Kreativ

ŠTÍTEK: buňka

Třetinu dospělého života jsme off-line

Je spánek opravdu životně nutný? Nedal by se nějak obejít? Vždyť různí živočichové spí velmi různě a třeba někteří nespí vůbec. K čemu je spánek dobrý? Proč vlastně spíme? Opravdu existují živočichové, kteří nespí?

Ilustrační foto

Zloděj najde objekty svého zájmu i v kravíně

Červené Janovice - Zatím neznámý zloděj se vloupal do stavební buňky v areálu kravína v Červených Janovicích na Zbraslavicku. ,,Pachatel rozbil skleněnou výplň okna. Vniknul do buňky, ze které následně odcizil žlutý vibrační pěch v celkové hodnotě šedesát tisíc korun,“ uvedl okresní policejní mluvčí Daniel Votroubek. Poškozená je společnost z Jihlavska.

Jan Kačer

Jan Kačer: Boleslav? To je v podstatě rajský výlet!

Mladá Boleslav/ Je více druhů rozhovorů. Patrně ty nejdůležitější lze dát do škatulek: telefonický, mailový, osobní. A ten osobní bych rozdělil na připravený a nepřipravený. Připravený je ukázkou toho, že si redaktor dá práci a na interwiew se připraví. Kouzlo nepřipraveného rozhovoru spočívá v tom, že nikdy nevíte, jak to dopadne. A hlavně se můžete u toho pěkně zapotit. Musíte u toho zapojit veškeré dostupné buňky.

BAVIČ POROTCEM. Petr Novotný jako jeden z porotců při ochutnávání svíčkové při mistrovství z roku 2006.

Červený hrádek hostí mistrovství ve svíčkové

AKTUALIZOVÁNO O PROGRAM/ Jirkov - Nejlahodnější svíčková se bude tuto sobotu vybírat na zámku Červený hrádek u Jirkova. V porotě budou znalci a gurmáni jako je například bavič Petr Novotný či Martin Slezák, kuchař z „michelinovské“ restaurace hotelu Bareis v Německu. Mezi ně usedne také starosta Jirkova Radek Štejnar.Zájemci, kteří chtějí nabídnout svůj výtvor chuťovým buňkám porotců, se můžou hlásit prostřednictvím webových stránek Červeného hrádku, kde jsou i podmínky pro účast.

Ilustrační foto

Znojmo: Hrozen střídá vinobraní

Znojmo - Jen zmizely v hrdlech osmdesáti tisíc návštěvníků znojemského vinobraní hektolitry burčáku, už budou čichové buňky lidí v centru města dráždit vůně specialit světových kuchyní.

DRACI VE SKALÁCH. Dračí průvod se vydal z tvrze Klokočín polními cestami do obce Skály za bujarého veselí a písniček Divadla Continuo a OS Prométheus.

OBRAZEM: Skály oslavily návrat draků

Skály/ Klokočín - Občanské sdružení Letní dům, dětský domov v Písku a Občanské sdružením Švagr z Písku připravily o víkendu první ročník kulturně tvořivého festivalu.

Testík

Zdraví je dobro, o němž nevíme, dokud ho neztratíme – říkají pacienti s povzdechem, upírají zrak na dveře ordinace, dokud se neotevřou a nezazní jejich jméno.

Veřejné toalety. Ilustrační snímek.

V centru umístí nové toalety

Jablonec n. N. - Tři miliony korun zaplatí jablonecká radnice za nové nadstandardní toalety, které by měly sloužit pro veřejnost v proluce v ulici Soukenná od poloviny příštího roku.

Ilustrační foto

Dětský domov přebudují na rodinný

Dolní Čermná - Nové lepší bydlení a kvalitnější zázemí nabídne dětem po modernizaci Dětský domov v Dolní Čermné. Pardubický kraj připravuje projekt, který si klade za cíl transformovat stávající zařízení internátního typu na rodinný typ.

Ilustrační foto

Vandal zničil přenosné WC

Uherské Hradiště - Policistům z Uherského Hradiště v úterý 2. září jednatřicetiletý stěžovatel oznámil poškození mobilního WC stojícího na ulici 1. máje na parkovišti u hřbitova.

Ilustrační foto.

Rvačka v Neškaredicích vzbudila značnou pozornost

Neškaredice - Ve zkráceném přípravném řízení je řešen případ výtržnictví, kterého se měl na začátku týdne v Neškaredicích dopustit dvaatřicetiletý rváč z Církvice. „Bylo zde několik vozů zásahovky se psy a sanitky. Vypadalo to hrozivě, protože snad všichni Romové byli na silnici protínající osadu,“ povšiml si tamní občan Petr Hýžďal a zmínil se také o opilé hordě nepřizpůsobivých lidí.

Počítačový scan mozku stiženého Alzheimerovou chorobou.

Demence se týká i lidí kolem padesátky

Žďár nad Sázavou - Lékařka Marie Zrnečková je specialistkou v oboru psychiatrie. Také do její ordinace čas od času zavítají lidé sAlzheimerovou chorobou či různými druhy demencí. A podle jejích vlastních slov jsou tyto případy stále častější.

Festival Na ulici - vystoupení B.A.M. U branky

U Branky zněly rockové hity

PLZEŇ - Zhruba čtyřicet minut si museli počkat diváci festivalu Na ulici na písničky Divadla Sklep. O takovou dobu se totiž protáhlo zvučení jeho hudební buňky. I tak bylo ale prostor U Branky po celý koncert zaplněný.

Vystoupení Semtexu přitáhlo na náměstí nejvíce diváků

Fanoušky Semtexu déšť z náměstí nevyhnal

PLZEŇ - Oblíbený plzeňský festival Na ulici se s víkendem přehoupl do své druhé poloviny. Mezi zatím nejúspěšnější vystoupení (podle počtu diváků) patřilo to, které v pátek na festivalu předvedla populární rocková plzeňská skupina Semtex.

Ilustrační foto

Ukradl kanystry s mořidlem

Lásenice - Policie dopadla pachatele, který má na svědomí vloupání do stavební buňky ze začátku července v Lásenici.

Libuše Drvotová, bývalá knihovnice a dlouholetá kronikářka Velkých Hamrů

Holku z ciziny vezli rychle zpět

Velké Hamry /FOTO, AUDIO/ - Na pozadí velkých událostí se v srpnu 1968 odehrávaly drobné lidské příběhy. Retroreportáž.

Policie. Ilustrační snímek.

Vykrádal automaty, doma měl náboje i trávu

Poděbrady - Hned z několika vážných trestných činů je obviněn šestapadesátiletý muž z Poděbrad. Kromě krádeží také doma přechovával nelegální náboje, při prohlídce byla nalezena i igelitka s marihuanou.

NIČIVÉ POVODNĚ! Majdalena 2002.

Aktualizováno: Zlá voda už nehrozí

Třeboňsko - Šest let po povodních ve většině postižených obcí jejich obyvatelé zcela zahladili všechny neblahé pozůstatky po ničivé vodě. „Po loňském bagrování Lužnice je v ní teď jednou tolik vody, někde ani nestačíme,“ říkají zdejší chataři. Doplněno o autentické snímky z ničivých povodní.

Primář libereckého onkologického centra MUDr. Jiří Bartoš.

Slovo rakovina už není tabu

Liberecký kraj - S přibývajícím počtem dlouhověkých lidí je jisté, že i počet lidí s rakovinou bude vyšší.

Dvojí svět

Je bráno vcelku jako samozřejmost, že každá trochu diferencovanější společnost se dělí na ty, kdo finanční či jiné prostředky vytvářejí, a na ty, kdo je spotřebovávají, světy propojené a zároveň oddělené jako oheň a voda v parním stroji.

Až ochutnají krev

KOMENTÁŘ - Náhodný turista, který by minulý víkend procházel jedním z jihomoravských lesů, mohl zažít zvláštní překvapení. Mezi jehličnany by narazil na skupinku mladíků v maskáčích, jak opěvují českou vlajku a leští svoje nožíky lačnící po krvi. Tito mladíci si hrdě říkají Autonomní nacionalisté.

Podle amerických vědců stromy nemohou růst „až do nebe“. Teoreticky by žádná dřevina neměla přesáhnout 138 metrů.  (Ilustrační snímek)

Vědci už vědí, proč stromy nerostou až do nebe

Salem, USA – V kmenech nejvyšších stromů existuje bod, který s ohledem na dodávky vody ve vnitřním systému dřevin určuje jejich maximální výšku. Nejnovější zjištění jsou zveřejněna na internetovém portálu Sborníku Národní akademie věd Spojených států.

Aleš Plachý, dárce kostní dřeně.

Odběr kostní dřeně zdravého člověka neohrozí

Kutnohorsko - V naší zemi umírají každý rok stovky lidí na onemocnění krvetvorby jako je leukémie a jiné těžké poruchy obranyschopnosti organismu. Někteří umírají zbytečně. Jedním ze způsobů jak tyto nemoci léčit je transplantace kostní dřeně nebo jiných krvetvorných buněk.

Malé štěně odpočívá za mřížemi kotce v třebíčském útulku. Je jedním z několika desítek čtyřnohých tvorů, který je souzeno takto žít. Psy u útulku často odkládají sami majitelé.

Postarejte se o ni dobře, napsal kdosi k uvázané fence

Třebíč - Smutné oči těkající za plotem a poštěkávání psů, které se line skoro vylidněnou ulicí Nad Zámkem. Právě tam je umístěn místní útulek pro opuštěné psy, malý azyl pro kočky a útočiště pro veškerá další zvířata, která potřebují pomoc člověka.

Ilustrační foto

No Comment

Z komentářů českých deníků, ze dne 7. srpna 2008.

O genialitě Kmotra

Moc. Tři písmena tvrdá a úderná jako když spadne skála na tichounkou vodní hladinu.

Ilustrační foto.

Hraniční přechod už je bez závor i buněk

Strážný - Průjezd hraničního přechodu Strážný je již naprosto bez problémů. Ještě dříve, než byl stanovený termín, se totiž podařilo odstranit všechny překážky. Těmi byly například buňky, v nichž se dříve kontrolovaly pasy.

Pavel Dobeš

POZOR ZMĚNA: Koncert Pavla Dobeše se překládá o dva týdny

Veselí u Oder – Písničkářská éra vČesku vytvořila několik legend. Jednou znich je také malý muž sneodmyslitelným knírkem a kytarou, Pavel Dobeš. Jeho písničky jako Zpátky do trenek či Něco o lásce se hrají dodnes u táboráků i vrádiích. Spolu sTomášem Kotrbou vystoupí tuto středu ve Veselí u Oder.

Špinavé a příliš teplé oceány jsou semeništem medúz

Barcelona - Jen málokdo z nás má rád medúzy. Averze k těmto rosolovitým průsvitným mořským tvorům je instinktivní. Ale budeme si na ně muset zvykat: medúzy, tito příbuzní mořských sasanek a korálů, se totiž explozivně množí, protože oceány jsou nemocné.

Jaroslav Holát obětavě uspokjoval chuťové buňky návštěvníků pouti.

Návštěvníci si mohli vybrat: sele nebo berana

LOM U TACHOVA - Dlouhé hodiny strávil přípravou pouťové delikatesy na páteční pouťové oslavy v Lomu u Tachova Jaroslav Holát. Statný muž s knírem totiž zpracoval, marinoval, opékal a podával návštěvníkům páteční večerní slavnosti rožněného vepře a pochoutku méně tradiční. Mladého berana.