Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Ilustrační foto.

Ruští poslanci se prý dopují pomocí zakázaného meldonia

Moskva - Skandál s nově zakázanou dopingovou látkou meldonium se projevil na tržbách lékárny v sídle moskevského parlamentu. Podle informace agentury Interfax preparát, který lze využívat ke zlepšení fyzické výkonnosti, ruští poslanci bleskově vykoupili. "Došel, nová várka dorazí v pátek," řekla agentuře pracovnice parlamentní lékárny.

Výzkumníci z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v čele s Michalem Masaříkem (na snímku uprostřed) odhalili nové chování nádorových buněk. Jejich objev může v budoucnu změnit léčbu rakoviny.

Buňky rakoviny? Některé jsou nezničitelné, tvrdí brněnští vědci

Brno – Už se mu několikrát i přes urputný boj vrátila. Stále neví, jestli někdy rakovinu porazí a bude úplně zdravý. Pro Miroslava Hájka mají lékaři nyní dobrou a zároveň i špatnou zprávu. Vědci z brněnské Masarykovy univerzity přišli na jeden z důvodů, proč se rakovina lidem vrací. Některé nádorové buňky totiž nezničí ani chemoterapie.

Uherskohradišťská nemocnice vlastní SPECT/CT přístroj.

Hradišťská nemocnice má unikátní přístroj za 16 milionů

Uherské Hradiště - Je teprve druhou v celé Evropě, která vlastní nový SPECT/CT přístroj. Zařízení, které nahradilo dvanáct let starou gamakameru a které kombinuje nukleárně medicínskou a radiodiagnostickou stránku vyšetření, pořídila Uherskohradišťská nemocnice za 16 milionů korun.

Sál Agro Zlechov se v sobotu zaplnil milovníci vína, kteří si mohli koštovat některý z 369 vzorků vín, ale také olivy, klobásy a sýry.

Víno, klobásky, sýry i olivy. To bylo Zlechovské koštování

Zlechov – Sál Agra Zlechov hostil v sobotu odpoledne 350 vyznavačů vinných moků. Přišli tam na čtvrtý ročník Zlechovské koštování vína, jehož pořadateli byli místní nadšenci Jiří a David Gottwaldovi, Ondřej Machala, Jiří Vysloužil a Petr Výstup alias Milovníci vína a žen.

Ilustrační foto

Nové studie ukazují možné cesty v léčbě deprese

Souvislost mezi záněty a depresemi byla zřejmě znovu potvrzena. Kolem 50 procent pacientů trpících vzácnou nemocí mastocytózou trpí zároveň depresivními příznaky. Konstatovali to profesoři Olivier Hermine z Institutu Imagine a Raphaël Gaillard z Pasteurova ústavu. 

Vizualizace projektu.

Ostravice plánuje nový úřad i náměstí

Centrum Ostravice včetně obecního úřadu se může výrazně proměnit. V pondělí se v sále ostravického hotelu Freud koná debata na téma nové radnice a využití areálu bývalé pily.

Ve sportovním areálu v Oseku pokračují stavební úpravy.

V Oseku budou mít boulderingovou stěnu

Osek - Městský sportovní areál v Oseku prochází dalšími úpravami. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Teplicích prodal městu Osek tři pozemky o celkové výměře 3 440 m2 za 1,016 milionu korun. Pozemky jsou součástí sportovního areálu.

NIČIVÉ POVODNĚ v Lovosicích zaplavily celý sportovní areál u Labe, včetně zimního stadionu, sportovních hal, krytého bazénu i venkovního koupaliště. Velká voda se přivalila v červnu 2013.

Koupaliště otevře v červnu. Nejužší z bazénů zasypou

Lovosice – Přípravy rekonstrukce venkovního koupaliště u Labe v Lovosicích poničeného povodněmi v červnu roku 2013 podle místostarosty města Vladimíra Šumy zatím pokračují podle plánu. Do konce března má být k projektu hotová kompletní dokumentace, začátkem dubna se pak rozeběhnou práce už přímo v areálu.

Lidé přišli podpořit pejsky nejen nákupem ošacení, ale mnozí jim přinesli i pamlsky. Převzala je Zuzana Romanová.

Foxík bude díky prodanému oblečení opět běhat

Nová Paka – Třináct tisíc korun a dobrůtky pro pejsky, to byl výtěžek z dobročinného bazárku, který v sobotu uspořádalo sdružení o.s Místo Nová Paka ve zdejším domě dětí a mládeže.

Vědci zřejmě v Tichém oceánu v hloubce více než čtyři kilometry poblíž Havajských ostrovů objevili nový druh chobotnice.

Vědci zřejmě objevili nový druh chobotnice

New York - Vědci zřejmě v Tichém oceánu v hloubce více než čtyři kilometry poblíž Havajských ostrovů objevili nový druh chobotnice. Mléčně bílý tvor dostal kvůli svému vzhledu od uživatelů na twitteru okamžitě přezdívku Casper podle postavičky kresleného ducha, napsala agentura Reuters.

Tým polských a britských vědců chce zopakovat úspěšnou léčbu poraněné míchy, které dosáhl u ochrnutého Poláka Dareka Fidyky.

Odborníci chtějí zopakovat léčbu míchy Poláka, který opět chodí

Varšava – Tým polských a britských vědců chce zopakovat úspěšnou léčbu poraněné míchy, které dosáhl u ochrnutého Poláka Dareka Fidyky. Ten s pomocí podpěrné konstrukce či berlí opět chodí a je schopen také jezdit na šlapací tříkolce. Fidykova mícha po zranění nebyla zcela přerušena, vědci ale nyní hledají dva dobrovolníky se zcela přerušenou míchou, informoval server BBC.

Hasičská stanice v Argentinské ulici je nejstarší hasičskou stanicí v Praze.

Hasiči a záchranáři budou mít v Holešovicích novou základnu

Praha - Hasiči a záchranáři budou mít v Holešovicích novou společnou základnu za 350 milionů korun, stavět se začne na podzim příštího roku. Médiím to řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Současná stanice v Argentinské ulici pochází z roku 1942 a už tehdy byla stavěná jako dočasná. Je nejstarší hasičskou stanicí v Praze.

Mozek se dá trénovat v každém věku. Právě tohle je hlavním sdělením Dne mozku, který připadá na 11. března.

Den mozku bude v Třebíči

Třebíč - Nezáleží na tom, kolik vám je let. Mozek se dá trénovat v každém věku. Právě tohle je hlavním sdělením Dne mozku, který připadá na 11. března. Od pondělí 14. března pak začíná Národní týden trénování paměti. V Třebíči se uskuteční rovnou tři přednášky a tréninky.

Novým laserovým přístrojem budou v Kyjově hojit pohybový aparát nebo jizvy.

Jediná ve vesmíru. Energie nového laseru hojí jizvy v kyjovské nemocnici

Kyjov – Ulevuje od bolesti, odstraňuje otoky a urychluje hojení. Laserový paprsek ze speciálního přístroje v kyjovské nemocnici využívá každým rokem stále více lidí. Tamní rehabilitační oddělení proto nyní získalo výkonnější, vysoce moderní laser. „Zjednodušeně je to světlo, které léčí," uvedl mluvčí nemocnice Filip Zdražil.

Ilustrační foto

Koupaliště využití mít bude

Tachov – Dříve bylo oblíbeným letním centrem zábavy lidí, ne jen z Tachovského okresu. Po zavření však chátrá a zarůstá. Řeč je o koupališti v Tachově. Jak to ale vypadá, prostor by nakonec měl opět sloužit k zábavě.

Ilustrační foto.

Až budete volat mobilem linku 156, tak vás to navede přímo na dané město

Teplice - Od 1. března se zavádí nový systém směrování tísňového volání 156. Nově se lidem v okrese Teplice po zavolání přihlásí hlasový automat, který okamžitě nabídne vhodnou číselnou provolbu přímého spojení na konkrétní požadovanou služebnu městské policie ve větších městech: Teplice, Krupku, Bílinu, Dubí nebo Duchcov.

Zlatá vařečka v Drahanech 2016

Klání o Zlatou vařečku zaplnilo les. Děti vařily i závodily

Drahany – Guláše zavoněly v sobotu nad Drahany. Desítka družstev složených z malých dobrovolných hasičů a jejich starších pomocníků zde připravovala v kotlících pokrmy, které více či méně měly hodně společného právě s gulášem. Účastníky neodradily ani teploty pod nulou.

Ilustrační foto

Zbavte se rychle oparu

Opar rtu je nepříjemný problém, který dokáže pořádně potrápit. Někdy se objeví jako ojedinělý puchýřek, většinou se ale rychle rozsévá a je těžké se ho zbavit. Pomoci může včasná léčba.

Pavel Suchan.

'Rajčata ze svítících skleníků bych nejedl'

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ - Proč je nutné, aby v noci byla skutečná tma? Čím je světlo ze skleníků v polské Bogatynii pro okolí nebezpečné? O co se Astronomický ústav Akademie věd snaží?

Ilustrační foto.

Zapálení služebních aut dopravní policie prý byla odveta

Praha - Ke žhářskému útoku na dvě služební auta pražské dopravní policie zaparkovaná poblíž služebny na Hájích, která v neděli čtyři hodiny po půlnoci sice nezničily, ale poškodily plameny, se prostřednictvím internetu přihlásili extrémní anarchisté.

Výstava fotografií Jiřího Juráska. Ilustrační foto.

Nový Parkinson klub Krnov má za sebou první aktivity

Podporu a pomoc lidem s Parkinsonovou chorobou nabízí v Krnově Parkinson klub, který vznikl na konci loňského roku. Jednou z prvních aktivit klubu je výstava fotografií v Domově pro seniory, jejich autorem je Jiří Jurásek, který onemocněl ve svých čtyřiceti letech.

Ilustrační foto

Během jarních prázdnin přibývá dětských úrazů zubů

Během jarních prázdnin, které letos potrvají do 13. března, každoročně přibývá úrazů zubů z lyžování, bruslení i bobování. Nejohroženější jsou děti do deseti let věku. Dětské zubní úrazy patří spolu s kazovými bolestmi mezi nejčastější důvody k návštěvě stomatologa, řekl vedoucí lékař pražské Dentální kliniky Jan Stuchlík. Ujistil, že i vyražený zub lze zachránit, nutná je ale okamžitá návštěva ordinace.

Ilustrační foto.

Klub nezanikne, má cvičiště

Stříbro – Úplný konec, zastavení činnosti, hrozil kynologickému klubu ZKO 57 Stříbro (klub se jmenoval V Lipkách). Kvůli restitucím totiž přišel o cvičiště, protože nový majitel pozemku, na kterém měli kynologové zázemí, dal klubu výpověď z nájmu. Pejskaři se najednou ocitli bez nezbytného zázemí.

Moderní pětiboj.

Moderním pětibojem zůstal jih nepolíbený

Jižní Čechy - Málokterý sport v Česku se může pyšnit tolika úspěchy na vrcholné světové scéně. Už dlouhých patnáct let v řadě se čeští reprezentanti vracejí minimálně s jednou medailí z olympijských her a mistrovství světa či Evropy.

Prostranství před budovou, kde sídlí Městská knihovna Rakovník.

Co vznikne na prostranství před knihovnou? Ještě se neví

Rakovník - Prostranství před budovou v ulici Na Sekyře, kde sídlí například Městská knihovna Rakovník, by se mělo dočkat zásadní revitalizace. Poté, co Rakovničané zamítli návrh na vybudování parkoviště, nechá vedení rakovnické radnice připravit několik projektů, ze kterých si tak budou moci Rakovničané sami vybrat, co by se jim zde nejvíce líbilo.

Plynové spotřebiče. Karma. Ilustrační snímek.

Oxid uhelnatý? Tichý zabiják, varují odborníci

Kroměřížsko – V krajním případě neštěstím může snadno skončit podcenění pravidelných revizí přímotopů, které každý zná pod pojmenováním karma. Případy otravy oxidem uhelnatým se stávají i na Kroměřížsku: k těm závažnějším jsou občas povolány složky záchranného systému.

Ilustrační foto

Atopickým ekzémem trpí v průmyslových zemích až pětina dětí

Zánětem kůže zvaným atopický ekzém trpí v průmyslových zemích až pětina dětí, za 20 let se počty zdvojnásobily. Odborníci to přičítají znečištěnému životnímu prostředí, další příčinou je stres. Atopie je vrozený sklon k přecitlivělosti sliznic a kůže. Podnětem k rozvoji jsou toxiny, které se v těle hromadí, řekl Vladimír Jelínek ze společnosti, která vyrábí přírodní produkty pro léčbu ekzémů.

Třeboň nabízí unikátní novinku v podobě chlorellových koupelí.

V Třeboni chlorellu pěstují už padesát let

Třeboň – Třetím rokem již Bertiny lázně používají sladkovodní řasu chlorella jako součást speciální koupele. Získávají ji přitom přímo z produkce třeboňského mikrobiologického ústavu.

Beatles Veteran Club.

Na Jičínský bál dorazí také Beatles

Jičín – Masarykovo divadlo bude v pátek 12. února od 19 hodin patřit tanečníkům. Kulturní zařízení města Jičína totiž chystají už 3. Jičínský bál. Tradiční společenská akce navazuje na předcházející desátý ročníku Plesu města Jičína.

Požár - ilustrační foto

Hasiči za sebou mají pernou noc

Brozany n. O., Malé Žernoseky – Požár zahradní chatky a posléze stavební buňky v noci na čtvrtek zaměstnával hasiče na Litoměřicku.

Ilustrační foto.

Budoucnost léčby rakoviny? Nádor zahubí speciálně upravené bílé krvinky

Děti s opakovanými nádory, u kterých je standardní léčba neúspěšná, mají novou naději. Brněnští odborníci pracují na vývoji nové protinádorové vakcíny. Díky speciální metodě povzbudí imunitu dítěte a jeho bílé krvinky samy nádor zahubí. „Loni jsme vakcínu testovali v laboratořích na zvířatech. V polovině ledna jsme ji aplikovali prvnímu člověkovi," popsala přednostka Farmakologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Regina Demlová.

Děti s opakovanými nádory, u kterých je standardní léčba neúspěšná, mají novou naději. Brněnští odborníci pracují na vývoji nové protinádorové vakcíny. Díky speciální metodě povzbudí imunitu dítěte a jeho bílé krvinky samy nádor zahubí.

Budoucnost léčby rakoviny? Nádor zahubí speciálně upravené bílé krvinky

Brno – Běžná léčba nezabírá, s rakovinou bojují dlouhé roky a často jí podlehnou. Děti s onkologickými onemocněními teď mají novou naději na vyléčení. Brněnští odborníci pracují na vývoji protinádorové vakcíny, která v boji proti chorobě podpoří jejich imunitní systém. Letos začali s klinickou studií vakcíny, která má otestovat její bezpečnost, a v polovině ledna ji vyzkoušeli na prvním člověku.