Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Ilustrační foto

Obchodní řetězce útočí na chuťové buňky zákazníků novými značkami

Vánoční svátky a Silvestr jsou pro obchodníky nejpřínosnějším obdobím v roce. Zákazníci utrácí nejen za různé dekorativní ozdoby a dárky pro své blízké, ale ve velké míře také za potraviny, ze kterých připraví pokrmy na slavnostní tabuli. Na tento aspekt se letos zaměřily různé obchodní řetězce, pro své zákazníky připravili prémiové značky, pod nimiž nabízí nejrůznější delikatesy.

Modelářská soutěž Žamberecký divočák.

Modeláři z východu Čech ukončili sezonu na tradiční soutěži Žamberecký divočák

Záchlumí – V obci nedaleko Žamberka v sobotu skončila východočeská modelářská sezona. Na tradiční soutěž Žamberecký divočák pozval stejnojmenný klub, který má dvacítku členů ze širokého regionu – Žamberka, Králík i Rychnova nad Kněžnou. K vidění byly stovky modelů, některé se posuzovaly v prestižní bodovací soutěži, další v soutěži líbí-nelíbí.

Ilustrační foto.

Nové sídlo je pro záchranáře existenčně nutné, tvrdí ředitel

Praha - Nové sídlo pražské záchranné služby by mohlo začít sloužit do pěti let, věří ředitel organizace Petr Kolouch. Pro udržení kvality zdravotnických služeb je podle něj moderní centrála existenčně nutná. Vznikne důstojné zázemí pro záchranáře i jednotné depo pro služební vozidla. Roky plánovaná stavba za stovky milionů korun zatím nezačala. Provází ji řada průtahů.

Stojíme na prahu nové éry v léčbě rakoviny plic - takové byly závěry odborníků z celého světa. Na fotografii profesor Robert Pirker z Vídně.

Onkologové z celého světa debatovali v Praze

Pacientům s rakovinou plic svítá naděje na lepší výsledky léčby. O pokrocích v diagnostice i léčbě diskutovaly v Česku více než dvě stovky plicních lékařů a odborníků napříč kontinenty. Onkologové se sešli v rámci 15. ročníku Středoevropské konference o plicní rakovině, která se konala v Praze na konci listopadu.

Stojíme na prahu nové éry v léčbě rakoviny plic - takové byly závěry odborníků z celého světa. Na fotografii profesor Robert Pirker z Vídně.

Onkologové z celého světa debatovali v Praze

Praha - Pacientům s rakovinou plic svítá naděje na lepší výsledky léčby. O pokrocích v diagnostice i léčbě diskutovaly v Česku více než dvě stovky plicních lékařů a odborníků napříč kontinenty. Onkologové se sešli v rámci 15. ročníku Středoevropské konference o plicní rakovině, která se konala v Praze na konci listopadu.

Vědecké týmy z Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně ve středu představily zájemcům, o co se již pět let snaží.

Bojují i proti Alzheimerově chorobě. Lidé poprvé nakoukli do výzkumného centra

Brno – V laboratořích studují geny, díky moderním přístrojům pracují s koloniemi bakterií nebo buňkami lidské DNA. Vědecké týmy z Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně ve středu přímo u nich „doma" poprvé představily zájemcům, o co se již pět let snaží. „Zkoumáme například vlastnosti buněk, jak se podílí na vývoji a počátku onemocnění," řekl v jedné z laboratoří výzkumník Vladimír Vinarský.

Prostor haly v budově B Městského úřadu Benešov.

V Benešově přibudou čtyři noví úředníci

Benešov – Statistika je možná nuda, ale má cenné údaje. A právě díky nim je jasné, že například v agendě vyřizování přestupků, se počet případů za poslední tři roky v Benešově zvýšil téměř o 300 procent. „V roce 2012 jsme vyřizovali devětasedmdesát přestupků měsíčně, nyní je to už 231," připomněla tajemnice MěÚ Benešov Miluše Stibůrková. Právě proto žena, která úřad personálně řídí, požádala radu města o navýšení počtu úředníků. A dostala souhlas.

Ilustrační foto.

Lékaři úspěšně testovali nový preparát pro léčbu diabetické nohy

Tým lékařů a vědců z ostravského Centra buněčné terapie 4MEDi a Fakultní nemocnice Ostrava pracuje na novém preparátu, který by mohl pomoci při léčbě pacientů s kritickou končetinovou ischemií způsobenou onemocněním periferních tepen. Přípravek se již podařilo úspěšně testovat na zvířatech a odborníci plánují ověření jeho účinku i u pacientů, řekl vedoucí odborného týmu a náměstek ředitele fakultní nemocnice Václav Procházka.

Ilustrační foto

Novou nadějí v léčbě plicní rakoviny je imunoterapie

Novou nadějí pro pacienty s plicní rakovinou je léčba posilující jejich imunitu v boji se zhoubným onemocněním. Podle lékařů je imunoterapie začátkem nové éry v léčbě zhoubné nemoci, jíž ročně v Česku onemocní na 6500 lidí. Do pěti let 80 procent zemře, nemoc se totiž u většiny zjistí v posledním stadiu. O imunologická léčbě, která umožní delší život, jednalo na 200 plicních lékařů z celého světa v Praze na 17. středoevropské konferenci o plicní rakovině.

Diabetoložka Hana Vlašicová

Nemocných diabetem v regionu rychle přibývá

Zlínský kraj – /ROZHOVOR/ Pacientů trpících cukrovkou v posledních letech markantně přibývá. O tom, jak cukrovce předcházet a jaká pravidla při její léčbě dodržovat, mluvila zlínská diabetoložka Hana Vlašicová. „Cukrovka je civilizační choroba a dnes je označována jako epidemie," řekla diabetoložka. Ve své praxi se zaměřuje na diabetes prvního a druhého typu, individuálně zaměřené diety a prevenci diabetických komplikací.

Ilustrační foto

Piperin, nová naděje pro obézní

Vědci potvrzují, že molekuly piperinu mají silné odtučňovací vlastnosti a pomáhají definitivně odstranit problémy s nadváhou. Principy, podle nichž piperin působí, umožňují udržet si štíhlou postavu bez toho, že bychom museli měnit jídelníček. Dietologové potvrzují, že obezita byla definitivně poražena, píše agentura ANSA.

Jan Vitula z TOP 09.

TOP 09 povede do krajských voleb židlochovický starosta Vitula

Jižní Morava – I nejmenší strana jihomoravského krajského zastupitelstva už má jasno o svém lídrovi do voleb v příštím roce. V pondělí si za něj její delegáti podle očekávání zvolili svého krajského šéfa Jana Vitulu. Ten je zároveň starostou v Židlochovicích na Brněnsku.

Na hraničním přechodu v Přední Výtoni.

Policistů na Českokrumlovsku by mělo přibýt

Českokrumlovsko - Posílení v podobě většího množství policistů by se měla v příštím roce dočkat některá oddělení policie v českokrumlovském okrese v souvislosti s migrační vlnou a teroristickými útoky v Paříži.

Brněnští vědci vyvinuli látku, která umožní lépe rozpoznat nádor mozku. Vznikala v ústavu jaderného výzkumu.

Přípravek lidem s rakovinou mozku prodlouží život. Vyrobili ho brněnští lékaři

Brno – Mění se jim chování, trpí epileptickými záchvaty či poruchami paměti. U nejzhoubnějších nádorů mozku, které tvoří polovinu případů, navíc přežívá jen sedm procent lidí. A operaci kvůli špatné rozpoznatelnosti ložisek podstoupí jen dvacet procent nemocných. To se v budoucnu změní. Vědci z Masarykova onkologického ústavu vyvinuli nový přípravek, který zlepší vyšetřování tohoto onemocnění.

Brněnští vědci vyvinuli látku, která umožní lépe rozpoznat nádor mozku. Vznikala v ústavu jaderného výzkumu.

Masarykův onkologický ústav našel látku na odhalení nádoru mozku

Brno – Mění se jim chování, trpí epileptickými záchvaty či poruchami paměti. U nejzhoubnějších nádorů mozku, které tvoří polovinu případů, navíc přežívá jen sedm procent lidí. A operaci kvůli špatné rozpoznatelnosti ložisek podstoupí jen dvacet procent nemocných. To se v budoucnu změní. Vědci z Masarykova onkologického ústavu vyvinuli nový přípravek, který zlepší vyšetřování tohoto onemocnění.

Ilustrační fotografie

Nádory ledvin jsou dlouho bez příznaků, vyplatí se kontroly

Nádorem ledvin onemocní ročně až 3000 Češek a Čechů, zhruba tisícovka na něj zemře. Nebezpečí nemoci je v relativně dlouhém bezpříznakovém období, proto by lidé neměli podceňovat pravidelné návštěvy urologa, sdělil ČTK Ivan Trávníček z urologické kliniky plzeňské fakultní nemocnice. Upozornil, že jediný léčebný postup, který dokáže rakovinu ledvin zcela vyléčit, představuje operace.

Děkan Fakulty technologické František Buňka

Děkan František Buňka: studie neprokázaly, že biopotraviny jsou kvalitnější

Zlínský kraj – Biopotraviny stále získávají na popularitě. Souběžně s tím však také vyvstává otázka, zda jsou skutečně kvalitnější či zdravější. „Producenti bio-surovin a výrobci bio-potravin si zaslouží naši úctu, protože přispívají k trvale udržitelnému rozvoji a mnohdy i k ochraně krajiny," vysvětlil v on-line rozhovoru pro Deník děkan Fakulty technologické UTB ve Zlíně František Buňka.

Restaurant day v prostějovském Národním domě

Restaurant day v Prostějově ovládly pokrmy s chapadly i domácí pivo

Prostějov – Vůně jídla i pití se v sobotu linula z prostějovského Národního domu. Dopoledne si zde pořadatelé již tradiční akce Restaurant day připravili pro návštěvníky pestrou paletu sladkostí, polévek či vína. Jak restaurace Národního domu, tak jeho sklepení se zaplnily lidmi, kteří přišli potěšit své chuťové buňky.

Ilustrační foto.

Chci stmelit kolektiv, říká nový předseda brněnského ANO Dvořák

Brno – Zhruba měsíc bylo hnutí ANO v Brně bez svého vedení, které se rozpadlo. Od soboty to neplatí. Na mimořádném sněmu zvolili delegáti hnutí do čela brněnské buňky Pavla Dvořáka. Současný radní městské části Brno-střed zaplnil prázdné místo po Tomáši Kratochvílovi. „Chci stmelit kolektiv a vytvořit vhodné podmínky pro naplňování cílů ANO," řekl Dvořák Brněnskému deníku Rovnost.

Poskytování první pomoci

Poskytli první pomoc

Jevíčko – Ve čtvrtek byla jevíčská hlídka přítomna zkolabování občana v prodejně. Chlapci neváhali a začali s oživováním a kardiopulmonální resuscitací.

Ilustrační foto

Vědci uchovávají DNA a buňky zvířat pro případ jejich vyhynutí

Nottingham (Británie) - K novodobé Noemově arše je přirovnáván britský projekt s názvem Frozen Ark, jehož účastníci sbírají a uchovávají DNA a buňky ohrožených živočišných druhů. Od jeho vzniku před více než deseti lety na Nottinghamské univerzitě se do něj zapojily desítky zoologických zahrad a dalších partnerů. Celkem už shromáždili a zamrazili na 48.000 vzorků patřících asi 5500 druhům zvířat, kterým hrozí vyhynutí v důsledku lidské činnosti či změn klimatu, řekl britský profesor John Armour.

Stadion na Churáňově se dočkal úprav.

Běžecké tratě na Churáňově čekají jen na sníh

Stachy – Dříve než napadne sníh a do běžecké stopy vyrazí první lyžaři, je třeba pořádně připravit tratě. Zvlášť když v nové zimní sezoně budou hostit Český pohár žactva nebo mezinárodní závod v rámci Česko-rakouského poháru.

Ilustrační foto

Vědci: Porucha řeči může být předzvěstí Parkinsonovy nemoci

Porucha řeči může být předzvěstí Parkinsonovy nemoci, zjistili vědci na neurologické klinice první lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice z analýz hlasu a řeči pacientů. Analýza řeči tak může být vodítkem při včasné diagnóze Parkinsonovy nemoci i dalších neurodegenera­tivních onemocnění, sdělil přednosta kliniky Evžen Růžička. Včasná diagnóza je zásadní pro další vyhlídky pacienta a co nejrychlejší nasazení léčby. Parkinsonova choroba se projevuje třesem, špatnou koordinací pohybů, ztuhlostí a psychickými poruchami.

Při sérii teroristických útoků v hlavním městě Francie, ke kterým se oficiálně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, zemřelo v osudný den nejméně 129 lidí.

Bývalý vojenský pozorovatel: Paříž byla jen zkouška spolupráce spících buněk

Krhanice – Při sérii teroristických útoků v hlavním městě Francie, ke kterým se oficiálně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, zemřelo v osudný den nejméně 129 lidí. Někteří v koncertní síni v centru Paříže, jiní v restauraci, další u fotbalového stadionu či v obchodním centru. Nabízí se otázka, nejen proč umírali nevinní lidé, kteří se šli bavit, dobře se najíst, nebo třeba už nakupovat dárky pod vánoční stromeček, ale i zda se jednalo pouze o jednu „akci" či jestli budou následovat další.

Roman Onderka (v popředí) a Oliver Pospíšil.

Brněnská ČSSD po volbách? Bez Onderky v čele slibuje větší čitelnost

Brno – Před rokem skončila brněnská sociální demokracie ve volbách druhá. Necelých osmnáct procent jí nestačilo na ovládnutí brněnského magistrátu. Od nového vedení, které si členové strany zvolili v sobotu, si slibují lepší výsledek. Bývalého brněnského primátora Romana Onderku v křesle předsedy brněnské buňky po čtyřech letech nahradil jeho bývalý náměstek a současný řečkovický místostarosta Oliver Pospíšil. „Náš hlavní a zcela přirozený cíl je uspět v komunálních volbách za tři roky," shrnul Pospíšil.

Abdelhamid Abaaoud

V Saint-Denis bylo zadrženo osm lidí, Abaaoud mezi nimi není

Paříž/Washington /INFOGRAFIKA/ – Při zhruba sedmihodinové razii na pařížském předměstí Saint-Denis zneškodnila dnes francouzská policie teroristickou buňku údajně odhodlanou spáchat nový útok. Při akci policisté zadrželi osm lidí a přinejmenším dvě osoby zahynuly, informoval prokurátor François Molins. Některá světová média přinesla informaci, že jedním z mrtvých je údajný organizátor pátečních atentátů v Paříži Abdelhamid Abaaoud. Prokurátor ale uvedl, že identitu ani přesný počet mrtvých zatím nezná.

Ilustrační foto.

Nebezpečný kysličník opět udeřil. V Libni

Praha - Neviditelný zabiják je nebezpečný nejen pro pacienty, ale i pro záchranáře zasahující na místě neštěstí. Řeč je o oxidu uhelnatém ze spalin koupelnových karem a výjimečně i jiných plynových spotřebičů, plynových spotřebičů, který vlivem počasí a v důsledku vadné konstrukce komínů může unikat do místností. Zcela plíživě, nenápadně a nepozorovaně - není totiž vidět ani cítit.

Ilustrační foto.

Babišův kandidát na předsedu mrtvou koalici těžko vzkřísí

Praha - Zdá se, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš v sobotu zkrotil vzpurnou pražskou organizaci železnou rukou. Přestože podle původních informací většina delegátů krajského sněmu, věrných odcházející Radmile Kleslové, nejdříve odmítala jeho kandidáta na předsedu buňky ANO v hlavním městě, nakonec pro ministra obrany Martina Stropnického zvedlo ruku neuvěřitelných 142 ze 169 zúčastněných.

Ilustrační foto

Na rakovinu plic umírá v Česku osm z deseti nemocných

Na rakovinu plic umírá v Česku osm z deseti nemocných. Ve většině případů se nemoc zjistí až v pozdních stadiích, kdy vyhlídky na přežití rapidně klesají. Pěti a více let od zjištění diagnózy se dožije jen 20 procent pacientů.

Andrej Babiš.

Babiš: Praha byla od začátku problém, oslabuje nás nejednotnost

Praha - Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše byla pražská organizace ANO od začátku problematická. Hnutí oslabuje nejednotnost a tím dává sílu ostatním, řekl dnes Babiš v projevu na krajském sněmu, který bude vybírat nového předsedu pražské organizace. Kandidátem je ministr obrany Martin Stropnický, který má podporu krajského předsednictva i Babiše.