Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Vedoucí výzkumného projektu Jaroslav Michálek.

Vědci z Brna objevili, jak bojovat s leukémií

Brno - Zase o krok dál k úspěšné léčbě leukémie se dostali brněnští vědci. Odborníci z Univerzitního centra buněčné imunoterapie Masarykovy univerzity přišli na to, jak donutit buňky z dárcovy kostní dřeně, aby ničily pouze nádorové bunky příjemce, ale ne jeho zdravé buňky.

PAX 18 do nádrže aplikuje osádka speciální loďky. Hladinu přehrady brázdí už od pondělí.

Voda je čistší. Stačilo 125 tun PAXu

Plumlov -Sinice v plumlovské přehradě by se letos už množit neměly. Specialisté totiž od neděle až dostředy 18. červnanalili do vod nádrže 125 tun tekuté chemikálie PAX 18

PAX 18 do nádrže aplikuje osádka speciální loďky. Hladinu přehrady brázdí už od pondělí.

Voda je čistší. Stačilo 125 tun PAXu

Plumlov -Sinice v plumlovské přehradě by se letos už množit neměly. Specialisté totiž od neděle až dostředy 18. červnanalili do vod nádrže 125 tun tekuté chemikálie PAX 18.

To už jsem přece viděl!

„To jsem už přece viděl!“ je pocit známý většině zcela zdravých lidí. Déja vu, se tomu praví učeně. V nejrůznějších situacích, o nichž víme, že jsou nové, máme různě silný pocit, že jsme je již někdy viděli, slyšeli, nebo prožili.

Bašta Prachárna v Chrudimi.

Letní kino nehraje. Kvůli policejním psům

Chrudim - Chrudimská beseda přestěhovala buňku pro prodej lístků a občerstvení, na místě je instalována konstrukce na plátno. Hned první představení však bylo zrušeno.

Celozrnné pekařství

Děti si vybírají zelné placky

Pokud vám záleží na tom, aby vaše děti zdravě jedly a zároveň rádi poznáváte nové a netradiční pochoutky, vypravte se do celozrnného pekařství. Můžete i posedět, dětem přečíst pohádku anebo si vyzkoušet přebírání obilných zrnek.

Na osm stovek perníků upekly a nazdobily zaměstnankyně obecního úřadu v Korytné a jejich kamarádky.

Korytná: celá z perníků bude chaloupka v pohádkovém lese

Korytná - Na osm stovek perníků upekly a nazdobily zaměstnankyně obecního úřadu v Korytné a jejich kamarádky. Pod šikovnýma rukama těchto zručných cukrářek se v uplynulých dnech urodila výzdoba, která v sobotu změní jednu obyčejnou stavební buňku v pohádkovou chaloupku.

Ilustrační foto

Chrudim bude mít opět letní kino

Chrudim - Obyvatelé města, kteří žehrali na zrušení letního kina, se mohou těšit na filmy promítané pod širým nebem. Nebude se však otevírat areál u Muzea, ten je dosud prázdný. Město našlo jiný prostor pro letní kino, a to v blízkosti bašty Prachárna.

Navigatorka.cz. je systém, který má budoucím studentům veřejných vysokých škol poskytnout co možná největší množství dostupných informací o každém oboru, který lze v Česku studovat.

FEJETON: Jak na vysokou školu

Trutnovsko - Maturita je za vámi a přichází doba, kdy se ptáte vlastního já, co potom. Rádo byste milé Já šlo pracovat? Nebo ještě by se Vám zachtělo ničit si šedé buňky mozkové důkladným studiem?

Ilustrační foto

Vodní vlek městu vydělává

Stráž pod Ralskem - Vodní vlek na jezeře ve Stráži pod Ralskem je pro město výdělečný. I přesto ho město výrazně zdražilo, a to i pro děti z klubu.

To je ona, Betynka, která dala Vladimír Šrámkovi rok a půl práce. Dnes  však říká: Stálo to za to.

Betynka, parní loď, kterou pohání třicet deka plynu

Havlíčkova Borová - Být výborným modelářem je cesta těžká a osamělá. Nemáte za kým jít, s kým se poradit, nikdo vám s ničím nepomůže. A postavit model parní lodě? Tak to se připravte na roky práce v dílně, a na to, že si každý díl musíte vyrobit sám.

Ilustrační foto

Černá kronika

Opava, Hlučín, Kravaře - Mladý zloděj se dostal do problémů kvůli slunečním brýlím, muž z Hlučína řídil v nestřízlivém stavu a vykradená unimo buňka v Kravařích.

Redaktorka Blanenského Deníku Leona Paroulková.

Dobré ráno o zvonu

Komentář - Naživo jsem Vodnářský zvon neviděla ani neslyšela. Jen prostřednictvím DVD.

U pacientů zavalených déle než hodinu necháváme vyproštění na záchranářích.

Dětská hra málem skončila tragicky

Opavsko - Skupina dětí si hrála na hromadě dřevěných klád, složených a připravených ke zpracování v blízkosti místní vesnické pily. Během hry se těžké kmeny, které na sobě jen volně ležely, uvolnily, a začaly sjíždět. Jeden z nich přitom zavalil osmiletého chlapce a zasáhl při tom oblast břicha.

Slavnostní otevření nových kabin na fotbalovém hřišti ve Žlebech.

FOTO, VIDEO: Dětský den zpestřila prohlídka nových kabin

Žleby/ Jak se dá za dva roky ušetřit zhruba tři miliony korun, může vyprávět předseda žlebského fotbalového oddílu, pětašedesátiletý Karel Vašíček. Především díky jeho iniciativě se klub může pochlubit novými kabinami, které se podařilo postavit za šest set tisíc korun, i když projekt původně počítal s téměř šestinásobnou částkou.

Den s Deníkem po roce opět zavítal do Chrudimi,

NOVÉ VIDEO: Den s Deníkem byl o věcech posledních

Chrudim - Na Resselově náměstí se ve středu 28. května při Dni s Deníkem sešly desítky lidí. Na pódiu hrála živá kapela, divákům krásně zatančily děti z Mateřské školy Pastelka Dr. Malíka. Téma diskuze se točilo o věcech posledních. Rekonstrukce smuteční síně v Chrudimi je nutná a starosta Jan Čechlovský studii představil i s výkladem

Mladí lidé prověří slovní zásobu svých předků stejně přehledně jako starší ročníky tu jejich.

Rozumíte řeči jiné generace?

Rozdíly v komunikaci seniorů a teenagerů jsou patrné na první poslech. Každou chvíli slyšíte jak „je to hustý“ a „seš lůzr, vole“. Oproti tomu z řeči starších lidí se některá slova vytrácejí, protože věci, které reprezentovala, už se nepoužívají. Jak k sobě dvě generace najdou cestu když si ani nerozumí?

Ilustrační foto

Nouzi o peníze dětské domovy nemají

Šumpersko - Dětské domovy na Šumpersku nemají zásadní finanční problémy. Hlavním zdrojem financí je kraj jako zřizovatel, ale nechybějí ani prostředky od sponzorů. Místo pro nové děti, které pomoc potřebují, se vždycky najde.

Ilustrační foto.

Policejní svodka

Zlínský kraj - Krátký přehled trestné činnosti ve Zlínském kraji v uplynulých dnech.

Ilustrační foto.

TÉMA DNE: V domově chtějí rodinné prostředí

Liberec - V plánu je proto přebudování oddělení na rodinné buňky. Děti by pak měly své stálé tety a součástí buňky by byla kuchyň, herna, ložnice, koupelna i sociální zařízení.

Ilustrační foto

Školy se chystají na stávku

Karvinsko - V pondělí 9. června bude zřejmě mnoho rodičů opět řešit otázku, kam s dětmi, které ten den nezasednou do školních lavic, protože část pedagogů bude stávkovat.

Brněnské hlavní nádraží.

Bartík vystupuje ze Zelených. Kvůli nádraží.

Brno - Vystupujeme ze strany a zakládáme svou organizaci strany zelených. S vámi už nechceme pokračovat. To v pátek vzkázal Svatopluk Bartík svým brněnským kolegům ze Strany zelených. Jeho rozhodnutí podpořili další tři členové.

Tomáš Pfeiffer

V Boskovicích se rozezní vodnářský zvon

Boskovice - Tři a půl tisíce let starý duchovní nástroj pocházející z čínsko tibetské oblasti se v neděli prvního června rozezní v zámeckém skleníku v Boskovicích.

Ilustrační foto.

Na Valašsku uhynula pětina všech včelstev

Valašsko - Nákaza roztoče varroa destructor, který likviduje včelstva v celé Evropě, se nevyhnula ani Valašsku. Podle posledních hrubých údajů uhynulo na Vsetínsku jedenadvacet procent včelstev.

Žralok hlásí první hosty a ve čtvrtek 15. května otevírá i kemp v Mostkovicích. Ani pláže už nejsou prázdné.

Pláže a kempy už ožívají

Plumlov/ Mostkovice - Stovky lidí vypily o víkendu v občerstveních u plumlovské přehrady hektolitry limonád a piva. První „otužilci“ se dokonce odvážili do zatím chladné vody.

Ilustrační foto

Zeď a vrata garáže postříkal sprejem

Kutná Hora/ Čelní zeď a vrata garáže postříkal sprejem dosud neznámý pachatel v ulici Potoční v Kutné Hoře. V prvním případě nastříkal modro - červeno - zelený nápis VOX velikosti 123 x 50 cm, a ve druhém nastříkal na vrata garáže kosočtverec o velikosti 150 x 180 cm. Celková škoda nebyla ještě vyčíslena. Případ nyní šetří policisté z Kutné Hory.

Bustu Jaroslava Haška v nově otevřeném Haškovu labužnickém salónku odhalil jeho vnuk Richard.

V Haškově salónku uvidíte i slavnou rvačku

NEPOMUK - Pečený lín na hnědém másle, šumavský smažený uzený řízek nebo putimská bramboračka s lesními houbami. Návštěvníci nepomuckého Hotelu a Švejk restaurantu u Zeleného stromu měli v sobotu možnost ochutnat kulinářské speciality, jimiž si chuťové buňky dráždili před lety obyvatelé Rakouska–Uherska. Dělo se tak u příležitosti otevírání Haškova labužnického salónku.

Ilustrační foto

Na vlastní kůži...

Černá Hora - Jan Charvát, sportovní redaktor Deníku, si vyzkoušel osobně čtvrteční běh Černou Horou.