Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Ilustrační fotografie.

Vláda projedná nové pravidla pro zacházení s tkáněmi a buňkami

Praha – Pravidla pro zacházení s tkáněmi a buňkami, které platí mezi zeměmi EU, by se měla rozšířit i na dovoz tkání a buněk ze třetích zemí tak, aby byla zajištěna vysoká úroveň ochrany lidského zdraví v EU. Počítá s tím novela zákona o zajištění jakosti a bezpečnosti lidských tkání a buněk určených k použití u člověka. Novela transplantačního zákona nově vymezuje tkáně a buňky k okamžitému použití. Návrhy obou novel by měla v pondělí projednat vláda.

Jana Macková s darovacím certifikátem.

Jana Macková: Přehlídkové molo je tu pro vás

Jičín – Téměř šedesát tisíc korun směřovalo vloni z charitativní módní přehlídky, organizované obchodem s dámskou a pánskou módou Dante Fashion a svatebním salonem Paris Look, na podporu o. s. Apropo Jičín, které pomáhá hendikepovaným a jejich rodinám. Výtěžek z letošní módní přehlídky je směřován Nadaci transplantace kostní dřeně.

JANA HORÁKOVÁ z vědeckého týmu ukazuje umělou cévu.

„Nanocévy" zachrání životy

Liberec - Technická univerzita v Liberci přišla s dalším převratným výzkumem vývojem umělých cév z nanomateriálu.

V pořadí již druhý ročník soutěže  Doberské sekanobraní patřil ženám.

Ženy v Dobré soutěžily o nejlepší sekanou

Přibyslav – V pořadí již druhý ročník kuchařské soutěže o nejlepší domácí sekanou, takzvané Doberské sekanobraní, uspořádaly v hospodě U Henzlů ženy z obce Dobrá u Přibyslavi.

Internistka příbramské nemocnice MUDr. Věra Prýmková.

Cukrovka nebolí, většina lidí na sobě nic nepozná

Příbram /ROZHOVOR/ – Při příležitosti nedávného Světového dne zdraví, který je letos věnován právě diabetu, jsme se zeptali MUDr. Věry Prýmkové, diabetoložky z Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram, co bychom měli o tomto onemocnění vědět.

Internistka příbramské nemocnice MUDr. Věra Prýmková.

Cukrovka nebolí, většina lidí na sobě nic nepozná

Při příležitosti nedávného Světového dne zdraví, který je letos věnován právě diabetu, jsme se zeptali MUDr. Věry Prýmkové, diabetoložky z Interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram, co bychom měli o tomto onemocnění vědět.

Simona Bierhausová (vpravo)

Nezávislí budou cílit na sociální oblast

V minulém týdnu bylo v Opavě založeno místní sdružení politického hnutí Nezávislí. V čele opavské organizace se objevila Simona Bierhausová, která se do zastupitelstva dostala pod hlavičkou ANO.

OPRÝSKANÉ buňky by konečně mohly být minulostí.

Buňky na autobusáku mají zmizet do čtyř let. Vznikne nový terminál

Liberec - Provizorium trvá přes dvacet let. Když se v polovině 90. let přestavovalo autobusové nádraží v Liberci, nějak už nezbyly peníze na normální odbavovací halu či sociální zařízení. To se už léta letoucí odehrává v mobilních buňkách, které vzbuzují v cestujících všechno možné, kromě pocitu slušného zázemí.

Ilustrační foto

Počet lidí s cukrovkou se od roku 1980 zečtyřnásobil

Počet lidí trpících cukrovkou se od roku 1980 takřka zečtyřnásobil a pokud jednotlivé země neučiní žádná protiopatření, stane se tato choroba nejpozději do roku 2030 celosvětově sedmou nejčastější příčinou smrti. Ve své první zprávě o cukrovce ve světě to uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO).

Požár ve firmě Motorpol

V areálu firmy v Kosmonosech hořela průmyslová plynová pec

Kosmonosy - K středečnímu večernímu požáru ve firmě Motorpol v Kosmonosech u Mladé Boleslavi vyrazilo pět hasičských jednotek. Na místě se ukázalo, že příčinou ohně je požár průmyslové plynové pece na vypalování kovových konstrukcí. "Kvůli tomu došlo k zahoření střechy celého objektu, všichni zaměstnanci byli evakuováni," uvedl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Požár pomáhalo pražským hasičům hasit sedm dobrovolných jednotek

Hořely buňky kvůli nedbalosti, nebo po útoku žháře?

Praha /FOTOGALERIE/ - Škoda požárem nevznikla. To je jeden z konkrétních závěrů šetření příčin a okolností mohutného požáru čtyřiceti opuštěných unimo buněk naskládaných do dvou pater a přilehlé zděné přístavby, který pražští hasiči za vydatné pomoci sedmi dobrovolných sborů likvidovali v pondělí nad ránem ve firemním areálu v Nedokončené ulici ve Štěrboholech.

Jaroslav Válka.

Sociální demokraté v Břeclavi rozhodli. Předsedou se opět stal Válka

Břeclav – Byl si jistý. „Jsem přesvědčený, že se dohodnou a po čtvrtém dubnu už bude všechno v pořádku." Poslanec a předseda sociálních demokratů na Břeclavsku Jiří Petrů se ve vývoji stranické buňky v okresním městě trefil. ČSSD tam má za sebou týdny „bezvládí" způsobené přerušenou březnovou schůzí, z níž mělo vzejít vedení organizace. Po pondělním pokračování padla jména úspěšných. Vzhledem k objevujícím se rozporům překvapivě rychle, jasno bylo po pár hodinách. Staronovým předsedou se na další dva roky stal Jaroslav Válka, břeclavský místostarosta.

Pavel Kotyza.

Volby nového vedení břeclavské ČSSD? Už bez Kotyzy, který rezignoval

Břeclav – Končím, řekl v pondělí rezolutně teď už bývalý břeclavský sociální demokrat Pavel Kotyza. A zástupcům strany v okresním městě předal svou rezignaci. Pár hodin před schůzí, na které pokračovala volba výboru místní organizace ČSSD. První kolo totiž výsledek nepřineslo a jedna z největších stranických buněk na jižní Moravě s téměř 120 členy tak zůstala bez vedení.

Požár pomáhalo pražským hasičům hasit sedm dobrovolných jednotek

Požár obytných buněk ve Štěrboholech okolí neohrozil

Praha - Přelézat zeď, aby se dostali přímo k ohni, museli v pondělí v noci pražští hasiči likvidující požár opuštěného „dřevěného" objektu sestaveného ze čtyřiceti obytných unimo buněk poskládaných do dvou pater a přiléhající zděné přístavby. Do foremního areálu v Nedokončené ulici ve Štěrboholech byli hasiči přivoláni deset minut po třetí hodině.

Ilustrační foto.

V boji s leukémií mohou pomoci lidé v Přerově

Přerov – Víte, co obnáší vstup do registru dárců kostní dřeně? A že díky několikaminutovém bezbolestnému úkonu můžete zachránit lidský život? Ojedinělou možnost teď má každý, kdo podobný krok zvažuje, ale informací se mu příliš nedostalo.

Americká stanice CNN zveřejnila video, na němž jsou vidět dva z pachatelů loňských teroristických atentátů v Paříži, jak tančí v bruselském nočním klubu.

Abdeslam i jeho bratr Salah se chodili bavit do bruselského nočního klubu

Washington/Brusel /VIDEO/ - Americká stanice CNN zveřejnila video, na němž jsou vidět dva z pachatelů loňských teroristických atentátů v Paříži, jak tančí v bruselském nočním klubu. Brahim Abdeslam s cigaretou v ústech flirtuje s blonďatou dívkou a jeho mladší bratr Salah se veselí v pozadí. Záběry byly pořízeny v únoru 2015 a o pouhých devět měsíců později se Brahim odpálil v pařížské kavárně.

Trénink městských strážníků z krajského města si vyzkoušel redaktor Českobudějovického deníku Radek Papáček (na snímku zcela vlevo).

Redaktor Deníku cvičil s městskými strážníky

České Budějovice - Vydejte co nejméně energie, ale způsobte tím co největší bolest, učí se městští strážníci. Každých čtrnáct dní absolvují speciální výcvik, aby udrželi bezpečnost v českobudějovických ulicích. Jejich trénink jsme si vyzkoušeli osobně.

Ivan Hoffman

Smrt v Bruselu

Desítky mrtvých a mnoho zraněných v Bruselu, politickém srdci Evropské unie, má na svědomí Islámský stát. Od jiných teroristických útoků se tento poslední v ničem zásadním neodlišuje. Některá z mnoha spících buněk dostala rozkaz zaútočit a lidé, do kterých by to jejich sousedé neřekli, s provoláváním, že Alláh je převeliký na rušných místech usmrtili co nejvíce náhodných kolemjdoucích.

Ilustrační foto.

Lékaři provedli první úspěšnou transplantaci vaječníkové tkáně v Česku

První úspěšná transplantace tkáně vaječníku po léčbě rakoviny prsu v Česku dává dvaatřicetileté ženě naději, že otěhotní a bude mít vlastní dítě. Provedlo ji pražské centrum reprodukční medicíny Sanatorium Pronatal v půli října 2015 a po třech měsících už vaječník normálně fungoval. Žena zatím těhotná není, ale možnost otěhotnět už má, řekl dnes novinářům ředitel pro léčebnou péči docent Tonko Mardešić.

Vědec Jiří Bartek

Adept na Nobelovku z Olomouce: Hledáme slabiny nádorů, říká Jiří Bártek

Olomouc - Mluví se o něm jako o reálném českém adeptovi na Nobelovu cenu za výzkum v boji s rakovinou. Jiří Bártek je nejcitovanějším českým vědcem v oblasti biologických a medicínských věd, vede mezinárodní laboratoř pro výzkum rakoviny v Kodani a působí i v olomouckém Ústavu molekulární a translační medicíny.

Salah Abdeslam

Abdeslam spolupracuje a vypovídá, policie hledá jeho komplice

Brusel - Zatčený spolupachatel loňských teroristických útoků v Paříži Salah Abdeslam v Belgii spolupracuje s policií a nevyužil svého práva nevypovídat, řekl dnes belgické veřejnoprávní stanici RTBF jeho právník Sven Mary. Podle něj mají Abdeslamovy informace pro vyšetřovatele "cenu zlata". Belgický ministr vnitra Jan Jambon varoval, že zatčení Abdeslama může vyvolat odvetný útok jiné teroristické buňky, a proto jsou bezpečnostní složky v pohotovosti.

Jiří Petrů.

Břeclavská ČSSD zůstala bez vedení. Jedna volební schůze nestačila

Břeclav – Další vnitřní rozpory? Sociální demokraté ve městě jsou rozhádaní, nese se Břeclaví. Koncem února skončil dvouletý mandát starému výboru místního sdružení ČSSD a nový se napoprvé nepodařilo zvolit. Podle některých je v pozadí nespokojenost části členské základny.

Vědec Jiří Bartek

Vědec Jiří Bártek: Jak zničit rakovinné buňky? Najít jejich slabiny

Olomouc /ROZHOVOR/ – Je světovou kapacitou ve výzkumu nádorových buněk. Mezi velké úspěchy, s nimiž je jeho jméno spojováno, patří stanovení cest
k přesnější předpovědi, jak bude reagovat nádor u konkrétního pacienta na ozařování či chemoterapii. Nejen 
o výzkumu mluvil regionální Deník s molekulárním biologem Jiřím Bártkem.  

Seminář - Nastartujte svou paměť, 15.3.2016

Paměť se dá trénovat prakticky celý život a lze ji pozvednout na vyšší úroveň

Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Seminář na téma Nastartujte svou paměť měla v prostorách ARC - Vysoké školy politických a společenských věd v Kutné Hoře Petra Hirtlová, trenérka paměti třetího stupně a ředitelka kutnohorského centra celoživotního vzdělávání. Téměř všichni přítomní odcházeli po dvou hodinách s překvapivým zjištěním.

Seminář - Nastartujte svou paměť, 15.3.2016

Paměť se dá trénovat prakticky celý život

Kutná Hora - Trenérka paměti 3. stupně ARC Vysoké školy politických a společenských věd v Kutné Hoře Petra Hirtlová zodpověděla na zajímavé otázky, které se týkají jak Týdnu mozku, tak paměti i Univerzity třetího věku.

Výzkumníci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v čele s Michalem Masaříkem (na snímku uprostřed) odhalili nové chování nádorových buněk. Jejich objev může v budoucnu změnit léčbu rakoviny.

Buňky rakoviny? Některé jsou nezničitelné, tvrdí brněnští vědci

Už se mu několikrát i přes urputný boj vrátila. Stále neví, jestli někdy rakovinu porazí a bude úplně zdravý. Pro Miroslava Hájka mají lékaři nyní dobrou a zároveň i špatnou zprávu. Vědci z brněnské Masarykovy univerzity přišli na jeden z důvodů, proč se rakovina lidem vrací. Některé nádorové buňky totiž nezničí ani chemoterapie.