkoumají krysí jazyk i řasy ve vodě. Díky mikroskopu

Brno – Tání ledu nebo třeba malé živočichy ve vodě mohou nově sledovat brněnští pracovníci Akademie věd. Díky novému elektronovému mikroskopu studují jako jediní v České republice neupravené živé buňky. Dosud je před pozorováním museli vědci sušit nebo čistit, což výzkum zkreslovalo. „Pozorovali jsme díky přístroji například jazyk krysy, který jsme postupně dehydrovali. Následně jsme sledovali změny v jejím těle," vysvětlil vedoucí vědecké skupiny Vilém Neděla.

Ilustrační fotografie.

Řecko se prý neúspěšně pokoušelo chytit strůjce atentátů v Paříži

Atény/Brusel - Řecká policie se prý před necelým rokem neúspěšně pokoušela zadržet údajného strůjce listopadových atentátů v Paříži Abdelhamida Abaaouda, který žil tehdy v Aténách. Záměr se ale nezdařil, informoval dnes zpravodajský server BBC. Odvolává se na belgický bezpečnostní zdroj z protiteroristického útvaru.

V Brně zkoumají krysí jazyk i řasy ve vodě. Díky mikroskopu.

V Brně zkoumají krysí jazyk i řasy ve vodě. Díky mikroskopu

Brno – Tání ledu nebo třeba malé živočichy ve vodě mohou nově sledovat brněnští pracovníci Akademie věd. Díky novému elektronovému mikroskopu studují jako jediní v České republice neupravené živé buňky. Dosud je před pozorováním museli vědci sušit nebo čistit, což výzkum zkreslovalo. „Pozorovali jsme díky přístroji například jazyk krysy, který jsme postupně dehydrovali. Následně jsme sledovali změny v jejím těle," vysvětlil vedoucí vědecké skupiny Vilém Neděla.

Španělská policie dnes zatkla v Katalánsku a na Kanárských ostrovech muže a ženu, které podezírá, že se pokoušeli založit buňku Islámského státu.

Španělská policie zatkla marocké verbíře Islámského státu

Madrid - Španělská policie dnes zatkla v Katalánsku a na Kanárských ostrovech muže a ženu, které podezírá, že se pokoušeli založit buňku Islámského státu (IS). Ministr vnitra Jorge Fernández Díaz řekl, že oba zadržení mají marocké občanství.

Zapsat se do registru dárců kostní dřeně přišli společně fotbalisté ze Suchohrdel.

Přes sto dárců kostní dřeně se přihlásilo do registru na vánočním Garage Designu

Znojmo – Za dva dny se podařilo sehnat ve Znojmě více dárců kostní dřeně, než kolik se jich do registru samo přihlásilo za dva roky. Takový je výsledek víkendových akcí Dárkování a Garage Designu, které letos podporovaly snahu Ivety Hlobilové dostat dárcovství dřeně do povědomí lidí díky kampani Znojemsko na dřeň. Velmi spokojená byla po první akci kampaně Znojemsko na dřeň její organizátorka Iveta Hlobilová. „Osobně jsem ráda za každého, kdo se přihlásil. Byla bych spokojená, kdyby jich bylo třeba pět nebo deset. Že získáme za dva dny víc lidí, než kolik bylo v registru dosud lidí ze Znojemska, jsem vůbec nečekala a jsem nadšená," radovala se Hlobilová. Potvrdila, že kampaň bude po úspěšném startu pokračovat.

Ráčci: Otevření jejich krámku

Hrušková: Budeme si muset poradit a sehnat nové prostory

Rakovník /ROZHOVOR/ - Rakovničtí zastupitelé odsouhlasili prodej pozemku vedle Kulturního centra Rakovník, tam kde je dnes parkoviště a také tři buňky s obchody. Mezi nimi má své prodejní místo také Domov Ráček. Své zboží tu prodává několik týdnů. Informace tak ředitelku Ilonu Hruškovou zaskočila.