Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Miro Šmajda na Kupkofestu v Nivnici

Šmajda pobláznil fanynky na koupališti v Nivnici

Nivnice /ROZHOVOR/ - Poslední úpravy svého trendy vzhledu s dominantní bujnou kšticí dolaďoval 22letý Miro Šmajda v sobotu na nivnickém koupališti ve své improvizované šatně. Tu mu tam organizátoři vytvořili ze stavební buňky jen několik metrů za hlavním pódiem Kupkofestu.

Některé rodiny jezdí do kempu Sycherák desítky let. Oceňují hlavně přírodu – krásné lesy a koupání.

Mnozí rekreanti zůstávají Sycheráku věrni řady let

Sycherák – Jedním z nejznámějších a nejnavštěvova­nějších kempů v našem okrese je komplex Sycherák. Málokdo ale ví, že rybník, u kterého se kemp nachází, se ve skutečnosti zřejmě podle svého tvaru jmenuje Chobot.

Ilustrační foto

Ředitelství nemocnice čeká v létě demolice

Náchod - Budovu ředitelství Oblastní nemocnice Náchod čeká během letních měsíců demolice. Zbouráním dalšího objektu v nemocničním areálu pokračuje příprava rekonstrukce, která by měla začít na podzim příštího roku a její první etapa bude stát zhruba miliardu korun.

Polenský rybník Peklo. Ilustrační foto.

Je teplo, voda v rybnících se kazí

Vysočina – Kolem pětadvaceti stupňů měla v tomto týdnu voda, kterou odebírali hygienici z kontrolovaných přírodních nádrží na Vysočině.

Nadzemní bazén Tampa s kartušovou filtrací

Jak mít křišťálovou vodu v bazénu

Průzračná voda není krásná jen na pohled, ale zároveň nám zpříjemňuje koupání. Pro její udržení je ale nutné dodržovat přesně dané postupy. V závadné vodě se množí mikroorganismy a rostou řasy, které zanáší filtraci a mohou ohrozit i naše zdraví. Kromě mechanického čištění je rozumné sáhnout také po chemických prostředcích. V parných dnech jde o vítanou pomoc!

Ilustrační foto

Primář: Alkohol dětem rychleji poškozuje mozek

Mladí u nás mají ve srovnání s dalšími státy v Evropské unii největší zkušenosti s alkoholem. Proč tolik pijí?. „Přispívá k tomu vysoká tolerance české společnosti k nadměrnému požívání alkoholu a relativně snadná dostupnost alkoholu dětem,“ míní primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Ostrava Jan Boženský.

Ilustrační foto

Osud malenovické ZUŠ zůstává nejistý

Zlín – Vypadalo to, že se ledy konečně hnou. Zástupci Zlínského kraje konečně reflektovali na volání zástupců města Zlína po společném jednání ve věci stěhování Základní umělecké školy ve Zlíně-Malenovicích, jejímž zřizovatelem je právě kraj. Jednání však nepřinesla žádný výsledek.

Ilustrační foto

Léčba onkologických onemocnění dělá pokroky

V České republice onemocní ročně více než 75 000 obyvatel nádorovým onemocněním a toto číslo se každoročně zvyšuje v průměru o pět procent. V Královéhradeckém kraji se objeví přes 4000 nových onkologických pacientů ročně.

Sloup veřejného osvětlení i s kusem rodinného domku smetl v pondělí 11. července, krátce po šesté hodině ranní v Uherském Hradišti návěs s naloženou unimobuňkou.

Část domu pobořil uvolněný návěs s nákladem

Uherské Hradiště /AKTUALIZOVÁNO, FOTO/ – Děsivý zážitek připravilo pondělní ráno osmatřicetiletému Vratislavu Svobodovi z Uherského Hradiště. Do jeho domu v městské části Rybárny u hlavního tahu přes Hradiště o půl páté ráno narazil neovladatelný návěs nákladního vozu s nákladem obytného kontejneru.

Ilustrační foto.

Nové léky objeví vědci díky Jihočechům

Nové Hrady – Objevy nových léků i lepší poznání buněk bude nyní možné díky vědcům z Jihočeské univerzity a Akademie věd v Českých Budějovicích.Ti vyvinuli nový druh optického mikroskopu, s nímž lze sledovat změny v živých buňkách. To dosud žádný přístroj nedokázal.

Unikátní operace rakoviny jater pomocí elektrických výbojů

Rakovinu jater vyléčí elektrické výboje

Plzeň /FOTOGALERIE/ – Vypadá to tak jednoduše a přitom účinně. Nádor na játrech se obklíčí třemi sondami, které vytvoří cílené elektrické pole a potom se pomoci výbojů o síle 3000 voltů a frekvenci osmdesáti pulsů zničí nádorová buňka.

Unikátní operace rakoviny jater pomocí elektrických výbojů

Rakovinu jater vyléčí elektrické výboje

Plzeň – Vypadá to tak jednoduše a přitom účinně. Nádor na játrech se obklíčí třemi sondami, které vytvoří cílené elektrické pole a potom se pomoci výbojů o síle 3000 voltů a frekvenci osmdesáti pulsů zničí nádorová buňka.

Ilustrační foto.

V Srnčím Dole hořely šatny

Jablonec n. N. – Na sportovišti v Srnčím Dole došlo v úterý večer k požáru v prostorách, které slouží sportovcům jako šatny.

Mamograf. Ilustrační foto.

Léčba onkologických onemocnění dělá pokroky

Východní Čechy – V České republice onemocní ročně více než 75 000 obyvatel nádorovým onemocněním a toto číslo se každoročně zvyšuje v průměru o pět procent. V Královéhradeckém kraji se objeví přes 4000 nových onkologických pacientů ročně.

Mamograf. Ilustrační foto.

Léčba onkologických onemocnění dělá pokroky

Hradec Králové – V České republice onemocní ročně více než 75 000 obyvatel nádorovým onemocněním a toto číslo se každoročně zvyšuje v průměru o pět procent. V Královéhradeckém kraji se objeví přes 4000 nových onkologických pacientů ročně.

Rájem pro cyklisty, ale i pro všechny ty, kteří mají rádi přírodu , je na Chomutovsku Bezručovo údolí.

Prázdninová čtenářská soutěž zná vítěze

Severní Čechy - Nádherná krajina, zajímavé přírodní útvary, záhadná místa provázená legendami, spousta hradů, zámků, rozhleden a památek. To vše nabízí příležitosti pro krásné výlety.

Ilustrační foto

SLOUPEK: Volič, ODS a staré versus nové tváře

Praha - Slibovaná očista pražských občanských demokratů je zdlouhavá a bolestná. Tak jako tři týdny trvající zácpa. A kdo si myslí, že zrušením oblastních a místních stranických buněk v Praze 5 a nyní i v Praze 1 línou partajní peristaltikou pohne, mýlí se.

Boris Šťastný

Zrušili oblastní i místní sdružení ODS v Praze 1

Praha - Výkonná rada ODS dnes zrušila oblastní sdružení strany v Praze 1 i všechny místní stranické buňky v centrální městské části. Po dnešním jednání širšího vedení ODS to novinářům řekl předseda strany Petr Nečas. Návrh ve čtvrtek doporučila regionální rada pražské organizace občanských demokratů. V organizaci Prahy 1 panovaly v minulosti ostré spory a její představitelé byli spojováni s řadou kauz.

Nezapomeňte k masu podávat omáčky, "okoření" jejich chuť. Ilustrační foto

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

Ochutnávka ovocných knedlíků v Paláci šlechtičen v Brně.

Obrazem: Palác šlechtičen provoněly knedlíky

Brno – V ráj chuťových buněk se v úterý odpoledne proměnilo přízemí brněnského Paláce šlechtičen. Od dvou do pěti hodin odpoledne tam totiž návštěvníci mohli ochutnat ovocné knednlíky od firmy Svoboda z Blučiny.

Vítězný tým ELKO Tachov (zleva Miroslav Klanber, Pavel Oktábec, Jan Košťál).

První cena z nohejbalového turnaje míří do Tachova

Mrákov – Tradiční nohejbalový turnaj trojic s názvem Chodský veterán se uskutečnil v sobotu na kurtech Sokola Mrákov. Turnaj byl omezen věkem a mohli se ho zúčastnit hráči nad 40 let, kteří museli mít v týmu i jednoho hráče nad 50 let.

Patologie  to jsou především tisíce laboratorních vyšetření.

Patologie: Místo, které pomáhá živým

Liberec /FOTOGALERIE/ - Patologie je spojována se smrtí. S koncem člověka. Poslední štace. Proto mě při reportáži překvapila informace, že právě toto oddělení je místem, které často zachraňuje životy vážně nemocných.

Patologie  to jsou především tisíce laboratorních vyšetření.

FOTOGALERIE: Patologie: Místo, které pomáhá živým

Liberec - Patologie je spojována se smrtí. S koncem člověka. Poslední štace. Proto mě při reportáži překvapila informace, že právě toto oddělení je místem, které často zachraňuje životy vážně nemocných.

PATOLOGIE to jsou především tisíce laboratorních vyšetření, říká její nový primář Antonín Blüml.

Patologie: místo, které pomáhá živým

Liberec - Patologie je spojována se smrtí. S koncem člověka. Poslední štace. Proto mě při reportáži překvapila informace, že právě toto oddělení je místem, které často zachraňuje životy vážně nemocných.

Kavárna Potmě.

Vystavovat fotografie ve tmě? Jde to!

Praha /EXKLUZIVNÍ REPORTÁŽ/ - Jistě víte, jaké to je, když si vyjdete na výstavu fotografií. Kocháte se a kocháte. My vás zveme na výstavu fotografií, kde uvidíte především tmu. Nechápete a nerozumíte, že? Chápu a rozumím vám. Jenže - tahle výstava je instalována v absolutní tmě. A tak trochu poodhaluje tajemství kavárny Potmě za jejími dveřmi.